Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí
Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.
Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.
@kuwait No to ti verim, oni tie Cypercanky maju radi takych vysokych... 🙂 Ked niekedy ideme s manzelom do Larnacy k moru, stale nam na plazi nad hlavami hucia lietadla, lebo letisko je hned vedla pri plazi a casto vidime aj tie Gulf Air lietadla, maju taku luxusnu zlato-bielu farbu, pokial sa nemylim... 🙂 Tak ked sem pridete, a budes ma cas, tak sa urcite ozvi...
@alice107 ale zase raz.....nemecko "nerado" vidi dvojite obcianstvo, ale ak nastalo narodenim ci vydajom akceptuje, zalezi od toho ake obcianstva sa "spajaju"..tot s vlastnej skusenosti..., co neakceptuje ak si nemec a ides napr. bohviekam byvat a po rokoch chces aj obcianstvo danej krajiny, tak vtedy sa musis vzdat toho nemeckeho. to plati aj na sk s obcianstvom sk...vynimky su vydaj a narodenie...
@babaker u nas je este teplo okolo 36 cez den a na vecer tak 26 ale je tu chladnejsie ako v Bahrajne tam teplomer ukazoval v aute 34 ale bolo uplne horko,ani klimatizacia na obed nestacila chladit a vecer bolo tak teplo ze bez klimatizacie sa nedalo spat,tu v Kuwaite uz vecer klimu velmi netreba.Ked sme boli v Bahrajne v pusti pri strome zivota tam bolo tak strasne horko uplny zazrak ze tam ten strom 400 rokov takto stoji a listky ma zelene,my sme odtial dosli vysuseni a smadni
@kykka to aj Kurdi niekedy, hlavne vyskaju pri tych svojich typickych Kurdskych taneckoch 🙂 vedia sa strasne bavit a zabavat na svojich vtipoch. zeny nie su chvalabohu az take hlucne, ale tiez vedia hodiny a hodiny rozoberat len to co varit.
a na Cypre mate asi tie najuzasnejsie olivy od vymyslu sveta, daj nejaku chutovku 🙂 nejake cierne v oleji s bylinkami...
@babaker moj syn miluje souflaki to sa popdoba na slovaki a on si to tak vzdy pekne vypyta ze give me 4 slovaki 😀 alebo dolmas to ja mam rada ale ked som tam tak vzdy invazia do Lidla a rusky salat to je to iste ako nas zemiakovy a mrazene snicle a ideme si robit vianoce...hocikedy v roku....a v Lemesose je ceska restauracia Praha tam si davame upiect kacku s kapustou a knedlou.......jaaaaaaaj Cyprus laska moja 😀
@kuwait Strom zivota-to znie ako super vylet, ako sa tam da dostat?pre mna je toto uplny zazrak, ako v tych obrovskych teplach dokaze ta vegetacia prezit. Tiez sme boli v 47 stupnovom horku na pikniku pod stromami, kde vyvierala voda, bol to uplny zazrak, dalo sa tam v pohode existovat, dokonca sediet pri ohni a opekat. Ale len co sme odtial vyliezli, dostali sme riadnu teplotnu facku, bez klimy v aute sa nedalo prejst ani par metrov. Male zamrznute pollitrovky vody sa mi tiez minali neskutocne rychlo 🙂
@babaker tu bolo pod tym stromom aj okoli strasne horko,preto bolo divne ze bol tak zeleny a vetvy mal take voskove ako kaucuk zivica nieco take a okolo stromu archeologovia porozhadzovali vykopavky,dalo sa najst ulomky starych vaz len tak v piesku,potom som si o tom pozerala na wikipedii ze tie vazy siahaju az do doby Gilgamesha ze tam bolo osidlenie,mam z toho fotky.Dostat sa tam da trva to z Manami okolo 40 minut autom ale az k stromu vedie cesta pustou takych 400 metrov.Je to pri kasarnach a dookola fabriky takze uplne divne ze ten strom tam preziva nielen to horko ale aj znecisteny vzduch
@kuwait ach dolmas...,pre Kurdov "yaprah" je to ich narodne jedlo, balia ich bud do listov z vinica alebo do repnych listov,ryzovou zmesou sa plnia aj paradajky,papriky,cuketky,baklazany,cibula...svagrina ma naucila robit aj len cisto vegetariansky, ten je super osviezujuci v lete 🙂 na cervenu kapustu s knedlu a kackou som naucila aj moju polovicku a samozrejme vyprazane podkovy z kapra patria k Vianociam,zemiakovemu salatu akosi nevie prist na chut, tak robievam ryzu a zeleninovy salat. Pre mojho je kacka a ryba X-mas food, takze ked dostane pocas roka chutky, robime si X-mas meals a moja mamina mu vzdy tiez navypraza podkovy....
@vevesh tak je rozdiel u nemcov tiez, ci ten kto prjal nemecke obcianstvo je z eu povodne a ci z tretej krajiny. su zeny,ktore sa vydali za nemcov z tretich krajin a obdrzali nemecke obcianstvo a musia si vybrat jedno obcianstvo.
@kykka paci sa ti na cypre? je to porovnatelna kultura s tou europskou? myslim nentalitou. tym myslim aj sposob zivota a riesenie kazdodenych veci aj na uradoch a podobne.
@kuwait to uzatvaranie manzelstiev medzi pribuznymi je rozsirene vo vsetkych moslimskych statoch.aj turci/havne ti povodom arabi z tej chudobnej casti turecka/ aj narodeni generacie v De uzatvaraju velmi casto sobase so sesternicami. a napopak,tie dievcata nutia uzatvorit tiez sobase s turkami.a fo francuzku marocania,alalzircania a podobne etnika to iste.
inak mate tam velke horucavy.uz si zvykla na to? nerobi ti to zdravotne problemy?
@alice107 teraz uz pomaly prichadza jesen tak to nieje tak hrozne,v lete v tieni aj 50 stupnov mame ale vsade je klima po vonku sa velmi nechodi,da sa na to zvyknut
@babaker aj moj muz je cely divy za kackou,vyprazane ryby az tak nie to skor kurence vyprazane ale zemiakovy salat ma rad,on nema rad coleslaw salat a syn snicle nic ine len snicle je ked sme v Europe a salat k tomu alebo zemiaky akejkolvek formy.Moj muz ma velmi rad europske jedla on ani tu neje velmi arabske ,ze jahnacinu s ryzou to ochutna aby neurazil hostitela ale potom ide do KFC a navala sa vyprazaneho kurata 😀 s hranolkami alebo si da Cinu
@alice107 turci nie su arabi :P si asi myslis s Kurdmi mozno par ich ma arabske korene, tak isto ako su tam zmiesane manzelstva s inymi narodmi. jedine s cim suhlasim, ze niektori este stale praktizuju dohodnute manzelstva a stane sa, ze su aj pribuzny a hlavne teda vo vychodnej casti TR ale aj inde.
poznam par dohodnutych manzelstiev a ziju si v pohode. jasne najdu sa aj tie menej stastne, ako vsade ci uz su dohodnute alebo nie.
a inak vy tu tiez brdate, ze si slovenke slovak nestaci, tak preco odsudzujes ine narody ak nechce ineho ako turka, alzircana, albanca proste od svojich :P
@felixa mas pravddu ,ze uradnik ma byt profesionalny. a mal by podavat info ozaj len k teme.
preto by mali varovat kazdu zenu ,ktora chce sobas z muzom z moslimskej krjiny. a vies preco,pretoze potom tie zeny a to bez VINIMKY maju problemy a znova sa vracaju na tie urady a ziadaju pomoc,ktora im vsak nemoze byt poskytnuta
je len otazka,akou formou tie zeny maju varovat.
tie zeny chu casto sobas za kazdu cenu.ani ponatia nemaju o prave,zvykoch krajiny,odkial pochadza ten ich vyvoleny.
preto ti uradnici vedia,ze je nemozne zistit,ci ten muz nie je ozaj zenaty. ze je nemozne zarucit pravnu istotu tej zene.a ze ta zena si ma byt vedoma mentality a sposobu zmyslania svoho muza avychovy,ktoru dostal v rodine,ktora je velmi casto moslimska. ale tgie zeny o tom ani ponatia nemaju. a preto maju problemy.
na to sa snazia ti uradnici hlavne na ambasadach poukazovat. lebo vedia ,ake nasledky take manzelstva maju,
vedia,ze ti muzi z chodobnych moslimskych statov maju len jeden ciel.vyuzit vychodeuropanku /lebo je lahky ciel/ na to,aby dostali sa lahko k pobyatovym vizam. cize vedia ,ze ide o bezzness.a ak ked nejde o bezznes,tak problemom je odlisna mentaita sposob zmyslania.
potvrdzuje sa to skoro bez vynimky.
a potom tie zeny ked maju problem,prichadzaju casto hystericke na rozne urady,aby im pomohli.a urady velmi casto uz nenozu robit nic.
tak ako je to uvedene an ambasade v irane/ vupozornenie pre zey cudzinky/ tak by ztoto zeny mali brat.vazne. a vediet,ze tieto krajiny nie su pravnymi statmi a nerespektuju medzinarodne pravo. a tak to pre tie zeny ma potom zly dopad.
v usa maju profesny pristup .to je pravda.ale tie zeny ked sa obratia na nejaky urad potom,tak im je povedane,ze aame sa rozhodli a mali vediet.,ake nasledky ich cin ma.
aj usa ambasady maju varovanie pre svoje prislusnicky co sa tyka manzelastva s muzmi s moslimskych krajin.
ako som pisala,ide len o formu.
ani jedne realne zmyslajuci clovek v eu ci usa by taketo manzelsva neodporucal uzatvarat.
tie zeny by mali byt vdacne,ak ich nato uradnici upozornuju.
@nivi turek z oblasti turecka okolo iraku ,iranu su sice turecki obcania,ale etnikum su to arabi.
a ked uz pises,tak napis slovo,co je spisovne. neviem,co oznacuje slovo´´brdate´´.
no a co sa tyka toho,koho si slovenka vyberie ma .len potom nech neziada pomoc ked je problem od rodiny pocnuc,az po urady konciac. lebo ju vsetci varovali,aby do takeho zväzku nesla.
lebo casto to stat stoji vela penazi potom jej pomoct.a to zaplatia danovi poplatnici sk statu ci statu v eu,kde zije.
ma si byt vedoma toho,ze s muzom inej kultury uzavriet manzelstvo ci zit je velke pravne aj spolocenske a osobne riziko.
a hlavne by nemala takychto muzov ani jedna privadzat do eu. a potom velmi casto ziadat,aby im stat pomohol ho dostat spät.
@kuwait ano, to nezdrave "zapadne" jedlo ich asi ras zabije, moj muz sa tam tiez rad zvykne "navalat" 🙂 🙂 🙂
mne sa celkom pacia kurdske jedla, tradicne kurca s ryzou, rozne druhy salatov, zelene bylinky, maso moc nemusim, hlavne tu ich obdobu slovenskej huspeniny z jahnaciny (ani jedna svagrina nemoze uz len zapach toho,my vtedy chodime na pizzu, je to ako na slovensku drzkova-bud ju milujes alebo ju nenavidis, ale vacsina kuchyne mi vyhovuje, hlavne mnozstvo cerstvej zeleniny. Z domu tiez nie som naucena na salamy, sunky,klobasy, takze mi to v strave vobec nechyba, takze som rada. Stratu "bravcoviny" na stole vobec nepocitujem.
na cinu ho neviem naucit,neznasa sladko-kysle chute, ale zase taka prepecena kacicka moze byt 🙂
@kykka az vies o to ze alah po slovensky boh?ako god v anglictine,cize vsetci mame jedneho boha a kazdy v neho veri tak ako si z srdca praje,ano verim v neho a viem o com hovorim zazila som nieco velmi strasne a len viera ma posunula vpred a bolo by to jedno ci som moslimka alebo krestanka, modlila som vtedy a co som si priala od boha-alaha tak mi to dal a vratil to co som skoro stratila.a veru je to uprimne to co pisem stalo sa totiz v tomto obdobi presne pred rokom.
@mariuskaa ty sa mylis,ze by mna niekto ako slovenku poklada za niekoho z vychodneho bloku. a to zijem medzi nemeckymi rodinami .a kazdeho pokladaju za to,ako sa prezentuje .
no zial,vela sloveniek,hlavne s nizkym vzdelanim ma ten pocit menejcennosti ,ked zije v zapadnej europe.je to nie o tom,odkial pochadzaju,ale co su.
@babaker no ja som sunkova salamova a bravcove jem kde sa da v Bahraine teraz som na Pick salame hodovala,v Kuwaite bravcove nedostat len v supermarkete pre americku armadu alebo si clovek z nemoslimskym pasom moze male mnozstvo priniest pre seba.Ja by som bez bravcoveho nedokazala byt,ja som vseobecne masovy typ ale z masa jem len bravcove ine mi nechuti.Tuto co oni varia jedla z jahnaciny a ryze to ja vobec nevarievam,mne to nechuti,muz ma radsej steak a zemiaky a syn to tiez nema rad,pre mna bol dost problem si zvyknut na jedlo co tu dostat,ked som sem prisla a ochutnala ich napodobeniny sunky z kuraciny a morcaciny tak so myslela ze ma vystrie ,aj salam ma divnu chut takze to vobec nekupujem,tazko si tu najdem co mi chuti,ja kurence moc nejem,hovadzie tiez mi nechuti,tak vzdy len cakam ked sa mozem najest von z Kuwaitu a tu kupujem len take somarinky aj tak mi to nechuti
@mariuskaa je rozdiel ist na par mesiacov do hotela alebo kupit si nehnutelnost v nejakej krajine a rozdiel uzatvorit manzelstvo pre viza a moznost pobytu v danej krajine,ako to robia prislusnici chudbnych moslimskych krajin.
do de kde byvame prchadza jedne sejk tiez.ale nemusel si brat nemku,aby mal tu pobyt a viza ak chce.on viza a pobyt dostane kedykolvek.ak ma nehnutelnost ci preukaze financie.
a aj tak tu nebyva.obcas pride a ide ,zahra si karty,pozabava a ide napät.
takze je ozaj rozdiel ,ci je niekto majetny,ci nie.
no a moje dovody na pobyt v De neboli majetkove.ja som si vyrala jedno miesto v de na zivot preto,ze sami pacilo. stacilo preukazat,z emam dostatok prstriedkov na zivot. v De.a mala som trvaly pobyt bez pracovneho povolenia aj sobasa.
a ked som si nasla svojho terajsieho manzela,tak sme sa rozhodli mat centum pobytu v De.
to je cele.

@kykka my chodime s Gulf Air cez Bahrain na Cyprus,cely juzny mame zlozeny aj Agya Napa,Protaras,Paphos,Larnaca,pre mna je to take rychle vypadnutie do EU,ja to mam tam velmi rada.Tam sa ani na syna a muza nekukaju divne lebo vyzorovo zapadnu,zvlast syn toho povazuju vsetci za greka len je vysoky tak to dievcata po nom pozeraju,planujeme ze vo february by sme tam na tyzden skocili,potom sa mozme dohodnut.