Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí
Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.
Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.
@tomiholjubavi čítala som v tvojich príspevkoch. Chorváti sú i mne veľmi blízky, i v lete sme boli tam na prázdninách...a celkovo obyvatelia bývalej Juhoslávie.
Ja som len chcela poukázať na to, že títo "novodobí prisťahovaleckí - to nemyslím v zlom, moslimovia sa po "udomácnení" začínajú správať ako nadriadení - chcú svoje zákony, kt. do Európy jednoducho nepatria
@ellise to mas celkom pravdu... ale myslim si ze USA toto majstrojstvo priviedli k dokonalosti... vid vietnam ked alebo ako zabili Che Guevaru... zajali ho... mali ho odbrojeneho... zraneneho.. a predsa ho odstrelili ako psa... a ten chlapik co ho zastrelil mu zobral hodinky a teraz ich ukazuje ako vystavny exponat svojim navstevam... hovie si vo svojom dome na floride a uziva zasluzeneho dochodku...
@ellise i dcéra prezentovala projekt o moslimskej viere, o ich zvykoch, na HV o ich nástrojoch, hudbe, stretlo sa to z ohlasom, rozšírenie obzoru. No v skutočnosti v Islame je podľa mňa mnoho násilia. Využívať peniaze školy - to musí schváliť škola. No tí moslimovia, kt. šíria Islam, sú podľa mňa zákerní...
@eva8 a niekto na tomto fore s tym suhlasi ? Alebo preco konkretne sa to tu neustale prepiera? Niekto tu z pritomnych vyjadril tuzbu zit podla zakonov sarije? alebo obhajuje tych ktori by si svoje ( ine) zakony presadzovali na ukor europskych? Prosim ukaz mi aspon jeden taky prispevok a ja budem ticho... lebo ak nie preco to citame neustale z vasej strany?
@dalal ja som len súhlasila pôvodne s príspevkom @tomiholjubavi o tom, že nezabránime islamizácii, + rozšírila som ho, ako spomaliť a ona si to vysvetlila, že ju napádam. Som rada,že tu nikto nesúhlasí so šáriou, ale ja som to spomenula, ako fakt, o čo sa snažia
@erjona prečo myslíš, že mi alica „pritakávala v zlom“, ked mi kládla otázky, či dokážem vyvrátiť jej teóriu? Uplne si ma prekvapila. Mne nejde v tomto o víťazstvo, ale o spoluprácu. Naozaj som sa s takým prístupom stretla vo veľkej väčšine len u muslimov a ľudí nimi dotknutých (poznámka: zahrňujem všetkých, aby nedošlo k opakovanému nedorozumeniu)...
Preto zareagujem. A keď si želáš verejne, tak verejne. Ani ja nemám čo skrývať do IP, bol to môj návrh, lebo si podotkla, či nie je mojim zámerom šíriť nepokoj. Ani nevieš ako trápne si pripadám, keď to tak podrobne vysvetľujem, hlavne koľko času a energie mi to zaberie ☹
Ten usmievačik 4.5. o 10.38 bol namiesto troch bodiek „...“, ako reakcia na tvoj príspevok zo 4.5. o 6.45, str. 221 (ako reakcia na môj príspevok z 1.5. o 9.17h – str.219, tvoj o 19.44str.219, fakt trápne vypisovanie, normálne „nútim pršteky“), nie na diskusiu s andy, kt. sa nestretla s veľkým porozumením, dokonca ani jej oslovenie „dámy“ sa nepáčilo...
Ty: Idem sa vyjadrit na niektore veci, ktore si spomenula - @alice ...
• Alicu si v kuse spomínala ty ako dôvod, pre kt. sa neustále vadíme, opakovane si sa pýtala na môj názor konkrétne na túto osobu, tak som si dovolila odpovedať.
Ty: K alizi - ja som sa uplne normalne zapojila do debaty - no a ona utocnym sposobom, ze o co mi ide? Bola by som si ju zastala, tak ako aj kuwait, ale nestala o to, tak naco?
• Vy ste nestáli o jej skúsenosti Ona nepotrebuje, aby si sa jej zastala
• Opäť si nezastihla podstatu – uviedla som konkrétny prípad tebou vyžiadaný na napádanie, s poznámkou, že Kuwait spomínam zámerne, lebo si sa jej zastala, t.j. i ty sama si pobadala obojstranné napádanie...
Ty: K tomu sloganu - Islam je ZLO (rakovina a co ja viem co) – Citala si koran? Vies ako by sa mali spravat pravi moslimovia - skus si ho precitat a potom nam o tom nieco napis
• Slogan si z toho spravila ty
• K záverom o Islame som nedošla na základe môjho nevydareného vzťahu, či vzťahov, kt. poznám, (niektoré slovenské sú peklom) Teoretické vedomosti som začala cielene získavať cca pred 20timi rokmi, keď som sa zaľúbiIa, z mne dostupnej literatúry (t.j. najprv príručky, I príručky priamo z mešity, aj Korán), z ústneho podania, vysvetľovania, neskôr z internetu, v súčasnosti som napr. poslala kladné linky, kde autorka odvážne “bojuje” za “reformu” Islamu, t.j. samotní moslimovia chcú zmenu, tá sa dá dosiahnuť jedine zmenou niektorých tých základných nemenných pilierov. Teraz hovorím aj z mojej “praxe”. Moja osobná “prax” (nielen z jedného štátu, nielen s jednou “vzorkou”) a vedomosti sú úbohé na to, aby som mohla robiť nejaké štatistické závery, či “slogany”, no myslím, že sú dosť “bohaté” na to, aby som vyjadrila moje názory, ku kt. mi v neskoršej dobe konieckoncov dopomohli I tieto fóra.
@eva8 Mila Evka, nechapem sice o co ti ide, ale prispevok bol venovany Alici... nie tebe a ano, kedze si spomenula stastny vztah uz jej to neslo do hlavy a v jej prispevku bola sama otazka a sama pochybnost, nemam co k tomu viacej dodat a za svojim si stojim...S Andy sme sa predsa na niecom zhodli...ale to si musis precitat forum a do debaty ma zatiahla ona, kedze ma v hned prvom prispevku spomenula...uplne normalne a slusne som na nu reagovala...co sa tyka alici...nezodpovedala si mi na nic...len si skomentovala prispevok, co ani len tebe nepatril...Ja som podotkla a ty podotykas neustale nepriamo ako sa spravame a ako tu presadzujeme nazory a chceme mat podla teba pravdu...a sup aj moslimovia su taki a negativa sa sypu..Aliza nepisala o svojich skusenostiach, ale komentovala vztah inej zeny vydatej za moslima a vyjadrovala len kritiku aj napriek tomu, ze si to jej spoludiskutujuca nezelala..... Kuwait som si zastala presne 2 krat a nebola som jedina, ked sa tu na nu zrazu 10 prispievatelok vyrutilo, co diskusiu nicim neobohatili, len si do nej prisli kopnut...asi tak...myslim, ze tolko ferovosti je v tebe, aby si to pochopila....No a tvoj vyrok- ja som to nazvala sloganom, kedze si to v tvojich prispevkoch zvyraznila Islam je zlo - je to najrasistickejsi vyrok aky tu kedy padol... pomaly zacinam naberat dojem, ze si myslis, ze kazdy moslim je zly...hranice neuzavries...a aky nekontrolovany prilev moslimov? Je az moc kontrolovany... 0,8% priliv vsetkych cudzincov rocne na stat VRATANE moslimov....
@ellise USA spravilo chybu, ze nezasiahlo uz v Bosne, nemuselo byt tolko obeti a v Kosove zasiahli, ale nie zadarmo, ver mi...prisli totiz na to, ze maju obrovske nerastne bohatstvo v podobe zlata a teraz plienia ich bane...tie bane su totiz ohranicene a Albanci maju zakazany pristup k nim...takze ako samostatny stat by sa mohol pekne vyvijat...lebo suroviny maju, ale obavam sa, ze takto im nic zachvilu nezostane....
nerozumím tomu,..... tak jednou US nemělo zasáhnout, jednou zase zasáhlo příliš pozdě.... evidentně ať US nebo NATO udělá cokoliv, vždy to bude špatně... no jo, důvod ke kritice tu bude vždy....
@erjona jestli nevěříš tak si knížku sežeň a ověř si to,.... mimochodem ty taky taky dáváš různé texty, dokonce ani ne linky, chtěla jsem já nebo někdo jiný, někdy po tobě ofocené knihy ze kterých si čerpala? protože ty chceš neustále nějaké důkazy, původní články, ale když je tu dám, tak zase pro změnu neumíš anglicky, a překladač nechceš použít, protože přeloží samé blbosti... pořád něco
@dalal no jasne, v kazdom pripade su americania ti najhorsi 😀 . Ani taki rusi nie su veru barankovia. Ake majstrovstvo dosiahli v muceni v gulagoch ... to by ti mohla podrobnejsie vyrozpravat @tomiholjubavi, kedze jej ex bol fanusik stalina.
@ellise Comu nerozumies.... ? Ja som napisala, ze sa mi zamieka nepacila ako zacala vojna proti kadafimu...nikde som nenapisala, ze ho mali nechat tak...ci? A ano Sebrenicu pokaslali...tam mali uz zasiahnut...
Neviem co sa tak certis...vies, ze ja som neni fanusik tohoto autora a ze tam mohol hodit zdroj z ktoreho cerpal hadam mozem podotknut, nie?
Viac sa na temu vojen nevyjadrujem .... viem co za tym je a je mi prilis hlupe aby sa tu na taketo temy robili srandicky... pekny vecer
@eva8 takze viac -menej len navonok poznas ich zivot ako som pochopila.no a co na ich vztah hovori jej mama? teda,ak o tom niekdy rozprava? tiez ma dojem, ze ich vztah je uplne standartny a stastny? ako vnima zata ?
vies zaujima ma to, pretoze su to casto rodicia europaniek, ktori pridu sa poradit ohladne moznosti ake ma ich dcera/ci sami ,ak poskytuju takemu paru adresu na byvanie v eu, co je casto/ na ukoncenie takehoto vztahu ci ine pravne riesenie. pretoze sa casto boja zatovej reakcie.
preto ma zaujma jej nazor.
@tomiholjubavi ano turecka mensina v Macedonsku.Nasi predkovia sa z Turecka stahovali do Macedonska a v 80 rokoch sa znova vracali do Turecka.
@demo to mas celkom pravdu ze to bolo hrozne... tych najlepsich si sami vyvrazdili... ale predsa len je rozdiel vrazdit svojich a vliezt do cudzej krajiny zvycajne pod hlupou zamienkou ( ako sa obvykle ukaze po 20 rokoch ked sa CIA tajne spravy odtajnia)...indukovat rozvrat a potom odist... nechat krajinu na pospas obcianskej vojne... spocitaj si v kolkych vojnovych konfliktoch boli zainteresovani.... a boli to oni ktori spociatku podpirovali Saddama, Kaddafiho alebo Taliban... alebo sa mylim??? a vies o nejakej inej krajine kde psychologovia vyvijaju nove metody mucenia... v 21 storoci?

@eva8 som druhy krat vydata a aj prvy muz bol akoze krestan...v skutocnom zivote bol neverec. jj ...zvykla som si tu, ale ani nebolo moc na co si zvykat..az na tie enormne horuce leta...(ale na to som si este nezvykla)...zakony su rovnake, mentalita tiez, chorvati su skoro rovnaki ako slovaci, este aj zlozvyky maju take iste...sused zavidi susedovi, na dedinach sa ohovara...po tejto stranke sa citim ako doma 🙂 akurat je tu viac multi-etnicka spolocnost ako na slovensku...to mi trochu pomohlo sa odkonzervovat... 😀