icon

Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí

lulka12
6. dec 2012

Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.

Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.

mariuskaa
15. jún 2014

@erjona OMG Erjona, ja chcem langose, baby dajte mi recepty... toto je jedno z jedal ktore milujem a chyba mi. Zvladne to aj laik? Prosim, mnam, chcem, teraz... je tu 1:19 rano, a citam to vsetko co som zameskala a CHCCEM langose s vela cesnakom.... 😀 😎 Kto mi pride spravit? Platim letenku.

dalal
15. jún 2014

@ellise ??? do akej role to som nepochopila? a stale si nereagovala na par otazok ltore som sa pytala vcera (14.27)...

erjona
15. jún 2014

Damy musim Vas vyviest z omylu - svadba medzi sesternicou a bratrancom neni nic moslimskeho, pretoze by to robili vsetci moslimovia - mozem hovorit hned za 3 krajiny, kde ziju moslimovia a to Kosovo, Albansko a Bosna - v muzovej krajine musi obist dokonca 5 susedov a az od 6 domu si hladat nevestu a rodina sa pozera az do vsetkych znamych pokoleni dozazu, ak je tam len naznak, ze napriklad pred 150 rokmi boli rodina, uz sa brat NESMU!!!,,, a takze s moslimami to nema nic spolocne, ale zasa sme pri tradiciach a zasa mozem povedat, ze robia to aj ine nabozenstva, takze neni to len ciste tradicia moslimskych krajin,,, poprosila by som teda rozlisit viera a tradicia - velmi podstatny rozdiel 😉

zuzkaanicka
15. jún 2014

@mariuskaa ja robim taketo, zvladne kazdy 🙂
http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=810

erjona
15. jún 2014

@mariuskaa U mna je problem, ze ja nic nemeram a vsetko robim od oka, ale pokusim sa 😀
Das 1 kg hladkej muky, osolis, kvasnice si predpripravis a to vo vlaznej vode rozmiesas a das tam trosku cukru, za 10 minut, ked ti budu chciet ujst z pohara, tak ich vlejes k muke, prilejes trosku mlieka, ja osobne davam mlieko, niekto dava kyslu smotanu, ale ostatok ma dost kalorii, takze je to moj zlepseny recept 😀, no a potom uz len prilievas vlaznu vodu a miesis az kym sa ti nebude lepit cesto, takze moc neprehanaj s vodou,,, no a nechas vykvasit.asi pol hodinku,,.. a potom si das na pracovnu dosku muku, z jednej strany aj z druhej si pomsypes cesto a rukami tvarujes langos, to zvladnes,, moja mala tvarovala, tie so si videla.,, no a na najvyssom stupni do rozpaleneho oleja ich davas piect,,, oleja musi byt dostatocne, aby ti langos v nom plaval... dobru chut 🙂

erjona
15. jún 2014

@zuzkaanicka akurat som dopisala litanie 😀

erjona
15. jún 2014

@zuzkaanicka Zaujimave, ja vajica napriklad vobec nedavam 😀 A chutia ako original langose 😀
@mariuskaa - na 1kg muky davam aj ja tu malu kocku drozdia som zabudla povedat 😀

ellise
15. jún 2014

@dalal já jsem té islamofilkou nenazvala, tak si se nazvala sama
V tvém příspěvku jsem žádnou otázku nenašla . Ale všimla jsem si všimla ze píšeš o sobě ve 3. Osobě a ze si na moje příspěvky alergicka. Řeknu to tak: mne nevadí muslimové jako osoby ale vadí mi jejich chování, to jak se často chovají a kritizují stát který je přijal, když jim bylo nejhůř , dal jim možnost vychovat děti v klidní , míru a bohatství. Jestli tobě jejich chování přijde v pořádku je to OK, já ho za slušné nepovažuji a jako takové mužů kritizovat. Stejně jako ty můžeš kritizovat slovenské doktory za jejich chování, Slováky za jejich rasizmus až natolik ze se za nich stydis. Žijeme v demokratické zemi a máme ústavou zaručenou svobodu slova.
P.s. Omlouvám se za chyby píšu v posteli , na tabletku a bez brýlí

zuzkaanicka
15. jún 2014

@erjona vyskusam na buduce tie Tvoje 😉

erjona
15. jún 2014

@zuzkaanicka A ja vyskusam pridat 2 vajicia 😀

dalal
15. jún 2014

@ellise islamofilka som myslela presne v tom istom zmysle ako aj ty.... a samozrejme ze mas pravdu ze je mnoho moslimov imigrantov ktori zneuzivaju socialny system danej krajiny... rovnako ako imigranti z inych koncin (nigeria. romovia a pod)... jedina vec ktora sa mi niekedy na tvojich prispevkoch nepaci je fakt ze dost zovseobecnujes... napr moslimovia v cr sa nespravaju vhodne.. mozno cast z nich ale zeby vsetci? to som si nie ista...nepouzivajme kolektivnu vinu... tak ako nie vsetci komunisti neboli zli (mensina) tak ani vsetci moslimovia nie su monstra... a otazka bola: predstav si ze si manzelka moslima ( ktory nezneuziva atd..) mas fajn vztah a chodis na kona len tak diskutovat rodinu, zmiesane manzelstva a pod... a protom tam stale niekto podava linky na sialene ciny nejakych radikalnych moslimov a pod... s podtextom ako mozes zit s moslimom ked oni vsetci su takyto....?

vobec nie som na teba alergicka na to si ako prisla? ja som alergicka na osoby agresivne, ktore miesto argumentov pouzivaju nadavky a pod... a tiez sa vobec nehanbim za svoj povod... len za vyroky niektorych slov. dievcat typu strasne... brrrrr...

ellise
15. jún 2014

@dalal asi se celkem nedá vyhnout zevšeobecňování, tobě se to taky podařilo, když si prohlásila že lékaři na slovensku si myslí že jsou bohové a taky se tak chovají.... asi ne všichni, předpokládám. A myslím že si opravdu napsala že se stydíš za to odkud pocházíš. Ale hledat to nebudu.

A jestli jsem se tě dotkla, když jsem si myslela že tvůj muž je muslim tak se omlouvám, ale z tvých příspěvku jsem pochopila že je z Turecka, tak jsem si jen tipla.

a co se týká tvé otázky, uznávám že některé příspěvky utočili na konkrétní osoby, ale to už tady dávno není a diskuse se vyvinula stejným směrem. Je potřeba mít trochu nadhled a nebrat mnohé věci osobně. Tady v česku je občas slyšet některé názory na slováky, a to bych se narozčilovala kdybych si to pokaždé měla brát osobně. já chápu že každá si budeme bránit to svoje, na tom není nic divného, ale proč se snažit vysvětlit že někdo unese děti? to potom zavání obhajobou, a přitom si nemyslím že by erjona obhajovala únosy děti, ale v té obhajobě víry svého muže obhajuje i to za to nestojí.

Já jsem nikdy neutočila na konkrétní osobu, nemám důvod neznám je, ani jejich chování. Mně vadí jiné věci, jak jsem uvedla v předchozím příspěvku.
teď se zeptám já, proč je všechno co napsal slniečko77 nebo aliza o muslimech v Birminghamu je zpochybňováno? proč je to najednou o tom, že všechny média jsou neseriózní, a ne o tom že chování je nepřístojné? a není ani o tvém muži ani o Erjoně.

teď je tady velké haló, muslimové chtějí podat žalobu na český stát, za to že udělal razii v mešitě před páteční modlitbou, že tam šli v botách.... proč se ti správní a hodní a přizpůsobiví k tomu nevyjádří?
Neb jak se píše v římském právu: Kdo mlčí, když mluvit mohl a měl, zřejmě souhlasí.

abasta
Odpoveď bola odstránená
kuwait
15. jún 2014

@abasta tak to sa raz naozaj stane ked s tou praktikou neprestanu lenze teraz uz robia pred svadbou geneticke testy a ked nieco hrozi sobas nedoporucia

erjona
15. jún 2014

@abasta No vidim, ze si zbehana v tychto temach,,, ze ano, na to, ze si si prave otvorila novy nick a hned si isla orodovat za alicku a ako dalsie prispevky ides na istotu do dalsej moslimskej teme,,, 😉

abasta
15. jún 2014

Nie som rasistka... Napriklad velmi oblubujem arabsku kuchynu, je zdravá, chutná, lahká. kupila som si nedavno hrniec tajine, kočky ak mate dobre recepty s vdakou uvítam 😠

erjona
15. jún 2014

@abasta A ja nie som nasilnicka, co by umlatila na ulici nejaku starenu,,, chapeme sa,,, ?

dalal
15. jún 2014

@ellise ok tak sme si to vysvetlili... na temu slniecko som hned vtedy napisala moj nazor.... ze teda mne osobne by nevadilo ak by sa arab chcel par minut pomodlit u mna ak by sa slusne spytal... ak nie tak by som mu vysvetlila ze som busy... lenze toto slniecko nechcela pocut... na zaklade jednej udalost poukazala na vybojnost celeho arabskeho resp moslimskeho etnika.... a nakoniec to cele zaklincovala vetou ze niekde je prevaha moslimov co podla jej mienky je hrozne a brrrr... a ak ju nazvem xenofobnou tak zacne pouzivat nadavky...
a k tomu povodu:
dalal @slniecko77 ty sa mozno nehanbis za svoj povod... ja sa zato hanbim ze som z naroda z ktoreho pochadzas ty... osoba ktora hodnoti ludi na zaklade vierovyznania. ... ktora hadze ludi do jedneho vreca a hodnoti ich ako odpad len na zaklade prislusnosti k islamu... na svete su miliony moslimov ktori tvrdo pracuju a maju rovnake problemy ako my..... a nenavidiet vsetkych ako celok je ubohost najvyssieho kalibru

dalal
15. jún 2014

@ellise pozri napr na prispevok @abasta z 10.44... a potom sa cudujes ze sa branime a stavame sa jednostrannymi..ale som si povedala ze uz sa k tymto veciam nebudem vyjadrovat ´ebo to nema ziadnu cenu.

dalal
15. jún 2014

@abasta ty nie si rasistka zato ze mas rada arabsku kuchynu a pritom si zelas aby moslimi/ araby vymreli... zaujimave

slniecko77
15. jún 2014

@dalal mila dalal: 1. najdi mi odkaz kde som zacala pouzivat nadavky
2. uz medzi mojimi prvymi prispevkami som napisala, ze neverim, ze vsetci moslimi su zli a pod.
Mam/mala som medzi nimi aj par dobrych znamych, ktorych si vazim a mam ich rada.
Tak bud taka laskyplna a prestan ma obvinovat zo xenofobie a rasizmu! prestat mi neustale posielat upozornenia, myslela som si, ze som ti vcera dost jasne dala najavo, ze nemienim s tvojou osobou komunikovat, ale zrejme to nebolo pre teba dost jasne a zrozumitelne, tak este raz a jasne: nemam zaujem komunikovat s osobou ako si ty, prestat mi posielat upozornenia, prestan fabulovat a vypisovat nezmysly typu, ze nenavidim vsetkych moslimov, je to ubohe klamstvo od teba. S takymi ludmi si skutocne nemam co povedat/napisat..nikdy a nikde som neosocovala VSETKYCH moslimov, ale ked to nedokazes pochopit je mi to velmi luto, ale s tym nic nespravim.

ellise
15. jún 2014

@dalal dnes jsem nad tím dost přemýšlela a chci k tomu napsat ještě pár vět, i když ty už to pokladáš za uzavřené

Před 30 lety mělo problém s přistěhovalce jen Německo. ostatní západní státy nad tím mávly rukou. jejich problém nebyl. Dnes je to problém ve Francii, VB, belgii, Švédsku, Itálie zápasí s přistěhovalci z Afriky. Ty si pamatovat nebudeš, tipuji že si chodila maximálně do první třídy. Já v té době nosila do Občanské nauky výstřižky z novin.
A teď to nebude ani o tobě, ani o Erjoně a vašich mužích, ani o muslimech v anglii či rakousku. je to jen a jen můj postoj.
ÚMO podalo žalobu na český stát za zásah v pražské mešitě.
dvě studentky chtějí žalovat českou školu za to že jim jejich školní řád zakazoval pokrývku hlavy
představitel muslimské obci káže v brněnské měšitě o výchově děti k nenávisti
IKR bude řešit manželské problémy, protože naše zákony neuznává

jasně můžeme mávnout rukou, jedná se o drobnosti, pár jedinců, určitě ne většina, můžeme nad tím mávnout rukou, ale kolikrát ještě mávneme rukou než se bude opravdu něco dít? když budeme jen mávat rukou nad jednotlivci, může nastat situace kdy jejich chování bude považováno za normu. Kolik lidí je většina která s tím nesouhlasí? Kde jsou jejich vyjádření?
Proč si nevezmeme příklad z historie Hitler chtěl nejdřív také jenom Sudety, západní mocnosti nás prodali, jen proto, že doufali že bude klid a jich si všímat nebude. taky poláci a maďaři se nezapomněli přihlásit o svá území. Ale s jídlem roste chuť, a tak byl za chvíli všude, v Dánsku, Francii, Belgii. Ano je to možná nesrovnatelné, a velmi odvážné přirovnání, ale tehdy taky všichni jen mávli rukou, a řekli si třeba .." vždyť je to jen jeden člověk, malíř pokojů, co by tak mohl dokázat"

netvrdím že máme muslimy z Evropy vyhnat nikdy jsem to neřekla ale myslím že jednotlivé státy mají právo požadovat od svých občanů i cizinců kterým poskytli azyl, práva a privilegia, slušné chování a respekt ke státu, zákonům, společnosti a obyvatelům.

Ty si mi taky neodpověděla na moji otázku ale už nemusíš. někdy právě mlčení je tou nejlepší odpovědí.

a myslím že můžeme uzavřít mír 🙂

slniecko77
15. jún 2014

@ellise Elli, ja som si tentokrat tu namahu dala a, ze kto klame 😉 samozrejme, ze napisala, ze sa hanbi z akeho je naroda, citujem:
dalal slniecko77 ty sa mozno nehanbis za svoj povod... ja sa zato hanbim ze som z naroda z ktoreho pochadzas ty... osoba ktora hodnoti ludi na zaklade vierovyznania. ... ktora hadze ludi do jedneho vreca a hodnoti ich ako odpad len na zaklade prislusnosti k islamu... na svete su miliony moslimov ktori tvrdo pracuju a maju rovnake problemy ako my..... a nenavidiet vsetkych ako celok je ubohost najvyssieho kalibru... ja sa teda velmi hanbim za teba, alizu , elisu a podobne osoby s rovnakym zmyslanim...

Uz ma nebavi s klamarom diskutovat, s klamarom, ktory inych obvinuje z klamstva...

Prajem ti krasny den, idem varit jahodovy dzem 🙂

dalal
15. jún 2014

@ellise absolutne ale absolutne s tebou suhlasim v tomto... k tomu niet co dodat...to iste si myslim ja, erjona a vsetky ostatne... ale preco sa musime neustale vracat k tejto teme aj napriek tomu ze vsetci tu oficialne deklarovali svoj odpor k takemuto spravaniu.... ved nikto z tu pritomnych manzelov moslimov tu nezneuziva socialne davky a pod... a zak ako su medzi pristahovalcami grazli tak su aj pracoviti a cestni ludia ktori takisto trpia pre bezohladne spravanie svoch su- kmennikov.. a ze mlcia ... nie vsetci ludia su hrdinovia a postavia sa proti vlastnemu kmenu.. ak by si si napr pozrela twitter mladych arabov videla by si ze sami poukazuju na chyby a nesvary vlastnej komunity... ( mozem ti poslat link len je to v arabstine). .. takze zmeny prichadzaju aj ked pomaly
takze vlastne mame rovnaky nazor na vec: odsudzujeme tych moslimov ktori zneuzivaju zakony a zvyky svojich ´´novych´´ krajin...ale vieme ze tento fakt sa nema pouzivat na vsetkych arabov/ moslimov kedze je mnozstvo tych ktori toto necinia...

dalal
15. jún 2014

@slniecko77

posledny krat: tu je len niekolko tvojich prispevkov ktore demonstruju tvoju objektivitu... a tiez pouzivanie psychiatrickych diagnoz je pod uroven vzdelanych ludi... tak sa prosim ta ukludni a ak chces aby ta ludia necitovali v suvislosti s rasizmom najskor meraj a potom rez- premyslaj nad tym co napises...

Tak to funguje v civilizovanych krajinach s rozvinutym multikulturalizmom absolutna ignoracia moslimov ostatnych narodov, narodnosti, nabozenstiev..ale ked niekto od nich chce, aby nedajboze pracovali tak sa odvolavaju na svoje nabozenske prava..nemam slov a ani pismen

slniecko77 @yanni nie nema, externy pracovnik..ale ked mal tak velku potrebu sa modlit tak sa mohol zavriet do spolocenskej miestnosti spojenej s kuchynkou, alebo sa ist modlit do auta..Alahovi je predsa jedno odkilal kobercekuje..mm z toho v dost velkom soku a to on je mega tolerantny..ale co je moc to je vela
Nehovoriac o ich pracovnej moralke.

slniecko77 @dalal nepochopila som IP od teba...najprv ma tam bombardujes otazkami a svojimi argumentmi a potom napises, ze sa nemam obtazovat odpisovat kedze si vraj lekar, vies, ze bipolarita sa da liecit
Nemam potrebu si s tebou dopisovat v IP
25. apr o 14:57 • Odpovedz • Páči sa mi to • •

slniecko77
15. jún 2014

@dalal a kde su tie nadavky? Kde hadzem VSETKYCH moslimov do jedneho vreca?
Sama si napisala, ze su lenivi..ja som naznacila nieco o ich pracovnej moralke...fakt, nema vyznam diskutovat s niekym kto je vztahovacny..

dalal
15. jún 2014

@slniecko77 bipolarita sa da liecit .. to je podla teba co? pochvala..??. podla mna nadavka ... ja som napisala niektori arabi... ty pises o celku... chapes ten rozdiel? ved nam samym zo slovenska sa nepaci ked nas volaju eastern europians.. a ty robis to iste... na zaklade prihody s jednym konom ktory prepadol tvojho mm usudzujes ze absulutne ignoruju vsetkych ostatnych...

dalal
15. jún 2014

@slniecko77... toto nie je zovseobecnovanie... a klames ty lebo ja som nikde nenapisala ze sa hanbim za to ze som zo SR... len zato ze mnoho slovakov ma podobne nazory ako ty!

Vies, len Birmigham je jedine mesto v UK kde uz viac moslimov ako anglicanov ci inych nabozenstiev..smutne a stradidelne...brrrr.

dalal @slniecko77 pochopila som celkom presne.... a nehanbim sa za svoj povod len za fakt ze sr je plna xenofobnych ludi tvojho typu.
Včera o 00:04 • Odpovedz • 1 • •

slniecko77
15. jún 2014

@dalal opakujes sa, nemas nic ine aj ked som ti to uz xkrat vysvetlila. Bipolarita podla mna nie je nadavka, ale diagnoza..ako lekar by si to mohla vediet..ked o niekom poviem, ze ma zmozno zlomenu nohu, tiez mu nenadavam. A to co si pisala v IP vyznelo ako by si mala nejaky problem..minimalne pre mna.
To,.ze nas niekto nazyva Easter Europiens...a nie sme z vychodnej Europy? Myslim, ze ano..Slovensko sice geograficky v strede Europy, ale sme byvaly vychodny blok...ono to bude mozno tym, ze ja nie som vztahovacna tak mi to neprekaza.
A napisala si, ze sa HANBIS...co je psano, to je dano...
Ja som tiez napisala, ze nie vsetci moslimovia su rovnaki, mam medzi nimi aj kamaratov, ale ty si budes tvrdit svoje na zaklade tvojich dojmov..tak si zi so svojimi dojmami aj nadalej..

eva8
15. jún 2014

@dalal Netrafila som vedľa. Erjona (cením si, že vyjadrila účasť) sa ma zastala nazvaním ex idiotom. Zato, že sa riadil koránom? Teda ani vy s „pravidlami koránu“ nesúhlasite. Vy odsudzujete človeka, ja náboženstvo. Otec detí má i svoje klady, nielen zápory. Teším sa s erjonou, že má šťastné manželstvo, obdivujem jej entuziazmus, súhlasím s niektorými jej postojmi, s niektorými vôbec, ona napriek tomu, všetky moje „teórie“ (stále opakujem, vzniknuté nie na základe môjho manželstva – a pripúšťam, že môžu byť mylné) vzťahuje na svojho manžela. Nikdy som na ľudí tu v téme nenadávala. Konkrétne o mojom manželstve som písala dávno, čiže len niektoré z dievčat vie , čo je vo veci. A dohady nemusia byť vždy správne. A už mám jasno, nemám vnútorné rozpory.