icon

Partnerova mama šialene zadlžuje rodinu

dotkaaa
6. aug 2013

ahojte.
Chcela by som sa poradit so svojim problemom, mozno ste niekto nieco podobne zazil ci uz na vlastnej kozi alebo z pocutia. Vopred sa ospravedlnujem, za dlhy text....ale mame velky problem.
S priatelom spolu chodime priblizne 1,5 roka. Odkedy spolu byvame nedalo mi nevsimnut si ako od neho jeho rodicia, presnejsie jeho mama neustale tahala peniaze a to nie v malych sumach (hovorim o stovkach eur, 200,300,500,600 mesacne). Pracuje v IT zarobi okolo 1600 eur mesacne no s tohto pekneho prijmu na konci mesiaca nezostalo nic. Samozrejme nedalo mi to tak som vyzvedala, co naco preco zaco... Nechcem aby to vyznelo z mojej strany sebecky, doba je zla a treba si navzajom pomahat, ale moja zenska intuicia mi vravela, ze nie vsetko je s kostolnym poriadkom.
Nastastie sme sa s priatelom dohodli, ze ak byvame spolu, a ideme si planovat spolocnu buducnost budeme riesit svoje problemy spolocne ci financne, rodinne alebo pracovne, aby sme jeden druhemu nerobili veci za chrbtom a boli si oporou.
Po dovernom rozhovore na margo jeho rodicov vyslo napovrch to, ze jeho mama je financne uplne nesposobila. V skratke, brala si uvery na uvery az prisla o dom, zavalila sa exekuciam i(asi 20), a pod, a to vsetko za chrbtom svojho muza (teda otca mojho priatela). Samozrejme, ze sa jej moj priatel pokusal pomahat, cim sa zavalil hypotekou aby neprisli o rodicovsky dom, spotrebnym uverom, nebankovkou, zadlzil sa u priatelov atd atd, ani nemam sil to vsetko pisat. Neposudzujem to ci bolo mudre alebo nie jej pomahat, kazdy by svojim rodicom v dobrej viere pomohol, veril a podporil.
Nuz problem je ale ovela vecsi.
Mam pocit, ze nanho vyvijala psychicky natlak ak uz jej peniaze nechcel resp. nemal s coho pozicat .Vzdy pozicat...no nikdy nevratila ani euro. Zatajovala jeho postu, vobec nic sme nevedeli ak ho niekto nahanal, takto mu exekutor zablokoval vsetky ucty, pretoze sme nevedeli o nejakej poistke, ktoru treba platit. Viete si predstavit tie stresi ak mate zablokovany ucet a nemozte zaplatit hypoteku, a to za dom v ktorom oni byvaju? Oblbne ju hoc aky financny poradca, podpisala poistnu zmluvu v jeho mene, nic mu nepovedala, a samozrejme ju neplatila.To su dalsie problemy a neocakavane financne vydavky naviac s ktorymi sme sa museli vysporiadat. Najhorsie je to, ze stale nevieme co kedy moze na nas zasa vyskocit.
Takto sa snazime kazdy mesiac vykrutit aby sme vsetko poplatili, nase vydaje na byvanie a stravu, a dlhy s ktorych sme nevideli nikdy ani euro. Najhorsie natom je to, ze my si pocitame co si mozme dovolit a co nie a zeby sme si chceli kupit bycikle aby sme mohli chodit na vylety so psom, zeby sa nam zislo auto, chceli by sme si kupit vlastny byt a neplatit podnajom. Proste tak ako rozmysla kazdy mlady clovek, nepotrebujem dovolenky ani drahe veci, uskromnime sa. No najviac zarazajuce je to,ze niekto komu platite dlhy, si byva v rodinnom dome, na dvore su odparkovane dve auta, tretie nove kupene na lizing (uz druhy krat, pretoze jedno nesplacala tak jej ho zobrali, nove bolo do mesiaca). Myslim, ze priatela to velmi zranuje, ze sa jeho mama takto chova. Nevieme co stym dalej, neviem ci to nie je iba nasa zavist, alebo sebeckost ked to vidime s tohto pohladu?
Co dalej? Ako sa chovat? Co robit? Sme zufali...

Strana
z2
dejnas
7. aug 2013

@dotkaaa hnuteľné a nehnuteľné veci, ktorými ja zaťažená hypotéka na meno tvojho priateľa treba predať, vyplatiť dlhy .../kúpiť rodičom byt, ktorý bude vo výlučnom, vlastníctve tvojho partnera - aby mali strechu nad hlavou)...
na dlhy, ktorými sú zaťažení partnerovi rodičia (ako manželia, majú BSM) treba podať návrh na osobný bankrot.... zbaví ich to v podstate dlhov, s tým, že do budúcna už nesmú "nič vlastniť" na svoje meno, inak by o to prišli.... (detaily vysvetlí právnik) bohužiaľ, môže/u si za to sami.... toto predsa nie je možné, aby jedna matka takto "ničila" život vlastnému dieťaťu.... 😝
partnerovi daj ultimátum - sama vidíš, že sa nemá k činu.... aby v budúcnosti nedošlo k tomu, že jeho matka bude pýtať peniaze naďalej, veď budete mať viac - keď aj ty budeš zarábať 😠 😠 😠
ak tvoj partner nie je ochotný v tejto veci rázne zakročiť, neplánovala by som s ním spoločnú budúcnosť.... môže byť akýkoľvek "dobrý, milý, pozorný".... ak si nevie urobiť poriadky so svojou rodinou, bude nad vami neustále visieť tento "damoklov meč" ☹ veľa šťastia !!!!

marianngella
14. jún 2018

Ju hģģģgh cnc ç

Strana
z2