Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí
Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.
Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.
@dalal
@erjona
Erjona, to ze mas manzela moslima ic nemeni na fakte, ze to moze byt uzasny muz a ked si ty stastna, tak je to fajn. Ide o radikalne moslimske hnutie co vladne v gaze a su to teroristi. Za to, ze mas manzela moslima, neznamena, ze teraz musis branit kazdu moslimsku vetvu a hlavnie nie tu radikalnu teroristicku co roky pacha zlociny. Za to nie je zodpovedny ani tvoj muz ani ziaden iny normalny moslim ci moslimka. To, ze maju o zidoch napisane v Korane ze su prasce a treba ich vynicit a pozabijat je fakt, ale ak to moslim neberie doslova, ako Hamas!!, tak potom ok. Len sa mi zda ze obranujes nieco erjona, o com ani len netusis len preto, ze mas toho vyznania muza. Ved aj katolici pachali kolko zla, upalovali, a este aj pachaju. ked mne ako katolicke niekto dokaze ze ten a ten chlap je pedofil a este to prizna a je to KNAZ, iste ho nejdem obhajovat a obranovat len preto, ze je tej istej viery nez ja.
@mariuskaa Dakujem, isli sme ku svokrovcom, co byvaju severnejsie, lebo uz sa to nedalo...
Co sa tyka tvojej otazky - ano niektori tomuto veria, avsak vela sa o tom v zidovskom svete nehovori. Resp. ked som ja studovala judaizmus - a to som studovala dlho, tak tam sa toho vela nespominalo o tom, ze by zidia a arabi boli spojeni nejakym putom. Je tazke vediet odkial presne sa to rozvilo, kazdy ma svoju ideu, a kazdy si interretuje stary zakon inac. Avsak, to len na margo - pokial sa nezacala do osidlovania uzemia IL miesat britania a toto uzemie nebolo pod ich mandatom, arabi a zidia tu mozno na velke prekvapenie dnesnym ociam zili v MIERI.pomahali si, este 97 rocna starka mojho muza mi to obcas vyprava, ake to tu bolo dakedy, samozrejme bolo to uz potom, ale ona to zas vie od svojich predkov. Ale britania bola mudra premudra a narobila tu neporiadky. Co sa tyka tych 12 kmenov, ano to je pravda, resp tomu zidia veria. Su znamejsi ako napr. Cohen a Levi a potom menej znami. Priezviska tych 12 kmenov sa dodnes aktivne pouzivaju. Cize ano, tomu zidia veria. Ti, co maju priezvisko jedneho z 12 kmenov vedia svoj povod presnejsie. Ostatni nie. Ja tu zijem, pretoze mam muza z IL, nie je ortodoxny zid, normalny, ashkenazky zid, civilizovani a respektuje vsetky moje kulturne a nabozenske presvedcenia. Zijeme tu, pretoze tu mame zazemie aspon z 1 strany rodiny, ja viem dobre jazyk - jemu by trvalo asi dlho kym by sa svk naucil, ma tu dobru pracu, ja mozem byt s detmi doma, co tu neni zvycajne, zeny vacsinou skoro odchadzaju do prace, a su velmi emancipovane, ja nie som jedna z nich, vyhovuje nam klima, more. Ked je z gazy klud, vsetko je ok a naozaj bezpecne. v podstate aj teraz, lebo IL armada robi pre obyvatelov maximum a chrani ich ako sa da. urcite je to specificky stat, je drahy a ma aj svoje nevyhody. ale ja som tu spokojna.
@alice107 ahoj alice, ano v zdravi - nastastie i ked sireny hukali. Tie posty z tlace su az smiesne, co tu niekto dava, pretoze to, ze niekto zomrel v palestine je fakt, ale to preco je druhy fakt. nechapem po aky mam napisat, ze HAMAS su teroristi, nepristupia na ZIADNE verbalne vyjednavanie ci komunikaciu, obetuju stale civilistov aby mohli pisat kolko ich zomrelo, zbrane su stale v domoch civilistov, ktorym dom pred vybuchom zakazuju opustit a pod. Situacia je taka momentalne, ze prilietaju rakety neustale z gazy a nemat ochranu a kryty, uz by tu bola davno spust!!! navyse, strielaju veselo na tel aviv a pod, nie je to lahke. a pritom tu ziju aj moslimovia. no ale HAMAS, ako som spominala, to nezaujima. a aka konkretna je teraz situacia? V gaze je PARTY - dslova. po nete koluju videa a radost prislusnikov hamasu - samozrejme zakuklenych a obrovska radost - podarilo sa im vystrelit niekolko rakiet na tel aviv a vsetkym povedali ze zranili desiatky ludi v tel avive a zabijali. vsetci v ukrytoch uz 2h v tel avive, deti tam aj spavaju. obranny szstem rakety napalene na urban. zonu znicil, ostatne dopadly na otvorene priestranstva - tie nenicia. tak vsetkych obcanov gazy vyzyvaju k velkym oslavam. no hamas... co ti poviem
Prečo sa Židia a Arabi / Moslimovia neznášajú?
Otázka: Prečo sa Židia a Arabi / Moslimovia neznášajú?
Odpoveď: Po prvé je dôležité, aby sme si uvedomili, že nie všetci Arabi sú Moslimovia a nie všetci Moslimovia sú Arabi. Aj keď drvivá väčšina Arabov je Moslimami, stále je tam mnoho Arabov, ktorí nimi nie sú. Ďalej, v oblastiach ako je Indonézia a Malajzia je oveľa viac Moslimov, čo nie sú Arabmi, ako sú Arabský Moslimovia. Po druhé je dôležité si pamätať, že nie všetci Arabi neznášajú Židov, nie všetci Moslimovia neznášajú Židov a nie všetci Židia neznášajú Arabov a Moslimov. Musíme byť opatrní v tom, aby sme ľudí „nehádzali to jedného vreca“. Avšak, vo všeobecnosti platí, že Arabi a Moslimovia nemajú radi a nedôverujú Židom – a to isté platí aj naopak.
Ak existuje nejaké priame biblické vysvetlenie pre túto nenávisť, tak sa musíme vrátiť až k Abrahámovi. Židia sú potomkami Abrahámovho syna Izáka. Arabi sú potomkami Abrahámovo syna Izmaela. Je jasné, že nastane nepriateľstvo medzi dvoma synmi, keďže Izmael bol synom otrokyne (Genesis 16:1-16) a Izák synom zasľúbenia, ktorý mal zdediť Abrahámove požehnania (Genesis 21:1-3). Po tom, ako sa Izmael vysmieval Izákovi Sára prehovorila Abraháma, aby poslal Hagar a Izmaela preč (Genesis 21:11-21). Je pravdepodobné, že toto spôsobilo v Izmaelovom srdci ešte väčšie pohŕdanie Izákom. Anjel predpovedal Hagar, že Izmael bude „naprotiveň všetkým bratom“ (Genesis 16:11-12).
Náboženstvo Islamu, ku ktorému patrí väčšina Arabov urobila toto nepriateľstvo ešte hlbšie. Korán sa rozchádza nad tým, ako sa majú Moslimovia správať ku Židom. Na jednom mieste prikazuje Moslimom, aby sa ku Židom správali ako ku bratom a na inom mieste im prikazuje, aby zaútočili na Židov, ktorí odmietnu konvertovať na Islam. Korán tak isto vytvára konflikt a otázkou toho, ktorý Abrahámov syn bol synom zasľúbenia. Židovské Písmo hovorí, že to bol Izák. Korán hovorí, že to bol Izmael. Korán učí, že to bol Izmael, ktorého Abrahám skoro obetoval Pánovi, a nie Izák (v rozpore s Genesis, kapitolou 22). A tak hádka o tom, kto bol synom zasľúbenia iba prispieva ku dnešnému nepriateľstvu.
Avšak, tento dávny koreň nepriateľstva medzi Izákom a Izmaelom nevysvetľuje všetko dnešné nepriateľstvo medzi Židmi a Arabmi. V skutočnosti, po tisíce rokov v histórii Stredného Východu žili Židia a Arabi v relatívnom mieri a ľahostajnosti voči sebe. Hlavný dôvod nepriateľstva má svoj pôvod v modernej dobe. Po 2. svetovej vojne dali Spojené Národy časť zeme Izraelu Židom, no v tom čase bolo toto územie prevažne obývané Arabmi (Palestínčania). Väčšina Arabov vehementne protestovala, aby Izraelský národ obsadil toto územie. Arabské národy sa spojili a zaútočili na Izrael, aby ich vyhnali z krajiny, no boli porazení. Od tej doby bolo medzi Židmi a ich Arabskými susedmi veľké nepriateľstvo. Izrael existuje na jednom malom kúsku zeme, ktorý je obklopený oveľa väčšími Arabskými krajinami ako je Jordán, Sýria, Saudská Arábia, Irak a Egypt. Naším názorom je, že – biblicky hovorené – Izrael má právo na to, aby exitoval ako národ na svojej vlastnej zemi, ktorú mu dal Boh, ako potomkovi Jákoba, vnuka Abraháma. No zároveň silne veríme tomu, že Izrael by sa mal snažiť o mier a preukázať úctu svojim Arabským susedom. Žalm 122:6 vyhlasuje, „Proste o pokoj pre Jeruzalem: Nech žijú bezpečne tí, čo ťa milujú!“
Je známe, že aj mnoho uznávaných historických osobností, verejne prezentovalo svoj negatívny postoj k Židom.
Dr. Martin Luther (1483 – 1546)
Oni nepracujú, nerobia ale všemožne na nás zarábajú , a my s tým vôbec nič nerobíme, ale naopak im to umožňujeme. Teraz majú naše peniaze, majetky a sú pánmi v našej zemi, kde sú vo vyhnanstve.
o • Ľudovít Štúr (1815 – 1856)
Aby mohlo zemianstvo svoj ľud lepšie zdierať a aby tak čím viac vyťažilo v svoj prospech z jeho úbohej kože, využilo v tomto svojom úpadku Židov, ktorým prenajímalo jeho majetky. Mukám a utrpeniu ľudu nebolo konca-kraja. Tento cudzí národ, nespojený nijakým putom s naším národom, národ, ktorý zo zásady zavrhoval kresťanstvo a preto nepoznal lásku k blížnemu, hrozným spôsobom šafáril medzi našimi kmeňmi. Bezohľadne vyciciaval v svoj prospech a v prospech zemianstva úbohý ľud a snažil sa ho mnohorakým spôsobom zviesť a morálne rozložiť, nemilosrdne a s podporou zemianstva ho pripravoval o majetok. Odtiaľ pramení hlboká antipatia našich kmeňov voči tomuto Bohom zabudnutému národu, a na druhej strane silný odpor voči zemianstvu, ktoré ľud považoval za príčinu takéhoto zlého zaobchádzania a cítil sa ním vydaný napospas cudzím, bezcharakterným kramárom.
Karol Marx (1818 – 1883)
„Čo je základom judaizmu?
Praktická potreba, sebazáujem.“
„Čo je svetským kultom Žida?
Obchodníčenie.“
„Čo je jeho svetským bohom?
Peniaze…“
„Čo bolo samo o sebe, základom židovského náboženstva?
Praktická potreba, egoizmus. …Peniaze sú horlivým bohom Izraela. …Židovského boha sekularizovali a stal sa z neho boh tohto sveta. …Sociálna emancipácia Židov, to je emancipácia spoločnosti od judaizmu.“
Henry Ford (1863 – 1947)
Žid je svetovou hádankou. Vo svojich masách chudobný, predsa kontroluje svetové financie. Roztrúsený za hranicami bez krajiny alebo vlády, ale doteraz prejavuje rasovú jednotu a húževnatosť, akú nedosiahol doposiaľ žiadny iný národ. Žijúci podľa zákona ako právne nespôsobilý no skoro v každej krajine, on bol postupom času finančnou oporou kráľovskej moci. Staré proroctvá hovoria, že sa Židia vrátia do svojej vlastnej zeme a z tohoto centra budú vládnuť svetu, ale až vtedy keď podstúpia nápor zjednoteného útoku všetkých národov ľudstva.
Jednoduchému spôsobu zárobkov, ktorému sa oddáva väčšie percento Židov, než príslušníkov ktorejkoľvek inej rasy, je obchod. To môže byť len kúpa alebo predaj starej bielizne- ale je to vždy obchod. Od predaju starých šiat až po kontrolu medzinárodného obchodu, je Žid hlavne nadaný pre biznis. Viac než ktorákoľvek iná rasa prejavuje zvláštny odpor k fyzickej práci a tento odpor vyrovnáva práve rozhodnými prispôsobením sa obchodu. Nežidovský chlapec hľadá zamestnanie v odbore remeselnom alebo technickom; ale mladý židovský chlapec začne račej ako poslíček, predavač alebo úradník, pokiaľ tieto povolania majú vzťah k obchodnej stránke zárobkového života.
Podobne v islamskom náboženstve, ktorého vznik sa datuje do okolo roku 650 n. l., sú zaznamenané časté protižidovské texty poukazujúce na židovské obchodné praktiky.
Korán str. 38 ods. 71: Vlastníci písma (kresťania, židia), prečo obliekate pravdu do klamstiev a prečo skrývate pravdu, hoci ju poznáte.
Korán str. 38 ods. 75: Sú medzi vlastníkmi písma niektorí, ktorým dáš talent a vrátia ti ho, a iní, ktorým požičiaš dinár, nevrátia ti ho, ak stále na nich nenaliehaš. A to preto, lebo
hovoria:„Nemáme voči pohanom žiadne povinnosti.“ A voči bohu vedome klamú.
Návod na riešenie
Práve židovská pýcha, namyslenosť a viera vo vyvolenosť (nadradenosť) spôsobuje dnešné protižidovské nálady. Židia by možno návod na riešenie tejto problematiky mali hľadať vo svojom náboženstve.
Starý zákon Str. 203
Obrátenie a obnova Izraela. – 40 Keď uznajú svoje hriechy a hriechy svojich otcov, vierolomnosť, ktorú voči mne spáchali a ktorou sa mi protivili…
Z biblického textu je zrejmá potreba vlastného, sebakritického pohľadu u samotných židov na svoje historické, ale aj súčasné správanie, s poukázaním na uznanie svojich hriechov a hriechov svojich otcov.
M.M.
Zdroje
Ľudovít Štúr – Slovanstvo a svet budúcnosti
Henry Ford – Svetový žid
Dr. Martin Luther – Židia a ich klamstvá
Korán – Muslimská svatá kniha
Biblia – Sväté písmo
@canerko a to co znamena ze znama osobnost nemala rada zidov?hahaha to nema ziadnu vypovednu hodnotu vobec. tazko prehadas stary zakon koranom ci novym. ten je najstarsi, z neho prameni VSETKO a to ze si to koran pozmenil a aj krestanstvo, tak to moze urobit kazdy. a o akych hriechoch hovoris? vidiet ze si skopirovala nieco a asi si si neuvedomila, ze to ma nulovu vypovednu hodnotu. Na zidov vzdy vela ludi ziarlilo, a pokial sa im nedarilo tak ako zidom, hned ich zavrhovali - to je typicke pre cloveka. Navzse nikde nenajdes tolko nobelovych cien, oceneni, modernej techniky, inovacii a napadov a kreativity ako medzi zidmi. ak veris tomu, co si napisala, zhasni si svoj pc, pretoze vacsinu programov na ktorych ide, vymyslel nik iny ako zid.
@canerko nesledovala som tvoje komenty predtym, len z tohto jednneho sa da lahko chapat, ze mas aj ty k zidom negativny postoj. Preto som myslela ze sa stotoznujes s tymi ludmi a hovoris, ze AJ oni (ako aj ty) ma taky postoj k zidom. A bolo mi teda smiesne to, ze niekto si berie priklad zo znamych osobnosti, co podla mna nema ziadnu vypovednu hodnotu. to je cele. Takze len tolko. Cize to neber ako utok ani nic podobne, nevedela som ze to postujes len ako priklad. myslela som ze sa s tym ztotoznujes, a to by sa mi zdalo prinajmensom neopodstatnene.
@canerko pre mna Ludovit Stur nie je ziadny velky ci maly. Je to clovek ako kazdy iny, co mal svoj nazor. To ze slovaci nevedeli hospodarit s peniazmi a sami ako pise Stur, zidom prenajali svoje majetky a pod. (ktovie, co je na tom, co pise Stur pravdy...), to je ich rozhodnutie. Ak sa zidia dokazali vynajst a slovaci nie - ako je tomu casto doteraz, ved aj nasa hymna recie slovensko co tvrdo spalo....aby sme sa zobudili, tak potom bohuzial Slovaci boli v tomto menej schopni, a je tak tomu doteraz. Co neni zle ani dobre, je to fakt. A stur - ako pises otec naroda slovenskeho bol iste zaujaty voci inym etnikam, jeho vyjadrenie sa mi zda prinajmensom rasisticke ked pise ze je to narod nespojeny s nikym, a ze su cudzi a zabudnuti Bohom. No a to, ze krestanstvo vzniklo zo zidovstva az 300 rokov po jezisovej smrti, ak nie neskor, a ze Jezis bol zid, a ze aj Stur uznaval stary zakon ak dodrziaval 10 prikazani, tak to sa mi velmi nezda aby oznacil zidov ako narod Bohom zabudnuty. a cudzi? aky narod nie je cudzi ak je iny???
mimochodom najnovsia sprava: "Palestinske ministerstvo vnutra v Gaze varuje a vyzyva civilistov aby v ziadnom pripade nespolupracovali s upozorneniami a vyzvami armady IL na opustenie stvrti ci domov tesne pred utokom". "Izrael vam posiela spravy a upozornuje, aby ste opustili vase domovy a urcite oblasti pred utokom, ale nerobte tak. Dokazte im ze ste silnejsi = v preklade nechajte sa zabit". Tak co na toto povedat????? IL chce znicit rakety a zbrane co maju v domoch tak aby civilistov neranil. Upozornuje ich ale ich vlastna vlada ich vyzyva k opaku. No je k tomu treba nieco dodat???
kto rozumie tak tu to je
משרד הפנים בעזה לתושבים: אל תשתפו פעולה עם אזהרות הפינוי של ישראל
דובר משרד הפנים בעזה, איאד אל-בזם, קרא לתושבי עזה בכל אזורי הרצועה שלא לשתף פעולה עם האזהרות שישראל מפיצה באמצעות מנשרים והודעות קוליות בטלפונים.
הערב הודיע גורם ביטחוני בכיר כי צה"ל מתכוון לעבור לשיטת "הקש בגג" בשכונות שלמות בעזה. "נעבור לדפוס של פינוי אוכלוסיה פלסטינית בצפון הרצועה, משם ירו את הרקטות ארוכות הטווח. הם יקבלו הודעות להתפנות ונבהיר להם שגורמי טרור פועלים לצידם. לאחר הפינוי התקיפה שם תהיה משמעותית", הוא אמר.
@canerko no to si vytiahla nenavistne vyroky slavnych proti zidom?? uz ti tam hyba len mel gibson 😕
@lukada dakujem za odpoved.Ja vidis bi som mala velmi silne dovody nenavidiet niektore narody konkretne srbov aby si porozumela.Ale aj napriek tomu co urobili mojej rodine a mojmu narodu ja v o svojim srdci nepestujem nenavist voci im.Situacija u vas je velmi kriticka a neuznavam tu nevrazivost a lutujem kazdu jednu obet aj na jednej aj na druhej strane.Sucitim s kazdou matkou ktora musi zit s vrazdou svojich deti.Ak niekto moze najlepsie pochopit tu bolest tak som ja prave ta osoba lebo som si sama presla tym peklom aj moja rodina a to este horsim nez si vies aj predstavit.Ale aj tak nemozem nikoho nenavidiet,jednoducho v mojom srdci neni miesto pre nenavist.
@leishmania tak ho tam daj ked chces.co som nasla to som kopirovala a este raz nepovedala som to ja a neznamena ze sa s tym stotoznujem.v mojej odpovede lukade som jasne povedala svoj postoj k situacii
@canerko ved nik ti nekaze nikoho nenavdiet. ja som pisala len o sucasnej situacii a o tom, ako sa tu veci maju. Pokial matka NECHCE smrt pre dieta, tak chapem ake je to strasne. Avsak matky, ktora vlastne dieta vystavi smrti v mene allaha alebo preto, ze teroristi jej povedia ze tak bude silna ak necha dieta napriek vyzvam IL zabit, o tom si myslim ze je to sialene. A ta matka to spravi, potom nie je nad polutovania toho dietata. Matka je pre mna potom nulovou hodnotou.
inak vcera bolo vyrocie masakru nad moslimami v Srebrenici.Aj kosty mojho uja su tam a nemozeme ho pochovat lebo jednoducho sa nenasli vsetky pozostatky.To je tragedija,bez ohladu k statnej prislusnosti,viery alebo narodu
@canerko no je o zvlastne kopirovat prispevky s ktrymi clovek nesuhlasi...mne by to teda nenapadlo kopirovat sem prispevky preco ludia nenavidia napr americanov ak k nim nemam negat postoj
@leishmania suhlasim aj mne sa to zda cudne...preto som na to tak aj reagovala...
@leishmania Niesme pod slnkom vsetci rovnaki,preco stale hladate za tym nieco co tam neni?!?Dobru noc uz je neskoro.@lukada zelam pokojnu noc
Lukada ahoj, som rada, ze ste v poriadku. videla som spravy prave. ukazovali ludi na ulici v tel avive ako sa skovavaju autekaju pred raketami. v novinach som citala, ze od utorka palestina zaslala na izrael 700 rakiet.
to ozaj nepotrebuje komentar. ta nenavist k izralelu zo strany palestiny je chorobna.ako ich konanie.
ja neznasam akekolvek nasilie. v mojom povolani prichadzam do styku prave s takou nenavistou moslimov. ci su to zidia, ci europske manzelky tych moslimov a ich rodiny napriklad.
takze viem, ze s takou nenavistou sa neda sadnut za jeden stol a rokovat. ci uz je to v ramci pokusu o zmierenie tych manzelov , ci narodov.
ja ako som pocula tento tyzden od jednej znamej co tam prechodne zila a prcovvala ako architektka, tak na ten zivit v enurtalom strachu ci preventivnych cviceni behu do ukrytu si nemohla zvyknut.
ako to popisovala , ako s detmi ked sla na ihrisko tak vsade boli napisy ,kde je ukryt a tusim 17 minut mali na to,aby sa do neho dostali.
takze si viem urobit aky -taky obraz denneho zivota v tam.a teraz toto si ozaj ani neviem predstavit. asi nikto, kto to nezazije na vlastnej kozi. bomby v 21 storoci , ktore utocia na nevinnycch ludi.a pomätenci, ktori civilistov vyuzivaju ako ciele na svoju pomstu.a ete maju party. ale to som zazila aj tu v de . ked zabili v rodine ´´neposlusnu´´ dceru, tak pribuzni oslavovali. ze ´´ochranili svoju cest ´´ na to ozaj clovek ani nema slov , na taketo spravanie a myslenie.
zomieraju ludia v mene pomätenej ideologie
ako si si zvykla na zivot v neustalom cakani na utoka v neustalom rytme cvicenia sa skryt? a co deti? ako to vysvetlujete svojim detom vseobecne?
ja si fakt neviem predstavit , zeby moje deti museli zit takto v o vojnovom stave neustale. fakt neviem......
tie zeny co tu pisu a skor ospravedlnuju akoby tie utoky si ani nevedia taky zivot predstavit. a v mene coho? v mene nejakej pomätenej ideologie.
tak si davaj na seba pozor ,ak je to vobec mozne v takom rezime.
@lukada @leishmania
nejde mi nezareagovat na vaše reči o dobrých izraelských vojakoch chrániacich palestinskych terorististov- v skutočnosti sa židovskí okupanti správaju ako zvery- napriklad viď nasledujúce video. Hovorím z vlastnej skúsenosti tak nešírte klamstvá.
takto sa hrajú muslimské deti, ktovie čo z nich vyrastie?
@lienkarosita nie si jedina ktora ma vlastnu skusenost so zivotom v IL ak vobec mas. Neviem ktora by si vybrala zit keby mala na vyber s izraelcanmi alebo dakou skupinkou hamas. Vidim ze si sa kvoli tomuto prispevku zaregistrovala aby si mna a lakuda mohla konkretne oslovit??? Keby si chcela linky o zverstvach zo strany hamasu tak to tu mozme strany polepit...ak mas vlastne skusenosti tak ich kludne napis neviem co take som napisala ze si mala potrebu ma oslovovat a v com klamem konkretne?
@dalal, pokud si pamatuji Alice jsem svoje řekla, abastě taky a s malkuna se nebavím, protože posledně dvě jmenová jsou podle mého troll, a na takové je lépe nereagovat. Překvapuje měn že ty se nechám jimi vyprovokovat.
Abych nezapomněla, Palestina sice není stát, ale nějaké zřízení mít bude, když v česku je palestinský velvyslanec, teda byl do nového roku, než ho při stěhování zabila bomba. nejdřív všichni prohlašovali že to byl atentát, ale pak zjistili že tu bombu v trezoru nechali oni sami kromě ní tam měli pár samopalů a dalších výbušnin. Což je mimochodem zakázané. Bůhví jak by to dopadlo, kdyby nálož vybuchla při převážení obývanou čtvrtí.
Přemýšlím proč za něco takového česko nevypoví velvyslanectví. Asi proto že by to bylo považováno za rasizmus a xenofobii.
@leishmania klamstvo je zvaľovať všetko čo sa v danej oblasti deje na hamas. Izrael ma v aspoň taku vinu a predstavovať si že Izrael vystupuje ako brániaci sa štát je naozaj nehorázne. Moje video je ukážka zaobchádzania izraelských vojakov s palestinskymi deťmi. Ja som žila roky v Palestíne ( teda aspoň tam kde Palestína predtým bola) a čoskoro sa tam vraciam. Takže nevydávaj informácie podávané izraelskou tlačou za jediné správne. Ja som vydatá za Palestínca ktorý čuduj sa svete nieje ani príslušníkom Hamasu ani teroristom. Takže moj pohľad je aspoň taký autentický ako tvoj. Ibaže ja podľa reakcií tu som na nesprávnej strane. Oslovila som obe lebo vy ste zavádzali.
@lienkarosita niekoho mi pripomínaš, niekoho, kto tu už prispieva, máš veľmi podobný spôsob vyjadrovania.

@erjona co pochybujes a kto vladne v gaze?ved sami sa tak nazyvaju a konaju tak ake pochzbz_ kebz to bolo len take jednoduche vojst tam a pochytat ich nemyslis, ze uz by to davno IL spravil? Ale ked je v kazdom dome naskladane 10 - tky rakiet, zbrani a pod, a nevadi im sa sebevrazedne obetovat pre allaha tak by ich hned zabili a nebolo by ich malo. A co sa tyka obeti, na IL strane nie su obete PRETO, ze sa IL brani a dokaze sa branit. Aj Hamas sa moze branit a moze branit gazu, ale on naopak - NASCHVAL vystavuje civilistov utoku. Jemu totiz na nich nezalezi. Nie nadarmo je to "radikalne moslimske teroristicke hnutie".