icon

Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí

lulka12
6. dec 2012

Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.

Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.

gabi_g
18. mar 2014

@kuwait boze ty si strasne prazdny clovek , citam uz nejaky tyzden tuto temu a ty si vsade bola , vsetko vies , vsetko poznas najlepsie , ostatni nic nevedia , hlupe zeny ktore maju chudakov muzov ked nemaju miliony, daleko radsej by som mala muza ´ chudaka ´( kedze podla Teba je nim muz ktory nema miliony ) s kt.si mam co povedat , nebudem mu robit matraca a konkubinu ,nebudem mat ziadne prava ani slovo ...samu seba presviedcas akosa mas dobre ...v zivote by som nechcela zit v hnusnej arabskej krajine kde zena sa rovna hovno ani keby mi nukali miliony ale to ty nepochopis lebo si prazdna a ty vies akurat rozpravat o drahych hoteloch znackach akoby to bol stred zemegule.Si obycajna konkubina , matrac a sluzka , nemozes ani odist lebo by si skoncila s holou ritou ..si o nic viac ako auparkove stetky kt.chytaju bohacov , darmo ze si mu porodila syna...mam o sto rokov menej ako ty ale precestovala som cely svet a tiez jedla v uzasnych restikach a stretavala znamych ludi a nejdem sa z toho posrat ...uspesne zeny tu nazyvas spolocnickami pritom si nou akurat ty.Je mi ma grc ake su niektore zeny sproste a achopne za prachy odhodit zvysky hrdosti...

digysa
18. mar 2014

Este by som chcela dat do pozornosti par CASNICOK.( vid obrazky) ........... 😀 😀 😀

Cierne sako a Biela bluzka.....dve najpodstanejsie oblecenia v satniku zeny ( KOMBINACIAM sa medze nekladu) - su na vsetko......
Cierne saka su rozne........... biele bluzky tiez.... Ak nema zena v satniku cierne saty, bielu bluzku a cierne sako, tak nech sa tu s nikym o mode nebavi.... ( nech sa ide hanbit) Ja osobne biele rucha a turbany nenosim, tak nemozem porovnavat modu arabov. V tej sa nevyznam......

@kuwait vies o tom, ze cierne saka sa nosia aj na take akcie ako "black tie event" ??? Asi nie, lebo ty do takej spolocnosti asi nechodis.....

Sharone Stone mala bielu bluzku na Oscarovi ( asi robila casnicku).... 😝

zuzkaanicka
18. mar 2014

@digysa ale ake fesne casnicky si nasla 😉

digysa
18. mar 2014

@zuzkaanicka Ale dakujem moja.....ja sa len v dobrych restauraciach pohybujem...... Chapes 😎

zuzkaanicka
18. mar 2014

@digysa 😅

digysa
18. mar 2014

@zuzkaanicka Ale nasla som aj lukrativnu kuwaitsku modu. staci so do google hodit "kuwait fashion"

Na taketo oblecenie skutocne peniaze nemam........bohuzial.

zuzkaanicka
18. mar 2014

@digysa si si ista, ze bohuzial? 😅

digysa
18. mar 2014

@zuzkaanicka zostanem ja chudoba radsej pri tej bluzke a ciernom saku....

ellise
18. mar 2014

@kuwait, proč mám už několik stránek pocit že námi pohrdáš? Podle tebe jsme ubohé slovenky, které žijí svůj ubohý život v takové strašné krajině jako je slovensko. a to jen proto že jsme si nevzali arabského šejka. Přesvědčuješ nás o tom jaké je skvělé být bohatý,chodit nakupovat celé dni do malls, mít zlato a brilianty, cestovat všude po světě, bydlet v luxusních. A jak si vlastně ty na tom skvěle že nemusíš chodit do práce... an rozdíl od nás.
Nás nemusíš přesvědčovat. my to víme, ale taky víme, že tvoje bohatství je vykoupeno, smutkem, samotou a nesvobodou.
A nejspíš jak by si ty neměnila s námi tak my bychom asi neměnili s tebou. my sice nemáme na to abychom si koupili sako Versace,boty Manolo Blahnik, kabelku Louis Vuitton ( možná některé mají, nemůžu mluvit za všechny) ale taky nemusíme kupovat po litrech balenou vodu, protože ta z kohoutku se nedá pít, můžeme odjet ze země a nepotřebujeme souhlas manžela.
když kopneme na zahradě do země, tak vykopneme leda plevel a ne náleziště ropy, ale z meruněk co na zahradě nasbíráme, máme takovou marmeládu že se nám dělají boule za ušima.

Už jsme tady hodně dlouho, a ledacos o sobě víme, tak by sis e mohla přestat dívat na nás skrz prsty. Rádi s tebou pokecáme o odlišnostech arabského světa, o životě tam, starostech i radostech ale jako rovný s rovným.
🙂

ellise
18. mar 2014

@digysa ty na děti mluvíš slovensky, manžel anglicky, a ty s chlapem mluvíš anglicky? A nemají děti tendenci i s tebou mluvit anglicky? Umí tvůj muž něco slovensky? nebo ti aspoň rozumí?

zuzana76
18. mar 2014

@ellise sa mi paci ako pekne pises za slovenky 😉

ellise
18. mar 2014

@zuzana76 vzhledem k tomu že mám slovenskou nárost, tak tam patřím taky

digysa
18. mar 2014

@ellise PResne tak......ja detom len po slovensky. Muz ma v tom velmi podporuje.
Deti uz zacinaju viac odpovedat anglicky, ale mam svoje techniky a dokazem ich prehodit na slovencinu. Ked pride moja rodina, tak inak, ako po slovensky nehovoria. Na Slovensku sa dohovoria s detmi perfektne po slovensky, nemaju problem.
Moj muz vie tieto slova: Pod sem, pivo, dakujem, ako sa mas- to je vsetko 😎

Ale prosim ta, o jazykoch sa tu nebavme, lebo to prejde do diskusie o prizvuku a mna tu mrdne.... 😅

zuzkaanicka
18. mar 2014

@ellise ono to nemusi byt pohrdanie ... kazdy clovek ma ine priority a nie kazdy chape priority toho druheho ... @kuwait ma asi dost vysoko v rebricku financie, Ty nieco ine ... ja ju nemam dovod obhajovat, ale uz to tu nejaku chvilu citam a snazim sa ju pochopit 😖

zuzana76
18. mar 2014

@ellise to fakt? som nevedela, ja citam len sporadicky tuto temu a odkedy sa tu riesi len kuwait a alice, tak sa velmi nezapajam

ellise
18. mar 2014

@zuzkaanicka tady nejde o to co říká ale jak to říká. To že je na peníze tady, řekla nikdy se za to nestyděla a já ji neodsuzuji, ale o dovolených, drahých nákupech se dá mluvit různě,..... s nadšením, pokud mně to baví, nebo nadřazeně.
Já proti kuwait nic nemám, řekla tady jako jedna z mála ( jestli ne jediná) na sebe toho dost, a to není důvod pro to abychom i odsuzovali. Jen mne mrzí ten tón jakým píše poslední dobou.

zuzkaanicka
18. mar 2014

@ellise tazko povedat, vies dobre, ze pisana forma nie je vzdy najstastnejsia a mnohe by uplne inak vyznelo, keby si sa s nou bavila osobne (mozno horsie, mozno lepsie-to sa takto neda s istotou tvrdit) ... takze ano, moze to byt pohrdanie, ale moze to byt aj to, ze nevie pochopit, ze druhi ludia sa nevyzivaju v znackach, luxuse a co ja viem v com este 😖

ellise
18. mar 2014

@digysa já se neptám proto abych poučovala jen mně to zajímá. Majitel firma kde dělám, je čech, který v 68 ještě jako dítě utekl do rakouska, Tam se oženil shodou okolností taky s češkou, a jejich děti chodili do české školy, a děti jejich dětí taky. Je to zvláštní jsou v podstatě rakušáci, žádný vztah k česku nemají, ale chodí do české skolky a školy. Tak jen proto.

Mně by zajímalo více věcí, třeba proč si šla do USA, co si tam dělala, co děláš teď. Ale chápu že to jsou osobní věci, takže se ani raději neptám

alice107
18. mar 2014

@digysa presne. hodnota prstena/dajme tom u solitera/ je dana nielen velkostou diamantu, ci ineho draheho kamena,ale hlavne jeho cistotou.kto drahe kamene kupoval ama , , vie o com pisem. 😉
vies ten bonton nie je len taky v de,ale v urcitych kruhoch v celej eu. je nevkusne ,aby prsten bol extravagantny a na ruke vytrcal. taky moze bty nemej hodnotny.,ako menej karatovy, ktory ma lepsiu cistotu.

ellise
18. mar 2014

@zuzkaanicka to máš pravdu, někdy do tech písmenek dát nějaké pocity je težké

alice107
18. mar 2014

@yanni vidis presne si to opislala to spravanie sa arabov voci europskym zenam. a preto ja by som nikdy neisla do moslimskej krajiny.ani na dovolenku a toboz uz nie zit av pracovat tam ci sprevadzat manzela , ktory by tam popripade pracoval. ale to nehrozi. nastastie. 🙂

zuzkaanicka
18. mar 2014

@ellise ci si to uz prizname alebo nie, spolocnost, v ktorej sa pohybujeme nas velmi ovplyvnuje ... po istej dobe sa to prejavi na vyjadrovani, spravani a asi aj na prioritach ... samozrejme, zalezi aj od osobnosti, nakolko sa da "zviest" 😉 ... ale toto vsetko sa prejavilo aj v tejto debate a obzvlast v poslednych dnoch ... takze to mozno nemusi byt naozaj pohrdanie, len su to tie odlisnosti 😉 ... a ked si k tomu pripocitas este pisany text (bez mimiky atd), tak je vysledok taky, aky je😉

alice107
18. mar 2014

@ellise pcil sami tvoj prispevok z dnes o 019.16. lebo to co pises, nie je len odpoved pisatelke, ktorej si ho adresovala. ide o skutocnost, ze na jednej strane sa vyzdvihuje bohatstvo v rabskej krajine , na druhej bola vyjadrena bieda zivota tam v zakladnych veciach ako su vzrava voda, dobre potreviny, zakladna hygiena s tym suvisiaca.
lenze to vyzera len na prvy pohlad takto. ta hrstka vladnucej rodiny tam ma aj dobre fungujucu cisticku/lebo sao to staraju desiatky zapadnych odbornikov, aj potraviny denne dovazane z europy ide len o pomer skutocneho bohatstva.
ato to ide. ze nebolo napisane ,ze len ta hrstka ma ozaj boharstvo a kvalitny zivot.ti ostatni su odkazani na zle zivotne podmienky. a uz nehovoriac o osobnej slobode .
a o tom to cele je.

prasiatko30
18. mar 2014

Tu mi na niektore napada len jedno "dicho" si tak chudobny ze jedine co mas su peniaze. 😒

alice107
18. mar 2014

@buducamama ja som si az teraz precitala tvoj prispevok . tak sa ti pokusim odpovedat. islam je fanaticka ideologia. a kto je moslim, narodeny a vychovany v moslimskej rodine,tak tu ideologiu prjima.inak by bol vyvrhel a v moslimskej krajine by mu horzilo za odpodlictvo prinajmensom väzenie,ak nie smrt. aj ked by zil ve urope,tak by si ho nasli jeho sukmenocic azbili . v eu ziju neiskri mex moslimovia.ale kazdy pod ochranou policie.
egypt je bol a a bude moslimska krajina. ziju tam aj kopti/krestania/.ale prabve na nenavisti k nim je najlesie vidiet fanatizmus islamu. a nedaj sa tu pomylit debatou o pripadnom moznom bohatstve moslimov zo stavov gulfu, ze oni su ini a preto aj manzelstvo v styaym muzom je ine. zial, nie je. a moslim zostane moslimom, ci je bohaty ci chudobny.mentalita ,sposob zivota a vychova nepustia. nikdy z neho europan nebude,ak keby spaval na diamantovej posteli.
ak koketujes s mysliekou na arabskeho -moslimskeho manzela ,tak ver mi, vrat sa z kratsej cesty. aby si potom nemusela po forach ci instituaciach vyplakavat, ze ti vzal dieta, pachal na tebe nasilie, ci zalezalo len na nom , ci budes cestovat ci sa stretavat so svojou rodinou.
zena v islame neznamena nic.je to tovar a podla toho sa s nou a naklada. a je jedno, ci je to v egypre, tunise , ci statoch gulfu. myslenie raba -moslima je take,ze zena ma drzat usta-a krok, ludovo povedane.
takze tak asi v skratke k tvojej otazke.

kuwait
19. mar 2014

😀 vy otvorene pohrdate arabskymi krajinami ale ked niekto napise ze na Slovensku sa zije zle to sa vam nepaci 😀 dvojity meter 😀 Ak na Slovensku budu take kvalitne podmienky na zivot ako na zapade alebo v Gulfe potom sa mozme bavit o rovnosti.
@alice107 ano my niektori si jedlo dovazame z EU pretoze localny import z EU nieje zrovna kvalitny vyber ale to je vec priorit,mnohi aj z vladnucej rodiny preferuju arabsky import jedla pretoze im to lepsie chuti a o cistote ovzusia?Prave tej vlade je to sum a fuk environmentalisti biju na poplach a vzdy su z hora umlcani ,zrejme im na tom nezalezi,piju miestnu mineralku,jedia miestnu zeleninu,maso (shejkovia) ja by som to do ust nedala.Ale ved aj na Slovensku je voda zla,prilis chlorovana,tvrda,ludom sa z nej kazia zuby,je tak tvrda ze zanechava vodny kamen na vsetkom a cistota ovzdusia?Pri tych vsetkych fabrikach Duslo,niklovka,Slovnaft v radiuse 100 km potom radiacia zvysena este z cias Cernobylu,mnostvo ludi ma choru stitnu zlazu(nasledok radiacie) strasne vela ludi tam ma zhubne ochorenia.Nevidim v tom nic lepsie v porovnani s Kuwaitom.Ja sa nad nikym tu nevyvysujem to skor Alice,neustale ma tu zhadzuje robi z nas chudakov ,O DE pise take veci ako by tam chodila len na navstevu alebo zila niekde na malej dedine,dohaduje sa vadi o veciach(to o tych hoteloch to bolo ozaj nieco ako decko tvrdit hluposti aby vyvracala fakty) a nema celkom pravdu,tak ako o tych briliantoch a satach,ja som v DE vo velkych mestach v dizajnerskych obchodoch bohatych nemcov videla(kde inde ich tam clovek moze vidiet najviac ako v drahych obchodoch) a teda znackove veci nosia aj kupuju.Aj velke brilianty na prstoch maju.Alice opisujes len to co vidis v tvojom najblizsom okoli maleho mestecka ale vo velkom meste by si videla aj ine veci.Ked chces vidiet ako sa stredna vrstva (maly podnikatelia a ludia s VS) blaznia za znacky chod sa pozriet v case vypredajov do outlet malls mate ich tam v DE niekolko stoja tam v radoch ,normalne clovek ked to vidi ide prec oni tam stoja hodiny NEMCI! a na sebe maju tiez znackove.Takze o com nas tu presviedcas????Ze ty nenosis znackove a ty mas len malicky brilliant a taka je norma v DE?Sama vies ze to tak nieje.No a co sa tyka toho tvojho posledneho prispevku,tak ano zena ma mensie prava v arabskej krajine pokial je obciankou tej krajiny(zato je dolezite aby cudzinka neprijala ich obcianstvo)ale v praxi aky to ma dopad na zenu samu?Zalezi od krajiny ake su tam zakony,zalezi od rodiny ako su silne nabozensky zalozeni,priznajme si uprimne v Kuwaite niesu kuwaitania len moslimovia su tu krestania (kuwaitania,ateisti(kuwaitania) satanisti.Oficialne ateisti a satanisti si hovoria ze su moslimovia ale podla toho neziju.V Egypte to iste su tam copti krestania,ateisti,satanisti a moslimovia,zalezi o kom je rec.V Egypte je teraz stale nepokoj a ktovie kedy pokoj bude kedze islamisti stale pokusaju.Ze by zena mala drzat hubu a krok tak to niekedy plati aj v zapadnych krajinach,muzi su proste muzi a chovaju sa k zenam podla svojej povahy,nemozme povedat ze nemoslim je anjel,aj oni zeny biju,urazaju za nic ich nemaju,podvadzaju ich,zena sa prakticky zoderie v praci a domacnosti.Niekedy taky arab ateista je povahovo lepsi ako macho europsky krestan.Ja osobne by som si horliveho vyznavaca islamu nevzala

kuwait
19. mar 2014

@ellise ano Slovenskym politickym systemom pohrdam urobili z ludi utecencov a zobrakov a ako to tak vyzera dobre tam nikdy nebude

digysa
19. mar 2014

@ellise Ja uz som tak zdeptana z tejto celkovej koverzacie, ze uz premyslam nad tym, ako pouzit slova, aby ich kuwait nepouzila proti mne.

Tu nejde iba o to "ako to pise" (co je fakt uz neznesitelne) ale aj o to co pise.

Dobre si vsimni, ako sa da prekrutit konverzacia o takej primitivnej debate ako je "znackove oblecenie".

Zhrnutie:
Pred tym, ako som sem prisla, tak ste sa bavli o znackach....cenach a pod.
Ja som prispela jednym PRIKLADOM, kde som spomenula 2 kusy oblecenia (tie najobycajnejsie) ktore mozu mat rozne ceny, rozny material, roznu znacku a predsa moze ten lacnejsi kusok prevysovat kvalitou ten drahsi.... Bol to obycajny priklad....nic viac, mohla som kludne spomenut namiesto bluzky a saka napr. PONOZKY a rifle - tiez oblecenie, ktore ma v satniku kazdy.
Ja som sa rozhodla pre to po*ejane SAKO a BLUZKU!!!

A kuwaitin zaver mojho prikladu k znackovym veciam bol asi takyto citujem doslovne:

"do spolocnosti nosia cierne sako a bielu koselu pani,damy nosia spolocenske saty . V spolocnosti vidis zenu v bielej koseli a ciernom saku len ak je tam casnickou."

Myslim si, ze toto nepotrebuje uz ziadny komentar....

A moje obrazky o tom, ako sa kuwait nesmierne myli a nema ani ponatie o stylovom obleceni a vkuse ( akurat vie vymenovat zname znacky od modnych navrharov) tiez nepotrebuje ziadny komentar.....

kuwait
19. mar 2014

@digysa neznesitelne je ako pises ty 😀 Agresivne utocis na mna 😀 Ty sama si pisala ze si mala oblecenu bielu bluzku a cierne sako,to nieje stylove ani vkusne v dnesnej dobe sa toto pouziva ako pracovny oblek,takze ty zrejme to beries tak ako sa to nosilo volakedy?Ale kedy volakedy to bol predsa vzdy business suite 😀 Keby si do toho nemiesala tu bielu bluzu ale opisovala cierny kostym tak to by bolo stylove,biela bluza z toho urobi pracovny oblek. Nema vyznam sa bavit s ludmi ktori zdeptani neuspechmi v osobnom zivote maju potrebu si vylievat zlost na druhych,najlepsie cez net .

kuwait
19. mar 2014