icon

Partnerova neplodnosť a ľahostajnosť

linda0307
3. nov 2020

Ahojte,
Idem sa vám troška vyrozprávať a možno nájsť nejakú radu, ako by ste riešili situáciu možno vy. Možno som len precitlivená a preháňam. Priateľovi zistili neplodnosť. Ukázal to aj spermiogram aj zvýšený fsh hormón. Bola som z toho v šoku. Jednak už sme niečo málo tušili že bude problém nakoľko dlhšiu dobu sa nám nedarilo. Ale diagnózu azoospermia, som nečakala že budem počuť. Jeden semenník zastal vo vývoji, druhý podľa správy v poriadku. No len ten hormón ževraj znamená úplnú neodvrátiteľnú neplodnosť. Začala som googlit, hľadať možnosti od endokrinológa po čínsku medicínu až asistovanú reprodukciu. Len problém je môj partner. Chápem že sa stým musí vyrovnať, že utrpelo jeho chlapské ego, no odmieta sa o tom baviť. Nechce aby som niečo zisťovala, nechce aby som ktomu niečo povedala. Naša debata skončila asi štýlom že nič nezistuj nezaujímama to, proste to tak je a odmietam hocičo. Či už zistiť prečo, alebo aké sú riešenia. Proste to berie že nebude mať deti a hotovo. A ja neviem ako sa ktomu postaviť. Povedala som mu že to nemusíme riešiť hneď nejakým centrom, ale aspoň zistiť čo najviac informácií, a keď bude stým v pohode, obrátime sa na odborníkov. No ale nemôžem proste ani začať tému. Milujem ho, ale príde mi to sebecké že ma postavil pred situáciu oznamovaciou vetou, bez možnosti vyjadrenia. Čo si o tom myslite?

Strana
z2
anita6666
4. nov 2020

Keby som ja bola v koži tvojho partnera a ak by si ani opakovane nepochopila,čo ti hovorí,tak by som ti otvorila dvere a ešte zaplatila za to,že sa ťa zbavim. To už čo je za haluz,hustit do niekoho koho to nezaujima a hľadať možnosti????daj mu pokoj a ty si pories deti inde.

charliee1980
4. nov 2020

@juliet86 Konkretizuj, co je to zly spermiogram...
Malo spermii ? Pomale spermie ? Zdeformovane spermie...?
Vies co je to dg. azoospermia ?

dominika7990
4. nov 2020

No a poďme na to z iného hľadiska.
Mužovi by som určite dala čas. Veď záujem o dieťa mal keďže išiel aj na vyšetrenia. Podľa mna len potrebuje čas na to aby sám spracoval to že vlastne deti nebude môcť mať možno nikdy. Počkať nejaký ten rok a otvoriť postupne zase tuto tému.
Sesternica túžila po bábätku prirodzene sa nedarilo tak išli na umelé oplodnenie 3x. Vždy potratila naposledy dvojičky v 4m. Nakoniec zistili chybu u muža v spermiách. Tak si po dvoch rokoch od posledného potratu adoptovali synčeka 2r. A miluje ho najviac na svete. Pri tom predtým jej muž o adopcii nechcel ani počuť.
Další pohľad. Moj synček má iba jeden semenník druhý sa mu zastavil vo vývoji a bol odstránený aby nevznikol z toho nádor. Jeho plodnosť tiež neni istá aj keď od lekárov má upokojovali že plodnosť určite bude. Ak by mal priateľku s ktorou chce dieťa a prišli by na to že je neplodny a tá žena by ho kvôli tomu do pár mesiacov opustila alebo ihneď tak by som povedala že tá žena si ho nezaslúži.

bombulka1987
Autor odpoveď zmazal
anjelicek26
4. nov 2020

@dominika7990 myslim, ze u synceka bude situacia ina, kedze zena o tejto moznosti bude vediet a rovnako syn, kedze ta moznost tam je a budete o tom hovorit, ma sancu si urovnat v hlave - co by som robil, keby som neplodny. Nebude to pre ani jednu stranu az taky sok. Aj ked samozrejme drzim palce, nech je maly zdravy a vsetko v poriadku.

dominika7990
4. nov 2020

@anjelicek26 hej moj má výhodu že bude na to pripravený. Jej priateľ na to prišiel až teraz a podľa mna trpí viac než ešte aj ona len to nedáva najavo. Tak nech sa nečuduje že momentálne nechce tuto tému riešiť. To dieťa chcel tak isto ako ona na vyšetrenia išiel (klobúk dole väčšina chlapov by ďalej čakala že však sa uvidí) potrebuje tu informáciu spracovať vyrovnať sa s tým. Nech si autorka uvedomí ako by sa ona cítila keby prišla chyba v nej. Tiež by asi potrebovala čas na spracovanie a vyrovnanie sa s tým a nie vidieť ako jej muž ihneď rozoberá adopcie liečby darcovstvo vajíčok alebo že dieťa vynosi náhradná matka atd.

felicitab
4. nov 2020

Ako niektoré komentáre od "milujúcich" partneriek, v štýle, veď ho nechaj a nájdi si takého, ktorý ti to dieťa urobí, naozaj nechápem. Niektoré tu asi ozaj považujete chlapa len za darcu spermií a prostriedok na zadováženie si detí.

@linda0307 Tvoj partner mal o deti evidentne záujem, keď ste sa snažili a šiel na vyšetrenia. Je veľká šanca, že je proste v šoku a snaží sa informácie vstrebať. Skús sa na to pozrieť z druhej strany, keby tebe oznámili, že nemôžeš mať deti chcela by si hneď počúvať o spôsoboch ako napraviť tvoj "defekt"? Možno len potrebuje čas. Skús nejakú dobu počkať a potom sa porozprávajte aj o iných možnostiach (asistovaná reprodukcia či adopcia). Ja by som nechcela zahodiť vzťah s mužom, ktorého milujem len preto, že je neplodný, on za to nemôže.

juliet86
4. nov 2020

@charliee1980 toto bol jeho prvy zaver Výsledek: Teratozoospermie, Hypospermie a podiel normalnych 0.2 . azoospermiu mal v jednom z neskorsich vysetreni... ale zjavne mu potom nejake vydolovali..

habibim
4. nov 2020

@linda0307 nejaký čas ho nechaj tak, nezistuj, nenut ho počúvať, nevypytuj sa... A po čase ak on a začne normálne komunikovať, tak - HO POŽIADAJ O RUKU! (keď vravis, že ho miluješ a chceš všetko s nim zdieľať) bude to pre neho sok, a možno kvôli tomuto šoku zabudne na to, čo ho trápi a začne sa otvárať oj on tebe

mala_katie
4. nov 2020

@linda0307 ako ono je to zložité, treba si prebrať možnosti.. jeden spermiogram ti veľa nenapovie. Mať dieťa so zlým spermiogramom sa dá, ale zal od konkrétnych diagnóz a spravidla je to beh na dlhé trate. Čiže v prvom rade to spolu musíte preberať! 2 mesiace je dosť dlhá doba na to, aby to v sebe nejak spracoval, nevravím vyrovnal sa, natoľko, aby ste to spolu začali riešiť.. je nutné ďalšie vyšetrenia, aby ste urobili nejaké závery. Keďže ta to už teraz škrie natoľko, že hľadáš názory na MK, tak sa s tým asi ľahko nezrovnas.. u nás to bolo tak, že čím dlhšie to ignoroval, tým viac to vrelo vo mne, neskôr mi to začalo vyhovovať, lebo vnútorne mi prichádzal pocit, že to ďalej nepôjde, keď niečo pre mňa dôležité je pre neho nie natoľko zaujímavé, aby to so mnou začal riešiť.. jeho odpoveď bola vždy, ale veď možno sa zadarí.. a mne začalo byť protivne aj to,že sa ma dotkol 🤷 a to som ho po výsledkoch zo spermiogramu prvý krát videla plakať.. neplakal ani na pohrebe otca.. slubila som mu, že ho kvôli tomu neopustím, ale kvôli nášmu postoju sa to stalo.. tiez nám chýbal hnací motor, lebo ja som bola rovnako ako ty presvedčena, že raz chcem mať deti, ale nebola som si istá, či hneď a on to ignoroval už úplne.. so sobášom by som sa po tomto neponáhľala, pretože ak by vás to rozdelilo, tak sa jednoduchsie odchádza bez svadby ako s ňou..

lussinda2
4. nov 2020

@linda0307 ahoj ja som s tymto bojovala velmi dlho. Ja dieta z predchadzajuceho vztahu, ano mozem byt rada, ze aspon 1 mam, viem. Ja ako jedinacik som si zaprisahala, ze to nikdy nedopustim mojmu dietatu tu samotu, co clovek citi, nie ked je maly lebo vtedy ma celu pozornost na sebe, ale ked uz je v tom popubertalnom veku, kedy si aj rodicia povedia, ze uz je na case sa odputat a to mam s mamou super vztah dodnes, kedze s nou stale byvam teda lepsie povedane, spolu s muzom a s nou sme postavili dom. Ale k veci po roku snazenia to stale neprichadzalo a moj uz teraz manzel sa bil od zaciatku do hrude, ze ak po roku nic pojde sa dat vysetrit, no stale to neprichadzalo. Ja som mala vysetrenia za sebou on stale nic, nakoniec bez jeho vedomia som ho objednala na spg. Nekomunikoval no isiel, nekomunikoval ani potom iba vycitky! Dosli vysledky sklamanie, spg zly. Tak ano chlapi neriesia, riesia zeny...nastudovala co ano, co nie co treba robit. Nenapadne som mu podsuvala, priecil sa, klamal ze prestal fajcit, ze podstivo berie vitaminy...prve IUI nevyslo zas cely kokotoc zistovania...medzitym hadky, vyhrazanie, plac, prosby. Po 6tich rokoch som rezignovala. Ziaden zaujem som nemala viem, mozno som ho svojimi slovami ranila, ze aj ked ho milujem neviem s nim byt bez dietata a ze teda, ked vychovava jedno cudzie moze aj 2 😔 ano myslela som tym, ze najdem darcu materialu. Potom zacal pomaly fungovat..sam si kupoval vitaminy, sam navrho IVF a kedze som to dieta chcela hlavne s nim, do IVF som sla. Nepodarilo sa...zas nejaka doba bez snahy...uz to bolo zle, schylovalo sa k rozvodu a vtedy ho asi osvietilo a prosil ma nech mu pomozem. Nech poviem co viem, nech zistim dr a sam uplne sam si vsetko vybavil. Ako androloga v CR, tak aj operaciuv varikokely v BRne...zatial tehotna niesom, ale stale dufam. Aspon som videla snahu, ze ozaj urobil vsetko pre to a by babo so mnou mal aj ked ho mozno mat nikdy nebude. A som spokojnejsia aj ja a napriek tomu si ho vazim, no ak by nepodnikol kroky myslim, ze by sme uz spolu neboli.

sasa1310
4. nov 2020

@bluebriggs no to už mi je len rada. To takto vedia poradiť tie, ktoré vedia problémy vyriešiť len tým spôsobom akým píšeš. Snáď si plodná a šťastne vydatá. Žena bez akýchkoľvek problémov, lebo riešiť ich nevieš.

charliee1980
4. nov 2020

@juliet86 Tak to bolo viac nez stastie....

bluebriggs
4. nov 2020

@sasa1310 hej, to je teda super riesenie ty si asi ten typ ktory zas vsetko da pod koberec ako partner autorky. To je urcite lepsie, sa o tom nerozpravat

tykat
4. nov 2020

@linda0307
"Čo si o tom myslite?"
Myslim si ze sa skor ci neskor rozidete.

Inak...mam znamu ktora presne toto riesila, x rokov sa snazili, zistil sa problem, partner to velmi riesit nechcel, ona ano...absolvoval s nou vsetky vysetrenia, nakoniec umele oplodnenie (myslim ze aj potratila) a ked vynosila a porodila zdraveho chlapceka tak ju nechal, ze k nej uz nic neciti ani k dietatu (on bol nastaveny na zivot bez deti, len sa jej podriadil a zistil ze mu to nevyhovuje).

nikolka1986
Odpoveď bola odstránená
sidicek
4. nov 2020

@linda0307 podľa mňa je veľmi naivne si myslieť, že toto je ten jediný na celom svete, s ktorým môžeš byť šťastná a obetovať tomuto vzťahu aj možnosť mať dieťa. Navyše ak sa správa tak ako si popísala. Veľmi by som tento vzťah prehodnotila.

sonnenshein
4. nov 2020

@linda0307 Je jeho pravo byt zmiereny s tym, ze deti mat nebude. Nie kazdy je ok s inymi metodami pocatia.
Je Tvoje pravo deti mat chciet, a preto mas dve moznosti - adopcia s partnerom (ak chce), alebo dieta s inym muzom.

tinkerbell
4. nov 2020

@linda0307 kamaratkina sestra tak otehotnela, ze muz bol sterilny, nasli mu ledva par spermii a hneď prve IVF sa podarilo. Dnes majú malého synčeka. Držím palce! Nič nie je stratené.

oslo1
4. nov 2020

@bombulka1987
Samozrejme, nech sa paci:

https://www.amazon.co.uk/dp/B003JBRQ9A/ref=cm_s...
Este k tomu bral 2 tbl Zincu (2x15 mg).

sasa1310
4. nov 2020

@sasa1310 nie, snáď keď s niekým plánuje deti, tak ho miluje a chce s ním stráviť celý život. To platí aj o ňom. A keď niečo nie je na 100 %, tak ho treba vymeniť, vyhodiť podľa teba. Čo sa vlastne s ním zaťažuje, však je neplodný a ani sa nevie vyjadriť, ani prsteň nebol. No lebo ten už je dôležitý.
Ja sa nedivím, že je toľko rozvodov, keď tu stále každá radí len rozchod alebo rozvod v rôznych situáciách. Neplodnosť je taká informácia, že asi má čo robiť, aby to spracoval najprv sám. Ani nevieš ako dlho to trvá. Ako dlho sa s tým vyrovnáva a hneď ideš radiť rozchod. Asi nemiluješ, lebo toto by osoba, ktorá ma pri sebe milovanú osobu, len tak nenapísala.

Keby tu písala neplodná žena, ktorá sa s tým nevie vyrovnať a uzavrela sa do seba, lebo sa jej o tom ťažko rozpráva, tiež jej partnerovi poradíš, nech ju nechá?

asia83
4. nov 2020

@linda0307 Tiež by som sa nedokázala rozísť s mužom, ktorého milujem, iba preto, lebo je neplodný. Ale rozumiem aj tým, ktoré vám to radia. Ono je to totiž tá najjednoduchšia cesta. Život celý je o skúškach. Skúšky postojov, morálky, lásky. Ak obstojíme, budeme šťastní. Ak nie, budeme nešťastní, a ani nebudeme vedieť prečo. Určite treba dať partnerovi čas. Veľa času, potom riešiť. Darované spermie, adopcia...

sasa1310
4. nov 2020

@bluebriggs môj príspevok vyššie patrí tebe

bombulka1987
Autor odpoveď zmazal
tslobik
4. nov 2020

@linda0307 Preboha, do tohto sveta priviesť dieťa???

elementissa
4. nov 2020

Tak v prvom rade mu daj čas.. A od teba to nie je sebecké, že hneď ako mu povedia diagnózu, tak hneď začneš googliť a hľadať možnosti čo s tým? Či si tiež jedna z tých, čo majú partnera ako opeľovača a tam jeho účel končí? Však on má rovnaký nárok cítiť sa nahovno, akoby tebe povedala, že si neplodná. A nie, niektorí muži sa proste nepotrebujú rýpať v tom, v čom nevidia zmysel. Nechaj ho s tým na pokoji nejaký čas a potom otvorte tému rodina. Ci chce mať vôbec deti a ak áno, tak ci je ochotný si deti adoptovať. Ak ti povie razantné nie a ty deti k svojmu životu potrebuješ, tak si každý budete musieť nájsť iného partnera

tinkerbell
4. nov 2020

@tslobik to teraz už ľudia vôbec nemajú mať deti, či ako si to myslela?

linda0307
autor
4. nov 2020

Ďakujem ženy za každý príspevok, ktorý bol pridaný do tejto diskusie. Vďaka aj tým ženám, ktoré nemali problém, napísať ich vlastnú skúsenosť. Aby som uviedla informácie na správnu mieru, nieje to tak že niečo nové zistím a hneď ako príde partner z roboty naňho vytiahnem všetko čo som zistila. Ak som niečo spomenula bolo to veľmi jemne, citlivo a veľmi zriedka. Tiež pomaly zisťujem a sledujem jeho reakcie. Niektoré ste radili rozchod, niektoré že ho chcem len na dieťa. Na vzťah treba dvoch, to isto viete a myslím si že toto sa dotýka oboch rovnako akurát stým rozdielom že môžem aj ja vsadiť na pštrosiu politiku a pozerať sa ako nám padne vzťah. Nie nechcem sa sním rozísť, ako som napísala milujem ho a vzťah je aj o nie príjemných veciach a debatách, a nie vždy je tá cesta jednoduchá. A viem že aj on mňa. Každý sme nejaký, každý z nás sa vyrovnáva s problémami po svojom a ako uzná za vhodné. Jeho vyrovnanie sa prejavuje podľa všetkého takýmto spôsobom. Neviem ako by zareagoval on v opačnom prípade, ťažko sa na to teraz pozerať, keď sme s niečím takýmto ani nerátali. Asi by to nebola objektívna otázka, vzhľadom na diagnózu. To by mohlo byť relatívne v prípade, keby sme ešte výsledky nevedeli. Chcela som si prečítať skúsenosti iných žien a názor a za to ďakujem ešte raz. Dúfam že táto diskusia pomôže aj niekomu, kto možno má podobný problém a nechce sa zdôveriť. Verím že všetko sa deje pre niečo a že nás toto ešte viac spojí, či už s bábätkom alebo bez. Ale určite to bude musieť byť vyrozpravané z oboch strán, lebo ticho lieči človeka ale v páre zabíja vzťah.

jennifer007
5. nov 2020

@linda0307 ahoj, presne viem co prežívaš.... S Ex manželom som to mala podobne... Roky snaženia nič... Ja som sa trápila všelijakými tabletkami na podporu otehotnenia ešte aj z Ameriky u nás nepredajne (asi prečo) pribrala som asi 25kg a on proste nič nezmenil... Došla som k záveru ak nepôjde na spermiogram rozvediem sa, dostal teda ultimátum keďže mňa lekári nechceli riešiť po kým on nebol.... Zistilo sa ze ma asi 1% spermií ale aj to nie sú celkom vyvinuté..... Vtedy začal googlit nejaké vytaminy.... Mal ísť na odber... Lenže stále mal výhovorky teraz sa necíti dobre,teraz je unavený a pod. Lenže ja som strašne túžila po bábätku... Tak som nás objednala do centra a rovno som mu povedala dátum a čas kedy tam ideme a hotovo. Zistili, že nám možno pomôže umelé. Tak sme sa do toho pustili. Samozrejme pre chlapa to je nič akurát že si ho ma vyhonit (sorry za výraz) ale môjmu aj to vadilo a nehovoriac o tom ze 2 týždne mal brat iba tabletky a nebol ochotný vydržať bez alkoholu 😔🥺, a o tom ako som ja trpela odber vajíčok a pod. radšej nechcem písať ale boli to niečo hrozné a bolestivé ako pokusy králik ☹️ nakoniec sme podstúpili som sa tešila keďže v krvi sa mi zvysovalo HCG avšak paru dní na tosme šli na jednu svadbu. Začala som krvácať slabulinko volala hneď lekára takže to mam sledovať ale nič ma nebolelo tak sme ostali..... Samozrejme nechcela som hneď utekať domov ved mi nič nebolo nič ma nebolelo.... Avšak môj Ex namiesto toho aby triezvel ak by sa náhodou niečo stalo.... Pil ďalej ozral sa ešte sa tam natahoval aj so mnou prečo ne tancujem nevedel pochopiť, ani sa nepamätal ako sa dostal domov.... Ráno o 7 mej som išla na pohotovosť.... Samozrejme nič nezistili keďže to bolo ešte veľmi skóre tehotenstvo... Nešla som domov ale ku kamoške. Ex mi o 3tej poobede keď sa prebral zavolal ci nechcem ísť domov... Ani nie to ako sa mam co sa stalo? Ako keby nič.... A samozrejme nejdem hovoriť ďalej ako to skončilo.... Ja nehovorím ze sa sním máš rozviesť.... Ale poste to zničí vzťah ak bude takto pristupovať..... Ale všetko sa dá napraviť život ide ďalej mam 28 rokov 2.krat vydatá a v 8.mesiaci 🤰❤️ a mam najlepšieho manžela na svete 😍

Strana
z2