Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí
Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.
Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.
Tato tema ma vzdy neuveritelne pobavi, hlavne dve hlavne protagonistky 😀 😀 😀
@zuzkaanicka Nic v zlom, ale drzala som jej noz pod krkom a pytala sa jej na jej osobny zivot????
Co prezradila bola iba jej vlastna vola.... Tiez som bola sprosta a "prezradila som" ze som si kedysi kupila bluzku a potom cierne sako 😉 😎 A pozri, ako sa to otocilo proti mne...... 😅
A este taku nehrali, aby MNE niekto z "arabskej" krajiny urcoval a radil, ake oblecenie sa nosi do spolocnosti!!!!
@zuzkaanicka stale opakujes to iste a nic k teme.
o co ti ide?
@digysa Inak, aj ja som si myslela, ze si mala bielu bluzku oblecenu 😀 😀 😀 😀
Som to letmo precitala dva prispevky naraz od teba a mas to tam tak napisane, ze clovek, pokial necita pozorne, tak si to vazne takto vylozi, az ked tu o tej bluzke zacala diskusia, som sa vratila k prispevku a zbadala som, ze si pisala o saku a bielu bluzku si spomenula v inom prispevku, takze ono, ked clovek cita letmo, veru pride k tomuto zaveru... nie vsetko kazdy cita od pismenka po pismenko a niekedy mu uleti podstata 😀 😀 😀
@alice107 pises o sebe? ... trefne 😉
@erjona -skutocne, na moju otazku odpovedala iba alice107,za co jej dakujem. A co ma obpizovanie suroveho masa s hygienou? Vobec nic, rovnako ako oblizovanie tyce v autobuse alebo neumyteho ovocia. Ale kde sa moze posunut diskusia o handrach? Toto je ustredny problem,kto si ake handry hodi na seba a ci boli drahsie ako susedine,aj keby mali hodnotu nulovu.
@buducamama mozno by si si mala precitat celu diskusiu a nie iba par poslednych stran.
prajem pekný deň, už je slnečno i u nás 🙂
@buducamama Si sa ale sikovne vykrutila z mojho prveho prispevku...precitaj si pozadu par stran a pochopis...Na tu hygienu som ti uz odpovedala...mame doma kupelku a manzel ju kazdodenne vyuziva...ty mi na to odpovies argument s mäsom, ked si predtym zamudrovala, ze sa asi kazdy den podla teba nekupu... na zaklade jedneho moslima ktoreho poznas...je drzost, nemyslis? Ja som ti uplne milo odpovedala a s humorom. Na to ty argumentujes uplne odveci...to si ako co o nas myslis, ze my manzelky moslimov sme nejake humusacky? A co sa tyka Alici..tam ma o jej laskyplnosti nepresvecis...na to ju uz prilis dlho citam😉
dobre ranko kocky,
ved sa uz nehadajte. Kazdy ma iny pohlad na vec. @kuwait pise o svojich skusenostiach priamo s moslimskym muziom a zivotom v arabskej krajine. @alice107 pise o svojicht skusenostiach s moslimskymi spoluobcanmi v Nemecku. Ja sa z casti priklanam na obe strany. Na stranu @kuwait, pretoze aj ked nemam muza moslima a nebyvam v krajine, kde prevlada toto nabozenstvo, ale dost cestujem po svete a pohybujem sa v tychto krajinach a tiez z rozpravania mojho muza, ktory pracovne zil 4 roky v Saudskej Arabii a teraz sa tam zdrzuje kazdy mesiac minimalne tyzden v kuse. Cize vsetko osobne skusenosti alebo skusenosti z pravej ruky.
Na strane @alice107 pretoze zijem roky rokuce v Nemecku, mam kamaratky, kamaratov, znamych z roznych arabskych/moslimskych krajin, ktori tu ziju uz v niekolkej generacii ale aj takych, co sem prisli nedavno. A mozem povedat, jedno odkial su, vsetci sa spravaju a zmyslaju velmi podobne. Su medzi nimi prisposobivi, zeny co su aj rozvedene a rodina ich neodvrhla, ale aj extremne nabozensky zalozeni, velmi ovplyvneni rodinou a vychovou, ktori su schopni za ICH pravdu aj zabit. Oni to maju asi v nature, ze su rodenymi manipulatormi a svoju pravdu si vedia presadit. Budu sa s tebou hadat a tlct ti do hlavy svoju pravdu, ze to clovek jednoducho vzda. Ti mudrejsi z nas nemoslimov a hlavne nemoslimov, ktori vyrastali bez toho aby mali v okoli co len naznak tohto nabozenstva (Cesko-Slovensky okolo 30tky takmer 100%tne), ustupy ale neda si vymyt mozog. Co vsak stale viac a viac aj na Slovenkach ci Ceskach pozorujem, hlavne takych okolo 20-25tky, ze sa daju zlanarit. Nechcem nikoho obvinovat ci buzerovat, ale aj babenka, co sa tu nedavno ukazala (sorry nick som si nezapamätala-malava alebo tak nejak), je presne toho priklad. Mlada, neskusena, este toho vela nezazila a nepochodila svet, nepozna ludi a ich zmyslanie, sa dava oblbovat nejakych Arabom (sorry, neviem odkial je). Ano, ako takmer vcetci "Juzania", vedia byt muzi pochadzajuci z tychto krajin velmi sarmantni, vedia sa obliect, su upraveni, maju krasne recicky, zahrnuju ta krasnymi gestami a darcekmi, to vsetko lichoti a zena/dievcina sa citi ako v siedmom nebi. Mozno keby som mala 25, nemala moje skusenosti, nebola taka scestovana v tychto krajinach, nemala osobne skusenosti s ludmi z Arabskeho sveta ci uz sukromne alebo pracovne, tak by mi to tiez lichotilo a mozno sa dala takym niekde na dovolenke v Egypte obalamutit a zalubila sa. Ale na druhej strane, ja osobne som ina natura. Pre mna plati nie len "clovek sa uci na vlastnych chybach" ale aj "mudry a inteligentny clovek sa uci na chybach inych". Keby po svete kolovali jeden ci dva pripady, tak by som mozno povedala, ok, stava sa aj v tych najlepsich europskych, ci nemoslimskych rodinach ale je ich na tisicky a tam uz pracuje rozum na plne obratky.
Ono nie je vsetko zlato co sa blisti.
@buducamama zial jej to ´´docvakne´´, tak ako aj inym hned na zaciatku.ale mnohe zostavahu s tymi muzmi,lebo su neschopne same sa zivit a mnohe aj preto,ze to bol jediny chlap,ktory sa one vazne zaujimal a hned chcel svadbu. ine trpia preto,lebo maju s nimmi deti a boja sa ,ze im ich ti muzi vezmu.ale vzdy pride ten bod zlomu,kedy ta zena aj ked na seba navlecie ´´vrece´´ a na havu da satku nemoze uz dalej znasat dosledky inej mentality,nasilia ci sposbu zivota,aky ma jej muz.
a potom az nariekaju, mnohe rezignuju, ine su agresivne a snazia sa presvedcit seba a okolie,ze ten ich je´´iny´´
ale pravda je taka,ze postupne vsetky prejdu fazou euforie, poznania reallity, mohe jej zahmlievanim a nakoniec niektore rezignaciou a ine konecnym odputanim sa.
tie zeny potom tazko hladaju vlastnu identitu.
vies ti arabi si z toho urobili tzv.bezzness. cize pre viza, ci nemoznost zaplatit mahr arabskej neveste, ci pre peniaze vyhadavaju europanky podobne tvojej znamej
ale vzdy plati,ze ta ich mentalita spsob myslenia je taky,ze zena sa ma podriadit. a mohe zeny toto nechcu vidiet na zaciatku vztahu.apotom je uz neskoro plakat, ze ved on sa´´zmenil´´ nezmenil,len sa prestal pretvarovat.poznam europanky, co aj vedia,ze ich muzi maju ine uzatvorene manzelstvaa akceptuju to volky-nevolky. dovody takeho konania su rozne.
je zbytocne tej tvojej znamej teraz cokolvek povedat.ona nechce vididet realitu aka je. bohuzial doplati na svoju lahkovaznost .
@yanni ja to neberiem ako hadanie. ale proste vymena nazorov . 😉 no niektore pisatelky tu si to asi zmylili s ringom. 😀 inak, s tvojim pohladom na vec suhlasim. a do bodky s tym opisom mentality arabov a inych juznych narodov
vies, moj svagor pracovne bol ako architekt tiez v krajinach gulfu.a preto tiez z jeho rozpravania viem, ako vidi on pomery aj v kuwaite ci inej krajine gulfu. tvrdi to,co som napisla,ze len spicka vladnej rodiny /klanu / tam je skutocne bohata.ti ostatni oproti nim su nemajetni. viac ci menej. su tam otvorene velke noznice medzi urovnou zivota tej spicky aostatnymi obyvatelmi
a potom je tam este dalsia skupina - zahranicni robotnici z inych moslimskych krajin.ti maju najnizsiu uroven spolocnesky, pravne aj majetkovo.
takze som to pisala aj z pohladu niekoho,kto tam chodi, pozna pomery v oboch ´´taboroch.´
tvoj uz ti urcite povedal to iste v podstate.
aj o tej mentalite-co sa blisti je pekne urcite tiez. vies aj z vlastneho pozorovania. 🙂
@alice107 v porovnani s europskymi ci americkymi milionarmi je vladnuca vrstva v arabskom svete multimultimultimulti bohata. Ti ostatni bohati napr. businessmani a pod. su "len" bohati.
Porovnanie vladnucej vrstvy a ich "len" bohatych v ich svete, su ti "len" bohati vlastne nasa stredna trieda. V nasich europskych ociach su to vsak strasne bohati ludia.
V tychto krajinach vsak nasa tzv. stredna trieda vlastne neexituje. Kral (vladnuca rodina) jednoducho do nijakej triedy nepatri. potom su tam ti u nich "normalni" (co na nase pomery su strasni bohaci) a potom su tam chudobni Arabi ( u nas mozno ta stredna trieda) a aki, ze chudobni (ako ich pozname z Europy) Arabi neexistuju. Chodobni Arabi jednoducho nie su. Tie tam najchudobnejsi, spodina su cudzinci (nie Europania), ktori robia tu najhorsiu robotu (na stavbach, upratovacky, tie najhorsie prace v obchodoch a hoteloch atd.). Su to väcsinou sikmooki-Filipinci, jednoducho Aziati, potom Libijcania atd. Na vlastne oci som videla tie davy ako desiatky autobusov kazde rano vyzdvihnu ludi na stavbu a kazdy vecer ich privezu spät. Tito ludia nemaju takmer ziadne prava, len drzat hubu a krok, ked sa im nepaci, budu vyhosteni bez mihnutia oka. V hoteloch, hlavne tej vyssej triedy 5* atd. nemusis mat strach, ze ti nieco z izby zmizne. Staci slovo hosta, nic sa nevysetruje, toho co tu izbu mal na starosti, jednoducho nie len vyhodia, ale ak je cudzinec, jednoducho poslu domov. Tam sa s nikym nebavia v rukavickach. Aj teraz sme vsetko nechali lezat, nic sme nezamkli do trezoru a nic nam nezmizlo. V Europe aj Amerike aj v tych najlepsich hoteloch mozes ratat so vsetkych. V Kosiciach, ked sme boli v Oktobri na maratone, tak som do trezoru zamkla aj moje druhe bezecke boty ;-DDDDDDDDDDDDDD
@yanni presne to som pisla aj ja co ty teraz o ´´zaradini´´ do tried´´ v arabskom svete.no neviem ako je to s multimiloinarmi v arabskom svete.ale rebricek co sa robi kazdorcne tak tam je ozaj z tych bohatych len kral kataru uvedeny na spici .inak najvac multimilionarov zije v USA aj v DE
presne to som pisla o tych mozniciach medzi vladnou spickou a ostatnymi.cicze stredna vrstva nic......
no cvo sa tyka kosic, tak verim, ze ti tam zmizli boty. zalezi sice akyhotel, alena sk s tym clovek musi pocitat.no v arabskom svete je za kradez/hlavne v tych statoch gulfu / odseknuta ruka.. tak ti tam mic nevezmu..to je jasne.
vies , v usa ci eu treba vediet, ze do akeho hotela ides.... napriklad mne sa stalo,ze som vo francuzku v chamonix, nechala v izbe nahoteli kabeku.... zabudka somj u tam nejak....a prisla na to az neskor ....
pokracovali sme do talianska........ a za mou do hotela v taliansku bezpecnostny pracovnik osobne mi dorucil balik s kabelkou a vsetkym ,co v nej bolo.... aj sperkom, co som tam nechala zabudnuty..nie malej hodnoty........a so zoznamom veci, co tam boli.aby som si skontrolovala, ci nic nechyba..lebo to je zalezitost osobnej
cti hotela,aby klient bol spokojnny.....
@yanni ano, gastarbeitri tam pracuju v otrasnych podmienkach , prave v Katare teraz prebiehaju setrenia ohladne vystavby k majstrovstvam vo futbale, kolko zahranicnych robotnikov tam uz zomrelo, su to radovo stovky. Neviem, ci si oni stavaju nieco sami, nielen manualne, ale aj inžinierske prace, ved aj pycha Kuwaitu a technicky velmi sofistikovana stavba Royal Tower nebola pokial viem narojektovana domacimi.
@erjona - ked ti pripada tvoja prva reakcia na moj prispevok vtipna a mila,tak potom s panom bohom..Mne sa teda nezdala. A znamu muz nebije,ale len bitkou sa predsa zneprijemnit zivot nemusi.Co ja pozorujem,je tam z jeho strany pohrdanie zenami, oddelovanie chlapov od zien(chlapi sedia na gauci a zeny posiela sadnut na postel,co mna osobne urazilo,lebo boli oni u nas a mna nebude nikto vyhanat ako prasiveho psa,dobre ze nas na zem nechcel usadit).A ked k nemu dosla nasa macka,pytal sa,co to je,ci on alebo ona a ked som povedala,ze ona,tak sa mu zmrastila tvar od odporu,normalne som nechapala..Ani radsej pochopit nechcem.
@buducamama No ja som ti ale nepisala o mojom prispevku na reakciu kamaratky, citaj pozorne a uvidis, ja som napisala, ze na to nekupanie som este milo reagovala a vtipne, taktiez som sa ta spytala, ci si myslis, ze my manzelky moslimov sme nejake humusacky, samozrejme si neodpovedala, taktiez si sa na rasizmus ohladne deticiek inej pleti nevyjadrila, tiez radsej mlcis, kto mlci, ten svedci, uplne na ine veci reagujes, ako sa ta pytam, co sa tyka tvojej kamartky, ked jej taky zivot vyhovuje, ty s tym nic nenarobis a ked ho nechces vo svojom dome, tak ho nepozyvaj a mas po starosti,, my sedime v obyvacke, zeny s muzmi a nikto nie je posilany na zem, ci postel,,, no a o tej macke, tak to vobec neviem, co ti na to mam napisat, ci ty to tak nevnimas,uz len s principu, ze je moslim??
@buducamama A este nieco, strikni moslimovia, tym, ze sa oddelia od zien, preukazuje tym uctu nie len tebe, ale aj tvojmu partnerovi, ale to by si musela predtym ako sa hlupostami urazas, najprv poznat tu ich kulturu, no a nezacni reagovat, ze sa ma ucit europskej, on toto povazuje za slusne spravanie a vlastne ti tym prejavil, ze si vazi, nie len teba, ale aj tvojho partnera, kedze bol tak vychovavany.....nie vsetko hned negativne hodnotit treba, ked o tom nic nevies, mala ti to teda ta tvoja kamaratka vysvetlit..
@erjona - prepac,ked neodpovedam,ale pises take dlhe vety a niekedy neviem,ci to mam chapat ako otazku alebo tvoje konstatovanie.Napisala som,ze zeny su humusacky?Nenapisala,tak si nedomyslaj.V inej teme na MK pise nestastna zena,ze jej chlap(Slovak predpokladam)si neumyva zuby a sprchuje sa v nedelu,takze humusaci su v kazdej kulture:to je jasne😀 To, ze mas cistotneho muza je super,ale mna skor zaujima celkova ich hygiena, ci to beru inak,predsa len v Kahire je chudoba.A tiez ma zaujima vzdelavanie tam-povinna skoldka dochadzka asi nic moc a aj vzdelavanie je asi len nabozenstvo.A poprosim ta,zas to neber osobne.
@erjona -tak vidis,toto som nevedela,mozno to mal podat inak a nie len ukazat a Zeny tam. To ma urazilo a znama nepovedala na to nic, aj ked som sa naoko nahnevala,ze nech tam ide on,ja chcem tu sediet.Preto ma zaujimaju aj ine reakcie.
@buducamama a to co je za kretena (sorry)? A kde byvaju? Na SK? Inak ja sa priznam, ja mam velku hubu, viem sice, kedy si mam zahryznut do jazyka, ale keby mi niekto rozkazoval v mojom vlastnom dome, ze kde si mam sadnut adt. a hlavne nie ludia, co prisli na moje pozvanie, tak to by vydeli aky bengal by som narobila. Jedno ci znama, kamoska, rodina, povedala by som mu svoje a ked sa mu nepaci, tak tam su dvere. Ja som schopna aj navstevu vyhodit. Ci sa im bude pacit alebo nie. Ked si nevazia pohostenie, pozvanie, tak sa nemame o com bavit.
Inak tuto povysenecku vlastnost arabskych muzov som zazila uz viac krat. Ich vlastnych krajinach nech si robia co chcu, ale ked niekde ziju vlastne ako hostia, jedno v kolkej generacii, tak by sa mali prisposobit pravidlam tek ktorek krajiny. Co si robia v byte/dome, to mi je srdecne jedno, nech sa aj navzajom pozabijaju, ale na verejnosti by sa mali prisposobit. Raz som isla niekde, uz neviem kde, vlakom z Mnichova. Nastupila arabska rodina, zenske zahalene, ze hadam ani nevideli, chlap v bielom habite a deti boli este male, tak nieco od 5 rokov, myslim ze boli 3. V stvorke sedela jedna mlada zena sama, za za nou v dvojke. Podotykam, vlak bol prazdny, keby islo o tie stvorky, tak ich tam bolo dost prazdnych na vyber, vlak vychadzal z Mnichova a do odjazdu bolo hadam aj 20 Minut. Chlap s drzostou zacal na tu mladu zenu, ze nech si najde ine miesto, ze on je s rodinou, ze on tam chce sediet. To kde sme. Keby mal rezervaciu nepoviem, ale nemal. Ja som mala rezervaciu ale asi po 10 min jazdy som si aj ja dalej odsadla, lebo sa spravali horsie ako v ZOO. Inak dievcina so spadnutou sankou radsej ustupila, ja by som to tiez urobila, s takymi primitivmi na neoplati bavit.
A tuto nadradenost vidis casto. A dokonca aj u zien. V lete chodia do nemecka bohati Arabi do sukromnych klinik k lekarom. Chlapi casto normalne letno obleceni, zenske zahalene, mladsie rocniky dost casto nemaju cez tvar nic (neviem ci to nieco znamena ako a ku odrodu tej ich vieri vyznavaju alebo je to uz v rodine trochu volnejsie), ale hlavne mladsie rocniky zahalane od hlavy po päty, ale na nohach zabky a vykechlene ako posledne prostitutky, casto so slnecnymi okuliarmi co im dobre ze nesiahaju aj pod bradu. Tieto zeny sa spravaju dost povysnecky a nadradene. Maslia si, ze ked tu nechaju kopec prachuv, tak si mozu dovolit co sa im zachce. Stala som v rade v pekarni a vsetci, ci uz bieli, cierni, zlti, zeleni zakaznici cakali poslusne pokym prisli na rad. Aaaale prisli zdanlivo bohati Arabi a pchali sa dopredu. Niekto mal tu odvahu ich usmernit, kde je rad, a zenska sa zlou anglictinou na toho chudaka tak osocila, ze chlapikovi normalne vyrazila dych. Obsluhovala moja kamoska, marocanka, na ktorej aj vidno, ze nie je Europanka a bavila sa s nimi po arbasky. Ja by som sa tesila, keby na mna niekde v dalekom svete krasnou slovencinou. Samozrejme rozumela som prd. Ale neskor mi tato Marocanka rozpravala ako sa s nou ta Arabka bavila. Uplne ju mala za poslednu spinu, odpad. To kde sme. Ja by som ju asi ani neubsluzila a este by soim jej a krasne vynadala. Zakaznik je pan, ale ani ten zakaznik si nemoze vsetko dovolit a mal by sa drzat bontonu.
V tomto pripade boli prave ze ti muzi milsi. Ale zaujimave, ze nazakrocili. Zenska navyberala, chlap zaplatil a so zdvihnutym nosom odisli.
Na druhej strane, zazila som aj milsich Arabov. Moj ocny berie len privatnych pacientov a samoplatcov. Ma super prax cez dve poschodia. Raz som tam nahodou bola v auguste a cakaren plna cierno-bielych habitov. Trosku som bola aj shocking. Ale ako sme tam vsetci cakali na vysetrenie, Arabi sa so mnou v pohode bavili. V tomto pripade si ale myslim, ze si mysleli alebo si boli vedomi, ze ked doki berie len "bohatsich" pacientov, ze nie som len taky obycajny clovek. No co ja viem. To sa nikdy nedozviem.
@buducamama prísť k niekomu na návštevu a žiadať od domácich, aby sa oni prispôsobovali jeho kultúre to je také príznačné 😉 ...v našej kultúre hostí usádza domáca pani, keď (ak) pôjdeš na návštevu ty k nemu, sadneš si tam, kde ti ukáže.

@digysa ja chapem, co Ta nastvalo, tiez nemam rada, ked mi niekto vklada do ust to, co som nepovedala 😉 ... ale myslim, ze taketo hadky su uplne zbytocne, tak ako aj cela debata o znackach ... ja mam ale z celeho dojem, ze sa niekto snazil @kuwait vyprovokovat, aby ju este viac zhovadil ... ona totiz toho prezradila na seba hodne a nezvykne si dat servitku pred usta ... mozno sa mylim a mozno nie 😉