icon

Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí

lulka12
6. dec 2012

Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.

Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.

zuzana76
20. apr 2014

@mariuskaa dakujem

no ono ja som na Zeleny stvrtok pozerala bohosluzby z Jeruzalema a tam sa krestania normalne modlili po arabsky, uradny jazyk je arabcina asi okrem hebrejciny

mariuskaa
20. apr 2014

@zuzana76 a co hovorili Allah?

zuzana76
20. apr 2014

@mariuskaa tak je to Tanri , po turecky, nie tantri - to mi skor evokovalo vychodne nabozenstva, ale spravne sa to pise Tanri s tym i bez bodky na konci

zuzana76
20. apr 2014

@mariuskaa no praveze netusim, po arabsky neviem a ani som nezachytila

zuzana76
20. apr 2014

In modern Turkish, the derived word "Tanrı" is used as the generic word for "god", or for the Abrahamic God, and is used today by Turkish people to refer to God.

zuzana76
20. apr 2014

takze Tanri oznacuje aj akekolvek ine bozstvo, ielen nasho Boha s velkym B , ale aj hinduisticke , animisticke atd... proste akekolvek božstvo, tak ako aj po slovensky , je rozdiel boh a Boh

mariuskaa
20. apr 2014

@zuzana76 mas pravdu i je bez bodky...
Noazaj ale neviem, ake je i s bodkou a bez bodky aky je rozdiel... ty vies? Aky?

zuzana76
20. apr 2014

@mariuskaa mne teraz neslo ani tak o to i, ako o to, ze tam nie je T , ty si to napisala Tantri - to mi evokuje tantru / tantricky sex/ , toto je Tanri, to i bez bodky vlastne nie je i, ale je to ako tvrdy znak jery v rustine, cize sa nevyslovuje ale ta spoluhlaska pred nim sa vyslovuje tvrdo, i s bodkou sa vyslovuje ako normalne i naše , dalej i bez bodky a i s bodkou patria aj do inej skupiny, podla harmonizacie slabik - teda A O U I bez bodky su v jednej skupine a E U I s bodkou a U s prehlaskou su v druhej skupine, to je dolezite napr pri tvorbe mnozneho cisla - čiček / kvet - čičekler , ale sokak / ulica - sokaklar

mariuskaa
20. apr 2014

@zuzana76 jaj sorry, ano Tanri.. chybu som mala

zuzana76
20. apr 2014

@mariuskaa nevieš ako sa píše beki - malo by to byť dobre

zuzkaanicka
20. apr 2014

@aliza ja som to myslela tak, ze sa neda porovnavat, kto je napr. lepsi katolik, ci ten, co chodi pravidelne do kostola, alebo ten, co az tak pravidelne nechodi ... ci ten, kto prisne dodrzuje post, alebo ten, co ho nedodrzuje ... viera je v srdci a aka je, to nie je vidno ... nemyslim, ze ak niekto nedodrzuje vsetko do posledneho detailu, ze sa svojej cirkvi vysmieva ... cize posudzovat podla tychto vonkajsich znakov hlbku viery nie je asi to najspravnejsie, nie vsetko je totiz meratelne 😉

mariuskaa
20. apr 2014

@zuzkaanicka lepsie by som to nemohla napisat. 😉

zuzkaanicka
20. apr 2014

@mariuskaa dakujem 😉

mariuskaa
20. apr 2014

@zuzkaanicka
ani neviem co je spravne.
Lepsie som to nemohla napisat. ?
alebo
Lepsie by som to nenapisala. ?
Mne sa zda, ze castokrat prekladam z aj do sj. alebo pouzivam anglicky slovosled. A uz ani neviem, co a ako. ;o)

aliza
20. apr 2014

@zuzkaanicka ale asi nepoznas islam, ze? to nie je benevolentne nabozentvo, tam neexistuje, ze si budes robit, ako chces. Ked je raz bravcove zakazane, tak neexistuje, ze som moslim vo vnutri, ale bravcove si doprajem. takto islam totiz nefunguje, tam je presne dane, co mozes a co nie, to je gro tohto nabozenstva, riadi uplne kazdu zivotnu situaciu. Alebo ked je raz hriech zit so zenou bez manzelstva a mat s nou deti, tak sa nebudem hrat na moslima vnutorne prezivajuceho islam a pachat takito vazny 'hriech', to je naozaj vysmech, kedze to dane nabozenstvo nepripusta. To je akokeby si na katolika, ktory vedome porusuje desatoro povedala, ze je katolik prezivajuci vieru v srdci a desatoro su len vonkajsie znaky viery, nie hlbka ....chapeme sa, nie?

zita19
20. apr 2014

@mariuskaa podstata je dolezita a tu som ja pochopila 😉
A nie si sama co tak dopadla. Ja zijem na SK ale pravidelne pisem v angline... A zial stale castejsie sa prichytim pri tom, ze pouzivam anglicku vetnu vazbu a anglicky slovosled.

mariuskaa
20. apr 2014

@aliza ale to je len tvoja predstava o tom nabozenstve! To len ty (a ostatni) si myslite, ako by sa mal taky moslim spravat...(viem, ze ty mas vlastne predstavy na zaklade, z kade je tvoj muz, ako prisno sa to tam berie, resp. ostatni na zaklade medii alebo davaju vsetkych do jedneho vreca) To su tie predsudky/stereotypy. Urcite je islam viac striktnejsi alebo nemodernejsi, ale nie kazdy sa chova podla vsetkych pravidiel. Ja osobne nic na tom nevidim, ak si "moslim" da bravcove. Alebo zid. Aj zidia to maju zakazane.. (zo stareho zakona)... na vztahu cloveka a jeho boha to nic nemeni.
Preto som pred 20-30 stranami sem dala ako niektore moslimky su oblecene, minisuknicky, vystrihy, makeup. A dokonca bola to @mawiya ? mozno co napisala, ze nosi mini so svojim?
Potom alica tu raz napisala niekomu. A ty si co za moslimku, ked nosis minisukne.? Sa pohorsovala. Ved presne... Lebo su urcite zauzivane stereotypy o nabozenstvach ako takych... a takto to je vo vsetkom.

Ja co som za pravu slovenku ked nepeciem, alebo nepijem alebo ma nebavi hokej ? (hokej ma bavi).
Moja kamoska romka je co za romku, kedze je vzdelana, ma super karieru, vlastni niekolko domov atd.
XY je co za katolika, ked sa nespoveda, nechodi na svate prijimanie, niekedy sa mu jazyk posmykne, alebo ma deti mimo zvazku. ? atd.

Aj v krestanstve je zakazane zit "nadivoko" alebo mat sex pred manzelstvom. Je to v biblii. na 1500 miestach napisane. Ani krestanstvo "nepripusta" takyto zivot. Stale niektore kostoly nezosobasia zeny v kostole, ak je "vidno" ze su v pokrocilom stadiu tehotenstva. A preco je to nepripustne? Lebo je to proti katolickej viere. Ale stale sa to deje. A poznam vela, co sa brali v kostole, len to nebolo vidno.

Opytam sa ta, kedze je tvoj manzel moslim (ten pravy), asi ste mali pred manzelstvom sex. (naozaj ma to nezaujima, prosim neopovedaj mi, ze ma do toho nic nie je), len hovorim ako priklad.

mariuskaa
20. apr 2014

doplnenie : A preco je to nepripustne v katolickej/krestanskej viery mat sex pred manzelstvom?
lebo je to hriech... jeden z 10 bozich prikazani..
Nezosmilnis ani nepoziadas manzelky blizneho svojho...

Ake % kresnanov/katolikov sa beru v dnesnom storoci/dobe "cisti" ?
Najviac sa mi zda je to rozsirene stale v Indii/resp/budhizme alebo hinduizme?
Tie indicke kamaratky co mali zarandzovanu svadbu tie boli vsetky panny co poznam.
Velmi velmi konzervativna kultura. A predsa ja taka otvorena nazorom a vzdy ma sokne niecim moja kamoska, ked sa rozpravame. Ale ja jej to neberiem. A ani neohrnam nad nou nos, alebo sa jej nevysmievam. Respektujem.

aliza
20. apr 2014

@mariuskaa pleties piate cez deviate 😉. prislusnost k narodu/mensine a nabozenstvo... ale v jednom mas pravdu, toto je moj nazor, ale vznikol na zaklade toho, co tieto jednotlive viery hlasaju....to nie je moja predstava, ako by sa mal moslim, ci katolik spravat, urcuje im to prave ich viera, nie ja 😎 . Ak porusujem vedome zakladne piliere nejakej viery, tak je farizejstvo sa k tej viere otvorene hlasit...to sa tyka aj nasich katolikov, vacsina mladych sa berie v kostole nie kvoli viere, ked uz sme pri tom, vacsina krsti svoje deti, ale vo viere ich nevychovava, krstia len preto, ze sa to patri a pod...ja toto nepovazujem za spravne.
Na vztah k Bohu nepotrebujes ziadnu vieru, ci cirkev 😉.

zita19
20. apr 2014

@aliza Opravim ta: Na vztah k bohu potrebujes vieru a nepotrebujes cirkev. Viera je o vztahu k bohu, cirkev je instiucia. Kto je v cirkvi vobec nemusi mat vieru.
A este doplnim moju myslienku: Na to aby clovek bol dobry nepotrebuje ani vieru ani cirkev (akukolvek). A ziadna viera a uz vobec ziadna cirkev a jej pravidla nezarucia, ze clovek je dobry. Dobro v cloveku zacina vo vnutri. Niekto potrebuje k tomu este nejaku barlicku a pravidla (boha, svatu knihu a jej vykladacov (cirkev)) a niekomu ziadne pravidla nezabrania pachat zlo v akejkolvek podobe.

aliza
20. apr 2014

@zita19 ja som to presne myslela tak, ako pises, ze nepotrebujeme moslimsku, ci inu vieru, ale vieru ako taku ano 😎.
A suhlasim, s dobrom v cloveku nema viera nic spolocne. Casto prave v mene viery sa kona najvacsie zlo 😒 .

mariuskaa
20. apr 2014

@aliza
"pleties piate cez deviate emoticon. prislusnost k narodu/mensine a nabozenstvo".
nie nepletiem, len neporozumela moje myslienkove procesy. Pisala som o vseobecne o stereotypoch.
A urcite stereotypy mame voci rasam, roznym etnikam, narodom, nabozenstvam...

aliza
20. apr 2014

@mariuskaa ale nabozenstvo predsa nie je hokej....ty nechapes mna. Mne je jedno, podla coho ludia ziju, ale ak sa bijem do prs, ze som katolik, tak by som mal respektovat aspon zaklady viery, nie ich vedome porusovat. A tym nemyslim chodenie do kostola, ale vazne preslapy. Nie je to ucelove a neuprimne? asi ani nie, kedze vela katolikov na SK tak dnes zije, jedno kazu a druhe ziju, to je ten nas stereotyp, zial. Este raz, mne je tiez jedno, kto v co veri, ci neveri, ci praktizuje vieru alebo nie, len ma udivilo, ze maria pisala o tom svojom ako o Moslimovi a potom s takym kvazi vysmechom dala tie fotky s komentarmi, kde vlastne islam zosmiesnila. Islam je aj o zakryvani zenskeho tela alebo teda aspon slusnom obliekani, nie minisukniach ( iransku smotanku nekomentujem), takisto o nejedeni bravcoveho a urcite to nie je len taky stereotyp, je to sucast islamu. To, ze oni ziju inak, je fajn, ale ten sposob prezentacie sa mi proste nepacil.

mariuskaa
20. apr 2014

@aliza
viera - nabozenstvo - cirkev/ine spolocenstvo maju spolu vela spolocneho ale synonyma to nie su.
Vsak prave tymi pravidlami/zakonmi/zakazmi sa manipuluju ludia!!! A cim viac sa vsetko dodrzuje tym viac su fanatizovani, cim viac zfanatizovani, tym viac Nebezpecni! Ak clovek neciti preco to a to je zakazene, ale ma pohnutky/chute ktore cely zivot supresuje nielen, ze je nestastny, ale casom nebezpecny. Lebo kona voci svojej prirodzenosti... nechce hresit nemoze... je to a to zakazane...
To, ze maria nadobudla odvahu a dokazala, ze je stastna ... mne (a podobne rozmyslajucim) nicim nesposobila rozhorcenie/poburenie a Nicim sa nevysmievala islamu.

Ruku na srdce. Svet by bol lepsi (manzelstva/zeny /deti stastnejsie... ) kebyze viac muzov takto "volnejsie" berie Islam (judaizmus, krestanstvo) - zoberu si z neho to dobre a od "manipulacnych taktik a zakazov/prikazov/nariadeni) sa distancuju.
Alebo si myslis, ze svet bude stastnejsi, ak vsetci budu svoju vieru brat 100 % smrtelne vazne?
Ved cim viac fanatikov, tym viac nepriatelov, bojov, vojen.

aliza
20. apr 2014

@mariuskaa ale ja som pisala, ze prave v mene viery sa kona najvacsie zlo.....ze viera v Boha nepotrebuje cirkev, ci nabozenstvo a preto ak niekto nesuhlasi s danym nabozenstvom a neriadi sa nim, tak logicky by sa k nemu ani nemal hlasit. chapes? nic viac som nechcela napisat. Pretoze poznam aj takych, co sa nim riadia a ziju podla toho, cize kazdy ma volbu, podla toho, co mu vyhovuje.

zuzkaanicka
20. apr 2014

@aliza ja to znovu zopakujem ... vieru mame (alebo nemame) v srdci ... vonkajsie prejavy-cize napr. striktne dodrziavanie principov-nie su ani nutnou ani postacujucou podmienkou kvality viery ... to, ze niekto nechodi do kostola a sobasi sa, alebo krsti dieta-to my nemame pravo sudit ani nazyvat to farizejstvom ... nevidime do jeho srdca a nemame sancu posudit jeho vieru ... mozno je jeho viera vacsia ako viera takeho, co celu nedelu klaci na kolenach 😉

aliza
20. apr 2014

@zuzkaanicka k tomu krstu, ja poznam najviac takych, co to robili len preto lebo sa to patri, s vierou to nemalo nic spolocne, poznam dokonca ateistov, co dali svoje deti krstit a deti vo viere rozhodne vychovavat nikdy nebudu, tak ako by si to nazvala? v ateistovom srdci viera v Boha asi nebude, ci? a desatoro su podla teba len vonkajsie prejavy? cize mozme vrazdit, kradnut, klamat, podvadzat, ale hlavne, ze mame v srdci hlboku vieru? hlboku vieru v co? neexistuje menej veriaci a viacej veriaci, bud veris alebo nie, bud sa riadis nejakou vierou a jej prikazaniami alebo si zijes podla svojho svedomia a vedomia alebo veris v Boha posvojom, bez prislusnosti k nabozenstvu/cirkvi, vsetko medzi tym je len obycajne prisposobovanie si viery, nie uprimna, hlboka viera. Ale tu uz zabrdame do uplne inej temy a to nebol moj zamer, ani nemam velmi zaujem to rozoberat.

zuzkaanicka
20. apr 2014

@aliza k tomuto len tolko-netreba sudit vieru inych ... clovek na to nema pravo ... je to kazdeho osobna vec ... ak si da dieta pokrstit, tak si da ... ja ho odsudzovat nebudem, ja sa s tym vo svojom vnutri nemusim vysporiadat, to sa musi ten dotycny ... a darmo niekto bude vsetky prikazania dodrziavat, ak to nerobi z vnutorneho presvedcenia, ak tu vieru v srdci nema ... a naopak-staci si spomenut na Mariu Magdalenu 😉

aliza
20. apr 2014

@zuzkaanicka ale ja nepisem, ze ich odsuduzjem, len ze s tym nesuhlasim, to snad mozem, ci? je to moj nazor..., chodila som na katolicku skolu, takze dobre viem, o com je katolicka viera a co od svojich veriacich vyzaduje. Nikto nam nikdy nepovedal, ze si mozme verit podla seba, ako nam vyhovuje... kto tak chcel, tak sa od katolickej viery distancoval a nie sa k nej hlasil. A o tom ja pisem.

zuzkaanicka
20. apr 2014

@aliza ani ja nepisem, ze ich odsudzujes 😉 ... ja vieru beriem ako nieco velmi osobne-medzi mnou a Bohom a tak to chapem aj u inych 😉 ... zatial som v debatach s katolickymi knazmi nenarazila 😉 ... mozno som taka semetrika, ze sa bali odporovat, co ja viem? 😕 😅