Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí
Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.
Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.
pridam zaujimavu statistiku...
http://www.bbc.com/news/world-middle-east-15239529
a len tak na okraj...proti katolikom sa zacalo "tazit" az po utoku USA na Irak...ktovie preco??? 🤐
@aliza teda ak mozem, tak ti odpoviem, je napisane v korane, ze POCAS modlitby MUSIS byt zahalena, do mesity mozes vstupit takisto iba v "nalezitom" obleceni (cize satka na hlave, ziadne odkryte casti tela-ruky, nohy, plecia)... ALE vo volnom case je to tvoja slobodna vola, co si das na seba 😉
@mariuskaa ale ty stale islam porovnavas s inymi vierami a to je chyba. Islam je uplne iny a neda sa vybrat si iba nieco z neho...islam je velmi prisny a bud dodrzujes zaklady ucenia alebo si hanba islamu. Aj canerko pisala, ze je to nepripustne, aby moslim jedol bravcove, pil alkohol, zil nadivoko a pritom ona sa radi medzi tych liberalnych...su potom este aj radikalni, ale neexistuje nic take, ze som liberalny moslim a tak si dam klobasku a palenku, chapes? to nie je liberalizmus, to je hanba pre danu vieru. Len Slovenky to nedokazu pochopit lebo neziju medzi moslimami, maximalne maju toho svojho akoze 'lieberalneho' po svojom boku na Sk a tak pozeraju na Islam jeho ocami.
@aliza
oficialne turecko, libanon, jordan, irak, syria, egypt
neoficialne v irane (to znamena na diskoteke a pod.- samozrejme take akcie nie su oficialne) 😎
bdw. toto su ucastnici arab idol 2013
http://www.google.de/imgres?imgurl=http%3A%2F%2...
@aliza Ale islam je iny len preto, ze to mas tak v hlave/mysli.
Presne o tomto to cele je.
Nie je moslim ako moslim ako nie je krestan ako krestan.
Vsade su dobri a zli rovnako.
Su krestania, co su zvierata, a su moslimovia co su. chapes? Vsade su aj taki aj taki.
Kopu ludi sa nazyva krestanmi a su dobri ludia, a nechodia do kostola, alebo zeny nosia vystrihy.
Poznam jednu, co chodila do kostola a dost pobozni boli. A dala si spravit prsia umele v 90 rokoch. To bolo!!! Cely kostol pobureny, ze co ma za prsia, ze hriech a neviem co... a ona, ze si to dala pre muza spravit.. nech ma radost.. (to bolo jej vysvetlenie) to ti hovorim ako priklad aj ked je to pravda, proste bolo to nieco neprijatelne pre niektorych. A co za to, ze si ich dala, ale zije vo viere teraz pojde "do pekla"?
A moslim, ktory je fajn clovek, nech sa nazyva moslimom, ked to tak citi.,... co on pojde do pekla (ani netusim, ci maju peklo, alebo co maju) ak si da bravcove? To su predsa nariadenia zakazy cloveka a nie boha.
Nemusim sa spovedat fararovi a bozkavat nechutne sochy panny marie ale katolickou sa mozem kvoli tomu nazvat, ked mam k tomu blizsie.
Je to jeho kazdeho vec.
A prave preto, vacsina moslimov su liberalnejsi neznamena, ze su horsi ako ti "prisni" vsak to je prave dobre, ze aj taki su... ze islam nie je hrozbou. Viac liberalnejsi viac pozitivnosti. Koniec stereotypom.
To je tvoj osobny nazor, akoby taky moslim mal "vypadat". ale to je vsetko.. tvoj subjektivny nazor.
Ci ty chces co? Aby vsetci boli vygumovani? Aby ked je raz moslim, tak nech sa chova ako zviera?
Preco si myslis, ze som tu dala, "tie zenske z tej iranskej show?"? Aby ste videli, ze aj oni su moslimky a co? Kazdi nech si robi co chce. Kazdeho osobna vec.
Ja zijem v USA ako vies, a ja tu vidim vsetko. Ja sa nepozeram na Islam ocami par liberalnych ludi.
Su liberalne a prisnejsie krajiny. Ale poviem ti, ak by sa scitavalo kolko z tych co sa hlasi k moslimom su naozaj ti zli, hrozni, prisni, nebezpecni...ti pravi, tak ti vyjde ake %? Viac ludi a stale viac a viac pouziva rozum ako tradicie.
Ty v anglicku zijes medzi "pravymi " moslimami? Kedze ich mas okolo seba? TIez si nemyslim, ze ano, ved ti v tvojom okoli pachaju same hriechy. Tak o co ti ide. chces aby sa ten tvoj drzal koranu, kedze uz je moslim, a nehresil? Ale ved to je o cloveku. Proste si si nevybrala dobre. Ale to neznamena, ze ostatne si vybrali/mali "stastie" tak isto. Preco by ostatne nemohli byt stastne? Vsak im praj. Ak to tebe nevyslo, neznamena to, ze inym nemoze.
@mawiya navíc mně napadá, proč musíme obhajovat, aby křesťanská evropa zůstala křesťanskou? Neměla Otázka nezní proč nechceme muslimy v Evropě, ale měla by znít? proč bychom je tady měli chtít?
http://lukaslhotan.blog.idnes.cz/c/405088/Multi...
první video, zhruba 7 minuta
@aliza no ja tiez poznam zeny a kazda nosi to, co povazuje za spravne - cize su aj zahalene aj nezahalene, napr. z turecka,egypta a iraku poznam viac nezahalenych, iranci zijuci v cudzine nenosia satky zo zasady (ak, tak mizive percento, ja som sa osobne nestretla este s takou a to sa pohybujeme v iranskej komunite)
a VZDY u vsetkych zien bola slobodna vola (a dokonca ich muzi protestovali, aby si satky na hlavu nedavali!!!) osobne poznam iba dve rodiny, kde boli zeny prinutene z dovodu, ze niekto v rodine sa stal imamom.. 😎
@aliza No hlavne , keby to bolo take prisne, v tychto krajinach, tak by ani celebritky alebo v televiznych shows a filmoch, sa nemohli takto slobodne obliekat.
Bola si niekedy v Istanbule? Nabuduce chod do Club Reina.
To ja NewYorkcanka som bola ohurena. tu je link na fotky...
https://www.google.com/search?q=reina+istanbul&...
Inak mne sa velmi velmi paci v Istanbule ako sa to "tradicne" pretkava/potkava s "modernym" .
Ako som v 360 modernej restike na veceri a pocujem zvolavanie k modlidbe!
u mna to ma caro..
Tradicia ruka v ruke s modern.
Kamoska z iranu je sice viac konzervativnejsia ale nie v obliekani. 😎 skor nebavi sa so mnou o intimnostiach ako napriklad moje slovenske kamosky. 😉
@ellise a prečo nie? si vlastníkom európy? veď islam je viera v Boha. jedného Boha, tak ako aj kresťanstvo. Toto sú len nenávistné názory. nič viac. videjko nekukám, lebo sa mi nechce, ale večer možno pozrem. Ako ja nie som vlastníčkou Európy, ja nerozumiem tomuto, že prečo by sme ich tu mali chcieť. ako budem teraz blbá, ale prečo by som tu mala chcieť teba? v europe? mne sa páčia iní ľudia. vysokí, štíhli, blond, modrookí. 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 bolo by to normálne? alebo oky. tak zatvorte hranice. žite si sami, ako češi, slováci, maďari a podobne. ale nevyužívajte ropu a výrobky, pretože ju máme z arabských zemí. nekupuj oblečenie, pretože aj to značkové je šité a vyrábané prevažne v číne, pakistane, bangladéži a podobne. ak chceme my využívať ich (napríklad ropu, zemný plyn a podobne) tak potom neodsudzujme ich kultúru, náboženstvo a životný štýl. Ako prečo byť uzatvorený? ja jednoducho nechápem takéto primitívne a prízemné názory
@mariuskaa este raz, islam nie je krestanstvo, preto nechapes, co pisem. Ano, Moslimovia su rozni, menej alebo viac radikalni, ale su veci, ktore budu dodrziavat obe skupiny. Liberalizmus je spravanie, postoj..., jedenie bravcoveho a alkohol nie je postoj, chapes? aj liberalni jedia halal a nejedia bravcove....ty Islam vidis, ale islam nezijes, nepoznas ho a preto nechapem, preco spochybnujes moje skusenosti. Ano, zijem medzi pravymi moslimami, teda tymi, co islam nasleduju, co si ho vazia a respektuju a poznam aj liberalnych, aj radikalnych...poznam ich dlhe roky a nejedia bravcove, ani nepiju, ani neziju mimo manzelstva a nikto nenosi minisukne lebo to je Islam a je jedno, ci liberalny, ci radikalny.
@aliza tu mas foto ako sa oblieka v telke v saudi:
http://www.google.de/imgres?imgurl=http://news....
cize ked si to pustia ako moderatorky aj do televizora, tak v tom obleceni do urcitej miery benevolentni su.. 😎
@aliza
Ja viem, ze islam nie je krestantvo, ani krestanstvo nie je judaismus,... mne je to jasne.! Ja rozumiem....
Rozumiem aj to, ze mas ty (a aj ostatne prispevatelky) subjektivne pocity v ohranicovani/vymedzovani/v predsudkoch/ akoby sa mal taky alebo taky moslim chovat,.. a ako prisne by mal svoju vieru brat. Nie kazdy je taky... Tak isto, ako ty mas svoje skusenosti, v styku s moslimami, mam aj ja. Ale obraz a to, co je normalne pre koho a co nie mame rozlisny.
no mne sa zdalo, ze tvoj je prave ten liberalnejsi. Kedze zijete bez papiera. Nic v zlom.
Alebo ako si vysvetlujes, ze tvoj nebude jest bravcove, alebo pit alkohol, ale zije so zenou v "hriechu"?
Ty ho beries za "praveho"? Alebo jeho rodinu, ked mu to toleruju?
Mne je to jedno, a v mojich ociach nie si viac alebo menej kvoli tomu, ale jeho rodina je asi tiez liberalnejsia?
Ci ako sa na vas pozeraju ti "pravi moslimovia" susedia v okoli?
@mawiya primitivne a prizemne nazory?? ak som tu na poslednych stranach citala nieco primitivne a prizemne, tak prave v tvojich prispevkoch. Troska sa krot vo vyjadrovani ak tuzis po neutocnej diskusii, lebo sa mi vidi, ze u teba sa vybojnost ani nahodou nesnubi s mandatom za kohokolvek bojovat a uz vobec nie pausalne za celu kulturu o ktorej vies iba tolko, ze je kulturou tvojho mileho 😉
@mawiya zlatko, tebe sa veselo pise prave z takej 'uzavretej' krajiny, ako je Sk. Preco myslis, ze sa zdviha vlna nepokoj voci Moslimom v Europe? v nemecku, francuzku, anglicku? zila si v jednej zo spominanych krajin? ty stale nerozumies, ze zivot medzi 'par' moslimami je ako zivot v bubline, nemas ani sajn, s cim sa bori europa, kedze na sk je moslimov len par. Ja som tiez isla do UK s podobnymi idealmi, aj sme kupili dom v takej stvrti, myslela som, ze su to fajn ludia, nemala som predsudky, pacilo sa mi, ako ziju a vies preco? lebo som o nich nic nevedela, len som nieco o tom ppcuvala na Sk, mala som predstavy a idealy, ktore rychlo padli po par rokoch zivota medzi nimi. Moja mama idealistka sem chodila na kratke navstevy a stale ma kritizovala, ze co som na nich taka podrazdena, az pokial tu nezostala s nami rok a teraz ma presne ten isty nazor, je priam znechutena, najma pakistancami, zial. Pakistancov neznasaju aj moslimovia z inych krajin, hovoria, ze su hanbou islamu....
Ty nemas absolutne sajn, o com pises, nemas sajn o problemoch, ktore v inych krajinach prezivaju kvoli moslimom. Ako by sa Slovakom pacilo, keby na slovenskej zakladnej skole chcelo vedenie zaviest segregaciu dievcat od chlapcov, keby chodili imanovia kazat pocas vyucovania, keby boli nemoslimske ucitelky sikanovane? keby ich ziadali nosit satku a nosit dlhe sukne? na statnej skole, ktora je platena najma z dani slovakov? ked moslimovia budu ziadat, aby na zakladnych skolach nebolo ziadne bravcove? myslis, ze by sa vsetci usmievali a hrali na super tolerantnych, ako vy tu teraz? ked sa prejdes napriklad po petrzalke a tam nenajdes jedineho slovaka? ked tam budu iba moslimovia? ty si absolutne neuvedomujes hlbku a sirku islamizacie, nakolko zijes vo svojej bezpecnej bubline, v krajine, kde je moslimov fakt len par, kde nemaju ani len mesitu, kde su radi, ze vobec su. U nas v meste je vyse 200 mesit! a stavaju sa nove a nove....v skolach je 80% moslimov....a nemysli si, ze su to nejake dobre deti...prave naopak, uz od skoreho veku riesia nabozenstvo a neodpustia si poznamky na nemoslimov, uz od utleho veku davaju jasne najavo, ze nesuhlasia s nasim sposobom zivota. Tak mi povedz, co taketo deti prinesu europskej spolocnosti?
@mawiya ještě si neodpustím poslední připomínku, podle tvé logiky, když mají arabské státy ropu, tak mi jim postavíme mešitu, zahalíme a pětkrát denně se budeme modli.
Pleteš si hrušky s jablky, pleteš obchod a křesťanství. myslím že obchod se řídí jinými zákonitostmi. My chceme koupit, oni chtějí prodat. Vůle k obchodu je oboustranná. my bychom bez ropy nemohli jezdit auty ( i když to není úplná pravda), a nemohly si dopřát spoustu věcí. Oni by bez západních peněz, nemohli kupovat potraviny z evropy a jejich životní úroveň byla někde jinde. Takže oba chceme to stejné.
přesto vlastnictví nerostného bohatství neznamená právo na něco jiného než výhodný obchod.
A na video nekoukej, je to zbytečné, stejně by si tomu neuvěřila
@mariuskaa co si ten moj o sebe mysli, to ja neriesim, ale ja ho za moslima nepovazujem a aj som mu to povedala, preto sa slovo islam u nas vobec nespomina, ani co sa tyka deti. Nebude nikto ucit moje deti to, co sam nezije 😎, takze my zijeme ako europania uplne vo vsetkom, len to bravcove on neje, ale to je asi vsetko, co ma spolocne s islamom. On uz zije dlhsie v europe ako zil tam a on dokonca ani nezil v krajine povodu, zili s rodicmi v emiratoch, takze asi odtial ten prvotny liberalizmus. A o tom, ze nie sme zobrati, jeho rodicia nevedia, prave preto, ze je to nepripustne u kazdeho moslima, ci liberalneho, ci radikalneho. A takisto moslimom vo svojom okoli nevesiam taketo veci na nos....naco?

@aliza Ale preco nevnimas "moderneho moslima" pozitivne? Preco negativne?
Vsak cim viac je tych modernejsich tym lepsie nie? Lebo ved keby bolo viac "modernejsie zmyslajucich" menej dovodov by bolo na hadky, vojny, nenavist?
(Aj @canerko sa mi paci, ze je hlavou rodiny... a aj ze odpustila Srbom, nie je nenavist medzi nimi napriek tomu,... tiez mam znameho z obidvoch taborov ale Albanec/Srb nie macedonec a kamarati su)
Chces aby ked sa povie slovo moslim sa mysli automaticky samovrazedneho cloveka s bombou okolo hrdla, a zeny zahalene len s ocami von? Tu nie je stereotyp (okrem ludi, co nepoznaju nic z vlastnej skusenosti, alebo ich maju zaskatulkovanych podla 2 susedskych rodin)
Len preto, ze tebe partner to nedovoli nosit minisukne, alebo sa necitis volna (hypothetical teraz, lebo ved niekde negativne nazory na moslimov si musela nadobudnut, ak tvoj bol suknickar / alebo ze ma mozno macho kulturu), ale ved nie vsetci su taki predsa.
Asi ako budhisti vsak zavisi od povahy cloveka. Slovaci krestania, nie kazdy trieska svoju zenu... ale poznam OSOBNE slovaka, kto chodi do kostola kazdu nedelu a "trieskal" zenu! chapes? Ide o konkretnu povahu, typ cloveka. Mozno pre nejaku krajinu su niektore primitovnosti "prijatelnejsie", "castejsie" ale nie kazdy uvazuje rovnako.
Preco potom vyberas konkretne moslimov?
Je vela ludi, co nedodrzuje 100% zakony svojej viery a su dobri ludia, a opacne su taki co dodrzuju a su hrozni.
Ako moj znamy zid - 5 malych synov ma, (majitel znamej hodinkarskej znacky) ktory po zapade slnka (tusim, nechcem splietat, tie zidovske pravidla ) po urcitej hodine v piatok alebo sobota nemoze zapnut svetlo.. on sa nemoze dotknut spinaca. A vies co? Bol v Las Vegas s prostitutkou a jej povedal, po vstupe s nou do izby aby rozozala svetlo v izbe. WOW. Hlavne, ze on dodrzuje svoju vieru a nedotkne sa vypinaca... ale niekto iny sa moze.. a to, ze podvadza svoju zenu s nejakou prostitutkou to si ako "ospravedlni pred bohom". A este to rozprava pri obede a zabava sa ako sa vynasiel. Idiot.