icon

Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí

lulka12
6. dec 2012

Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.

Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.

aliza
20. apr 2014

@dalal na gymnazium som isla ako 14 rocne decko, dnes mam 36 a keby si poriadne citala, tak by si vedela, ze od katolickej viery som sa odklonila este pocas gymnazia 😎.

aliza
20. apr 2014

@dalal a o mojich skusenostiach ty nemusis pochybovat 😉

dalal
20. apr 2014

OK...tak sa ospravedlnujem , mas pravdu vsetko som necitala...ale mozem sa opytat preco si napisala ze ''absolutne nezavidis''?

zuzkaanicka
20. apr 2014

@dalal pokial viem, tak nie je nutnou podmienkou na prijatie to, aby dieta bolo co i len pokrstene 😉 ... a podla coho si deti (alebo ich rodicia) vyberaju strednu skolu, tak o tom by mohla vzniknut cela tema 😖

aliza
20. apr 2014

@dalal mawiya vie, preco, nemienim to tu zase rozoberat, preberalo sa to viackrat v roznych temach.

dalal
20. apr 2014

@zuzkaanicka... aha..to som nevedela....ja zijem mimo SR vela rokov tak neviem presne aka je realita na SR...bol to moj predpoklad a nebol spravny...uz som to vysvetlila Alizi...tu vsak neslo o to na aku skolu kto chodil ale o to ze Aliza sa na poslednych strankach velmi nevyberane vyjadrovala o manzeloch/priateloch - moslimoch viacerych dievcat...

erjona
21. apr 2014

@dalal Aliza ma uspesneho moslimskeho lekara za manzela a jej manzelstvo je v poriadku, ako sme si uz predtym vydiskutovali a preto nechapem jej nedoveru, ze aj ine manzelstva mozu byt s moslimom ok...
@demo Mas uplnu pravdu, aj predaj zbrani tam hra velku rolu, kedze su najväcsim importerom zbrani a kedze ich dotovalo predtym rusko a USA sa pripravovali o obrovsky zisk, museli nejako zasiahnut,,,
@aliza - ja som tiez chodila na cirkevne gymnazium a paradoxne prave tam u mna zacali pochybnosti, co je vsetko tak, ako hlasaju,,,
@ellise O to sa nebojim, ze sa tu vybuduje nejaka centralna teroristicka siet v AT- kedze policajti su na velmi dobrej urovni - patria medzinajlepsich v EU - tak mi nepripada logicke, ze by sa stahovali prave sem - napisat sa da hocico, len to treba podlozit faktami a tie poväcsinov v takychto clankoch chyba...

K tej viere - podla mna je viera v srdci, kazdy clovek si musi uvedomit, ze vsetko bolo uz 100 razy poprepisovane. A 10 bozich prikazani mame aj v nasej legislative zaradene, takze aj ked ich dodrzuje, okrem predmanzelskeho sexu 😀 Nevypoveda to o sile viere - ich dodrzovanie, ale o tom, aky mas osobny vztah s Bohom, ako sa s nim bavis a s cim sa mu zveris,,,

zuzana76
21. apr 2014

@aliza
@erjona vidite a ja prave na cirkevnom gymnaziu ucim a prave tam sa zacala moja "silnejsia " viera, takze na kazdeho to posobi inak

zuzana76
21. apr 2014

@mariuskaa ako volnejsie brat krestanstvo? ake mame neziaduce praktiky v krestanstve?

zuzana76
21. apr 2014

@mariuska ja si myslim, ze krestania su az velmi poddajni , ale chapem asi ako si to myslela, boje napr medzi katolíkmi a protestantmi v Belfaste a pod. , k tomu sa vyjadrit neviem, ale myslim, ze jadro viery vôbec nie je o tomto

zita19
21. apr 2014

@dalal Mozno len preto, za jedno konkretne katolicke gymnazium u nas ma najlepsie meno co sa tyka matiky, dalsie evanielicke je vyhladavane bilingualne gymnazium, a na tretom (tiez katolicke) sa uci latina. Takze poznam neveriace rodiny, ktore tam dali svoje deti len kvoli tejto specializacii skol nie kvoli tomu aby ich tam obracali na vieru. Na katolickych univerzitach studuju a studovali tisicke dievcat a zien osetrovatelstvo. Len preto, ze prave tieto dve univerzity aktualne ponukali najvacsie kapacity pre zdravotne sestry, ktore si potrebovali doplnit VS kvalifikaciu aby mohli ostat pracovat v nemocniciach a naplnili poziadavky EU na vzdelanie zdravotnickych pracovnikov. A nemyslim si, ze len tak popri melete ich tam poobracali na vieru...

ellise
21. apr 2014

přeji všem krásné pohanské pondělí
@erjona považuješ článek v Daily mail za málo doložený fakty?

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2603383...

canerko
21. apr 2014

Ja som moslimka a chodila som v Zahrebe na sukromne gimnazium sestier milosrdnich.V roku 1995-1999.ženska opca gimnazija sestara milosrdnica.Nejdu len katolici na cirkevne skoly a byvala som v Zenskom internate tiez u mnisok.Baba ktora chodila somnou a byvala somnou na izbe zostala v klastore a teraz je mniska.Vtedy som precitala Bibliu,Stary Zakon sa mi pacil viac ako Novy.Velmi tesne som bola speta z katolickou vierou.A preco som isla akurat na take gimnazium?Lebo tam neboli chlapci,len same baby.

mariuskaa
21. apr 2014

@zita19
Ak si myslela tu biling. evanielicku skolu/gympel v BA tak nie celkom. Na zakladnej nebol problem byt "inovercom" ale na strednej prijmali 95% evanielikov 5% z najlepsich inovercov.
Tristvte skoly sa krstilo / konvertovalo v 8rocniku pred prijimackami na evanielikov.

zuzkaanicka
21. apr 2014

@mariuskaa @zita19 je z Kosic, takze asi myslela nejake kosicke gymnazia 😉

aliza
21. apr 2014

@erjona ako o com bol tvoj koment na moju adresu? ja som @dalal odpovedala a viac sa nezaujimala, hovorcu nepotrebujem, ani ta o to nikto neziadal 😕 . Ano, pisali sme o tom a aj tak si sem nedala spravne informacie. Ja nemam manzela a moj vztah nie vzdy bol v poriadku, pisala som ti to xkrat, ale ty si len potrebujes rypnut, nic viac 😒 .

erjona
21. apr 2014

@zuzana76 No u mna to bolo prave naopak,,,, co sa tyka tych praktik, ktore boli priamo prebrate od pohanov do krestanstva je napriklad krsna mama a krsny otec pri krste.... ci je to niekde napisane v biblii, spoved - kde je napisane, ze sa musim spovedat fararovi, to bolo zavedene tiez v stredoveku platenim odpustkov a mnoho inych praktik, preto vravim, ked sa zacne clovek viacej zaujimat o svoju vieru, pride na vela veci, ze sa nepraktizuje viera tak ako u prvych krestanov... ☹ Napriek tomu som zostala veriaca a verim v Boha a jeho existenciu, len cirkev z toho vynechavam... Ale to je moj osobny pohlad, nechcem tu nikoho urazat... 🙂

zita19
21. apr 2014

@mariuskaa Aj na kosickom evanielickom gymnaziu maju pri prijimackach evanielici +20 bodov, ale ked niekto ma skolske vysledky aj ostatne hodnotenia vynikajuce preskoci aj tych evanielikov...

erjona
21. apr 2014

@ellise Moja a ty ides na mna anglictinou 🙂 Este zaklady ano, ale toto precitat, to je na mna moc 🙂 Povedat chcem len tolko, ze ak sa sem aj presunu, dobre spravia, lebo mame vybornych policajtov a ti ich pochytaju, s cim plne suhlasim... 😉

erjona
21. apr 2014

@aliza Ked som ti napisala, ze ja za to nemozem, ze mam lepsie manzelstvo ako ty, si sa ohradila (vraj ta ponizujem), teraz napisem, ze mas dobre manzelstvo, sa ohradis, vies co vlastne pises... Pre tvoju informaciu - v manzelstve nie su len ruzove chvile, to je uplne normalne - ani jedno neni bez problemov. Informacie, ktore si o sebe napisala na verejnom fore nie su predsa tajne a ked sa ti nepaci moj koment, tak ho jednoducho necitaj alebo ignoruj... 😒 😒 😒

erjona
21. apr 2014

@aliza A to ze uz nemas manzela - tak to som zasa nevedela, ze si sa rozviedla,,, zasa ta nespehujem po fore,,, to sa bat nemusis ☹ ☹ ☹

dalal
21. apr 2014

@aliza nemam pocit ze si mi odpovedala ak neratam ' nechcem to tu dalej rozoberat' za vysvetlenie... len som nerozumela preco si reagovala tak ako si reagovala... ked to nechces vysvetlit to je Tvoje pravo a ja to respektujem... len som chcela viac porozumiet Tvojmu postoju to je vsetko 😔

aliza
21. apr 2014

@erjona prosim ta, nevymyslaj si....ja som pisala uplne nieco ine, len ty si si to poprekrucala. Ja som ti vtedy na to napisala nieco v tom zmysle, ze je velmi relativne, co je to lepsie manzelstvo, ze co je pre teba dobre, nemusi byt pre druheho....no a ty si to zial vobec nepochopila.

mariuskaa
21. apr 2014

@erjona no mozno nie su zobrati, vsak ok, ziadny problem ak nie su.

mariuskaa
21. apr 2014

.

aliza
21. apr 2014

@dalal ano, ja som ti odpovedala, ze to rozoberat nechcem a ty si sa viac nepytala 😉, preto nevidim dovod, aby sa toho ujal niekto iny, kto dokonca neuvedie ani spravne info.

aliza
21. apr 2014

@erjona ja som manzela nikdy ani nemala a uz som ti to tu pisala, o co ti vlastne ide?

mariuskaa
21. apr 2014

@aliza (a neurazaj sa prosim ta, ze som to sem dala..., tiez by ma zaujimalo, ako to vlastne je momentalne, vsak nemusis odpovedat ak nechces)

aliza @mariuskaa ano, teraz som v pohode, ale predtym to tak nebolo. A uz to tahame spolu vyse 12 rokov, nie 10 emoticon.
28. sep 2013 o 17:32 •

erjona
21. apr 2014

@aliza Inak absolutne nechapem tvoju podrazdenu reakciu, vzdy som sa s tebou slusne bavila aj ked sme sa sem tam dotahovali, nic som neprekrutila, pisala si mi ze to nie je odomna pekne, ked som ti take nieco napisala - a citat este viem dobre, takze nic prekrucat nepotrebujem... Pisala si, ze to na zaciatku nebolo ok, ale teraz je tvoje manzelstvo v poriadku... preto a to som ti uz niekolko krat napisala, nechapem tvoj pesimizmus na zmiesane manzelstva, kedze to tvoje je ok a ja to teda za vyryvanie nepovazujem zopakovat tvoje vlastne slova.. 😒 😒 😒

erjona
21. apr 2014

@aliza Na tejto strane prvy krat to citam,,, nikdy si nenapisala, ze ste neni zobrati...