Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí
Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.
Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.
@dalal Dakujem a dufam ze nam vydrzi lebo obaja sme nemali pekne detstvo tak sa o to viac vazime a mame radi a este som @ellise zabudla napisat ze nasi sinovia nebudu obmedzeni vo vybere manzelky a vobec nam neprekaza aku manzelku budu mat nakolko sa moj svokor po smrti manzelky (muzovej mami) ozenil tu na SK a ma manzelku slovenku ktora nekonvertovala na islam a dodrzuje vsetko ako katolicka,Vianoce ,Vel.noc jedine co nerobi je to ze sa u nich doma bravcove nekonzumuje ani ona sama.
@canerko děkuji moc za vysvětlení, nebudu zapírat, jsem zvědavá, protože nikoho takového neznám. Pochopila jsem správně že tvůj muž je makedonec a žil na SK.
A ty tři dny, stačili jste si všechno říct? to muselo být náročné. A teď technicky, to jste stihli svatební hostinu za 3 dny?
@erjona ano ale my mame vianoce oficialny sviatok a volno. Oni tie ich nie. Musim sa este raz spytat muza, tam oficialne maju myslim dva dni nejaky sviatok ale robia si volno ako im pasuje. A aj 5 krat za den si odbehnu sa modlit. U nas ta za vyznanie nik buzerovat nebude, ale ziadny zamestnavatel ti nebude tolerovat, zs ty sa musis ist na obed pomodlit. A mozes byt akych chces prisny moslim ci katolik. Tiez ked sa robi a musi sa nieco dokoncit, tak sa robi sviatok piatok. Jednoducho tam nie je ziadna pracovna moralka. Podobne je to aj v europe u juzanov. Tam robotu neberu az tak vazne. Potom to aj tak vyzera. Spaniesko, taliansko, portugalsko, grecko bankrotuju.
No myslis ze skacu? Uz bezi ultimatum. Uz ani ludia tam nechcu ist. Firma ich ma plne zuby.maju este rok. Arabi porusuju vsetky pravidla. Ked sa to do roka neuzavrie, tak firma sa stiahne.a nech si robia co chcu. Firma bez nich neskrachuje. Maju projekty po celom svete. A zaujimave, ze vsade to funguje na jednotku, len s arabmi nie.
@ellise je to v pohode.Mi sme v Macedonsku mensina,len 4% tvoria Turci ostatnich 36% su Albanci,Bulhari,Rumuni a Greci a 50 % Macedonci.Ano on zil od 14-tich rokoch na SK.Mi sme sa o tri dni zasnubili a trvalo tyzden kym sme vybavili papiere na sobas.To bolo v decembri 2002.A v auguste 2003 sme mali svadbu v Macedonsku,tradicnu turecku.
@yanni taky mám podobnou story, tady je fabrika na výrobu netkané textílie, jede 24 hodin na dvě směny, poměrně přísná výroba, ano a rozhodli se postavit fabriku v Egyptě, tak pozvali část budoucích zaměstnanců, aby se zaučili na nové lince, aby uměli řešit výrobní problémy. No a jen koukali, když v poledne egypťané rozbalily koberečky a začali se modlit, výroba, nevýroba, problém neproblém, všechno jedno jest, že se tam může pokazit několik stovek metrů, hlavně že jsme pomodlení
@yanni No tak, kazdy manazer ma aj predmet medzinarodny obchod - to znamena, ako prve, sa tam ucis zasadu - PREDTYM AKO SA PUSTIS DO OBCHODOVANIA S NEJAKOU KRAJINOU, OVER SI VONKAJSIE (externe) PROSTEDIE a VNUTORNE (interne) PROSTREDIE - to znamena: patri tam aj kulturne prostredie (sem patri aj modlenie sa 5 krat do dna) - co nam z toho vypliva? Neschopnych nemeckych manazerov tam mate 😉
@yanni musím se smát, prosím tě tady nemůžeš říct, že Arab se pětkrát denně modlí, aže při tom vlastně kašle na prácu, protože to je chyba vašich manažerů že si nenastudovali kulturní zvyky svých obchodních partnerů
To budu muset vysvětlit našim rakouským obchodním partnerům, když nejsou schopni pochopit, že nemůžeme expedovat ten den když máme státní svátek. Vysvětlím jim že jsou vlastně netolerantní k naší kultuře.
@erjona aaano? Tak vsetci moslimovia v krestanskych krajinach pojdu cez vianoce makat a my sa pojdeme modlit. Hahaha
Uz to tu bolo. Ty si budes obhajovat to svoje, my to nase.
Nevies o aku firmu ide. Vojensku techniku nemeckej quality len tak hocikto nevyraba.to co arabi chceli, nasli len tu.bola spisana presna zmluva, presne pravidla. Nemci vsetko dodrzali. Preco to nedokaze aj ta druha strana? Zial posrali si to sami. Dalsia spolupraca nebude. S made in germany sa mozu rozlucit.
Ale ja sa hadat nejdem. Ja ked mam robotu, tak seriem na kostol. Co je dolezitejsie? Ale mne je to jedno. Nech ich hockto napadne. Takymto cinom tie ich hranice nikdy nezabezpecia.
@yanni aaano? Tak vsetci moslimovia v krestanskych krajinach pojdu cez vianoce makat a my sa pojdeme modlit. Hahaha
Ja som ako co napisala? Je to zaroven statny sviatok - nie? Tak preto su vsetci doma - nechapem celkom ten tvoj koment na moju odpoved...
A co sa tyka vojenskej techniky, ja som nepriatel zbrani, takze je mi to sumafuk, co sa tyka zbrani - Nemci vytlacili Slovakov z vyroby zbrani, kazali nam tu o humannosti a slo im len o prebranie kseftu, na toto mam svoj nazor,,, ja osobne, by som ani za milion v takejto praci nerobila 😉
@erjona aaaha. Ved ich miesas ty. A tak preco ked je saudi moslimska krajina a sa tak aj sprava, oni volno maju a ostatni nie? Ked je sviatok oficialny v celej krajine, tak by mal platit pre vsetkych.
Tak ked je u nas vsetkk zalozene na krestanstve, tak len krestania maju vpravo na volno. Hahaha skus nahnat cez cirkevne sviatky nekrestanov do roboty. Hned pojdu na barikady a obvinia nas z diskriminacie. Ale my sa v ich krajinach musime prisposobit a diskriminovani mozme byt tiez vsade.
Krasna tk rovnopravnost medzi ludmi.
@erjona vojenska technika ne su automaticky zbrane. Oni zbranw ani nemaju. Tu ide o kamery, satelity, pozorovacia technika. Pristroje ktorymi nemas sancu niekoho zastrelit ani keby si velmi chcela. Tu ide len o ochranu hranic. Ty co myslus, ako su zabezpecene nase vonkajsie eu hranice? Myslis ze tam stoja obrnene transporteri a chlapi s kalasnikom? To su len kamery audia sedia v kanli a kjkaju do pc. Von idu len ked sa im nieco nezda.
@ellise @yanni vy sa smejete dievcata ale je to tak ze v islame je boh nad vsetko ostatne vratane prace...u nas mame moslimskych lekarov ktori sa tiez 5 krat modlia a odskocia si z operacnej saly a kolega im pride dat prestavku...naopak oni (dufam ze tam je I a nie y 😀) sluzia cez nase sviatky napr vianoze a pod takze my mozme ostat doma a oslavovat...tu sa nikto nad tym vobec nepozastavuje...je to proste ich zvyk a bodka..a zas nie vsetci sa pocas prace modlia...pre nas europanov je to smiesne/prekvapive a mozme si mysliet ze su lenivi ale je to len tym ze u nich ma nabozenstvo omnoho vacsiu ulohu ako u nas...
ale napriklad ked pracujes v middle east tak pocas ramadamu oni skoro mesiac nepracuju a nemoslimovia makaju aj za nich 😀 a moslimovia u nas pocas raamadamu cely den nepiju a nejedia a pritom sluzia 24 ky a pod..opat kvoli bohu sa obetuju
@erjona tak holt asi naši kolegové v Rakousku študovali na špatných školách. Nechci ti brát iluze, ale to co se učí na školách je v praxi trochu jiné. Znalost prostředí obchodního partnera je fajn, ale mělo by to platit pro obě strany. Ne že jedna strana se bude přizpůsobovat, a druhá si pojede po vlastní linii.
@dalal ved ja sa nehadam. Sa ani necudujem ze potrebuju pracovne sily zo zapadu. Keby tam boli len moslimski lekari, nechali by ma na op stole skapat, hlavna vec, ze sa pomodlia? No pre mna je este stalecludsky zivot dolezitejsi a prednejsi ako nejaky vymysleny boh.
A este, v Saudi bolo vela muzovych kolegov (nie len Nemci aj amici, briti, spanieli, chorvati atd.) Aj teraz cez Vianoce. A co myslis, ze mali volno? Nie, v Saudi vianoce nie su a ich nezaujima ze suvtam aj krestania a vianoce jd jeden z najväcsich krestanskych sviatkov. Vsetci muselu pekne krasne naklusat do roboty.

@zuzkaanicka No neviem, mne zostala uz len nadej, optimizmus opadol 😀