icon

Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí

lulka12
6. dec 2012

Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.

Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.

ellise
24. apr 2014

@dalal ale já se nesměji, já respektuji svátky všech ostatních, ale totéž očekávám od jiných. My toto neustále řešíme s kolegy v Rakousku, oni neuznávají naše svátky a diví se že jsme doma a proč nejdeme do práce.

Dokonce vím, že Italové mají v srpnu volno celý měsíc, takže když je potřeba něco objednat, musíme to zabezpečit zavčas.

erjona
24. apr 2014

@ellise Pocuj, ked AT da zakazku a nestiha sa ju urobit, tak prave Slovaci nahanaju Slovakov, aby sli cez sviatok pracovat, ja by som teda moc nevynila AT z toho a AT diriguje, lebo AT plati, nie? A to je to iste s firmou yanni - Arabi platia a Nemci musia skakat, ti maju penazi dost a nejake penale im teda zili netrhaju... 😉

dalal
24. apr 2014

@vevesh niekde blizko Erbilu? som minule citala ze tam ma byt velmi pekne a velky rozvoj...?

dalal
24. apr 2014

@yanni vidis ... zasa si si z toho urobila cudny zaver...jasne ze by ta nenechali skapat...ale bolo to skor o tom ze si navzajom vyjdeme v ustrety a ked sa chce vsetko sa da... ale nemozem komentovat Saudi lebo o nich neviem vobec nic... 🙄

erjona
24. apr 2014

@yanni Ale naozaj nechapem to tvoje zmyslanie,,, tak cirkevne sviatky maju byt oficialne v moslimskych krajinach? Ani tu neni bajram oficialny - ked chcu mat volno, beru si dovolenky,,, asi tak...
A k tomu vymyslenemu Bohovi - akoby sa tebe pacilo, keby som ti napisala, ze aj ten tvoj je vymysleny? 😠 😠 😠

ellise
24. apr 2014

@erjona je to trochu složitější, a nevím jestli ti to vysvětlím, naše zakázky se nedělají den ani dva, my máme tak narvanou výroby, že naše dodací termíny jsou až 4 týdny. Zakázky se plánují tak jak přicházejí a jaké máme vyrobní kapacity, jak lidské tak strojní. A máme i české a slovenské zákazníky a bylo by nefér, dávat někomu přednost, takže spravedlnost musí být.
Takže občas se stane že datum expedice padne na den svátku, nebo se dodávka posune o jeden maximálně dva dny ( to v červenci kdy máme dva svátky). A to je hrozný problém, protože bychom měli jít do práce i ve svátek.
Ovšem pozor, když je svátek v Rakousku, tak to je vlastně OK, a my opět musíme plánovat tak aby byly spokojeni. O nějaké toleranci není ani řeč.

dalal
24. apr 2014

@vevesh ja som sa vzdy chcela ist pozriet na Semiramidine vysute zahrady...neboli ste?

slniecko77
24. apr 2014

..len k tej tolerancii..nedalo mi..
Manzel si v klude pracuje vo svojej pracovni ked mu tam vojde moslim zo slovami, ze nemusi odist on sa ide LEN pomodlit 😅 zo svojej pracovne?? prestrie si kobercek na zem a zacne sa on hadzat a modlit sa 😠 ty mna tolerovat musis, ja teba nie! Tak to funguje v civilizovanych krajinach s rozvinutym multikulturalizmom 😠 absolutna ignoracia moslimov ostatnych narodov, narodnosti, nabozenstiev..ale ked niekto od nich chce, aby nedajboze pracovali tak sa odvolavaju na svoje nabozenske prava..nemam slov a ani pismen 😠

dalal
24. apr 2014

@ellise vitaj v kapitalizme...

yanni
24. apr 2014

@dalal ved aj tu. Ale cez vianoce su doma vsetci bez rozdielu nabozenstva. Aj teraz cez velku noc. Obchody zavrete. Kolto tam robi moslimov. Aj ti mali volno. Tu platia rovnake prava pre vsetkych bez rozdielu pohlavia, rasy, nabozenstva. Toto sa ale o moslimskych krajinach povedat neda. A potom sa cuduju, ze ich zvysok sveta nema velmi v laske.
Ja nemam fakt nic proti akemukolvek nabozenstvu. Ale ked zijem v cudzej krajine, tak sa snazim prisposobit a to svoje si vyznavam vramci svojej rodinx. Mne je jedno co sa deje v ich bytoch.

vevesh
24. apr 2014

@dalal Erbil je hlavne mesto tohto regionu. A cela oblast sa velmi dobre vyvija,kedze su tu najvacsie zasobiska ropy na svete. Dalsie pekne mesta su napr. Duhok alebo sulaimaniyah,Taktstock nazyvany Pariz vychodu 😉

yanni
24. apr 2014

@erjona a predstav si ze ten krestansky je vymysleny. Kludne to mozes povedat. Mna taketo malickosti neurazia.

erjona
24. apr 2014

@ellise Ja to chapem, ved preto som napisala, co som napisala a ver mi AT manazer si spravil sakra dobru pracu, co sa tyka informovanosti o slovenskom prostredi, pracovnej moralke 😀 Inak by si nedovolili robit s vami, co robia - zato SVK manazer musi vediet, ze v AT si potrpia na presnost terminov a ano, v AT , ked je sviatok, nikto ti nepride robit, to som tu uz minule pisala,,,

erjona
24. apr 2014

@yanni Ale podla mna neni vymysleny, preto som napisala slovicko "keby som napisala", takze mas smolu, ja mojho Boha za teba urazat nebudem 😝 😝 😝

dalal
24. apr 2014

@vevesh daj nejake foto nech vidime.. 🙂

ellise
24. apr 2014

@dalal to neni o kapitalizmu ale o toleranci, neustále jsme vyzýváni k toleranci, ale na druhé straně bohužel chybí. A tak je to i s křesťanstvím a islámem.

vevesh
24. apr 2014

@dalal nie neboli, arabi a kurdi sa totizto velmi "nemusia "... mozno ked sa vzajomne vztahy vylepsia 😎

yanni
24. apr 2014

@erjona boh je vymysleny. Jezis bol skutocna osoba. Ale Jezis nie je boh.

yanni
24. apr 2014

@slniecko77 drzost na entu. A ten moslim nema vlastnu kancelariu?

erjona
24. apr 2014

@yanni Tvoj nazor, ti ho neberem, podla mna nei a hotovo 😉

dalal
24. apr 2014

@ellise nemas pravdu to je o kapitalizme...preco inak by boli supermarkety otvorene tuto v Irsku v jednej z najkatolickejsich krajin cely den v nedelu a vsetky cirkevne sviatky okrem 25.12??? obchody ktore su otvorene 24 hod aby nedajboze nepremeskali par sialenych zakaznikov ktori cjhodia nakupovat v noci...a firmy ktore nutia svojich zamestnancov pracovat cez sviatky / volne dni aby im neusli obchody? Ako je to mozne ze arabi si to vybavia a nepracuju pocas sviatkov? mozno preto lebo je to pre nich dolezitejsie ako ekonomia??? mozno neviem presne ...co si myslis ty?

erjona
24. apr 2014

@yanni Dievca, citaj, co pisem - ano su vsetci doma, cez sviatky, to je normalne - su tiez vsetci doma cez moslimske sviatky? Nie - nie je to v krestanskych krajinach oficialny sviatok, su doma na ukor svojej dovolenky - tak co tu tocis o prisposobovani a ich drzosti - ved nesli do parlamantu odhlasovat nove sviatky,,, 😠 😠 😠 ? ´??

slniecko77
24. apr 2014

@yanni nie nema, externy pracovnik..ale ked mal tak velku potrebu sa modlit tak sa mohol zavriet do spolocenskej miestnosti spojenej s kuchynkou, alebo sa ist modlit do auta..Alahovi je predsa jedno odkilal kobercekuje..mm z toho v dost velkom soku a to on je mega tolerantny..ale co je moc to je vela 😠
Nehovoriac o ich pracovnej moralke. 😅

yanni
24. apr 2014

@dalal v saudskych nemocniciach robi viac lekarov a sestriciek zo zapadu ako samotnych arabov. Nie preto, zeby nemali dost a dobrych dr. Ale sami vedia ze ich pracovna moralka je katastrofalna. A tiez si nedovolia prerusit opblen koli tomu, ze sa musia modlit. Cize zaskakuju cudzinci. A sestricky zase nemaju vlastne. Aj ked konecne aj v saudi mozu zeny studovat. Ale potom sa vydaju a vlastne maloktora ide robit. Zial na pracujuce zeny a hlavne domace aj ked vysoko vzdelane s tam pozeraju cudne a takuto zenu chlapi nechcu. i

erjona
24. apr 2014

@slniecko77 A ako tych 5 minut obmedzilo toho tvojho chudaka muza - ako sa prejavila ta absolutna ignoracia moslimov ostatnych narodov, narodnosti, nabozenstiev??? Na zaklade pomodlenia sa???

dalal
24. apr 2014

@slniecko77 a ked to Tvojmu muzovi tak hrozne vadilo ohradil sa proti tomu? Alebo mlcal a Ty si to teraz kompenzujes tu? Preco si to priamo nevydiskutovali na mieste, nevysvetlil mu ze nie je happy a miesto toho trpel asi 5-10 min ked ho musel pozorovat???? 🙄 🙄 🙄 🙄

dalal
24. apr 2014

@erjona si ma predbehla no aka rychla 😀 😀 😀 😝

slniecko77
24. apr 2014

@erjona o com by tocila..len otom, ze ked maju ramadan tak immusia vsetci vychadzat v ustrety, lebo vsak chudacikovia nemozu plnohodnotne pracovat, lebo su hladni a smadni 😠 kto berie ohlad na nedele u krestanov, kto berie ohlad v soboty na zidov?? Nikto, moslimovia sa zacnu okamzite ohanat svojimi pravami,samozrejme na povinnosti lahko a radi zabudaju..neho oriac ako sa spravaju k zenskym nadriadenym, alebo kolegyniam 😠
Ale stretla som sa aj s normalnymi moslimami..verim, ze nie vsetci "typicky"

erjona
24. apr 2014

@slniecko77 Spominas moslimsku pracovnu moralku, zaujimave, ten moj moslim pracuje uz vyse 20 rokov a vo firme nedaju na neho dopustit ??? A dalsich XY moslimov maju dlhodobe prace a taktiez su s nimi spokojni ,,, 😠 😠 😠