Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí
Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.
Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.
@vevesh Ak by sa mi toto stalo, ze som napr. Rakusku, alebo v Spanielsku a robim uctovncku vo firme a viem, ze som jedina, ktora dostava najnizsi plat, tak by som urcite nesla na urad prace len preto, lebo dostanem viac penazi.
Takto sa mudry clovek nechova.
Ja by som tam zostala, vybudovala si "resume"-zivotopis a mozno o rok-dva by som skusila hladat lepsie platenu pracu, ale snazila by som sa o to, ze vo firme budem mat povest velmi produktivneho zamestnanca.
Keby sa mi za tie 2-3 roky nepodarilo ziskat lepsiu pracu a bola by som neustale 'diskriminovana", tak by som z krajiny odisla.
A zivit v sebe nenavist voci statu, kam som isla dobrovolne na skusy, to mozem robit aj doma.
Ale vyzierat cudzi stat zo socialnych davoch, to je take.............pristahovalecke........Preto ich mame vsetci tak radi.
@vevesh Ked som prisla prvy krat do USA, tiez som to nemala lahke. Robila som recepcnu za minimalnu mzdu. V USA nerobi ziadna recepcna za minimalnu mzdu!!! Ziadna.......ale zostala som....lebo som sa chcela naucit a ziskat vedomosti.
Ked som z toho fleku odchadzala, tak moja nasledovnicka dostala o 4 dolare viac, ako ja hned nastupny plat....
Ale ten flek mi pripravil cestu ku kariere, aku mam teraz. Vobec ma nenapadlo nenavidiet toho zamestnavatela...bola som rada, ze mi dal startovaciu drahu.........
@digysa vies, ja som to tiez takto jednoducho brala, dokym som sa nestretla aj s technickymi detailmi (ako bolo zakaz vycestovania resp. nemoznost vycestovat, stracanie sa dokladov uradmi, deti, kt. maju narok ale bohuzial skoncia bez dokladov, a pod....) a tiez dokym som nestretla ludi, kt. makali cely zivot a vkuse makali a dostali vzhadzov kvoli povodu (samozrejme medzi recou..) resp. ludi, kt. odpracovavali dlhe roky nie ze za minimalnu mzdu, ale este socialne davky boli vyssie...po par rokoch (t.j. cca 10 r.) to vzdali a na tu socialku aj sli...
a nedavne oficialne vyjadrenie min. zahr. veci v nemecku(budem parafrazovat): my (nemecko) nemame zaujme vzdelavat imigrantov, nakolko nevieme ci v nasej krajine aj ostanu, ale na prace bez vzdelania (cize platovo laicky takmer zadarmo) nevidime problem, preco by nemohli prist, kedze tu mame nedostatok uchadzacov (no vsak bodajby nie, ked vsetci nemci, aj ti blbi, robia v kancli za platy niekolko nasobne vyssie, o kt. aj v inych krajinach len snivat mozu....) 🙄
samozrejme existuju aj prizivnici, lenivci a zraci...cize ja nepodporujem to soc. vyuzivanie, ale viem pochopit urcitych ludi, kt. sa k tomu priklonili... 😎
@vevesh A ty sa tomu cudujes?? Ved to je uplne normalne.... Prepac, ale stat by sa hlavne mal postarat o svojich ludi a nie o pristahovalcov...
Ako nechapem..........ved ten clovek musi mat v sebe aj nejaku hrdost. Kolko sa chcu prosit cudzej krajine, aby boli ohodnoteni, ked vo vlastnej krajine nie su???
Vysvetlim ti to na fakt jednoduchom pripade: Mam dve smadne deti a jeden dusok vody. Jedno dieta je moje a druhe je susedove.
Ten posledny dusok dam svojmu dietatu a susedove poprosim, aby sa isiel napit domov.
V kazdej krajine na svete je to tak, ze pristahovalec a imigrant ma vzdy tazsie podmienky, ako clovek, ktory zije vo svojej krajine povodu.
Je to logicke....niekto sa uchyti, niekto sa neuchyti.........ale stazovat sa na CUDZI stat?
To sa ma sused stazovat na mna, ze som zla mama, lebo som pre neho nemala vodu? Nech ide za svojou mamou......
@vevesh este k tym technickym veciam- stat moze za to, ze sa stratia detom doklady? Tomu nerozumiem....
Zakaz vycestovania....to tiez pocujem prvy krat....to mi vysvetli tiez...
Pokial viem, tak francuzi platili ludom a davali im zadarmo letenky, len aby sa inigranti mohli dostat domov.
@aliza vyborny prispevok ten z.16.03.a pravdivy, plany skusenosti zivotnych.
@digysa uplne suhlasim tiez s tvojim nazorom.
@vevesh to, co nemecke ministerstvo vyhlasilo ty si opislala vytrhnute z kontextu. ak ty buddes zit roky v nemecku/ako ti aj bolo uz napisne,tak pochopis, ze na vyucbu pristahovalcov/to znamena jazykove a integracne kurzy sa davaju znacne financne prostriedky/ a vyuzivaju ich nie obyvatelia eu/ale z drvivej casti pristahovalci z o sev.afriky ,pakistanu, aj turecka . iraku,iranu ,balkanu a podobnych krajin.
ti prichadzaju v drvivej väcsine bez akehokolvek jazykoveho a ineho vzdelania,tak jasne ,ze na trhu prave su nepouzitelni.
ak pride lakar,tak ten ma vyssi plat,ako je socialne minimum.ak nemec nema vzdelanie,tiez ma rovnaky prjem,ako ten pristahovalec.
takze to nie je o diskrmninacii,ale nepozitelnosti na pracovnom trhu takehoto uchadzaca. ti koncia v soc.sietach.
a co sa tyka gymnazii,tak zaujimave,ze deti aziatov/ z ciny ,vietnamu/ su na de gymnaziach zastupeni dost hojne. apatria k tym lepsim ziakom. co sa o arabskych detoch neda povedat. takze prblem bude niekde ined, nie v dikskiminacii arabov. ale vich neschopnosti mat vysledky dolezite na studium na gymnaziu. alebo rodicia prste tychto ziakov nemaju zaujem,aby ich deti bili vzdelane. a nie je to len v de.ale videla som to na vlastne oci aj vo francuzku.taku zlu francuztinu,.ako maju deti arabske /aj tam narodene/ nemaju ziadne ine narodnosti tam zijuce. tie4 deti nie su schopne casto vyt ani upratovacmi ,nieto este ist na gymnazium. videla som ich prace v skole . boze,to bola hrozna uroven.a do skoly kde su prevazne taketo decka, si biely francuz svoje dieta neda. z 31 ziakov v triede bol len jeden biely tam.
vsade v celej eu zapadnej je to ten isty problem s nimi.
ako napisla digysa,ak sa nepaci migrantom zit v de,m mamu pocit diskimninacie/samozrejme nepodlozeny/,tak preco este stale su v de? preco tam poberaju davky socialne? preco nejdu inde zit?
cely ten humbuk o diskiminacii nie je nic ine,lewn nepriznatie si svojej chyby a nschopnosti .
je zbytocne v sak debatovat o tom s niekym ,kto realitu nechce vidiet.
jeto na takychto forach stale to iste.
@alice107 ved to je to, co aj mna strasne hneva, ze su v Europe nespokojni, nenavidia nas, nasu kulturu, nas sposob zivota, ale zit z nasich penazi im nevadi 😠. Rodia deti jedno za druhym, negramotne matky, o deti sa ani len nestaraju, vypustia ich na ulicu bose alebo v ponozkach bez topanok....a tie sa cely den tu potuluju, robia krik a bordel. Mali sme novo vybudovany maly park pri dome, oni ho za par tyzdnov zrovnali so zemou, ani jeden krik tam nezostal, proste totalna spust, az mi bolo do placu, deti sa tam zvykli bicyklovat a objavovat kvety a podobne. uz tam ani nejdeme. Idem do dalsieho parku a tam sami pristahovalci, piju, hulia, nadavaju, povaluju sa...clovek sa tam boji ist. Anglictinu uz ani nepocut. Fakt su stvrte, kde vidiet bieleho je vzacnost. Moje kamosky Indky sa so mnou fotia, aby mohli doma ukazat aspon jednu belosku 😀.
@digysa
myslim si, ze imigranti v USA sa nemozu porovnavat s EU.
Ide vacsinou opakujem vacsinou (nezovseobecnujem a nehovorim o vsetkych) o inu "kvalitu" imigrantov
(do USA pride vela ludi studovat na university, mnohi dostanu ponuku na super platene specializovane joby. Do EU vacsina emigrantov chodi hlavne za prezitim a absolutne zlym zivotnym podmienkam v ich domovskej krajine. Co je tiez ziadna hanba a je to v poriadku ak sa samozrejme prisposobia. Ale o tych sa nebavime.
USA sa k imigrantom nechova tak isto ako EU. Pokial imigrant, je v tejto krajine legalne a ma pracovne papiere a vzdelanie, ma rovnake moznosti na pracu/plat ako "american".
Naopak vela ludi je tu aj takych co prisli legalne, zostali nelegalne, alebo rozna ina kombinacia... alebo zacinaju od NULY. Co je tiez v poriadku. . Chief security guy v byvalej firme je doktor aj pravnik - ma oba tituly - vo svojej krajine, dosiel do usa, a nechcel znovu studovat alebo si robit diferencialne skusky, zije tu 40 rokov, ma dve zamestnania, plat ma sice dobry (z tychto dvoch jobov) a staci mu to a jeho rodine. Nemyslim peniazmi ale karierou. A je to ok.
@digysa "este k tym technickym veciam- stat moze za to, ze sa stratia detom doklady? Tomu nerozumiem....
Zakaz vycestovania....to tiez pocujem prvy krat....to mi vysvetli tiez..."
..uz som to tu niekde spominala..ale tak v skratke...zakaz vycestovania maju vsetci, kt. nemaju papiere resp. nie je dokazatelne, kto tym clovekom je (u niekt. trva tato doba aj 15r., v priemere tak 5r.), azylanti v dobe ziadania o azyl tiez, ludia ziadajuci o obcianstvo v dobe ziadosti taktiez ( u niekt. jedincov 10r. zalezitost)
co sa tyka deti, nemyslela som, ze im stracaju doklady,...policia ti zhabava oficialne doklady (bez akoehokolvek potvrdenia alebo cokolvek) a posiela ich na overovanie a potom sa zahadne stracaju... (a nie je to ojedinely jav....) - a potom si defacto bez papierov...
deti bez papierov = narodia sa deti rodicom v konkr. nemecku (a anglicku a fr. su ine cas. intervaly, tak k tym statom sa nevyjadrujem), po 8r. pobytu mas narok na nemecke obcianstvo, avsak nedaju im ho, ze si maju vybavit po rodicoch..no a nie kazdy stat ma rovnake pravo (a je bohuzial mnoho statov, ktore sa riadia tym, ze statnym obcanom sa stavas nie po "krvi" alebo po "zemi", kde si sa narodil)...a tak ti vznikne dieta, ktore nepatri nikomu(myslim nie je obcanom ziadnej krajiny) a s takymto dietatom nemozes nikam ist (aj keby sa velmi vela ludi naspat do domovskej krajiny vratilo)...napr. v dansku je to tak osetrene, ze aj ked nemas narok na obcianstvo, dostanes pas dansky pas "cudzinca" (cize zijes v dansku, ale mas/mal by si mat ine obcianstvo, na kt. nemas narok alebo si sa ho vzdal - povodny pas/azylantsky pas je na policii v archive) ,
@aliza aj mna to hneva. a nielen to. ale aj fakt,ze niektore europanky toto nechcu vidiet. ty pises holu, realnu pravdu aj napriek tomu,ze zijes z muzom z inej kultury. a mna hneva prave ta ignoracia, ci zaslepenost tych zien . to ako opisujes to spravanie to je tak aj v de.tak.fakt ta lutujem ,ze musis zit v takom prostredi.pretoze toto sa bude stale zhorsovat.ako budu oni pribudat. lebo oni sa mnozia ovela viac demograficky a skoro s kazdym novym dietatom sa to len bude zhorsovat. cest vynimkam ako si ty . pretoze len zena, ktora si prIpusti,ze toto je ich mentalita a sposob zivota, moze vychovat inak svoje deti
ale ako vidis, je uplne zbytocne aj debatovat s niektorymi zenami o tomto na forach. je to bezucelne.
oni aj zoci-voci jasnemu faktu budu tvrdit opak a omielat frazy o diskriminnacii.
ale presne ako si to pomenovala,nase peniaze za ktore ziju, im nevadia.
este tu niekto bude pisat,ze nebodaj nemecko diskriminuje pristahovalcov,lebo im odmietne platit jayzkove ci ine kurzy. zvlastne,ze obyvatelia zapadnej casti eu a niektori aj vychodnej casti nepotrebuju ziadnu integraciu ani platenie kurzov.ja som nikdy nepotrebovala,aby ma do nemeckej ci francuzkej spolocnosti nikto integroval ci nebodaj mi hradil vzdelanie.
mali by zrusit cely system integracie. ak niekto chce zit v europe, musi toho byt schopny a ochotny prjat nasu kulturu, zakony a sposob zvvota a a byt zivotaschopny .v opacnom pripade nech opusti europu.
ved to je ozaj hrozne, aby v europen boli europania nakoniec v mensine.a ostatni prstahovalci ich este vyuzivali.
minule som bola v jednom obchode. hrozne,ako sa tam spravali tie arabky .akoby boli same , hlucne sa zabavali, hulakali po detoch aj na parkovisku pr vychode z obchodu. toto vnemecku necidis u bielych taketo chovanie sa na verejnosti.
toto ja by som nezniesla vo svojom okoli. preto ozaj chapem tvoje pocity.
@alice107 Ja by som napríklad chcela aby mi niekto hradil vzdelávanie 😉 .. to by bolo super, nie?
@gabrielkaa nie nebolo. pretoze to, co stat vyda na vzdelanie je z nasich dani. tak preco ja by som sa mala podielat na hradeni niekoho vzdelania? a neber to v zlom,ale teoreticky aj tvojho? kak zarabas dost, alebo tvoji rodicia ci manzel,nepotrebujes,aby toi stat prispieval.a malo by ta zaujimat, aby si nepatila velke dane,ktore stat takto neefektivne mina na inych.
.
@mariuskaa O imigrantoch v USA vobec nerozpravam.......hlavne z dovodu, ze tam taky socialny system neexistuje. (Chvala bohu, a nemozem sa dockat dna ked Obama s prepacenim odkape z White house) Poznala som kopec Slovakov, Cechov, Poliakov, co prisli zarobit len na urcite obdobie a odisli, poznam par ludi, co sa uchytili a zostali...
Poznam aj takych, co nezarobili nic, prilezitost sa nenaskytla a proste si pobalili svestky a isli domov- LEBO SOCIALNE PRIDAVKY PRE nich neexistuju...
V Amerike dosiahne clovek nieco iba, ked pracuje. Praca a nie protesty a podpalovanie im zabezpeci slusny zivot.
Ja sa s muslimami a ludmi arabskeho povodu stretavam skutocne malo. Nemam ziadnych znamych, tak nemozem posudit. Nevidela som ziadne mamicky v skolke, nevidela som ziadne rodiny na nasej zakladnej skole a nepoznam ani na strednej skole... Myslim si tiez, ze muslimi, ako taki su ina kvalita ako ti, co su v EU.
My mame skor problemy s Mexicanmi- co sa dozaduju amnestie a legalnej prace, lebo Mexicka vlada to je jedna velka banda sama o sebe. Ale kedze su krestania katolici, tak svojimi tradiciami su ovela viac prisposobivejsi....samozrejme tiez sa zhlukuju do svojich skupiniek a vela starsich ludi nema ani potrebu sa ucit anglictinu.....no, ale zdaleko to nie je taky problem ako ma Europa s muslimami. O nich by som povedala, ze tam sa skutocne schadza odpad arabskeho sveta.....
Myslim si, ze taky clovek z Dubaja, ci z Kuwaitu alebo zo Saudskej arabie nema potrebu zit v EU. Staci im,ked mozu chodit na dovolenky....
@alice107 Ale veď to bolo myslené zo srandy, na uvoľnenie nálady 🙂. Ja som sa na to akože pozrela čisto zo svojho hľadiska, že by bolo super, keby mi niekto niečo dal zadara... 🙂. Jasné, nie som rasista, to by som šla sama proti sebe, ale súhlasím s názorom, že pokiaľ moslimovia - ako etnikum, žijú v Európe, musia sa prispôsobiť legislatíve aj zvyklostiam...
@alice107 ale ja som nepisala ani o araboch (ale vseobecne pristahovalcoch, cize aj sk pod to mozes zahrnut...len nasincom je jedno za co aku pracu a ako budu pracovat..) a takisto som sa distancovala od "urcitej skupiny ludi" keby si citala pozornejsie...
ale len pre priklad ti dam statistiku zo skoly a skolky, kde byvame.. (opis byvame vo velkom meste, nasas stvrt 90% nemecka) skolka ..70 deti.. 10 deti pristahovalcov (nie moslimov...vseobcne), zakladna skola (532 deti, pristahovalcov 310), hauptschule (teraz uz je to zdruzene z mittelschule....ale z 348 deti 303 pristahovalcov) a gymnazium (z 459 je 442 NEMCOV)...a v celom nasom meste/spolkovej krajine su statistiky podobne....
@alice107 Myslim, ze @gabrielkaa to pisala ironicky
@gabrielkaa uvolnenie nalady? akej nalady? tu je debata,nie divadelna besiedka. 😉 ja chapem,ako si to myslela.
no ja z mojho hladiska nechcem ,aby stat mi nic platil.ak stat totiz plati,tak zasahuje aj do mojej privatnej sfery ako obcana . a zadara nic nie je.... 😉 za to platene vzdelanie zapatis potom danami vysokymi za ineho takeho znovu........ak by si sa rozhodla pracovat a nie zit zo soc.davky......
takze tak asi je to...... a kvitujem tvoj nazor o moslimoch. 🙂
@digysa ano, ironicky 🙂
@vevesh No to je dost smutna statistika...... a pritom tie moznosti ma kazde dieta rovnake.....myslim tym povinna skolska dochadzka.
A verim, ze aj Slovaci zneuzivaju vsetky socialne davky ake len mozu. Asi pred par rokmi som tu videla jednu temu, skoro ma roztrhlo. Ako si dievcata radili, ako vycecat Anglicky socialny system. Davali si tam rady, o co maju kedy poziadat a na co maju narok..........No takito ludia su mi cudzi, bridi sa mi ich zmyslanie.........a cely zivotny styl akym sa uberaju.
Skoda, ze nemozem tu diskusiu najst...bolo mi z toho zle.
@alice107 No veď práve, veď nejde o život... 🙂 je to stále len debata.
@digysa taketo vyciciavanie pre nic za nic tiez nemusim....v nemecku je to bohuzial to iste (cest vynimkam) 😠 mne sa strasne pacil system v dansku...vyuzivanie (= umyselne vyciciavanie) soc. systemu tam takmer neexistuje, pretoze stat, system, zdravotnictvo a podpora ludi je tak nastavena, ze to ani nikoho nenapadne... 😎
@digysa ja viem ako to myslela. a tak som aj odpisala, 🙂
@vevesh ta statistika hovori o tom, ze byvas v zmiesanej stvrti a prave ti nemci su najviac schopni studovat na gymnaziu...
pretoze na to,aby si mohla deti dat studovat na gymnazium musia mat urcite vysledky bud z grundschule,alebo realschule..... ci haupschule....
co sa tyka moslimov,tak viem,ze napriklad, rodicia nemaju zaujem,aby najmä dievcata isli studovat..ked sa blizi 15 .tka /vek/ poslu didevca od ich domoviny sa zasnubit s bratrancom..... je to tak v nemecku ako vo francuzku. videla som na vlastne oci a ocula vypovede tych deti...
no a mnoho z nich nie je aj schopnych dosahovat dobre vysledky.... tam je prcina tiez maleho poctu studujucich ziakov......
co sa tyka slovakov pristahovoalcov, tak co ja poznam zmiesane/nemecko slovenske ci taliansko slovenske zijuce v de/ ci nezmiesane rodiny slovenske zijuce v de, tak neziju z ninimalneho platu, maju dobre vzdelania, deti studuju na gymnaziach ....... nie su diskriminovani v praci ci skole ani to nepocituju....
a este k tym gymnaziam..... ti co poznam a maju deti na gymnaziach vidia,ze ak aj nejaky pristahovalec arabskeho povodu je na gymnaziu, casto ho musi aj opustit. pre zle vysledky, ci neprisposobivost..... ziaci aziati /vietnamci ci cinania su vyborni ziaci a vzhadom na ich pocet v de je ich na gymnaziach dost znacne percento..... co sa o araboch neda povedat.....
@vevesh citam si o tych technickych veciach.......a toto by robil normalny clovek so svojim zivotom? Porodil dieta v cudzej krajine ako emigrant a potom mal taketo starosti? To nie su ludia, to su zveri....prepac....
Ako som uz pisala.......do EU chodi spodina celeho arabskeho sveta.... Budete to tam mat o par rokov velmi pestre.
@alice107 ved to, za aj napriek tomu, ze moj muz je jeden z nich, obaja vidime realitu a nesuhlasime s tym, ani moj muz nebude slepo obhajovat svojich, ked vidi, aka je to katastrofa. Doteraz nemame ziadnych kamaratov-rodiny z jeho krajiny, aj ked s nimi robi. Jednoducho nie je s nimi o com, nemame nic spolocne. My sa snazime zaclenit do spolocnosti, v podstate sme uplne normalna, europska rodina, nijak sa neodlisujeme v sposobe zivota, nikoho neobtazujeme svojimi poziadavkami, nikoho neobmedzujeme, na nikom nie sme zavisli...
Aj tu mali tiez kurzy zadarmo a aj tak na to kaslali. mala som ziacky, pakistanky, ktore ani po 2 rokoch nevedeli napisat svoje meno...proste absolutny nezaujem, ziadna snaha lebo to nepotrebuju, nepotrebuju jazyk, nepotrebuju vediet citat a pisat, maju na to deti a ziju v komunite, kde vsetci hovoria ich jazykom. A toto je nebezpecne. Ved uvidime, co sa tu bude diat buduci rok, su volby, anglicania volaju po zmene, najma co sa tyka pristahovalectva, tak snad sa zacnu veci menit.
@digysa no drviva vacsina nevie, co zo svojim zivotom v domovine, kedze sa doma nudia, tak idu do eu...no ale ked sa tu dostanu, uz nie je tak lahko ist spat...a v tom je problem (poznam nespocetne vela rodin ,kt. by isli domaov, len bohuzial nemozu, lebo vzdy jeden clen z rodiny je bez papierov..)
@gabrielkaa trosku nechapem, o co ti ide. jasne, ze je to debata.tak debatujeme. 😉 preto som napisla aj tebe ten prispevok,ze ja nevidim na tejto teme nic na pobavenie........ je to te a politicky aj spolocensky velmi horuca ....
@aliza Len tak medzi riadkami. Anglicko je absolutne najbenevolentnejsia krajina v Europe. (aj ked do EU nepatria). V Anglicku uz staci iba chlp a muslimi si vyprotestuju sharia zakony. Anglicania su makki .....uplni poserovia (politici myslim). Som si ista, ze ludia sa citia inak.
Zato Francuzsko je vraj najtvrdsie v emigracnej politike. Rakusania su za nimi.

@digysa sorry...myslela som tym 4,2% z celkoveho poctu ziakov skoly, ked v populacii sa nachadza 40%...