icon

Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí

lulka12
6. dec 2012

Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.

Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.

kuwait
29. apr 2014

Ja mam precitanu Emire Khidayer ta pise tak ako by bola moja soul mate 😉 uplne ROVNAKE nazory a pohlad na tuto spolocnost mame

kuwait
29. apr 2014
nivi
29. apr 2014

@kuwait zaujimave citanie, miestami mi az zle prislo. mam doma vsetky 3 knihy. teda aspon tu na sk to vyslo v troch castiach. zivot pod zavojom, jej dcery a jej rodina.

kuwait
29. apr 2014
kuwait
29. apr 2014

@nivi a je este aj Girls of Riyadh,je to nevesele citanie,v Kuwaite nastastie je iny zivot.Ja som bola viac krat v Saudi tam tu stiesnenu atmosferu normalne citis medzi ludmi.

dalal
29. apr 2014

@nivi doporucujem... podla mna zatial jeho najlepsia... najma prva a posledna kapitola... zacina to takou afganskou legendou a az na konci som pochopila o com to bolo.. kup neoutujes!
oni tam v afganistane maju poriadne tazky zivot... ani sa nenazdas a niekto ti chrstne kyselinu do tvare za to ze chodis do skoly..
PS ale o tom ta kniha neni! 😀 😀

dalal
29. apr 2014

@kuwait ja mam velmi rada arabske filmy ale mas pravdu ze tu v europe premietaju tie kvalitnejsie... mne sa pacia take o imigrantoch ako sa adaptuju na zivot tu a ako porovnavaju prostredie v europe vs u nich doma.. a este sa mi velmi pacia iranske...
tento bol super... http://en.m.wikipedia.org/wiki/The_Past_(film)

vevesh
29. apr 2014

@dalal Yalda je najdlhsia noc v roku a je to 21 decembra, iranci a kurdi tuto noc oslavuju a jeden velmi znamy kurdsky basnik napisal o tejto noci velmi peknu basen..tak preto 🙂

vevesh
29. apr 2014

na odreagovanie odporucam film BECAS - dobre precvicite mimicke svaly + pure emotion 😵
http://www.kino.de/kinofilm/bekas/135522

dalal
29. apr 2014

@kuwait recept na araba bolo take lahsie citanie... ona bola taka jednoduchsia dievcina... uvidis tak na jedno precitanie a potom vyhodis...emire mam aj ja rada ona je super... zevraj sa naucila po arabsky s egyptskym dialektom tak ze neveria ze nie je nativny speaker.. teda fair play...mam od nej vsetky knihy... a mas pravdu ze girls of r bolo poriadne depresivne... a citala si toto
to je o kuwaite....

dalal
29. apr 2014

@vevesh to je pekneeeee dobre ste vymysleli 🙂

dalal
29. apr 2014

@kuwait a este jedna bola dobra ale nazov uz neviem... o americanke ktora sa vydala za muza zo saudskej... vs vzdelany bol on.. studoval v usa... a po 20 rokoch manzelstva zistila ze si zobral novu zenu.. z palestiny...pojdem domov a napisem ti link... to bol brutal uvidis 😀 😀 neocakavany zaver

dalal
29. apr 2014

@kuwait uz som to nasla http://www.full-stop.net/2012/03/21/reviews/hel...
objednaj na amazone... zaujimave citanie!

dalal
29. apr 2014

no frcim do roboty ... dnes sme zasa short tak sme len 2 na celu icu... budem behat cely den ako s nasolenym ... 😀 😀 cafte a pekny dnicek

kuwait
29. apr 2014

@dalal to nepoznam,tych knih je strasne vela o tejto oblasti,niektore su zabavne hlavne tie o Dubaji,ine depresivne.Ja mam rada take citanie na uvolnenie nie nejake tragedie,stacilo mi to o Saudi,to je ozaj hruza a ked som videla ze je to tak ze to nieje vymyslene ako sa tam zije....no nazdar 😢 teda.Tu hraju hlavne Egyptske filmy ,tema kriminalka,nevera,manzelske problem,komedie,absolutne nic o imigrantoh do Eu ani ziadne myslienkovo hlboke filmy,same nasilie,ponizovaie zien,bitka zien,male supremacy,v kazdom filme zensku zacne fackat potom ju kvaka za vlasy az ju nakoniec zhodi na zem a kope,v tom tam pride pribuzny alebo kamarad a on sa zdvihne a zacne sa bavit akoby nic,toto nechybalo v ziadnom egyptskom filme co som videla a ani v tureckom,Turci vraj na export na zapad tocia uplne ine veci ako pre moslimsky market.Mne taketo filmy nemaju co povedat,nieje to moj narod,nestotoznujem sa s nimi naco pozerat na com sa oni zabavaju 😒

erjona
29. apr 2014

@vevesh Vsetko najlepsie prajem 😀

kuwait
29. apr 2014
leishmania
29. apr 2014

@vevesh v hebrejcine je yalda dievca 🙂

erjona
29. apr 2014

@kuwait Uz som to citala na facebooku, smutne ☹

alice107
29. apr 2014

@kuwait po case som naezrela na toto forum a vidim od teba upozornenie. no, ani nebolo treba, aby si mi odpovedala. pretoze taky styl, ak ty pouzivas, vyrazy na adresu pisatelky s ktorou debatujes/;aj ked nemame vzdy rovnake nazory/nemaju s kultivovanostou , ktoru ja preferujem v zivote nic polocne. takze ma vlastne prestali zaujimat tvoje prispevky aj obsahovo.
ani som ich necitala po tom prvom tvojom prejave. to ozaj nevies sa chovat na istej urovni a pri debate pouzivat skor argumenty ako hrubost? =-

inak, v kuwait je moslimska a atokraticka krajina. parlament je vlastne v roli ,aku mal aj ten komunisticky v komunistickych ci inych totalitarnych krajinach. naviac v tom kuwaitskom plati slovo jedneho muza na zaver.
rovnako ja to so sudnictvom. plati tam saria , ktora je vtesnana do kazdeho jedneho paragrafu viac ci menej
ni eje rozdiel v praxi medzi kuwaitom a saudskou arabiou.a ani vmentalite naroda.

prebehla som si prispevky co ste tu popisali zbezne. no o jedle tie su zaujimabve niktore. naznacuju,aku kulturu ten ktory narod ma.
zaujalo ma ake filmy sa premietaju v takom kuwaite. fakt na toto som bola zvedava. tak som precitala prspevok. takze je jasne,ake povedomie pestuju v obyvatelstne kompetentne organy. nasilie voci zenam ako normalny jav rodinneho zivota.
tie knihy, co tu u boli prezentovane su presnym vyjadrenim zivota zeny v moslimskych krajinach.
ja tie kniihy necitam.nemusim. vypovede a zivot zien vydatych za muzov vinej kultury mi poskytli dostatocny obraz o zivote zeny v takej krajine, state a spolocnosti.
nuz, zivot pise pribehy , ktore ani spisovatel nedokaze vymysliet.
nedavno som citala na nete vypoved zeny, co je vydata v kuwaite .a to asi tak dlho, , co tu jedna sprispievatelka.
vraj jej muz pred sobasom sa javil ko ´´prozapadny´´ bo lpozorny, citila sa ako pincezna.ale po sobasi sa zmenil.bol najetnicky, prikazovacny.
nenutil ju konvertovat . zachovala si svoju europsku totoznost. ale.... vianoce slavila s detmi potajomky. v skrini mali skovany maly vianocny stomcek. a ten vytiahli na stedry den ked nebol muz doma a potajonky si dali darceky. urobila zemiakovy salat a kuracinu a slavili..ked muz mal prist vecer domov, stromcek skovali do skrine. ked rano odisiel, vytiahli znovu....
ak taky je zivot sloveniek vydatych v kuwaite za kuwaitana.
mozno tu pritomna pisatelka dotycnu pani pozna...... a moze potvrdit, ci uverejnena vypoved je pravdiva....

dalal
29. apr 2014

@alice107 ..taky je zivot sloveniek vydatych v kuwaite za kuwaitana...mozem Ta opravit? Taky je zivot jednej Slovenky v KW..napr taka @kuwait urcite neschovava stromcek...alebo ich poznas viac? Zjavne ide o dievca velmi submisivne, ktore si nevie presadit svoj nazor a volu...lenze kto si ty aby si ju sudila ...co ty vies z akeho prostredia pochadzala...ked pisala ze sa k nej krasne spraval na zaciatku...mozno sa k nej nikto iny tak nespraval...mozno nema za kym ist, na koho sa obratit..alebo zasa sudis kuwaitana? Oni su ini, nikdy nebudu ako europania....kazda dievcina ktora do takehoto vztahu vsupi, musi pocitat s existenciou rozdielov v mentalite, vychove a pod...niekedy to nevyjde tak ako to nevyjde na slovensku...mozno su dosledky horsie (deti a pod) ale to si kazda musi zvazit sama...ty mozes poradit ale nechaj na nich aby si spravili vlastne rozhodnutie sami..

alice107
29. apr 2014

@dalal presne suhlasim do bodky s tvojim vyrokom, ze kazda zena, ktora ide do vztahu s muzom z inej kultury ci mantelity musi pocitat s existenciou rozdielov mentalite, vychove a pod. 😎
ale prave to je ten problem, ze tie zeny vcetne kuwait ci tej co som pisala s tym nepocitali.a dopadli rovnako. nenavidia svojho muza, nerozumeju si s nim, su nestastne
a o tom ja pisem.
a rovnako su na tom desiatky, ci stovky europaniek . to nie je jedna europanka ci v kuwaite ci inenej moslimskej krajine.ano m poznam ich viacej takych podobnych.a kuwait tiez. spytaj sa jej.mozno ti napise pravdu. 😉
tu nejde o to len, ze jedna musi schovavat stromcek, ina prosit muza aby ju vzal do europy. tu ide o nezlucitelnost spoluziatia dvoch partnerov inej mentality, vychovy, kultury a sposobu myslenia.
tpodla tvojho opisu by kazda, ktora ma teto problemy/aj kuwait / bola submisivna.
ale to nie je len o submisivnosti.ale aj o tom, ze prave zeny, ktore mali nejaky prblem vo svojom zioite, hadali nieco, co nemali ,sa stavaju obätami takychto vztahov.
lebo o nie je nic ine ako obät, taka zena.
ja predsa nechavam na kazdej. kde si citala, ze nenechavam? akzda si je strojcom svojho stastia.
ja len poukazujem na rozpory, ktore vznikaju tym,ze sa neuvadza cela ravda. ze ak to vyhovuje, tak sa zahmlieva.
kazda z tych zien co ma dnes porblem urobila vlastne rozhodnutie sama.aver, ze aj navzdory radam vlastnej rodiny .
a vysledkom je nestastna zeny, aj deti

a na to aj poukazujem. ze zahmlievanie pravdy tym naivnym zenam, co pripadne by sem napisali ci toto citaju len este viac moze nasadit ruzove okuliare.
no a to je vsetko. 😎

zita19
29. apr 2014

@dalal presne ako pises. Manzelstvo nemusi vyjst... Je edno ci si vezme Cinan Japonku, Mexican Nemku, Kurd Egyptanku alebo Slovak Slovenku, Madar Madarku, Haitan Haitanku. Dokonca nemusi vyjst aj ked si mladenec z Hornej lehoty vezne dievcinu z Hornej Lehoty. Ale je celkom mozne, ze kazdy z tychto prikladov skonci spokojnym, fungujucim manzelstvom. Nepouzivam termin stastne manzelstvo, lebo to je len take klise, ktore patri do rozpravok a filmov. Dolezite je aby vztah fungoval pre deti a pre rodicov k ich maximalnej spokojnosti, v ramci ktorej sa nakoniec mozu citit aj stastni.
Alica toto NIKDY neuzna. Ona je tak zatrpknuta a prezrata negativizmom, ze ja by som ani v najhorsom sne nechcela byt jej dietatom, ani v tom pripade, ze u nej by mi nehrozili ziadne domace prace. Zit den za dnom s clovekom, ktory nie je ani raz za tie mesiace co ju stretam na MK schpony a ochotny nenapisal jednu jedinu pozitivnu mysleinku musi byt strasne flustrujuce.

dalal
29. apr 2014

@alice107 lenze kolko zien na slovensku je nestastnych, neznasa manzelov a nerozujemu si s nim? ja poznam stovky..pozri u nas v nemenovanej nemocnici (v ruzinove 😀 😀 😀 ) zenati lekari mali techtle mechtle so sestrami, kolegovia medzi sebou, a pod... 😝
ako si spomenula problem nastane ked chcu ist od seba a zacne sa boj o deti..niektori arabi sa dohodnu ini nie..a to plati aj o arabskych manzelkach..ak sa rozvedu deti vacsinou ostanu s otcom.. tak to funguje najma v tradicnejsich kulturach...opat nie je moslim ako moslim...preto sa ma kazda dievcina informovat na tieto veci dopredu..
na druhej strane kolko zmiesanych manzelstiev je stastnych....ahoooj @erjona @vevesh @marwiya..

a ani si nemyslim ze @kuwait nenavidi svojho manzela... Myslim si ze ona nie je z tych ktori by ostavali ak by im nevyhovoval urcity zivotny standard...aj za cenu nejakych ustupkov....

alice107
29. apr 2014

a ked uz piseme o tom zahmlievani, mozno by bolo dobre sa spytat, preco zeny co maju muza inej mentality a kultury casto nechcu priznat, ze tej ich je uplne rovnaky ako ti ostatni, o ktorych pripadne pisu, ze ti su chudobni, ci agresivni a pod.
mozno by ste sa mnohe dozvedeli, ze muz ich naprklad stretol ked bol sam chudobny. napriklad preto, ze jeho otec skrachoval, on nemal zamestnanie. tak slovenke nemusel zaplatit mahr. lebo ta a ani tusenia nemala,ze take nieco exixtuje.
ze len pribuzni napriklad mu dali ci zohnali pracu. ze ani uznanie manzelstva vkrajine manzela by nebolo, nech nezapatiia nejaki pribuzni. ze najblizsia rodina ju nikdy neprjme taku europsku manzelku.
to ,co mna vie vzdy rozosmiat je ,ako sa hlavne vychodoeuropanky casto snazia zahmlit pravdu o tom,ako to unich bolo.pretoze sa hanbia.pretoze je to uz ozaj na smiech toto.
jedna co sa vydala za kuwaitana napeklad tiez tak robila . 😀 a ked prisla do kuwaitu, tak mala depresie .hoci sa stala predtym uz ´´moslimkou´´.ale az tam poznala, co to znamena do dosledkov v pravnom aj spolocenskom ci kazdonenom praktickom vyzname.
dalsia /letuska pred sobasom/ sa vydala tiez za ´´muza svojich snov´´ z inej kultury. a tiez poznala v manzelstve potom pravu tvar svojho muza. ked isla von, vzdy musela naprklad presne popisat, kde ide. ak zabudla nejaky krk kde bola,hned to vedel. daval ju strazit. a potom mala peklo.
ked bola tehotna,nesmela jest, co jej chutilo .a taktzo by sme mohli pokracovat dalej. tiiez tak rozpravala rodine, ze ten jej je ´´iny´´. 😀
takze ma neprekvapuje , ze sa zahmlieva na forach. tie zeny klamu aj jej rodine.ale nakoniec oklamu len same seba.

a podla toho,ake su agresivne v chovani vididet, , ze su nestastne.

dalal
29. apr 2014

@alice107 a tebe je to na smiech? ze ini sa maju zle a trpia? a ty sem das vysmiatych smajlov???? 😠