icon

Partner zrazu chce deti, hoci predtým nechcel.

15. nov 2019

Ahojte baby, aby som to objasnila, som zatiaľ pomerne mladá baba. Mám muža, ale staršiu maminu, ktorá by už najradšej chcela vnúčence. Mnohokrát som jej vysvetľovala, že sa nevidím ako mama rodiny a priateľ mal donedávna podobné razenie. Sme spolu 9 rokov (z toho 2 roky manželia). Mamina túžba by mi nevadila, vždy som jej vysvetľovala, že som dlho študovala aby som mohla pracovať, že plienky meniť nechcem. Každej žene, ktorá chce ale deti zo srdca prajem. Akurát v mojom živote na také mesto nie je. Svoje dôvody vysvetľovať nechem. Problém ale nastal v partnerovi, začal pociťovať, že on by deti aj chcel. A musím povedať, že ja som sa nezmenila, veľmi ho .ilujem a hoci viem, že kopa z vás deti má chcem sa spýtať čo si myslíte, že takáto túžba vie prejsť? Nemám sa moc kde inde poradiť, rozhodne o neho nechcem prísť. Ale zmena názoru nepripadá do úvahy. Veľmi ma to mrzí a zožieram sa tým odkedy mi začal naznačovať, že by sme mohli prestať používať antikoncpciu.

ciernysokol
15. nov 2019

@cawes
🙂)))))) netusim.to sa takto neda vediet.vychadzala som z toho,ze sa narodila v 92hom a z toho,co pisala.chcela som len vediet,ci jej tuzba po praci a ziadnych detoch prameni z nepripravenosti a niekedy sa to zmeni alebo je to jej zivotna cesta.o tychto veciach hovori severny uzol a kedze ho ma v kozorozcovi,praca ju naozaj urobi stastnou a je pre nu dolezita.mozno deti mat raz bude,to sa nevylucuje,ale zrejme je pre jej stastie dolezite venovat sa naplno praci.nesnazila by som sa ju zmenit,ani presvedcit,vyzera,ze robi spravne.ale kedze je narodena v juli,slnko ma s najvacsim predpokladom v rakovi,co situaciu trochu meni.ak je lev,o to viac sa bude venovat kariere.este by som jej tipla povysenie alebo zvysenu zodpovednost v praci o cca 2 roky

dadus_ka
15. nov 2019

@ciernysokol inak toto je velmi zaujímavé. Ak by bola rak, tak by som sa velmi cudovala. Raci a hlavne zeny su silno rodinne typy. Viem to aj podla seba, tiez som rak🤔

autor
15. nov 2019

Rozhodla som sa sem ešte nakuknúť, s partnerom sme sa porozprávali a teda nedopadlo to moc dobre. Už to ani ja nevidím tak pozitívne ako som to videla. Na kompromis mať dieťa ma chcel ukecať, avšak ja si nemôžem dovoliť na 9 mesiacov opustiť zamestnanie a v podstate by to nebol žiaden kompromis. Voľba mať dieťa podľa mňa nemá byť kompromis, ale má to byť túžba oboch partnerov. Niečo čo chcú, nie že ja mu vyhoviem, nech ma neopustí a potom budem zvyšok života nešťastná. A keby som v tomto momente alebo v akomkoľvek inom odišla mamičkovať nešťastná by som bola.
Ako som už napísala príbehy nešťastných starých dievok ma nedesia, poznám aj nešťastné staré mamy, ktorým nezavolá ani ich dieťa, niekde som to tu písala, ale svet nie je len čiernobiely. Ja chcem v živote dosiahnuť viacej dobra než keby som svoj čas venovala piplaniu dieťaťa. Také je hold moje presvedčenie a nemyslím si, že som preto nejako sebecká.
Som rak a nie som vôbec rodinný typ, nikdy ma predstava mať rodinu nelákala a v škole som našla zaľúbenie, vždy ma to bavilo. Momentálne mám ťažkú hlavu len kvôli partnerovi, no zrejme s tým nič neurobím. Karty som mu na stôl vyložila, vždy vedel do čoho ide a rozhodnutie musím nechať len a len na ňom, hoci to veľmi bolí a nebudem klamať. Na podobné veci ako je astrológia ale neverím.

modrykoniicek
15. nov 2019

@dadus_ka Až tak silné rodinné typy nie sme.Hlavne čo sa potomstva týka u mňa to je dosť neisté a som rak.

maminuska
15. nov 2019

ak by si bola vážne chorá, opustila by si zamestnanie či by si chcela alebo nie, výskumný ústav by stál , nič by sa nezrútilo a život by pokračoval ďalej . To je len taká domnelá predstava že JA som nenahraditeľný . Si nahraditeľná ako každý z nás,. Takže v tomto to nie je .
Ty nechceš a to je pádny dôvod nemať dieťa. Tak ale je to tvoje rozhodnutie , máš na to právo .

dadus_ka
15. nov 2019

@modrykoniicek zaujímavé 🤔 a mozno to este len pride. Nikdy nehovor nidky 😂

cawes
15. nov 2019

@ciernysokol tak mna by to celkom zaujimalo co by si povedala na mna. Naozsj ma to zaujima kludne sj cez sukromnu spravu ak potrebujes neake info o mne najprv😂

autor
15. nov 2019

@maminuska ja som nikdy nepovedala, že to stojí len a len na mne, ja len hovorím, že to vnímam ako svoje poslanie, baví ma to a napĺňa a nevidím jeden jediný dôvod prečo by som mala niečo meniť. Každý z nás je nahraditeľný, ale svoje dôvody som tu už niekoľkokrát vypísala a nechcem sa priveľmi opakovať. Tak či tak čosi by sa zrútilo a bol by to môj život a moje šťastie. Hoci vo veľkom merítku by veci ostali nemenné, máš pravdu. No niekedy to nie je len o veľkom merítku.

ciernysokol
15. nov 2019

ja nevravim o astrologii z casopisov,ale to k tejto teme nepatri.vyzera,ze tvoja praca ta naozaj naplna a robi stastnou.a zcasti aj obdivujem,ze si svoju cestu nasla tak skoro,vacsina ludi az po 30tke.v tomto drzim palce,netreba sa nechat nutit do materstva,naozaj to nie je poslanim kazdej zeny.ku vztahu sa nevyjadrujem,vsetko sa ukaze samo...

retatka
Autor odpoveď zmazal
maminuska
15. nov 2019

napísala si že si nemôžeš dovoliť odísť na 9 mesiacov z práce , potom si písala že ak by si odišla ani grand by ste nedostali ... jednoducho sama vieš že to tak nie je .
Na to som reagovala. Ja ani neriešim že dieťa nechceš , to je tvoja vec a tvoje rozhodnutie za ktoré si ponesieš následky aj tie dobré aj tie zlé .
Ja ti len napíšem že v 18 rokoch keď som išla na VŠ som deti ani nechcela vidieť, otcovi som robila vrásky na čele lebo som sa nechcela vydat a celkovo ísť tým zabehaným životom , dnes mám detí viac ako je celoslovensky obvyklé , aj karierne som sa dobre zabehla , vo svojom odbore som vyhľadávaná , sem tam niečo publikujem .
Niekedy rozmýšľam kde by som bola ak by som nebola mala deti , no bola by som určite ďalej , mala by som väčšiu firmu , viac zamestnancov ...ale na druhej strane , dosiahla som v podstate to čo som chcela.

ciernysokol
15. nov 2019

@cawes tak velmi to neoblubujem,lebo vylozit horoskop spravne je velke umenie,ktore neovladam,ale pre srandu mozme skusit aspon nieco vseobecne

autor
15. nov 2019

@retatka ja viem, len ma čiastočne možno mrzí aj tá svadba. Nechcela som mu byť na obtiaž alebo čosi. Dosť sa na mňa asi hnevá, nechápe ako je možné, že ja som svoj názor nezmenila. Ale tak uvidíme ako to celé dopadne, teraz je to všetko ešte čerstvé no hold si bude musieť vybrať či dieťa alebo ja. A nech to dopadne akokoľvek ďakujem za podporu a milé slová.

@maminuska vzhľadom na to, že výskum vediem nedostali by sme ho a neviem čo sa na tom vylučuje, že nemôžem odísť. Grant by nepridelili a možno by sa muselo čakať ďalší rok, možno by ten výskum nikto iný už nechcel a ostatní by sa preradili. Gratulujem ti k tvojmu úspechu ale ja už nemám 18.

dadus_ka
15. nov 2019

nechciet mat deti, aj ked clovek ma vhodne podmienky, partnera je aj tak egoisticke. Clovek preferuje vlastne pohodlie, karieru, peniaze, majetky, vlastne hobby...vsetko sa kruti len okolo neho. Deti predstavuju obetu, sluzbu lasky, starostlivost, nehu. Egoista toto skor upriamuje na seba sameho, a este sa presviedca ze to nie je zle. je kazdeho vec, ako sa rozhodne, no vela zien, ked uz chce, nemoze a lutuju to do konca zivota. Pytaju sa preco mat deti? lebo dieta je vrcholom lasky dvoch ludi, ciastocnym naplnenim ich vztahu a nieco, co im dava nadherny rozmer zivota. Zeny ktore nechcu deti, su velmi ochudobnene o ne a co je najhorsie, maju svoje biologicke obmedzenia a teda nie je nic nezvycajne, ze po case chlap odide k mladsej, lebo uz on zatuzi po detoch, a nemusi to byt len tvrdosijne odmietanie dietata zo strany zeny, ale aj nemoznost pocat dieta vzhladom k veku.
A otazne je preco nemat dieta s partnerom? niekedy sa zeny presviedcaju, ze nechcu byt matkami, no castokrat to prameni aj z toho, ze s danym muzom nechcu mat dieta. Moze to byt aj zo strany muza. dieta je zavazok, a ak to v pare nefunguje, na 90 %ludia odmietaju mat spolocne dieta.

maminuska
15. nov 2019

ani , ja nemám 18 ale ďaleko viac, preto už to hodnotím s odstupom .

maminuska
15. nov 2019

sama vieš že odísť môžeš vždy a nemusí to byť tehotenstvo . Jednoducho nechceš a je to v poriadku .

autor
15. nov 2019

@dadus_ka čo je egoistické na tom, že chcem pomáhať ľudom a zvieratám a som ochotná venovať tomu všetok svoj čas? Ak je toto egoistické tak máte pravdu, som hrozný egoista a sebec. Pretože nechcem dieťa, ktorému by som nedokázala dať svoju lásku. Hanba na mňa. Ale inak ďakujem za psychologický rozbor.

Tak či tak s týmto asi končím, príde mi zbytočné sa nejako obhajovať, vy máte svoju pravdu a ja tú svoju. Prajem vám všetko dobré a nech vám tie deti nezabudnú zavolať v starobe, lebo domy dôchodov sú plné vo švíkoch hoci generácia našich starých rodičov mala kopec detí a to o čomsi hovorí.

codal
15. nov 2019

Chci tě jen podpořit a říct ti, že mě moc mrzí, čím si teď přicházíš. To, že nechceš mít děti, je úplně v pořádku, ne každá žena je rozená matka, lepší si to uvědomit včas, než si pořídit dítě, protože se to tak dělá, a pak být nešťastná, nenajit si k němu cestu, případně ho dokonce odložit nebo mu ublížit. Ne, opravdu nemusíš mít děti, když nechceš a necítíš to tak, a nemusíš to tady nikomu vysvětlovat, ani se obhajovat, protože mít dítě je volba, nikoliv povinnost. To, že to některé ženy tady nechápou, je jejich problém, ono by bohatě stačilo, kdyby byly tolerantní a respektovaly, že ne všichni musí mít cíl vychovávat děti (já si život bez dětí taky představit neumím, nejsem kariérní typ, přesto resoektuji, že to cítíš jinak). A to že tě naplňuje práce je taky v pořádku, ne každý člověk musi cítit touhu po rodině a dětech a není kvůli tomu méněcenny, jak se tu některé diskutující snaží naznačovat!!! Je mi líto, že s manželem na to máte tak odlišné názory, a i chápu, že je jeho změna názoru pro tebe jakousi zradou, protože člověk jde do manželství s tím, že tyhle věci má vyřešené (nebo měl by mít) a najednou je všechno jinak. On má samozřejmě na změnu názoru nárok, zřejmě k tomu prostě věkem dozrál, ale každopádně ty máš zase právo být naštvaná a zklamaná. Do budoucna to bohužel opravdu moc nevypadá na šťastný konec, protože kompromis v podobě dítěte moc nefunguje, tam prostě není moc jak smlouvat, když dítě opravdu nechceš. A přizpůsobit se a pořídit si dítě kvůli tomu druhému není dobrá cesta. Budete ve finále nešťastní všichni. Mám kamarádku, která se dala dohromady se starším mužem, který už měl dospělé dítě a další nechtěl. Nakonec ho ukecala a pořídili si prcka. On ho miluje, ale protože už je starší a má své koníčky, chce mít svůj klid, tak ho to prostě úplně nenaplňuje. Navíc ona ho začala tlačit do dalšího, že přece musí mít sourozence a to on radikálně odmítá a ona mu vyhrožuje, že od něj odejde. Nešťastní jsou teď oba a nevědí, jak z toho ven. Tady je vidět, že kompromis v tomhle prostě není rozumný. Já ti bohužel neumím poradit, jen popřát hodně štěstí a pokud to nedopadne s manželem, tak ale věřím, že najdeš člověka, který bude mít stejný pohled na budoucnost jako ty❤️!

dadus_ka
15. nov 2019

Toto sa absolutne neda porovnavat s detmi a keby ste ich mali, tak to viete. Ja to nemyslim v zlom. Ved kazdy sme nejaky. Len je to moj uhol pohladu. Mozno ked predsa len raz budete mat dieta tak to pochopite.... A co sa tyka deti co nezavolaju svojim rodičom zalezi na tom ako si tie deti vychovate.

montemotherone
15. nov 2019

S partnerom ste sa teda brali s tým, že nikdy nebudete mať deti? Vedel o tvojej predstave života? Lebo ak nie, bude to pre neho veľké sklamanie a asi je to aj dosť nefér, ak si mu to jasne nedala najavo. Mať vo nemať deti je vo vzťahu zásadná otázka. Ty sa rozviesť nechceš ale priprav sa na to, že on to zrealizuje. Ak aj nie, takáto túžba môže trochu oslabnúť, ale ak niekto ráta s tým, že bude raz mať rodinu, to sa nezmení. Ja by som to prirovnala k tomu, ako keď prídeš o ruku. Môžeš s tým žiť, ale už sa len prispôsobuješ novej situácii lebo ti nič iné neostáva 🙁

codal
15. nov 2019

@montemotherone on o tom věděl a měl stejný názor, děti nechtěli oba, s tím šli do manželství. Změnil ho nedávno, takže kdo je tu nefér???

hivanik
15. nov 2019

Nechcem tu polemizovat ale neviem ci si niekedy niejaky domov dochodcov navstivila, ale ja ano a prevazna väcsina prijimatelov je slobodnych alebo bezdetnych takze sa nema o nich kto postarat a chodia ich navstevovat aspon blizka rodina. A druha cast je napr.taka, ktory kvoli diagnozam nemozu byt v domacom prostredi. Moja skusenost.

eliska13
15. nov 2019

@dadus_ka neviem prečo si potrebovala túto fajn tému zaklincovat tak úbohým sarkastickym komentárom, ale tak evidentne nie si tak nad vecou ako sa tu celý čas snažíš prezentovat.
Keď už ide o to čo zase píšeš, že nemôžeš ísť na MD kvôli grantu, lebo ho vedies veď dieťa odmietas, tak načo o tom zase píšeš?Iné by bolo, keby si napisala budem sa venovať práci, vyskumu uvidím co bude ďalej teraz sa na dieťa necítim uvidím čo bude o 3,4,7 rokov....silou mocou chces vedieť na čom si, aké majú ľudia skúsenosti, potrebuješ to dnes rozoberať s partnerom veď, ak viem, že nie, tak si stojím za svojím aj napriek tomu, že si budem hľadať druhu polovicku

codal
15. nov 2019

@dadus_ka sobecké podle mě, pořídit si dítě jen proto, že to ode mě společnost nebo v tomto případě partner očekává a nemoct se mu pak plně věnovat, protože obor ve kterém pracuji, vyžaduje plné nasazení, a pro rodinu nenechává příliš velký časový prostor. Jsou ženy, které chtějí a i dokáží zkloubit práci s rodinou a já jim rozhodně fandím. Zároveň věřím, že jsou obory, u kterých to tak úplně nejde a vždycky tím trpí buď ta práce, že ji člověk prostě nemůže vykonávat tak, jak by chtěl, a nebo ta rodina, která má toho rodiče pořád pryč. Když v dnešní době chlap nechce děti a buduje kariéru (třeba jako lékař, vědec, atd.) je to tolerované, ale když to stejně cítí žena a chce věnovat celý svůj život něčemu, co pro ni má opravdu smysl a je i důležité (věda, lékařství), tak je ta žena sobecká, protože prace je jen práce a středobodem vesmíru každé ženy by mělo být to dítě a ne práce a žena by měla především mít a chtit ty děti. Blobost! Ne, opravdu každá žena to cítit a chtít nemusí a je dobře, že to o sobě ví a nepořídí si je, aby je pak museli vychovávat třeba prarodiče nebo aby ty děti trpěly tím, že se jim maminka nemá čas věnovat. Dneska hromada chlapů pracuje 16 hodin denně, netráví čas s rodinou, ženy jsou pak nešťastné, protože ta rodina bez toho táty nefunguje a stejně tak by nefungovala, kdyby tam maminka kvůli práci nemohla být. I žena má právo dělat kariéru a nechtít děti, protože to opravdu není povinnost, ale volba. To je rozumné rozhodnutí, nikoliv sobecké. A zakladatelka se zná, zná své limity a proto se rozhodla děti nemít a je to v pořádku!!!

janinah
15. nov 2019

Kde sa vidíš o 5 rokov? Zahltená prácou,možno bohatá,bez manžeĺa,občas ho možno stretneš s kočíkom a zo slušnosti podebatujete ako ide život....potom sa vrátiš do prázdneho bytu....alebo v tom byte bude na teba čakať ďalší muž,egoista ,ktorý deti nechce,ale potom sa bude správať ako egoista aj vo vzťahu...možno budeš šťastná,možno nie,to nik nevie....ale nežila by som takto "chudobne".

codal
15. nov 2019

A když to budu chtít trochu nadneseně srovnat, tak přece nepůjdu studovat pedagogickou fakultu, když nechci učit, nekoupím si barák, když vím, že mě nebaví starat o zahradu, neporidim si psa, když vím, že mu nebudu umět kvůli praci dát svůj čas na jeho výcvik a výchovu. A pořídit si dítě je je ještě mnohem zodpovědnější rozhodnutí!

namornicka
15. nov 2019

Podla toho co pises tvoj partner si najskor presadil svadbu a teraz tlaci dalej. Myslim, ze ak by ste aj mali dieta tak by trval na tom aby si bola na materskej. Postupne si ide za svojim a mozno skusa pokial moze zajst. Nerob zatial unahlene rozhodnutia, nemusite sa hned zajtra rozchadzat, nechaj tomu volny priebeh a uvidis do akej miery bude neodbytny s tym dietatom. Mozno sa to utrasie a rozhodne sa pre teba, teraz je to cerstve a lomcuju s vami emocie.

luzzia
15. nov 2019

Chlap, ktory nechce mat dieta, vobec nemusi byt egoista, ani necitlivy, nestarostlivy, atd.. Viem to, lebo mam tu skusenost, kedze ani ja nechcem deti, odjakziva si vyberam a mala som niekolko partnerov, ktory mali na toto rovnaky nazor (na ferovku to poviem hned na zaciatku randenia, ze to takto je, nech o tom vedia, nech ani jeden z nas nestraca cas s tym nespravnym pre nas). Tie vztahy sa sice rozpadli, ale z inych dovodov, nie preto, ze by boli egoisti a div ze nie diabli, takisto ako ja niesom egoista len preto, ze nechcem deti. ba prave naopak - mozno som starostlivejsia a milujucejsia a citlivejsia dusa, nez niektore matky (bez urazky). A nepovazujem svoj zivot za chudobny. Mne taketo vyroky pridu az urazajuce, preco by mal byt zivot chudobny, ked niekto nema dieta? A pary, ktore nemozu mat deti su akoze odsudene na zivot v nestasti, ci co? A co je natom, ked sa dvaja najdu, co naozaj nechcu deti, ale chcu cestovat alebo budovat spolu nejaky iny projekt, nez je dieta? Divili by ste sa, ako dokazu byt stastni.

janinah
15. nov 2019

@luzzia rodičia majú oproti bezdetným jednu vec- vedia porovnať aký bol život bez detí a aký s deťmi a potom vedia porovnať,bezdetní nemajú ako porovnať a potom si ozaj môžu myslieť,aký je ich život bohatý,lebo cestujú,majú kariéru....no,ak im toto stačí ,tak majú šťastie,ja píšem,že mne by to nestačilo....

codal
15. nov 2019

@janinah na jednu stranu máš asi pravdu, že dokud nezaziješ, tak úplně nevíš, co to obnáší, ale někdy prostě nepotřebuješ zažít, abys věděl, že něco opravdu nechceš..