icon

Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí

lulka12
6. dec 2012

Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.

Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.

maca_p
18. jún 2014

@nivi
@abasta ja zboznujem akekolvek jedlo, ci je to cina, vietnamske, thajske, libanonske, indicka kuchyna, proste co nezje mna, zjem ja. keby som to nevidela na vlastne oci, neverim.
ak si mam vybrat ci kebab alebo mekac, tak si dam kebab, alebo vietnamske noodles.
ono viest kuchynu je spojene s umyslom vytvorit zisk. ak niekto vytvara zisk na ukor zakaznika, tak je to bieda 😝 😲
ak mi niekde nechutilo alebo mam pochybnosti, tak tam viac nejdem.

demo
18. jún 2014

@maca_p presne tak, radsej nejake orientalne jedlo aj s nejakymi bakteriami ako mekáč.

abasta
18. jún 2014

@nivi mne je jedno čo si ochotná zjesť, ja zbytky po druhých jesť nebudem v kebaboch ani iných pochybných stravovacích zariadeniach. A ked si ešte predstavím že to kludne môže byť aj po infekčne chorom, zima ma striasa.

demo
18. jún 2014

@abasta vsetky stravovacie zariadenia su pochybne 😉

nivi
18. jún 2014

@abasta citat sporozumenim robi problem? kde som pisala, ze jem zbytky. len som ti naznacila, ze podobne praktiky panuju aj na Slovensku.
a moja svokra ti zvysky neda neboj sa :P

abasta
18. jún 2014

tiež mám rada orientálnu kuchynu, ale som ochotna jest v osvedčených restauraciách, alebo si sama pripravím a mám istotu čo jem. Mekáče nejem vôbec, V latrínových stánkoch typu kebab by som i naozaj nič nekúpila. 🙄

tomiholjubavi
18. jún 2014

ak sa ide niekto najest do horneho muchosransku na zeleznicnu stanicu, tak sa mu to moze stat..ale ja osobne neverim, ze v takom centre mesta mozes dostat do kebabu zvysky...my mame oproti domu kebab...to maso je napichnute na takej tycke a otača sa. priamo pred tebou ho zoskrabuju nozickom. zemle maju v sackoch, otvoria ich, zohreju a naplnia. zelenina je čista nakrajana v tanierkoch v presklenej vytrine. vidis vsetko ako sa robi, aj cloveka, aj co ti tam dava...urcite to nie su nejake ponakusovane rajčiny a maso po druhom. podla mna je lepsie si kupit taky kebab, kde vidis uplne vsetko, ako ist do restiky, kde nevidis do kuchyne, ani co tam robia, ako tam maju cisto a ci niekomu nenapluju do polievky... 😕
a v mekaci nejedavam tiez...kuracie nugetky okolo masa ani nechodili a hranolky sa nepokazia ani za dva mesiace...to tiez o nieco svedci....

maca_p
18. jún 2014

@abasta ten latrinovy take away je mozno lepsi nez restika, ktora ti da rozmrazene mäso, ohriatu ryzu a knedlu v mikrovlnke.
v zahranici sa zameriavam prave na taketo. zober a ides. vyhybam sa tanierovemu predaju.
ale v takom egypte by som to neriskla. tam radsej ten mekac a pizzu hut.
tu sa mi napr. stalo v dubravke v byvalom orime, uz je to urcite 5x premenovane, ze som mala nedopeceny syr a zablateny hlavkovy salat. dovtedy tam bolo ejno nuno. odvtedy ma tam nevideli...

abasta
18. jún 2014

@nivi nebavíme sa o domácom jedle, bavíme sa o bufetoch, aj tebe by neskodilo čítať s porozumením, ked mne toto vyčítaš 😀

nivi
18. jún 2014

@abasta ale ved som o bufete hovorila a pridala som o svokre. neboj ja rozumiem 😉

abasta
18. jún 2014

@maca_p Orim je stále orim, niekedy dávno to bolo mäsiarstvo.

maca_p
18. jún 2014

@tomiholjubavi lnze v takom centre mesta, nechas na tanieri dip, nechas tam mäso. mäso hodia do okrajaneho mäsa, lebo stale okrajuju a prihrievaju a ten stiplavy dip stierknes do nadoby s dipom a ten opät ide do predaja.
pre zamestnancov bol iny dip a mäso okrajane bez pridania predom okrajaneho.
aj ja mam overeny take away kebab oproti roboty a nemam problem tam zajst.
nemam dovod si vymyslat. ale vselijake specialitky zo slov. a ces. a brit. kuchyn najdu ludia v programoch: ano sefe 😉

maca_p
18. jún 2014

@abasta ze pozdravujem kuchara 😀

ushuaia
18. jún 2014

@kuwait Vsetko zalezi od urcitej zeme, co som mala skusenosti ako KSA, Yemen, Syria, Jordansko, Pakistan, dokonca Bahrajn- kde uz je zivotny styl ,,volnejsi,, povacsine su sobaseni sesternice a bratranci...V tychto krajinach sa zmeny dockaju mozno za ,,dobrych par rokov,, ...V ojedinelych pripadoch by aj chceli, ale rodina zakaze..., proti rodine sa nepostavia...

tomiholjubavi
18. jún 2014

@maca_p žiadne nakrajane maso...maso krajaju pred tebou...z takejto rolky...a nedavaju ani žiaden dip - bud kečup, alebo majonezu...a pochybujem, že by zo žemiel zoškrabovali kečup a pchali ho do flaše... 😕 u nas ani tanierky nie su..zabalia ti to do papiera a ty s tym ides preč...to by museli hladat po košoch v širšom okruhu zagreba...neviem kde si robila v kebabarni, ale u nas to tak určite nefunguje

abasta
18. jún 2014

@maca_p nechodím jedávať do orimu, sem tam nejaka stretávka. Chodievala som velmi casto jedavat do ciny na Laurinskej.. v dobe ked tam pracovala velmi zlata vysokoškoláčka ona nám vždy doporučila co je práve ozaj čerstve- Inak čínske restaurácie z hygienickeho hladiska su na katastrofálnej úrovni, vyplýva z recenzií a z kontrol. Milujem toto jedlo ale, do neznámej čínskej reštaurácie nejdem.

tomiholjubavi
18. jún 2014

my s mm chodime len do "otvorenych" reštauracii...tj do takych kde vidis do kuchyne a mozes kontrolovat cely cas priprav...a vidis aj cistotu priestoru. mame tak jednu oblubenu reštauraciu s morskymi plodmi. priamo si vyberies ryb a oni ju pred tebou pripravia a ty vidis kazdy kucharov pohyb. 🙂 podobne je to s tymi kebabmi...na tu rolku nedojedene maso určite nenalepia 😀

abasta
18. jún 2014

@tomiholjubavi na mňa ani tento upatlaný mega šulec nerobí dobrý dojem. 😀 😀 😀

maca_p
18. jún 2014

@tomiholjubavi tak to funguje u take away, tanierovy/restauracny predaj je cosi ine. tu na slov to okrajuju, lebo ked sa to nemina podla opecenia, ten vrch je priliz oskvrcany. okroja, daju nabok a pomaly prihrievaju a miesaju s prave odkrajanym.
robila som tam, tak ma rposim ta nespochybnuj.
no ale v angl. v tureckom kebab shoppe to bolo dost aj na silny zaludok. mycka poharov zapnuta len na oplachovanie a ine speci 😝
vydrzala som tam tyzden...

maca_p
18. jún 2014

@tomiholjubavi ono, keby mal clovek taku strasnu fobiu z restik, tak sa vobec nikde nenaje... v chor. vzdy chodime na ryby, ale posledne dva roky si ryby kupujeme a grilujeme sami. to ale nevieme, ci ta ryba je z nocno/ranneho lovu, alebo je to mrcina zo vcerajska 😀

inac zaujimavy pohlad bol v egypte na miestne mäsiarstvo bez klimatizacie, bez dveri s vyvesenym mäsom a krvavym ponkom - pohlad pre bohov 😲

erjona
18. jún 2014

Ja odkedy som robila s jednou cinankou a thajkou kurz AJ, veru ma do ich restauracii nik nedostane, ked opisovali aka vyborna specialitka je pokan bez chvostika, a najchutnejsi su biely psi, ze cierny tak nechutia, som do konca dna do seba nic nemohla dostat, takze dievcence dobru chut, ja radsej zostanem pri kebabikoch a uskvarenom chrumkavom mäsku 😉

tomiholjubavi
18. jún 2014

@maca_p nespochybnujem tvoj zazitok...len hovorim, ze netreba podla toho generalizovat...ja som brigadovala na recepcii v slovenskom hoteli, kt. vlastnil slovensky vlastnik...vedla recepcie bol bar, mali sme taky stolik do U, takze vlastne časnici mi stali za chrbatom...a tam sa robilo take, ze ku kave davali maly kolačik - šamronik na papierovom tanieriku...kto dopil kavu, ale kolacika sa nedotkol, tak ten potom putoval naspat medzi ostatne a predaval sa dalej ako keby sa nechumelilo...alebo, ked sa minula ticha mineralna voda, natočkovali do flase obycajnu a predavali ako keby nic... 😅 😕 preto si davam dobry pozor čo jedavam a kde...v chorvatsku to tak ako aj na slovensku okrajuju priamo z toho šulka, nedojedene maso po druhych nehrozi

maca_p
18. jún 2014

@erjona vietnamci si pochutnavaju aj na prasacich materniciach 😉
nastastie je to tazko zohnatelna komodita pre nich, tak dufam, ze to neserviruju hostom 😉

tomiholjubavi
18. jún 2014

@maca_p pekne rybky...to su orady a branciny? 😝 my radi chodime na ryby do reštiky...tu je to bezpecne 🙂

erjona
18. jún 2014

@tomiholjubavi Podla ich teorie asi maju turci nakupeny patex a prilepuju naspät to mäso 😀 😀 😀

nivi
18. jún 2014

@tomiholjubavi tak veru.
ale napr. som sa stretla tu na SK a to v kebabe co nevlastnil ziadny cudzinec ale slovak, ze maso rezu pocas dna hocijako aj ked nikto nekupuje, potom to stoji v tej nadobe. schne to tam a potom prides a oni ti to daju do zemle ci placky a supnu to mikrovlnky. navyse zemla ani placka okolo pravej nepresli (davali to do toho klasickeho arabskeho chleba co kupis v obchode). no ako tiez nic moc.

erjona
18. jún 2014

@maca_p Keby len to,,, aj ine veci, ale nejdem tu prevracat nikomu zaludky 😎

tomiholjubavi
18. jún 2014

@nivi zavisí od jednotlivej kebabarne...my mame tuto overenu 🙂 vela veci ti napovie uz samotny pohlad - interier, uprava zamestnancov, lokalita...ked pridem do spinaveho pajzlu, kde sa neupraveny pubertiak skrabka po zadnici a vonku mi medzicasom odmontuju pneumatiky z aut, tak zacnem byt podozrievava 😀

erjona
18. jún 2014

@nivi Ja som sa najviac rehotala, ked som v blizkom mestecku sla na kebab s detmi,,, lebo tie ho miluju, aj maminka a ocinko, taktiez slovensky majitel ,,, a dali nam ho do zemly z rohlikoveko cesta, co kupis v tescu za par centov a bonbonik, nakrajana kapusta medzi to a my kukame jak puci, ze KEBAB ala SLOVAKIA 😀 😀 😀

tomiholjubavi
18. jún 2014

@erjona inak k tej cinskej restauracii...ja si nepotrpim moc na orientalnej kuchyni...(turecka pre mna neni orientalna...pod tymto pojmom rozumiem india, cina, thajsko, japonsko atd...) tiez viem, co tam vselico jedavaju...a do tych kuchyn by som urcite nechcela vidiet 😖 😲 kedysi som pozerala dokument o indii a tam jedna stara indka miesila placky so brutal spinavymi rukami a vodu na ne brala z posvatnej gangy, kde chodia ludia aj vykonavat potrebu a hadzu tam tela svojich mrtvych... 😖 tyzden mi z toho bolo nevolno 😖 odvtedy nekupujem ani kari korenie vyrobene v madarsku...vzdy ked vidim indicku kuchynu spomeniem si na ten dokument 😖