icon

Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí

lulka12
6. dec 2012

Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.

Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.

irriss
16. okt 2013

@erjona Nejsem rasista, hajim zajmy mych deti, vidim je utlacovane a VYTLACENE v obdobi, kdy ja uz tu zrejme nebudu.. 😖

erjona
16. okt 2013

@irriss Ale ja chapem situaciu, ktoru mas a nevravim, ze tvoj manzel je lenivy a nepracuje. Ja by som si take nieco nedovolila. Ty hadzes vsetkych moslimov do jedneho vreca. Toto sa ti snazim vysvetlit... Nie je moslim ako moslim a nie je Cech ako Cech, ci Slovak ako Slovak....

ali08
16. okt 2013

@kykka aj ja som chodila zahalena satku nahlave a vlasy vonku skor ako modny doplnok ale mala som a nerobilo mi to problem ja som nepisala ze som nechodila,len som nemusela ist von s muzskym doprovodom alebo vobec ist von,ci vycestovat sama do zahranicia alebo musela byt pred rodinou zahalena.proste ma brali ze som prisla zo zahranicia a vedia ako si tam ziju tak preco mi to stazovat.tak si predstav ze aj v irane maju kostoly a ziju vsetci spolu neni su rozdeleny na nejake skupiny a este maju dokonca aj vianoce tak ako aj tu.,to ze su arabky zahalene je na ich manzelovy ako sa k tomu stavia ale nie vsetci su taki.mas to iste ako v turecku kto chce moze byt zahaleny kto nechce nemusi odcudzovat ich zato nebudu,u nas to bolo kedysi tiez tak ze zeny chodili v krojoch a zo satkami.lenze dobou sa to zmenilo bohuzial v tychto krajinach to este maju zauzivane ale aj oni dospeivaju k pokroku a ako nas slovakov vyzuzivaju,my ked ideme do zahranicia za pracou tiez ten stat vyuzivanie tim aby sme tam mohli zit a mat lepsi zivot,moj nazor.

irriss
16. okt 2013

@erjona
Pozor!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!..asi si nerozumime!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
TO NE!!
kazda mluvime zrejme o necem jinem!!
JA JSEM MLUVILA O PRISTEHOVALCICH A UTECENCICH a jejich vyhodach uplatnovanych a ziskanych na zdejsim uzemi...
To nema nic spolecneho s muslimem 😉 😉 😉

erjona
16. okt 2013

@irriss Ake vytlacanie, ved kazdy stat v EU ma prisne pristahovalecke zakony, aby sa to udrzovalo pod kontrolou, len okolo 0,8% ludi je dovolena ciastka rocnej emigracie. Nie viacej. Akoby sa to tebe pacilo, keby oni hovorili takto o tebe? Keby oni zacali takto rozmyslat, no uz len potom by bol v europe poriadny bordel....

maca_p
16. okt 2013

@demo uplne by som s tebou suhlasila, len keby si nehovorila, ze europa ma byt krestanska a moslimovia sa maju prisposobovat karestanom.
jednoznacne by som oddelila nabozenstvo a cirkev od fungovania statu/statov. ja tiez nie som krestan, ale nesuhlasim s masivnym pristahovalectvom moslimov uplatnovanim si ich nabozenskych poziadaviek a narokov, ale takisto nesuhlasim s väcsim a väcsim vplyvom krestanstva ci uz do skol, alebo do politiky.

maca_p
16. okt 2013

@erjona mylis sa, podmienky sa ovela ovela zmiernili vstupom do schengenu. my ako slovensko s tym nic neurobime, my len ideme podla schengenskeho dohovoru.

erjona
16. okt 2013

@irriss No tu to nemaju utecenci lahke. Nemaju pravo na pracu! Nesmu okrem predavania novin NOTA BENE - to su noviny pre bezdomovcov nic predavat. Ich deti ziju zo statu, zacinaju sa integrovat, su tu narodene a potom su poslane do krajin, kde nikdy neboli. Kedze sa napriklad zmeni politicka situacia v krajine. Dokonca tu bol aj skandal, ze mnohokrat prespavaju vonku, lebo nemaju dost miest pre nich. Takze o luxuse sa tu teda neda hovorit, ziju ako posledni....

demo
16. okt 2013

@maca_p vacsi a vacsi vplyv krestanstva na skolstvo a politiku? O com konkretne hovoris?

ali08
16. okt 2013

ja viem nechcem sa tu s nikym hadat ani nepresadzujem ze kde je zivot krajsi ci lepsi mne sa paci aj tu aj na slovensku len keby nas stat dal viacej moznosti.ja zijem v malom meste kde kedysi bolo vela rasistov ale asi z toho vyrastli je ich uz len par ale smutne je na tom ze ked videli prvy krat mojho manzela tak si mysleli ze je rom a pomaly ze nanho nepluli,ked si hladal pracu a v jednej firme mu rovno do oci povedali ze tu hladaju robotnikov a nie teroristicku skupinu ttak ako neprekvapi vas to a to tu bol len 4 mesiace,na cudzineckej mu na rovinu poveedali aby sa zamestnal inak ho vyhostia tak si hladal pracu a to toho bolo vyse zo zaciatku ale.my sme si zvykli na zivot na slovensku manzelovy sa tu paci akurat neviem pochopit ako cudzinci vyzieraju slovensky stat a okradaju ho, ja nemozem zato ze so neni narodnostou odniekadial kde je to vyspelejsie ale zivot je tazky vsade.clovek je tvor ktory si rychlo zvykne a musi si ak chce zit normalnym zivotom.

irriss
16. okt 2013

@erjona asi takto..zahod statistiky a podivej se na emigraci , ktera sem priplouva kazdy den, tyden.. 😉 a mrkni se, kde konci....Prijizdi sem a konci zde..to ti napovim 😉
Takze nejake blbosti z vyhlasek a normativ EU na mne nikdo zkouset nemusi.vidim realitu...a tvrdou realitu v lete na Sicilii.., kde se soustredeji..
Mrkni, kde byl minuly tyden Baroso..dat sbohem temer 400 rakvim....mrkni na Lampedusa a podivej se, v jake situaci ziji pristehovalci a utecenci..Podivej se...je to nelidske!!A Evropa? NECHCE NIKOHO!! VSechny si musi absorbovat Italie..a kde je teda normativa? Vis, EU jen plodi normativa, ale nakonec je nikdo nerespektuje, protoze jsou nesmyslna nebo neuskutecnitelna.. 😉

erjona
16. okt 2013

@maca_p Samozrejme, ze sa zmenili. Ked EU komisia zahlasi, potrebujeme viacej cudzincov, tak budu robene hromadne nabory,,, ci sa to tu ludom paci, alebo nie. Fakt je, ze hrozi EU totalny banktrot, kedze o par rokov s touto porodnostou tu bude viacej starych ludi ako mladej generacie a potom co? Hm? Kto ma robit na nase dochodky? Ako chses prezit o 30-40 rokov bez eura od statu? Toto si treba uvedomit,,,,

alice107
16. okt 2013

@demo absolutne s tebou suhasim. ani v DE nie su nemci stastni,ze tam maju pristahovalcov.stale viac protestuju proti zriadovaniu azylovych domov,proti tomu,aby soc.system bol na staveny tak,ze je velmi lahke pre tych pristahovalcov ho ziskat. . pretoze drviva väcina zije prave zo soc.systemu krajiny.a ak niektori prispievali,tak par mesiacov a velmi malo.pretoze drviva väcina z nich nema ziadne ukoncene vzdelanie a tak ak aj pracuju obcas,tak ani neodvadzaju dane.pretoze zarabaju velmi malo.
a v De tiez nikto nie je stasty,ked v de sa zvysuje porodnost prave tychto etnik.pretoze to nie je ziadna zaruka ,ze oni pozdvihnu ekonomiku. mizive percento ma nejake vzdelanie a preto aj pracu, kde by odvadzali do systemu dochodkoveho zabezpecenia nejaku zaujimavu sumu.
zvycajne to dopada tak,ze ked maju dochodkovy vek,tak poberaju socialne davky.
a kto pracuje najviac na odvody do dochodkoveho fondu? no ten,kto pracuje dlho a hlavne finacne efektivne. ato ti pristahovalci teda nie su.
ja nechapem,ako niekto kto zije v zapadnej europe /ak zije medzi obyvatelmi danej krajiny/ toto nevie .alebo nechce vediet

@ali08 keby tvoj manzel bolo nejaky expert,odvadzal primerane dane do rozpoctu SR ,tak by sa na neho inak pozerali,ako teraz..
uz som to pisla,ze ak tomu tak nie je,tak je podzrenie,ze islo o ekonomicku migraciu tvojho muza.
preco ste sa vrartili ,ak ti bolo v jeho krajine tak dobre? asi nebolo.ze? inak by si tam zostala.teda hlavne tvoj muz.
ked si si brala muza z inej kultury a inej rasy,tak si mala pocitat s reakciami obyvatelstva v europe. to si nevedela,aka je situacia s tymi pristahovalcami v eu?
co si cakala,ked na sk prsiel tvoj muz,asi bez nejakeho vyssieho vzdelania, z neznalostou jazyka ? ze budu vsetci nadseni,ze na sk im zvysujete porodnost?
socialny system na sk je slaby aj pre obyvatelov sk. ako by to dopadlo,ak by sa na sk hrnuli este aj ekonomicki migranti? a este k tomu taki,ktori pre stat nie su zaujimavi svojou odbornostou.
takze sa na vec musis pozerat realisticky.a mala si toto svojmu muzovi vysvetlit skor,.ako ste na sk sa rozhodli prist.
pozri sa,co sa deje v taliansku na tom ostrove? ta vlna pristahovalcov je nieco hrozne pre krajinu,aj eu.kto myslis,ze ich bude zivit?na staty,co na to maju. a to sa ti zda v poriadku?
keby si bola ostrovanka a musela znasat tu vlnu kriminality tam, tak by si inak na vec pozerala.

erjona
16. okt 2013

Ako niekto nemoze toto vediet? Rakusko a Nemecko su so statistikami na tom rovnako. Ale ked niekto vidi moslimov ako nepriatel cislo jeden a ma za potreby sa na kazdom fore zapajat do protimoslimskej aktivity, to dobro samozrejme vidiet nemoze. Tak ako su nevzdelani moslimovia, su aj vzdelani... tak ako neskonci nemec skolu, neskonci ju aj nejaki napriklad turek alebo ina etnika. Tak nechapem o akej drvivej väcsine sa tu stale toci...

irriss
16. okt 2013

@erjona Az si najdes chvilku, podivej se na Lampedusa...lepsi by bylo nejake video...Ostuda!!! Eu jen slibuje.a Italii jen narizuje...Hranice pozemske se daji uhlidat..more ne!!!
Byla jsem v lete na Sicilii, kdyz vedle ve meste vyhodila utecenecka lod muze, deti a zeny do more a turiste a mistni je tahali z more, aby jim dali svacinu, kterou meli pripravenou na sluneni na plazi!!
Brecela bys!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Prijizdeji za slibama, ale tu nic neni!!!!!!!!!!!!EU slibuje, ale neplni a vy a ostatni si hranice pozemske hlidate a uhlidate, ale MY je musime zaopatrit.. ☹
Problem je v tom, ze urcite procento utece a zacnou pachat kriminalitu..neprivezou si sebou kulturu..ale sve zvyky...a nebo pachaji trestne ciny aby prezili..ale rozumej, zabijet i pro 5 eur, to uz je vazne nepochopitelne!!EU se strani problemu..

ali08
16. okt 2013

veru ked som sem isla prisla prvykrat nevedela som ze to take tazke a druhy krat sme uz boli pripraveny.a preco sme odisli lebo mam rodinu tu a oni maju vnuka ktoreho chceli vidiet z financnej stranky to bolo pre nas vyhodnejsie lebo manzel ma trvaly pobyt cize viza nepotrebujem,vyssie vzdelanie ma a vedel aj slovensky aj anglicky.ved prave ta porodnost zvysuje prosperitu statu a ja som sem uz prisla aj z narodenim dietatom,to kde chcem porodit je moja vec ved som aj ja slovenka a nie cudzinka, je to ine ked 2cudzinci pridu rodit sem ale ked ste slovak nieje to ich starost.manzel o vsetkom dobre vedel lebo sme predtym zili v krajine ktora nebola lepsia ako Slovensko,tam nas brali oboch ako cudzincov ale preco robit rozdiely ked jeden z partnerov je slovak tomu nepochopim.zila som na ostrove dlhe roky a videla som co tam robili slovaci a poliaci preto ta krajina je teraz v krize a plna kriminality.

irriss
16. okt 2013

@erjona pockej, pockej, a ty si myslis, ze utecenci nam budou vydelavat a zajistovat pracovni retezec , abychom meli my duchod??
Zatim zajistuji procento porodnosti,..Nostradamus rikal, ze zemi ovladne islam...mel pravdu 😎

tenerifka
16. okt 2013

Zamysime sa......naco cela ta sou pod nazvom Europska unia vznikla? Kto ma z toho prospech? Kto naplanoval otvorenie brany pre nekontrolovatelnu imigraciu? Kolko bude este trvat, pokial sa to cele zruti? A kto sa na tom znova nabali?
Je to cele zle a bude horsie, bohuzial pre nase dcery a vnucky, ktore budu mat postupne zakazane aj mysliet......

Nazov temy je Katolicka a moslim, ja sa vam slovenske katolicky divim, ze k tomuto koncu krestanstva v Europe napomahate a urychlujete ho

irriss
16. okt 2013

@ali08 je to tezke..muj manzel, i kdyz je Ital, tak je tu paradoxne vetsi cizinec nez ja..protoze je Sicilian.. 😵

ali08
16. okt 2013

manzel ma vysoku skolu biologicku a ked si tu hladal pracu tak mu povedali ze to tu nic neznamena pre nich a to sme este prvy krat museli doniest aj 100 its Sk ako garanciu ze tu nebudeme ozobrovat stat.slovensky vedel lepsie ako slovak co ide za pracou do zahranicia.pozri zvykli sme si len neviem preco tu niektore pisu o moslimoch len to zle,je vazne vela takych co sa snazia a proste nechcu mat problemy a su taky ktori tie problemy hladaju ale netreba vsetkych hned pchat do jedneho vreca a to neplati len o moslimoch

ali08
16. okt 2013

vidis a je z europy.ked ste dvaja cudzinci v inej krajine chapem to ale ked jeden je slovak a ste na slovensku tak preco robit rozdiely.mys me mali to iste tam kde sme zili,dvaja cudzinci ani nepozerali ze ja som odtial a on odtial,sup ich do jendeho vreca a bolo.

erjona
16. okt 2013

@irriss Film si pozriem, dakujem, je aj so slovenskym dabingom? Ja chapem problem pristahovalcov a hlavne takych na cierno a chapem aj ich vidinu za dobrym zivotom a pridu sem a nastava prebudenie. No vsak s tymto sa musi popasovat stat, my s tym bohuzial nic nenarobime.... Zabijanie v akejkolvek forme odcudzujem, nik nema pravo niekomu vziat zivot, alebo ho v slobodnom zivote obmedzovat. EU zacne riesit problemy, az ked im bude horet pod zadkom. Pokial v tom nebudu vidiet globalny problem, ktory ohrozi najsilnejsie krajiny ako UK, Nemecko a Francuzsko budu na to zvysoka kaslat... ☹

irriss
16. okt 2013

@ali08 Vis v cem bude problem? Ze ten "neslusny" je viditelnejsi..muzes ho videt TY a zviditelnuji jeho akce i media..podvedomi lidi narusta v neprospech.a prirarazuji se jeho ciny ke kulture a vire...To je jako Cerna kronika..pribehy se spatnym koncem..ale z druhe strany max. ze se narodilo slune v ZOO

irriss
16. okt 2013

@erjona PRESNE TAK..miluju rozlisne nazory, temer vzdy vedou do spolecneho CENTRA.. 😉
Vim, ze jsem byla hruba(omlouvam se), jen jsem chtela zviditelnit a zduraznit muj vztek a zaroven Trapeni se na toto divat . My tu v tom zijeme..a SVET pred tim zavira oci... ☹

ali08
16. okt 2013

presne tak,v mediach ti neukazu slusnu rodinu ako si zije lebo je to nazujimave a kin by na to nepozeral alebo nepocuval ale ak niekto niekoho zabije ak sa niekto podpali alebo niekde vybuchne bomba ci terosticky utok to maju hnde vsetci usi na stopkach,toto je problem.

irriss
16. okt 2013

Sakra 🙂 🙂 🙂 nakonec jsem si i dobre pokecala ..a ulevilo se mi, ....Jen jsem zustala o hladu, spalila jsem klobasu a je tu bilo a smradu jako v udirne..Mejte se krasne 🙂utikam pro deti🙂

alice107
16. okt 2013

@ali08 ziaden muz /moslim/ nikdy neodide zo svojej krajiny, ak tam ma ma pevne spolocenske vyhodne postavenie a vie dobre uzivit rodinu. to je otazka cti u nich. take reci ako ty pocuvam od sloveniek ci cesiek ako obhojobu,preco prisli na sk ci do ciech casto.
je to len alibizmus.
vie tvoj manzeltak dobre slovenky,ze dokaze vo svojom odbore pracovat na takej urovni,aby dobre uzivil na sk rodinu?
vies,ja mam znamu ,co sa vydala za perzana do krajiny tvojho muza .je to uz nikolko desatroci.jej muz je uspesny podnikatel a nikdy nechcel prist na sk.ani kvoli jej rodine.pretoze tam ma majetky,znacne postavenie a vie,na sk by bol nikto.
ale ked pride na sk ,nikdy neciti rasizmus. pravda,nepremava sa pesi niekde po bratislave. a cudzinecka s nim nic nema,ked ze viza dostane vzdy ,pretoze je schopny preukazat na kazdy den stanovene mnozstvo financnych prostriedkov.
takze tak asi.
to ,ze tvoj muz ma vysoku skolu z nejakej un iv jeho state neznamena,ze bude mu uznamna aj na sk. a to nevedel dopredu? to si nezistoval dopredu,ako to bude? typicke spravanie sa pre tych cudzincov mimo eu.
jeho krajina nie je clenom eu. nema s eu ani s esk zmuvu o uznavani dokumentov ani vzdelania. ani to nevedel? to teda potom je nezodpovedny,ked isiel na sk bez zakladneho preverenia si veci.
aj slovak ked ide do de a chce tam prcovat vo svojom odbore musi si dat uznat vzdelanie a niektore povolania su mu aj neuznane co sa tyka praxe a vzdelania.a to je sk clenom eu.
a nieto este ked niekto pride z moslimskeho statu. ach jaj .taka lahkomyselnost v konani ale je u nich casto vidiet .vidim to casto veru.

erjona
16. okt 2013

@irriss Nostradamus predpovedal aj koniec sveta v roku 2000 a sme este tu 😉

irriss
16. okt 2013

@erjona
Predpovidal i dve zhave koule a "DVOJCATA" uz nejsou tu 😉

erjona
16. okt 2013

@irriss Ale dvojcata nevybuchli, tak neviem co ty vnimas pod zhavou gulou, to nie je cernobyl 🙂