Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí
Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.
Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.
@erjona nie erjona, vobec si nepochopila...ja mam svoj vlastny nazor, svoje skusenosti, zazitky, svoju hlavu...ty si idealistka, mas problem niektore veci vidiet, pochopit ci priznat...to, ze tvoj muz nie je pravy moslim a netlce ta, netresta, neprikazuje ti, este neznamena, ze su taki vsetci, ci vacsina...prave naopak, takych moslimskych muzov je mensina
@erjona nie, ved som ti pisala, ze nemam s tym problem 😉 pis kludne aj dalej, ja ti nemam co zakazovat , len skus aspon skratit tie dlhe citacie 😅 ked uz inak nedas, daj kratky vynatok a supni link, kto chce, tak si ho urcite precita, kto nema zaujem, nebude citat ani ked tu vytapetujes celu temu 😉
@natas4 No a ja som tvoj nazor, preco nie je moj muz pravy moslim neakceptovala, tiez som ti to pisala. Precitaj si aspon par pasazi z koranu, ako by sa mal muz chovat k zene a potom mozes posudit, kto je a kto nie je pravy moslim a kto kona a nekona so suladom koranu. Ja mam chapavosti dost, dakujem za tvoju starostlivost, len si nemozem vsetko pamätat - ked je jedna proti piatim - siestim naraz... A hladat, kto co kedy povedal, tak tolko casu nemas hadam, ani ty,,, 😀 Idem podla pamäti, naprikad s fra som vedela, ze to niekto napisal, a kedze mate obe tmave vlasy, som si vas pomylila... keby som vas poznala osobne, tak by sa mi to nestalo...
@seraa Postavenie ženy v islame nepredstavuje žiaden väčší problém. Postoj Koránu rovnako ako aj postoj prvých muslimov svedčí o tom, že žena je rovnako životne dôležitá ako je aj muž a nie je od neho ani horšia a taktiež nepatrí k nejakému nižšiemu živočíšnemu druhu. Ak by sa nevyskytol vplyv odlišných kultúr, muslimovia by túto otázku nemuseli riešiť, pretože ženu považovali za rovnoprávneho človeka s mužom. Za prvých muslimov táto otázka nepredstavovala žiaden problém. Islam dal žene práva a výsady, ktoré boli neporovnateľné s postavením žien v iných náboženstvách či kultúrach. Práva a povinnosti muža a ženy sú podobné nie však úplne totožné. Ich práva a povinnosti nemôžu byť ani úplne rovnaké, pretože muž a žena nie sú ani rovnakí, no ako ľudia sú si rovnocenní.
Ľudia neboli stvorení ako rovnaké bytosti ale ako rovnoprávne bytosti a v tom je rozdiel. Islam poskytuje žene široké práva, no nie však totožné s tými právami muža. Islam tak prekazuje svoj záujem o ženu a jej práva či povinnosti, prijíma ju ako nezávislú osobnosť. Nestavia muža nad ženu, nečiní muža ženiným pánom a tým docieliť aby sa žena mužovi podriadila v plnom rozsahu. Islam napríklad na rozdiel od iných náboženstiev neobviňuje z prvotného hriechu len Evu. Korán vraví, že v pokušení boli obaja, Adam aj Eva. Zhrešili teda obaja a Božie odpustenie bolo pre oboch po pokání a Boh ich oslovoval spoločne. Postavenie ženy v islame je jedinečné a nepodobá sa postaveniu ženy v inom systéme. V porovnaní s postavením žien v iných spoločnostiach, kde si ženy museli svoje práva vybojovať, islam práva ženám stanovil od začiatku. Ženy si museli svoje postavenie získať silou a nie prirodzene a pomohli im k tomu aj okolnosti ako napríklad nedostatok mužov v časoch rôznych vojen, ekonomické tlaky a pod. Islam zaručuje žene práva, ktoré prislúchajú jej prirodzenosti, poskytuje jej bezpečie a chráni ju pred rôznymi nepriaznivými okolnosťami v živote. Islamský postoj k žene je nasledovný:
1. Islam ženu uznáva za plne rovnoprávneho partnera muža v rozmnožovaní ľudstva. Muž je otcom a žena matkou a sú dôležití pre vytvorenie nového života. Jej rola je rovnako dôležitá ako rola muža. V tomto partnerstve majú rovnaký podiel.
2. Žena je rovnoprávna s mužom v zdieľaní osobných a spoločných povinnosti a tiež v získavaní odmeny za svoje skutky. Je považovaná za nezávislú osobu obdarenú ľudskými vlastnosťami a hodnú duchovných potrieb. Jej ľudská prirodzenosť nie je o nič menšia ani väčšia než prirodzenosť muža.
3. Je rovnoprávna s mužom čo sa týka prístupu ku vzdelaniu a vedeniu. Keď islam muslimom nariaďuje, aby sa vzdelávali, nerobí rozdiely medzi pohlaviami. Muhammad prehlásil, že povinnosťou každého muslima je zaujímať sa o vzdelanie bez ohľadu na to, či sa jedná o ženu alebo muža.
4. Žena má právo na slobodu názoru rovnako ako muž. Jej rozumné názory sa berú do úvahy a nespochybňujú sa len kvôli tomu, že ide o názor ženy.
5. Za prvých muslimov sa ženy zúčastňovali verejného života, hlavne v obdobiach zvýšeného nebezpečia. Sprevádzali muslimské armády, ošetrovali ranených, pripravovali zásoby, slúžili bojovníkom a pod.
6. Islam umožňuje ženám rovnaké práva uzatvárať zmluvy, podnikať, zarábať a mať oddelené vlastníctvo. Život ženy, jej majetok a tiež česť sú rovnako posvätné ako u muža. Ak sa dopustí žena nejakého priestupku, jej trest nie je ani väčší ani menší než ten trest, ktorý by bol v podobnej situácii udelený mužovi. Ak sa jej stala krivda alebo jej bolo ublížené, má rovnaké pravo na náhradu ako aj muž, ktorému by sa stalo niečo podobné.
7. Islam sa neuspokojuje len s nejakým konštatovaním spomenutých faktov. Uvádza ich do života a jeho súčasť. Korán vyčíta tým ľuďom, ktorí sa domnievajú, že žena je menejcennejšia než je muž .
8. Okrem toho, že islam uznáva ženu ako rovnocennú bytosť s mužom, taktiež jej priznáva právo na podiel z dedičstva. Bez ohľadu na to či je daná žena matkou, dcérou, manželkou či sestrou, stále dostáva istý podiel z majetku zosnulého príbuzného. Tento určený podiel patrí len tej danej žene a nikto jej ho nemôže odňať alebo ju dokonca vydediť. Aj keby chcel zosnulý nejakým spôsobom vydediť ženu a spísať akúsi poslednú vôľu, podľa zákona by bola neplatná a žena by aj tak dedila podiel, ktorý jej zo zákona prislúcha. Každý vlastník majetku má právo vo svojej poslednej vôli určiť podiely len na tretine zo svojho majetku, takže sa nemôže dotknúť práv jeho dedičov, či už žien alebo mužov. Otázka rovnosti sa teda uplatňuje aj v tomto smere. Výška podielov dedičstva sa však ale môže líšiť. Muž dostáva z dedičstva dva podiely a žena jeden. Nejde o náznak nadradenosti muža nad ženou. Dôvody, pre ktoré dostáva muž väčší podiel vlastníctva, sú napríklad nasledovné :
- Muž je osoba, ktorá je plne zodpovedná za starostlivosť o svoju ženu, svoju rodinu a ostatných svojich príbuzných. Podľa zákona má povinnosť prijímať celú finančnú zodpovednosť a živiť podľa toho osoby, ktoré sú na ňom závislé. Tiež je jeho povinnosťou prispievať na rôzne dobré spoločenské záležitosti. Práve muž je ten, ktorý nesie celé bremeno všetkých finančných výdajov.
- Na druhej strane, žena túto finančnú zodpovednosť nemá, s výnimkou vlastných výdavkov na drahé a luxusné veci, ktoré chce vlastniť. Finančne je ale žena zabezpečená a vyživovaná. Ak je manželkou, stará sa o ňu jej vlastný manžel, ak je dcérou, podporuje ju jej vlastný otec, ak je sestrou, starostlivosť pripadá na jej brata a ak je matkou tak táto vyživovacia povinnosť spadá na jej syna a pod. Ak však žena nemá žiadnych príbuzných, na ktorých by sa mohla spoľahnúť, nevzniká ani možnosť dedičstva, keďže nemá čo a po kom dediť. V takomto prípade ale žena tiež nie je stratená a je o ňu postarané. Starostlivosť o takéto ženy potom pripadá na celú spoločnosť, na štát.
atd.... je toho strasne vela...
mam kamaratku ktora konvertovala a studovvala to a tiez vravela tieto veci, mala priatela a prve odpovede mala od neho a asi boli taketo preto ju to zaujala az konvertovala
on bol z gruzinska a velmi dobry chalan, u nich bola mama hlava rodiny, zeny dost silne
zalezi proste na tom kde clovek zije a co ho ucia su narody ktore si vysvetla koran ako chcu a este ho aj pouziju na co chcu
moslimov je vela zalezi od kraja od rodiny atd
mam dalsiu kamaratku talianka co bola 1 mesiac uz neviem kde taky spoznavaci ani nie zajazd neviem co to bolo
a bola tiez nadsena z vykladu
ja uplne suhlasim ze zena a muz su ini a ze caro a sila je v tom ze zena nechce byt muzom a muz zenou
kazdy mame svoje meisto tu a svoje povinosti
ja si myslim ze ziadne nabozenstv nebolo myslene zle len sa dostalo velakrat do zlych ruk
ja osobne ti poviem ze pre mna krestansvo co tvrdi "neklanat sa inemu" a vsetci sa klanaju krvajucemu cloveku na krizi
je trosku vtipne alebo smutne ... nehovorim o fararov co idu ako prvi proti zakonom
zenit sa a mnozit sa a oni klvoli majetkom ostavaju v celibate a dalej asi nemusim ani pokracovat
@seraa NIKDY nepochopim europanku ktora konvertuje,ja som v tej viere nenasla nic co by som chcela nasledovat a teda nemam ju podanu chlapom ani sprostredkovane cez podivny preklad koranu do europskeho jazyka.mam nastudovany originalny Koran ktory je schvaleny koncilom imamov v Saudskej arabii ako jediny spravny preklad do cudzieho jazyka no a moj muz mi ho vzal a schoval ked som mu davala prilis senzitivne otazky,nechcel aby som poznala pravdu.Ked uz mi nemal sancu to vysvetlit vlastnymi prikraslenymi slovami tak nechcel aby som si precitala ako to naozaj je.Baby vsak precitajte si Koran original vydany v Saudi a nespoliehajte sa na vselijake pofiderne vyklady a potom konvertujete na nieco o com nic neviete a budete sa hadat ze je to tak ako vam muz povedal a to skarede z islamu su len hlupe tradicie,Tymto vam ti vasi zahovaraju pravdu vyhovaraju sa na tradicie atd atd.....ich tradicie su uplne ovlivnene islamom,ziadne paganske ani ine tradicie neuznavaju ani si nic nevymyslaju ta viera je 1400 rokov stara ake tradicie by Tolko prezili???Jedine Koran ! Nedavajte sa oblbnut recami same si najdite pravdu,nebudte lenive nastudujte si original,ja viem je to pre vas nudne ked otvorite knihu same versiky ale da sa tomu porozumiet,Necitajte slovensky Koran,su to rozpravky!
@erjona Tak teraz som toto muzovi precitala...ten len kuka a smeje sa ze to je tvoj Koran,a ze s tym by urcite zeny suhlasili ale muzi nie ze nemas sancu .Najprv si myslel ze to asi bibliu prekladam , zeny maju v korane rovnake prava ako muzi????To bolo prve co sa ho chytilo a zacal sa smiat ze co by uz tie slovenky nechceli.On si mysli ze tu vymyslate nejaky Koran ludskou tvarou alebo co????
@erjona ja som to teda nebola, jediny podnetny prispevok čo som dala do tejto diskusie bol o stave ľudí vyštudovavších biologiu na Slovensku, aj mna si s niekym pletieš podobne ako vačšinu ostatných, ked chceš niekoho osloviť a pripomienkovať, tak si nabuduce vyhladaj presné meno, lebo takto tu sposobuješ len zmätok 🙂
@kuwait Ja nechapem o akom originale tu stale rozpravas. Ved su to presne urobene preklady. Aky zaujem ma mat vedec na preklade priklaslovat koran, ked sam neni moslimom. Nechapem potom tu logiku. Koran je ako biblia, ked ho nepochopis, tak potom sa smejes ako napriklad tvoj manzel. Zaujimave, ze moj manzel chape tak isto koran ako ludia, co ho studovali po dlhe roky a nepriklanaju sa k nasilnictvu 🙂
Západná spoločnosť sa nazdáva, že práve ich zmýšľanie je to pravé a správne. Nemyslia však na to, že mnohé muslimské ženy sa necítia byť zotročené alebo utlačované kvôli noseniu šatiek a zahaľovaniu sa. Mnoho muslimských žien si túto „cestu“ zvolilo dobrovoľne. Sú často krát na omyle, keď si myslia, že žena, ktorá sa rozhodne nosiť šatku či iný závoj, je automaticky utlačovanou ženou. Nazdávaju sa, že zahaľujúce oblečenie potláča ich slobodu, sexualitu a identitu. To však nemusí byť pravda. Islam ženskú sexualitu nepotláča, len ju smeruje iným smerom ako v západných spoločnostiach. Smeruje ju do manželského zväzku a rodinného prostredia.
Všetky spomenuté problemy a ťažkosti sú vecou kompromisov a tolerancie. Je možné spraviť isté ústupky na oboch stranách a tým zmierniť napätie. Je len na ľudoch ako k situácii pristúpia a zareagujú.

Jaj Fra to bola 🙂 Nevadi, podstatne je, ze nejedna baba napisala, ze neprispeje a prispela 🙂 Ok, mas s tym problem, ze prispievam dalej? Myslim, ze nie, lebo na vedenie komunikacie je treba dve strany s roznymi pohladmi 🙂 Aby bola zaujimava 😉