icon

Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí

lulka12
6. dec 2012

Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.

Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.

digysa
21. mar 2014

@eva8 Nerozumiem dostatocne, co si tvojim prispevkom chcela povedat.

Mas pravdu, ze ponizit (urazit) ma moze len ten, komu sa dam........preto som napisala, ze s nou uz diskutovat nebudem a nedam sa jej ponizovat a urazat. Myslim, ze je to velmi dobre riesenie z mojej strany.....

Ale tieto dalsie slova som nepochopila:
Budem obhajovať Slovensko, deti učím, že útek nie je riešením. Ľahké je kritizovať, ťažšie niečo urobiť. Dcéra je po mne, láka ju svet. Na druhej strane, prečo by človek nemohol ísť za lepším? (ale sa treba prispôsobiť) Ja v súčasnosti musím hľadať riešenia, aby som uživila deti. Teraz nie sme na tom najlepšie.

mariuskaa
21. mar 2014

@buducamama
Tvoja otazka na moslimov na strane 148 nebola tvoja prva otazka v tejto teme.
Vsak uz si sa presne na to iste pytala niekedy v oktobri a novembri. A dostala si vela odpovedi od 20 kociek. To nestaci?
Co tak sa spytat kamosky? A preco ta zaujimaju postoje inych ludi? Kamoske to vyhovuje, a ty s tym vela nenarobis.
Preco sa pytas vseobecne otazky ako hygiena atd. To s vierou nema nic spolocne. Ved ludia su rozni.
To je asi ako otazka, ze vacsina slovakov sa sice sprchuje ale aj tak smrdia od potu. Stretnes 5 po sebe a uz si zahranicny clovek mysli, ze vsetci slovaci su taki.
Ja som slovenka a jem surove maso ako sushi, tatarsky. To si nikdy nemala? je to zname aj na SK. Carpaccio (co je surove maso, co moze byt rozne od telata po tuniaka) atd.

mariuskaa
21. mar 2014

Lebo pisala si to tak, akoby si prvykrat prisla do tejto temy a nikdo si tvoju otazku nevsima
a okrem alici (!) ti nikto neodpovedal.
To ked si pisala, ako ta moda nezaujima na poslednych 10 stran a ze odpoved si dostala len od jednej za co jej velmi dakujes, sa mi nezda tak celkom Kosher (fer), kedze si dostala uz odpovede predtym. Pises akoby si sa prave teraz dozvedela o tejto teme a pisala prvykrat a nezainteresovany by si mohol mysliet, ze to tak je.

acrobaleno
21. mar 2014

Som si všimla tú debatu na posledných stranách. Mať toľko prachov určite by som to nevrážala do šutrov a handier, kúpila by som si helikoptéry a autá a jachty a autá a po čase by som bola zase v depresii, lebo by som mala všetko čo by som chcela. Ako práve teraz, nemáme milióny, ale mám všetko čo chcem a to je také demotivačné. No nič, vyjadrila som sa. 😀

buducamama
21. mar 2014

@mariuskaa - pocuj,ked uz si sa do mna tak pustila a sledovala okom smirackej susedky moje prispevky ,mohla by si si vsimnut,ze fakt mi odpisala na otazku len jedna baba.Od oktobra je aka dlha doba?Co myslis,kolko veci sa uz v tejto teme rozoberalo?Myslis,ze sem chodim kazducky den??A ja som nikde nenapisala,ze som sem neprispela.A vobec,nemam dovod sa ti tu obhajovat.Ano zaujimaju ma teraz viacej moslimovia,a preco nie?Ked sa s nimi (hlavne s jednym) stretavam casto,su v obchodoch,na ulici a uz aj u mna doma. Su pre mna zahadou a aj tu sa chodi okolo nich ako okolo horucej kase,ked sa opytam nieco co sa zenicke nepaci (a vobec som to nemyslela utocne),tak k veci neodpovie,ale utoci. Ked sa vam nepaci tak si zriadte uzavretu skupinu.Ako vidim,vsetci su dokonali,uspesni,bez chyb.Sami vytvarate negativny obraz pre ostatnych. Aj tak som sa houby dozvedela,ostanem pri svojich osobnych zisteniach.

erjona
21. mar 2014

@buducamama Aj ty zijes v Nemecku? Lebo na ulici na SVK sa len tak bezne v obchodnom dome s moslimami nestretavas.. 😉

buducamama
21. mar 2014

@erjona - a kedy si tu naposledy bola? Je ich tu habadeej.

erjona
21. mar 2014

@buducamama Kazdy tyzden 😉 Zaujimave a maju to na cele napisane - ja som moslim?

erjona
21. mar 2014

@buducamama Ale ty zijes v DE, nie?

buducamama
21. mar 2014

@erjona - co kazdy tyzden?Ja som myslela,kedy si bola naposledy na Slovensku ty,ked nevies,kolki tu su. Ano na cele to maju napisane.Ja zijem na Slovensku,odkial si vzala prave Nemecko?

erjona
21. mar 2014

@buducamama A ako co sa chces dozvediet, ked napises, ci sa kupu? Keby si sa normalne spytala, tak dostanes normalnu odpoved, ale ked takto urazas, nezabudni, su tu manzelky moslimov, ktore ti odpovedia podla vlastnej skusenosti, len ked ides do diskusie zo zamerom urazky, co cakas, ze ta pochvalime,,, samozrejme, ze sa ti Alice odpovede pacili, lebo si uz isla zo zamerom negativity do diskusie, takze pozitivnu odpoved neakceptujes, tak ked mas svoj obraz, tak naco sa pytas, no a paradox je, ze prave Alice nema ziadneho moslima, no robi sa ako keby vsetku mudrost sveta zjedla 😝 ... Ja som manzelka moslima uz 14 rokov, mame 2 deticky, absolutne sa necitim byt utlacana a manzel by mi aj modre z neba zniesol,.,, ale toto ty nechces pocut, tak naco ti to rozpravat,,, a ja som ti tiez odpovedala,, taktiez som sa ta 2 opytala nieco, si neodpovedala, ci suhlasis s rasizmom o farebnych detickach si sa len vyhovorila...takto sa diskusia nevedie,,, tak potom nechapem co cakas?

erjona
21. mar 2014

@buducamama Ja som kazdy tyzden na Slovesku,,, totizto studujem a chodim na prednasky,,, takze ano som tu casto 😉

mariuskaa
21. mar 2014

@buducamama
sa ti zda, ze som sa do teba pustila? To ma mrzi. Len sa mi zdal tvoj nick povedomy, ze sme si uz pisali.
Takze ziadne smirovanie, toto je verejne forum. Pokial tvoj prispevok nieje vymazany ostava tu navzdy a kazdy ma k nemu pristup.
Co sa tyka odpovede, mas mozno ciastocnu pravdu, ide o to co chces pocut a co za odpoved pokladas. Ak chces pocut/ocakavas len negativne odpovede potom samozrejme, ze si myslis, ze ti odpovedala len alica. 😉 Viem, ze sme si uz pisali aj my dve, aj ostatne baby ti pisali svoje skusenosti.
Ak ta tato problematika znovu zacala zaujimat od oktobra, co tak precitat 100 predchadzajucich stran, co si zameskala. Lebo vlastne tu istu otazku sa pytas znovu, a predtym si dostala odpovede.
Takisto precitaj si nejake knihy, pripadne navstiv krajiny, 😎
Ja si vyberam s kym sa stretavam, s primitivmi sa nestretavaj ani ty, ale takisto nehadz vsetkych do jedneho vreca. Ide o vzdelanie, presne ktora krajina (kazda je ina vseobecne, konkretne sa jedna o ludi a ty su uplne ini vsade), prostredie kde vyrastali atd, rodinnne zaklady vychova. Ak niekto vyrastal v prisne rodinnom strikne nabozenskom prostredi ani vzdelanie, peniaze a slvoenska manzelka mu nepomozu aby sa zmenil.

Co sa tyka toho, ze si myslis, ze na sk je vela moslimov. No do BA chodim kazdy rok, a tak za 1 mesiac na SK vidim mozno 2 hovorim ludi co vypadaju, ze su z middle east/balkan. Zdoraznujem, ze len vidim podla typu. Zeby som uhadla akeho su vierovyznania, tak to je trosku pritiahnute za vlasy. Presne ako prispevok @erjona, na cele to nemaju napisane. Len ja poznam ludi aj z Kuwaitu (a pritom je indka budhistka) aj Iranu (a je katolicka!) o dalsej z iranu (ani netusim co je, a ani ma to nezaujima).
Moslima - veriaceho poznam v blizkom okoli 1 a je slusny clovek. A konvertilku len 1. Moj manzel je z Turecka ale to je sekularna krajina, a jeho znami su vacsinou zidia (dodrzuju hlavne sviatky, inak viac menej to beru ako kulturu, nie nabozenstvo, moslimovia takisto co pozname len kulturne).

Takisto v usa vsetci automaticky povedia na latinskoamericanov ze su "Ti mexikanci" (a pritom latinska amerika ma zo 30 krajin)
a nie kazdy asiat je cinan, takisto ani nie kazdy s viac pigmentom je moslim. Takze ked sa prechadzas po slovnensku a vidis niekoho, nevies akeho su vierovyznania a len sa domnievat na zaklade pigmentu je totalne diskriminacne. Ale to nepochopis. Na SK to nechapu.

Ked si napisala, nech si zalozia sukromnu skupinu, Apropos sukromna skupina davno je! Ako si to myslela, nech baby s pozitivnymi skusenostami radsej neprispievaju lebo to pocut nechces.? Myslela som si , ze chces pocut rozne nazory nielen negativne.

buducamama
21. mar 2014

@erjona -jezisi,ty o com tocis!? Mne sa pacilo ako Alica odpovedala mne a fakt netusim,co sem kedysi napisala rasisticke o detoch alebo niekto iny,videla som len kusisko diskusie o handrach nesledujem tu ludi ako sup a hlavne neutocim na niekoho aj ked sa mi jeho nazor nepaci. Super,ze sa tvoj chlap umyva,uz to tu opakujem druhy krat,zas to beres osobne.Myslela som hygienu celkovo u moslimov,mozno maju v karihe problem s vodou alebo im nabozentvo kaze umyvat sa 5x denne,fakt netusim.Ako to mam napisat slusne aby ta to nahodou neurazilo?Da sa to? Ja som nikde nenapisala,ze su humusaci,to len ty si domyslas.

buducamama
21. mar 2014

@mariuskaa -ano,chcem pocut rozne nazory,jasne,ze su rozni ludia medzi vsetkymi kulturami,ja som sa osobme nestretla so ziadnymi moslimami dovernejsie,jedine s tym jednym a tu ma idu ukamenovat za otazku,ktoru beru osobne. A moslimov tu je plno,v centre alebo v obchodakoch ich vidavam vzdy a skoro vzdy ich je skupinka,zeny,muzi,deti,a zeny v burkach.Tak to logicky moslimky su.

digysa
21. mar 2014

@erjona Ako mas stare deti? Rozpravas sa s nimi po slovensky a manzel po albansky?

digysa
21. mar 2014

@mariuskaa Nezabudni aj na to, ze vsetci americania su sprosti..... to je asi to najstarsie najznamejsie 😉

mariuskaa
21. mar 2014

@buducamama nikdy v zivote som nevidela niekoho v burke na SK, ale nehovorim, ze tam nie su.
Moze sa jednat o krajiny ako Pakistan, Syria, India aj to ich niektore casti. Zeby si vybrali tito ludia zit na komunistickom/diskriminacnom SK/kde budu kazdemu na ociach, vysmech? To vidis tu istu skupinu ludi? Aelbo vzdy inu? Nejedna sa o turistov, co si idu nakupit po ceste do vyspelejsich statov EU ako je SK?
Ja zijem v US v totalne multikulti prostredi a takych vidim mozno 1 rok, ani to nie, ale ty na sk stale.? divne.
@digysa ako casto vidis zeny v burkach v US state, kde ty zijes?

buducamama
21. mar 2014

@mariuskaa - nebudem sa hadat.Nie su to tie iste skupinky.

digysa
21. mar 2014

@mariuskaa Ja som videla uz aj zahalene zeny v zavoji (na Slovensku) minule leto. A v Rakusku som videla jednu obrovsku grupu zien vo Viedni na Prateri a vsetky boli v ciernom habe a boli im vidiet iba oci....a okolo nich pobehovali deti ((normanle oblecene).

Teraz budem mat asi trosku drsny humor, ale pamatam sa, ze so sestrou sme tam stali a cumeli ako sovy. A segra mi vravi: "do svateho, ako tie deti spoznaju tie svoje mamky, ved su vsetky rovnake??...." 😅
Este sme si ich aj odfotili..... vypadali hrozostrasne........ len oci svietacie spod cierneho odevu. 😨

digysa
21. mar 2014

@mariuskaa Tu, kde zijem ja som este zeny v burke nevidela..............

mariuskaa
21. mar 2014

@digysa ano vo viedni to zije...
zavoj myslis burku? ciernu? ci co? Lebo takych BM vidi. Ja musim cestovat do vzdialenejsich miest (vzdialenejsich myslim tak 2-3 hodiny) aby som niekoho videla. To ich je viac vo Viedni ako v celej americke dokopy

eva8
21. mar 2014

@digysa
poskytla som mnoho informácii v krátkosti (asi moja "deformácia" zo štud. čias), t.j. písala som všeobecne + zdôverila som sa o súkromí
Vysvetlivky:
Budem obhajovať Slovensko = akokoľvek je Slovensko na tom zle, mám ho rada.
Útek nie je riešením = treba niesť zodpovednosť za svoje činy, nielen sa vyhovárať (i keď niekedy je útek naozaj najlepším riešením)
Ľahké je kritizovať, ťažšie niečo urobiť = i keď vidíme kde je problém, nevieme ho vyriešiť, teda keď sa mi nepáči na Sk, odídem a budem ho len očierňovať?!
Na druhej strane, prečo by človek nemohol ísť za lepším? = žili by sme v jaskyniach, inými slovami, stále sa odchádzalo - za prácou, "únik mozgov", jednoducho za subjektívne (niekedy i objektívne) lepším životom, iné dôvody, politické, existenčné, strach o život, láska.......
(ale sa treba prispôsobiť) = nepresadzovať len svoju vôľu vždy a všade

Vlastne som rozvinula tvoj príspevok mojimi myšlienkami, nevkladám ti ich do úst, len som pokračovala mojou úvahou. Na Slovensku nie je ako v bohatších krajinách, ale to neznamená, že sa nutne musíme mať zle a nebyť šťastné ... ako som ešte dávnejšie spomínala, niekt moslimské ženy boli šťastné, lebo iný spôsob života nepoznali, ja som šťastná tiež, i keď nepoznám milióny... Znova začínam zhusťovať myšlienky...

demo
21. mar 2014

@mariuskaa ale ved nechytaj tu slovicka, burka rovna sa v beznej hovorovej nemoslimskej a neodbornej terminologii akekolvek zenske moslimske zahalenie. Nie kazdy sa vyzna v pravidlach islamskeho odevneho sikanovania a preto nie kazdy pouziva spravne pojmy. A taka Vieden je plna moslimov. To ze tam nie su zeny v burkach (tie su priretazovane vo svojich "domovoch") neznamena, ze to tam nie je poriadne islamske...

mariuskaa
21. mar 2014

@demo no ja som sa pojem burka a hijab naucila prave z tohto fora. Takze ja nic nechytam. 😉
Satka neznamena vzdy moslim, ale burka ano (si myslim). A prave hovorim ze v samotnej Viedni je viac "burkovych zien" ako v celej usa dohromady (obrazne povedane).
Ale nemyslim si, ze ich je takto vela na SK (jedine turisti, mozn naozaj par ludi). Slovensko nie je atraktivna krajina pre skoro nijakeho cudzinca.

demo
21. mar 2014

@mariuskaa nie na SK ich vela nie je, to je pravda. ale rokmi pribudaju, takmer kazdy den stretnem aspon jednu zahalenu slovenku. a ticho zasnem 😕. Myslim, ze su to manzelky moslimov, ktori vzhladom na socialnu neatraktivnost SK uz planuju cestu na zapad. Takze len taky transit 🙂

eva8
21. mar 2014

@erjona @mariuskaa @demo I ja stretávam skoro každý deň moslimov a nielen v školách, no i v centre, či v obch. centrách. I zahalené ženy. ak by neboli muslimky, prečo by sa zahaľovali na ich spôsob?

a ke)ď som vBratislave, tiež mám šťastie, nechodím pri tom na tie isté miesta...

canerko
21. mar 2014

To bi ste sa cudovali ze moslimovia sa umyvaju aj po velkej potrebe.Moj syn odmieta ist na velku mimo domu.Zo zahodu cesta vedie rovno pod sprchu.Ked sa clovek neumije po velke ako keby bol spinavy a moslimovia sa teda umyaju.Ked pride rec o hygiene medzi mojimi slovenskymi znamimi tak vsetci su z toho hotovy ze moslim si musi umyt rit po velkej z coho usudzujem ze oni sa asi neumyvaju.hmm.

demo
21. mar 2014

@canerko takze ty mas presne zmapovane, ktori z tvojich slovenskych znamych si umyvaju rit a ktori nie? Zaujimavy vyskum. A naopak, my ani vyskum nerobime a uz vieme ze ten tvoj je medvedik cistotny... super 😎

mariuskaa
21. mar 2014

@demo druha vec je, ze preco som to povedala alebo konkretizovala. Pre Slovakov (95%) kazdy zahranicny kto ma viac pigmentu je automaticky moslim. Kedze som reagovala na to, ze na cele to napisane nemaju, z toho vzisli 2 poseldne prispevky. Kedze nechcela byt zaradovana medzi tych 95% ostatnych slovakov, napisala to co napisala. Nehovorim, ze nehovori pravdu. Ale vacsina cudzincov sa sustreduje v hlavnych mestach. A vravim burky som nevidela na SK len vo Viedni.
Burky su specifika (nie som odbornik, len som si to zistila) len par krajin (a len par casti tych krajin) India, pakistan, syria mozno aj nejaka africka? netusim ine.
Takze ludia z Morako, Iran, turecka, exJuhoslavie,.. burky nenosia. Oni nosia ledabolo prehodenu satku (povinne v irane, Iran nie je arabska krajina, su na to velmi citlivi, oni su Perzania oni burky nenosia) , alebo normalnu satku , alebo nic lebo nemusia. Alebo sa ani nezaraduju k moslimom.
. Ak to vidite niekde v tychto krajinach (Maroko, Iran, turecko, exjugo)vacsinou sa jedna o navstevnikov. Napriklad v Turecku som videla zopar "buriek" ale to turci neboli. Boli to ine narodnosti na navsteve.
No urcite najviac zo vsetkych precestovanych krajin som ich videla prave v susednej Viedni.