Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí
Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.
Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.
@mariuskaa no nic. nie si schopna objektivneho pohladu, iba moralizujes a moralizujes. slovaci nie su o nic vacsi rasisti ako ine narody. a nezmeni na tom ani tisic takychto svedectiev (urcite nie nepravdivych) na internete. Oproti verbalnym aj silovym manifestaciam rasovej a nabozenskej nenavisti v napriklad moslimskych krajinach je to obcasne nadavanie na madarov uplny suvix.
A ze sme myslou stale v komunizme? Tak to je silna kava. Kde su myslou potom taki Turci? Tam ich odpajaju zo socialnych sieti, nie? Nuz ale hlavne ze my sme v komunizme, lebo personal v podnikoch a hoteloch nie je dost usmievavy a poruke. To nie je komunizmus, ale hrdost 😉
@demo nechcem rypat, len upozornujem, ze nie 60% Slovakov volilo Kisku, ale 60% z tych, co isli volit 😉 ... volebna ucast nebola ani zdaleka 100%-tna.
@demo objektívny pohľad? Som Slovenka žijúca dlho v zahraničí! Viem Objektívne ako sa slovaci chovaju. Viem poznám, čítam. Obhajujem naše meno v zahraničí niekolko krat. Fandím úspešným aj športovcov a som hrdá Slovenka. Pred pravdou si predsa nebudem zakrývať oci.
Až ked spoznas niečo ine zistíš! Presne ako Nejaka svätá kniha hovorí niekde "zpoznas pravdu a pravda ta oslobodi"
(Je to metafora nie doslova)
Pokial niečo považuješ za normálne a nevieš o niečom lepšom, nevieš o Tom ze niečo lepšie existuje!
Pokial naši restauratori (dúfam ze som to dobre nipisala myslím ľudí ktorí vlastnia podniky, reštaurácie - niekedy si vymienam alebo zle napisém) nenadobudnu skúsenosti "vonku" a nepochopia ako sa Business robi v zahraničí budu robit vsetko tym istým systémom na aký boli zvyknutí. Toto platí všade. So všetkým. Je to normálne! Prirodzene.
Maly príklad.
- slovaci sa snažia co najviac zarobiť v restikach (a inde) budu ta účtovať za krajec chleba, vodu, horcicu a kečup. Neuvedomujú si, ze týmto sa lepšia restika odlišuje od tej "komunistickej".
Ale na druhu stranu akí slovaci su??? Vysedavali by tam od rana do večera objednali by si to najlacnejšie jedlo snažili sa zasytit chlebom a boli by tam o vode lebo ved su zadarmo!
- pomohla som pár Slovákov vysokoškolákov ubytovala cez leto, kym mi nepokradli rozne newyorské suveníry, nevybielili ladnicku, kozmetiku, nepokradli pár kúskov zo skrine.
Chápeš? Mentalita.
@mariuskaa podle tebe amerika není diskriminační? ale jen slováci, jo?
takže když amerika požaduje nebo požadovala při vstupu mít na účtu 10.000 dolarů - to není diskriminace nemajetných?
že staví dráty a extrémně hlídá mexické hranice - to není diskriminační?
když v anglickém Sheffieldu vydali městskou vyhlášku že ve dvoupokojovém domě může bydlet maximálně 5 lidí, protože slovenští cikáni tam bydlí po 20 a ve čtvrti dělají bordel a zvedla se jim kriminalita - to taky není diskriminační?
když ani po 30 letech kdy žiješ a pracuješ v Kuwaite nedostaneš občanství to - taky není diskriminace?
A kdo je vlastně na slovensku nebo česku diskriminovaný?
když cikánske děti jsou zadarmo očkované proti žloutence a já si ji musím zaplatit?
když cikánské děti dostanu zadarmo pracovní sešity a já si je musím zaplatit?
když cikáni dostanou zadarmo státní byt a ještě jim město přispívá na na bydlení?
když si zasázím brambory, stříkám je proti škůdcům, makám na poli jak uderník a pak jednou v noci mi cikáni vykoupou půl pole a když je udám na policajtech tak jsem obviněna z rasizmu?
jó já jsem za aby se nehledělo na rasu nebo národnost ani při přidělování sociálních dávek, to bychom se divili kolik bych začalo bydlet v maringotkách a kočovat.
a mimochodem neříká se ani cikán ani rom ale socio-kulturně znevýhodněné etnikum... to je ta naše politická korektnost.
@eva8
Ja sa stale nebavim o neprisposobivych obcanoch, o tich co zobru, o tej rumunskej mafii, (to ste poculi, ze maju mrtve niekedy alebo nadrogovane babatko a tak zobru...kde su tam socialne urady co odoberaju deti, neviem) . Hovorim len , ze vsetci ti co chcu pracovat, CHCU "normalene" zit, aby ti dostali rovnake prava a podmienky a neboli diskriminovani. Ak niekto prijima do zamestnania a ma dvoch uchadzacov..vysokoskolsky vzdelaneho roma, a bieleho stredoskolaka.. aby prijali toho kto si to zasluzi.
co sa tyka osad a ciganov tam, uz som spomenula v prispevku vyssie, mam skusenosti.
Niektori sa podakovali za poskytnute satstvo, boli naozaj vdacni a hned svoje bose deti obuli a obliekli. Ini nevedeli absolutne pochopit, na co im to satstvo davame.. neboli mentalne na urovni aby to pochopili a hodili to do blata.
Aby ked niektori idu k novemu doktorovi (pravnikovi, kadernicke) a zistia, ze je rom, VACSINA sa otoci medzi dverami. Diskriminacia romov je OPRAVNENOU, ked si ju samotni vzdelani romovia uvedomuju. Ked ti co si to nezasluzia maju velmi tazku cestu presadit sa na SK.
Slováci jsou pro mně frajeři, kteří se dokázali odpoutat od sociální politiky, dokázali že mají více rozumu a nenechali se zlákat sladkými řečičkami a tou špínou které se kydala na kde koho... mají více odvahy než my češi a proto před nimi smekám
@mariuskaa v skolke sme mali romsku upratovacku. Pomahala s detmi, sem tam im utierala zadky a nikdy sa nestalo, ze by niektori z bielych rasistickych rodicov odmietli jej sluzby. Prosim ta neprehanaj! Slovakov ktori chcu zrat chleba a pit vodu v restauracii od rana do vecera nepoznam. Mozno si v zivote absolvovala prilis vela autobusovych zajazdov do bulharska s nejakou luzou.
@zuzkaanicka pravdu mas
@ellise
a ja niekde hovorim, ze v usa nie je diskriminacia? Samozrejme, ze je.
Ale co tak poucit a naucit sa z niecoho lepsieho, od niekoho kto do urcitej miery je na lepsej urovni a nasiel nejaku cestu ako tuto diskriminaciu do urcitej miery vyrovnat.
Ja nehovorim, teraz len o usa... a nikde nehovorim, ze je to tu lepsie vo vsetkom,. alebo toto je to najspravnejsie.
Su veci, ktore sa "odkukat" daju.
Ja budem moje dieta porovnavat vzdy s lepsimi aby sa dotiahol ak ma nedostatky a nikdy nebudem predsa ho porovnavat, ale ved je lepsi ako priemer, alebo ved nie je najhorsi. Ked ho porovnavam s detmi mojich kamaratok som stastna ake ma pekne chovanie, neskace po posteliach na navteve... atd.... Ale budem si brat priklad ako matka od niekoho lepsieho, od koho sa mozem nieco naucit... A vies napriklad... Mame privatne ihrisko v nasom komplexe kde byvame, a boli tam dve asiatky s rovnako starymi detmi. jedno udrelo druhe do hlavy a plakal tam. Ta asiatka v klude! ale s autoritou povedala synovi aby sa postavil k plotu na konci ihriska, ruky pri tele, ratal do 100, dosiel osrpavedlnil sa druhemu aj matke toho chlapca. No mne sa to pacilo... Ja si radsej z tohto budem brat priklad. Radsej z lepsieho ako porovnavat kto by reagoval ako ja, ze by skrikol na neho, alebo neviem ako... dala na timeout (na hanbu, do kuta...) az doma? Ona reagovala hned, nemusela ani na neho kricat... ani ho tam bit (videla som kde tu ludia capkaju po zadku, ale nie je to zauzivane ako na SK). Kazdy jeden chyby robime, treba odkukat od tych co to robia lepsie.
Chapes? kazdy mame medzery v niecom inom.
Neporovnavaj kto vsetko je rasisticky.... neporovnavaj sa s horsimi ale nauc sa od tych lepsich.
@demo
ty si myslis, ze si vtipna tvojimi urazkami. Nie necestovala som do bulharska s luzou.. Neviem co je slovo "luza" ale chapem, ze to myslis pejorativne! Na obcanov z nizsich socialnych kruhov mozno?
Ak si precitas moj koment este raz zistis, kde som nadviazala na myslenie ludi na sk celkovo az na priklad o restauraciach. Az po vysokoskolskych slovakov z bratislavy ktori ma za pomoc v zahranici okradli.
Chcela by som k tomu len vetu doplnit, ze uctovanie extra za kondimenty alebo 5 minutove vymeriavanie 2dcl sklenicka vina, je trapne pre cudzincov. My sme takto vyrastali.
Ale este raz" "az po otvoreni oci a spoznani niecoho lepsieho zistis co vsetko si pokladala za normalne". Absolutne neopovrhujem ludmi, nechovam sa namysleno.... a som stale hrda na svoje komunisticke korene. (nie nie som komunistka) :o)
To je tak zo vsetkym. Pre kazdeho je nieco ine to lepsie.
Ak niekto je proti gayom az ked ich vlastne dieta bude gay sa im mozno pretoci v hlave myslenie a "tolerantnost" ...
Clovek sa uci, spoznava cely zivot. Najdolezitejsie je rozoznat chyby, poucit sa a chciet zmenu a zacat od seba.
@mariuskaa a kdo je lepší? kdo o tom rozhoduje? každý národ pokud má chránit sebe, svoji kulturu, své dějiny, své lidi je svým způsobem rasistický.
a pokud mně paměť neklame tak si to byla ty, kdo říkal že slováci jsou rasističtí, ne jiný stát, ne jiný národ mluvila si jen o Slovensku.
Nás tady vyzýváš k toleranci a k tomu abychom neházeli všechny do jednoho pytle ale sama si to udělala, když si řekla že slováci jsou rasisti.
Víš, ale každá mluvíme o jiných lidech, ty o těch vzdělaných nebo o těch co se dostali do ameriky protože měli peníze, já o těch které amerika nechce protože vychodili za 9 let jen 5 tříd, a nemají dostatek peněz a tak zůstali tady.
@ellise vsak som slovenka, bavime sa o rasizme na SK.
Nehovorim, ze sme najrasistickejsi. to som nepovedala.. len si treba precitat, ake meno mame vo svete. Ako nas beru v zahranici.
A zmenit nieco ak sa da... Nezijem v inej zemi aby som vedela povedat aki rasisti su v rakusku alebo nemecku...
Nech sa vyjadri k tomu @erjona ak chce. (a ine...)
A nehovorim, ze vsetci slovaci su taki... vobec!. Ale toto spravanie (zadarmo chleba a voda) je viacmenej ocakavatelne. Ber to ako jeden z prikladov.. ked nieco napisem automaticky nemyslim tym kazdeho jedneho slvoaka.
Ved aj na slovensku su dobri, pracoviti , cestni ludia. a mili.. ktori zadarmo nic nechcu a aj pomozu ak sa da.
@mariuskaa Ja osobne pokial vidim, ze niekto je ciste naladeny proti cudzincom, sa mu snazim vyvratit jeho zmyslanie, pokial ma spozna blizsie, zmeni ho, pokial chce, ak nie, aj tak dobre, taki ludia su mi ukradnuti 😀 Stretla som sa s rasizmom, ale ja sa viem dobre branit a zistila som, ze najviac si otvaraju usta asociali, co ziju zo statu, so sprostymi recami, ako im cudzinci bereme robotu a podobne sprostosti,,, 😉
@mariuskaa Tak ale sak vies, ze rasizmus je v USA v podstate rovnaky, ale ludia o nom otvorene nerozpravaju pri pohari piva....... Tu sa to robi ovela, ovela decentnejsie.....
Myslim si, ze mas skreslene predstavy o rasizme v USA, lebo je to ludnata krajina plna roznych narodnosti, kultur a ziju tam ludia vsetkych farieb pleti.
Napisem ti nas osobny priklad, co sa stal v nasej firme v skratke: Manzel vyhodil jedneho zamestnanca, lebo sa na neho stazovalo vela ludi, ze zanedbava ich zakazky. Samozrejme sme prestudovali asi 5 rokov dozadu jeho produktivitu a zistili sme, ze uz 4 roky nic nerobi, iba zije zo starych zakaznikov, nic nove neprinasa, dokonca straca zakaznikov kazdy mesiac. No ale bol cierny...... A ked dostal padaka, tak nas dal na sud s tym, ze moj manzel je rasista 🙂 Tak sme museli ist k pravnikovi aj my. A vies co nam povedal? "Tento boj nikdy nevyhrate, dajte mu, co si ziada"...........A cernosko si ziadal 50tisic dolarov. A my sme mu ich s usmevom na tvari museli vyplatit. 🙄 🙄 🙄 🙄
Co sa ti zda na tomto pripade nerasisticke????
Poznamka: moj muz bol vo firme iba mesiac a za ulohu mal prestudovat vsetkych zamestnancov firmy. Aj to urobil a vyhodili sme vtedy 5 ludi. 2-bieli, 2-latino a 1 -cernoch. Len cernoch si vymyslel historku o rasizme.... ostatni nas na sud nedali.
@ellise Ak si pozries prispevok nadomnou, tak zamestnanci robia pravy opak- preto je vela cernocho nezamestnanych, lebo sa boja, ze ak ich budu chciet vyhodit, tak ich budu vzdy sudit za rasizmus.....
A to si piste, ze cernoch uz do nasej firmy nestupi....ten jeden cernoch totiz zakopal cestu pre vsetkych potencionalnych, mozno vynikajucich pracovnikov-cernochov...... ale bohuzial, my nie sme taki bohati, aby sme kazdemu vyplacali 50000 za vyhadzov.
Skoly su ine- ked su dvajaj jednotkari biely a cierny, tak vzdy vyberu cierneho studenta, lebo tych je malo....to su vacsinou rarirty.
Ja se casto setkavam s tim ze vsichni kolem mne vedi jak to maji delat ti druzi. Tak nez nekdo zacne kritizovat a vycitat tak at si nejdriv zamete pred vlastnim prahem. Nez novinari zacnou obvinovat nekoho z rasizmu at se podivaji jak je to u nich.
Vis c o se rika: kdyby se kazdy staral o sebe, bylo by o vsechny postarane
@ellise
U mna ked som pisala o rasizme v usa, tu vyssie si si to nevsimla? 😎
Samozrejme, ze aj v usa je rasizmus, aj opacna diskriminacia, ked
sa napriklad posuvaju hranice aby percentualne vsetky rasy boli zastupene na spickovych univerzitach a znamky testov su druhorade. (alebo prijatie do zamestnania... atd... su latino stipendia, lavaci stipendia, socialna vrstva taka a taka stipendia, takyto problem a onaky.... podpory, stipendia, zadarmo to a to)
@digysa mali ste nejaky dokaz, ze to naozaj bolo "performance related" a nie skin color?
Napisala si, ze to bolo performance.
Nie vzdy je to tak, ze len preto, ze je cierny tak sud mu automaticky "prihra" (ale vacsinou ano) a samozrejme, ze s tym nesuhlasim.
Aj u nas v robote (jedna z top svetovych mien a znaciek) bol kolega cernoch a este aj gay (tym chcem povedat, ze mal dvojitu moc v rukach) a naozaj sa stretol s diskriminatornymi recami na jeho sexualnu orientaciu, nie kvoli farbe pleti. Znasal to par krat ked sa to vyskytlo.. komenty narazky a az ked ho vyhodili si na to rychlo spomenul a zazaloval presne za to. Za sexualnu orientaciu, mal aj svedkov (aj nieco dostal sa mi zda, nepamatam si, tolko ludi je vyhodenych a zamestnanych kazdy mesiac), ale to ze bol cernoch mu nepridalo na "pripade " a nepridalo $ lebo jeho vysledky boli naozaj zle.
Ale samozrejme ja nebudem plytvat casom pozerat sa na to zle v krajine a porovnavat sa s horsimi. Ale naopak.
"Odkukat" si dobre priklady a snazit sa byt lepsim. Ale ja som nikto, ja som len pozorovatel. Ja to nemozem zmenit. Ale su drobnosti (ako vychova mojho dietata, davat mu moje odpovede na jeho otazky, mozem ho uzrejmit a nasmerovat niekde) kde toto zmenit mozem. A preto stale opakujem, porovnavam sa s lepsimi, a to co "obkukam" a je super pre moj zivot menim. My sa ucime predsa cely zivot. A len preto, ze zvyk na SK je tento alebo henten alebo preto, ze pre moju babku a prababku bolo toto a toto dobre a stacilo, nebudem v tom pokracovat, kedze som pocas zivot zpoznala, ze je aj lepsia cesta. (hovorim vseobecne)
@mariuskaa tak ked pises ze aj v usa je rasizmus, tak co tu poucujes a vycitas, ze na slovensku je rasizmus? Fakt nerozumiem, o co ti ide. Naozaj nechcem byt nezdvorila, ale mohla by si vysvetlit v com je americky rasizmus iny ako ten slovensky? Orem toho, ze je diskretnejsi, ako pise digysa.
@ellise no presne rasizmus je vsade.,po tieto dni sme sa v Londyne presvedcili ze aj indovia su rasisti voci bielym aj arabom 😖 kazdy najradsej ten svoj narod a kto je iny uz maju voci nemu vyhrady.Aj ten cernoch ma cernocha radsej ako belocha ako som mala moznost osobne zistit aj cernoch je rasista 😀 len vseobecne si za rasizmus sypu popol na hlavu belosi 😀 vsetci sme rasisti aj ti farebni su rasisti voci nam bielym.Co narobis?Zjednotis farbu pleti celej planete 😀
@mariuskaa No poviem ti takto....moj manzel nastupil do otcovej firmy a on toho cloveka v zivote nevidel. 😎 😎 😎
Najskor si pozrel ich produktivitu (na papieri) a potom mali ako management meeting, kde on navrhol, koho by bolo treba vyhodit, lebo proste ti ludia uz nerobili, ale sa len motkali a mysleli si, ze do dochodku ich hadam nikto "nezisti".
No a ked mal moj muz s tymi 5-timi ludmi stretnute, tak az tam sa dozvedel, ze bol cierny(mal typicke anglicke meno) .... 😅 😅
Co myslis, moze byt niekto rasista, ked nevedel, ze vyhadzuje cernocha? 😵
A druha vec je- je to nasa firma do prdele.....to nemam narok z vlastnej firmy vyhodit koho chcem? Ten clovek bol v nasej firme 24 rokov.....myslim, ze keby sme boli rasisti, tak by u nas taku dlhu dobu nebol, nemyslis? Ako logicke..
@erjona Ja som sa do nej nepustila, ja s nou suhlasim do urcitej miery, ale tiez poukazujem aj na rasizmus v inych krajinach...to je vsetko....
A syn mal dnes americky football a mame trenera cierneho ako uhlie a je super! 😎 Mlady, svizny, prijemny..... ja nemam problem s cernochom, pokial sa sprava ako clovek.......a to plati o kazdej rase.
@digysa
To su otázky v príspevku 1:16am všeobecne alebo priamo mne?
Lebo ja som ti nepovedala ze tvoj muz je rasista ked vyhodil černocha ani nic podobne si o vas nemyslím.
Ved zijes v USA "u know better."
Samozrejme. Kto sa flaka treba vyhodiť.
Na druhu stranu 24 rokov tam robil wow. Viem si predstaviť. Pozerala som znovu film "Up in the air" s George Clooney! Ako tam mali náplň práce vyhadzovať ľudí. Nic prijemne.
Vy ste tam nemali "performance management"? Sukromnik samozrejme robi co chce ale vo väčších firmách ak su požadované výsledky každý mesiac mas quoty a lehoty ak nesplníš 2 mas
1. Ústne upozornenie (verbal warning)
2. Pisomne upozornenie (written)
3. Posledne(final)
4. Vyhadzov

Myslim ze slovaci nebo cesi nejsou o nic vic rasisticti nez ostatni evropske zeme. Kdo podporoval nacionalistu Haidera v rakousku? Ve francii mel Le Pen taky velkou podporu a dnes jeho dcera.
A amerika sice vyhlasuje ze nikoho nesdkriminuje ale tam je to postavene na hlavu. Kdyz si vybiras zamestnance tak mezi bilym a cernochem si radeji vyberes cernocha a to jen proto abys nebyl obvinen z rasizmu. Nebo ne holky?