Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí
Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.
Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.
@vevesh Kamaratkyn manzel studoval na slovensku pedagogiku a je z iraku a ten, kedze je s kamoskou zobraty paltil, tiez len klasicku formu studia - inak skoncil Mgr. ako najlepsi s cervenym diplomom a to sa este aj po slovenky stihol naucit a aj jeho diplomovu pracu chcu rozsirit a vydat ako ucebnicu pre studentov - michodom, tiez moslim 😀
@erjona dobre sukromne uni su aj at platene.a pre zahrnicnych studentov tretich krajin su v at unii platene. neviem,kolko nemcov studuje v at na statnych uni. ale viem o nemcoch,ktori studuju v de na sukromnych uni ci vo svajciarsku ,ci v usa ci v gb. a skolne je teda vysoke.
vidis,at verejne skoly su v at nespolatnene.a predsa tam nie je boom studentov z chudobnych krajin .jednmoslimskych.pretoze to nie jej len o poplatkoch za skolne.ale o celkovych nakladoch na zivot tych studentov v at.a samozrejme aj o tom,ze nedosahuju dostatocnu vedomostnu uroven na studium hoci len na statnych at uni.a oni si musia skolne platit.pretoze pochadzaju z tretich krajin.
@vevesh no aka je to ´´normalna ´´ uni. ?taka,co nema taku kredibilitu,ako ta spickova? no vidis,a ani v tych v de nestuduju ti studenti z moslimskych najmä chudobnych krajin velmi. pretoze na to nemaju jednak financne/aj naklady na zivot k tomu / plus vedomostne.
ato nehovoriac o spickovych uni.
tak o com to vlastne debatujeme?
poznas syna nejakeho ministra zo zapadnej eu,zeby studoval na sk? 😉 co myslis,preco nestuduje? no preto,co som uz uviedla v mojich prispevkoch.
a na sorbone som studovala. a ver,ze bez financii a to dobrych by sa to nedalo. to vies,ta uni sa musi platit,okem toho,ze mas dobry mozog.a naklady na zivot v parizi su ozaj vysoke,mozes mi verit. 😉
@alice107 takze tymto prispevkom si ma jasne presvedcila, ze o problematike vysokych skol a ich navstevnosti, ako na sk tak aj v zahranici, nemas ani ponatia. ak si tu sorbonne naozaj studovala tak indi-vindi plan, inak by si tu nenapisala, to, co si napisala...sudit niekoho inteligencne schopnosti podla nabozenstva resp. povodu, hovori o niecom inom, ako o tom, ze si studovala v parizi...a ake su naklady v parizi vedia viacere z nas, nie si jedina, kto tam bol/byval, studium ak si obcianka EU sa vzdy da utiahnut z "brigad"
a neodpustim si pripomienku, v akej moslimskej krajine si bola, ze vies, ze tito ludia na to nemaju, aby na zapade studovali?
@alice107 To co si tym chcela napisat, ze moslimovia su sprosti, ci co, no moja, by ta preskocili tri krat - v kazdej krajine sa najdu ludia s IQ Einsteina - to si vazne väcsiu hlupost ani napisat nemohla... Co si ich vsekych skusala, ze vies, na akej su inteligencnej urovni?
Nespoplatnene pre EU-Bürger... citaj prosim ta poriadne 😉
@vevesh ja vidim ,ake postavenie a uznavanie svojich diplomov a a tastacii maju lekari ,prichadzajuci pracovat/zdokonalovat sa/ na rocnu zmluvu do de z moslimskych krajin. pracuju ako asistenti.lekari.nie su im uznavane ich pripadne atestacie z ich krajin ,ani niektore skusky z ich uni,
.
a to,ake vedomosti maju sa mozu pacienti statnych nemocnic u presvedcit sami velmi casto.ak maju to ´´stastie´´ na lekara moslima. ato zial maju dost casto. a seflekari maju s nim zle skusnosti velmi casto. s ich pracovnou moralkou, ale hlavne s ich poniman islamu ,co pletu do prace tiez. napriklad sa brania pouzivat dezinfekciu,kde je samozrejme alkohol.a o ich jazykovych znalostiach ani nehovoriac.
a co sa tyka inteligencie,tak ja tu nesudim nikoho,,ja pisem,aka je realita.
a co sa tykawsorbonne,tak ty si tam studovala? ak nie,tak sa o tom nemusime bavit.nevies o tom nic. ty mas skusenosti z nejakej statnej uni ,kde si bola na stipendium. takze o tom pis .
no ano,nektori studenti si zarabali brigadami ,ini mali s tudenstske pozicky. ja som nemala ani jedno ani druhe.
@erjona vies o tom ze vela prislusnikov moslimskych krajin je vysledkom inbridingu a to viacnasobneho? tak odtial to nizsie iQ maju. 😉 tie ich deti v de su velmi casto ziakmi specialnych skol . aj ich uni su na nizkej urovni .takze na ne stacia .ale nie na uroven uni v eu ci usa.
@alice107 sorbonne je statna uni..pre tvoje info...a stipko sa dava na studijne poplatky, nie na platenie najmu...
a o tych lekaroch si zasa z ktorej palice vytiahla?de neuznava diplomy zo zasady, nebude predsa obsadozovat pracovne miesta asuländermi, ktore ma urcene pre "svojich". len jedna rada pre teba: nedavaj si operovat klby v mnichove, ani v singen-singen ci frankfurte, pretoze ta bude s pravdepodobnostou asi 85 percvent operovat jeden z najblizsich znamych mojho muza. on je iracky kurd, zije v iraku a patri medzi top 15ku ortopedov na svete, striedavo operuje v iraku, nemecku, svajci a amerike..a ludia sa deru, aby ich operoval, lebo je dobry..moj obvodny lekar je tiez jeden z najlepsich a je to moslim, a jeho nabozenske vyznanie nema nic spolocneho s jeho lekarksymi znalostami a kvalitami...takze to o tych asistencnych lekaroch si hovor niekomu, kto tu nebyva....mozno ti aj uveri...
@vevesh ja viem,aka je je sorbonne uni. 😉 a viem, na co je urcene soc.stipko. ale to nema nic spolcne stym,ze na sorbonne bolo mtreba platit skolne. 😉
ako vidim,nevies preco v de davaju tym cudzincom rocne zmuvy na pracu v statnych nemocniciach.uz som to pisala.jednak preto,ze sa maju ti cudzinci zdokonalit vo svojej profesii. a dalsia vec je ,ze nemecki lekari idu pracovat do zahranicia a do sukromnych uni. lebo ta praca je malo honorovan v tych STATNYCH:.to nevies?
dik za radu. ale ak raz budem potrebovat operaciu klba,pojdem do ch. 😉 tam som spokojna so sukromnymi nemocnicami velmi. tak ak tam ako spicka operuje v sukromnej klinike niekde ten spickovy lekar z iraku,,tak mozno pouvazujem o jeho sluzbach.ak je taka spicka.
no ,co sa tyka tych arabov ,co robia asi tentov lekarov,tak ty asi nezijes v de. ked nevies,ako to chodi . zeby som zle videla doklady ZO ZAMETNANIA muzov zien,co su v de vydate za tych aRAbskych lekarov? ked niekEdy tvrdia,ze ich sef je rasisticky prOti nim zaujaty.a vysvitne,ze ich prAcovna morlalka bola´´´pod psa.´´.
prosim ta. naco pises nieco,o com nemas ani ponatia. 😉
Nuz ja zo skusenosti nemozem povedat ze by arabi boli az tak vynimocne inteligencne nadani.Lekari ktori tu su,kuwaitania,pakistanci,indovia,iranci,egyptania ti sa vobec nechytaju na zapadnych lekarov ktori tu obcas chdia na pracovnu navstevu.Taky American alebo nemec lekar skova do vacku vsetkych ,ved preto ich sem pozyvaju na pracovne navstevy a ked su kuwaitania tazko chori tak sa tu neliecia,stat im plati liecenie v UK,Amerike,Nemecku ,Svajciarsku lebo su si toho vedomi ze tu niesu lekarske kapacity aby ich liecili.Zakladom je ZLE VZDELANIE na univerzitach.Ani Kuwaitska ani egyptska ci ina nieje na takej urovni ako Harvard,Cambridge,Sorbonne,Yale.moj muz je toho prikladom,2 a pol roka studoval kuwaitsku universitu a 1 a tristvrte roka Harvard,tie roky na KU moze pokojne zahodit jedine co je mu v praci uzitocne je to stadium z Harvard.
Mnoho studentov odtialto maju statne stipendium ak su nie az tak blbi dostanu sa do USA ak su dost inteligentni tak aj na Harvard ale tam si musia studium platit sami ,stat plati len take odpady uni ako Uni Ohio,Nebraska a podobne ,ziadne prestizne lebo tie su drahe.A k tomu vela tych studentov vypadne po roku alebo kazdy rok opakuju viac krat je to pre nich tazke.A nejde len o studentov z Kuwaitu,su tam aj ostatni arabi ved tie lacne uni v USA su ich zbierkou,vsetci maju problem ze stadium je tazke pre nich.Pracovne su potom na tom tak ze na jedneho inzniera kuwaitskeho je jeden expert zo zapadu aby robil to co miestny nevie, v priapde lekarov posielaju pacientov do zahranicia .Takze geniovia asi nebudu.Ja som tu pisala o iranskom lekarovi ktory na zaklade priznakov a testov nedokazal diagnostikovat ladvinove kamene,ludia tu mru alebo maju trvale nasledky ako na beziacom pase zo zlej diagnostiky,zapadniar ked tu ochorie nejde k lekarovi ale na letisko a domov k svojim lekarom,ja som tu teda v zivote ziadneho belocha pacienta na poliklinike ani klinike za tych 20 rokov nevidela,proste nemaju odvahu .A ked uz beloch (ja )pridem zo zapalenym hrdlom k lekarovi tak jeho prva veta je STE AMERICANKA????????? A ja mu na to STE TERORISTA????????Preco sa ma pyta taku otazku a tvary sa pritom ako rekrut na jihad???????Ja im tiez neverim radsej si ten amoxil kupujem v lekarni
@alice107 : " preto by mali varovat kazdu zenu ,ktora chce sobas z muzom z moslimskej krjiny. a vies preco,pretoze potom tie zeny a to bez VINIMKY maju problemy a znova sa vracaju na tie urady a ziadaju pomoc,ktora im vsak nemoze byt poskytnuta"
Neriesila sa slobodna zena, ale vydata. Vypytovali sa jej: "Preco sa vydala za moslima?"
Samozrejme, ze uradnici maju postupovat len podla oficialnych smernic. Nesmu riesit v ofic.styku nic osobne, ani na Slovensku. Ak maju info na letaku, maju ho poskytnut alebo oficialne spravy o danej krajine. Mozu oficialne upozornit na pravne aspekty vyplyvajuce z postavenia zien v danej krajine. To je vsetko. Emocionalne sa neangazovat v pracovnom styku. Tie zeny su dospele a zodpovedne same za seba.
Tak ako americki uradnici neriesia vopred dosledky niekoho konania a v pripade, ak zeny v moslimskej krajine zle dopadnu, nesu si same nasledky, tak je to aj v pripade slovenskych uradnikov. Co tam chces nariesit pri vydatej zene. Nech sa tie zeny stazuju, vypisuju, platia si pravnikov. To je ich vec. Na to maju pravo. A slovenske urady nech konaju podla platnych zakonov. To je zase ich povinnost. Dotycne nebudu ani prve ani posledne. Ani svadba s krestanom nezaruci, ze sa zivot nejednej zeny nezvrhne k zlemu.
Inak, si zaujata. Nie vsetky sa vracaju, a uz vobec nie bez vynimky. Mnohe sa sice po rokoch realne pozeraju na svoje manzelstvo, tak ako vacsina zien, ale akceptuju ho. A najma tie, co zostali zit aj s partnermi v Europe, Amerike.
Zbytocne sa angazujes v pripade vydatych zien, ktore sa uz davno rozhodli. Ak mas pocit, ze mas co povedat a s konkretnymi linkami k slobodnym, adresuj svoje prispevky vseobecne.
@alice107 Hlavne, ze vsetci studium skoncia (urcite sa najde par vynimiek co nie) ale drviva väcsina ano. Inak moslimovia dezinfekciu vymysleli a brania sa ju pouzivat - prosim ta informuj sa predtym ako tu tvoje mudrosti pises, 😀 😀 😀 😀 😀 😀 uz davno som sa tak dobre nezasmiala ako dnes rano 😀 😀 😀 😀 😀 dakujem za prijemny start mojho dna 😀 😀 😀 😀 😀
Aby bola UNI platna v EU je to pre kazdu tretiu krajinu povinne si robit este (podla skoly - nejake rozdielove skusky, popripade 1-2 semestre si sadnut na do lavic) - tak isto aj RUSI to musia robit a nemusia byt ani moslimovia. Toto len nasvedcuje, ze sa tejto problematike vobec ale vobec nerozumies!!!
@alice107 Este taka perlicka, co sa tyka inteligencie EU obcanov - statne skusky z uctovnictva v rakusku som robila popri dalsich 8 skusok na vyske - bolo nas 25 na spominanom kurze a vies kolky sme dostali diplom? Ja a este jedna mlada rakusacka z 25 ucastnikov! A teraz mam tvrdit, ze pozri aki su rakusaci sprosti? Akoze posudzovat IQ podla nabozenstva je uplna stupidita, nemyslis?
@erjona Tak tu neuznavaju napriklad studium zo Sovenska,Ciech,Ruska bez skusky pred komisiou.musia sa jej podrobit kuwaitania ktori tam studovali(diplom nestaci ako dokaz)a musia sa jej podrobit slovensky a cesky lekari predtym nez tu prijmu zamestnanie.Pritom KU je rovnako nizkej urovne ako SK CZ VS,nemaju doveru v postkomunisticke krajiny a ich VS. Ale stipendium im tam platia.SMIESNE!
@erjona su vsetci sprosti bohuzial tu som sa s vynimkou nestretla keby sprosti neboli preco by tu bolo vyse STVRT miliona zapadnych expertov na vsetkych klucovych miestach???PRETOZE VLADA NEDOVERUJE VZDELANIU A SCHOPNOSTIAM SVOOJICH OBCANOV ANI OBCANOV INYCH ARABSKYCH KRAJIN KTORI TU PRACUJU.Platia zapadnym expertom 3 krat vacsie platy ako domacim pretoze vedia ze s domacimi a ich vedomostami by to slo dole vodou.
@kuwait No slovenske VS nie su na nizkej urovni, pretoze ti platia v EU - rozdielove skusky sa robia kvoli rozdielom v legislative, preto si musis sadnut do lavic a nie preto, ze by si diplom dostala za malo vedomosti. A co sa tyka tretich krajin - vies ako sa hovori, ake pozic, take vrat 😀
Na slovensku arabi studuju 10 rokov 4-5 rocne studium 😀 v Amerike to iste 10 rokov!!!!!!!!!!!!!!!!!! To mi ako ze by boli geniovia nepripada.Najhorsi su lekari,egyptsky a iransky zubari fixuju zuby tak ako sa to robilo pred 40 rokmi,vobec nepoznaju nove postupy a su to mladi lekari co vysli zo skol nedavno! Zastarale sprostosti ich tam ucia v Irane,Egypte 😀
@erjona VS Slovenske ???Kdeze ti Slovak dostane pracu v EU ako lekar ,inzinier??Ved tam robia podradne prace,musia si zaplatit diferencne skusky az potom mozu pracovat v obore a tu ???Aka legislative?Pred lekarskym konziliom musi zodpovedat otazky v lekarskom obore cim ho preskusaju ze je kompetetny a ma v obore dostatocne vedomosti v ramci tunajsieho standardu,na zapade neviem neviem ci by uspel.Osobne zo skusenosti viem ze ich znalosti niesu dobre zvlast v medicine je to priam HRUZA ,nikto ma nepresvedci o genialnom arabskom doktorovi,ved aj do tej UK co chodia pacienti tak dojdu domov umriet lebo su lieceni arabskymi lekarmi co tam pracuju! Blbci arabi veria len arabom doktorom a aj v zahranici sa len im daju liecit a aj tak scipnu,to mozu doma Rovno zostat.v UK je nemocnica saudsky kral ju dal postavit tam chodia a tam je to uplne jak v stredoveku tam neprezijes ani s obycajnou srackou taki su tam experti,vsetci moslimovia doktori
@alice107 nemyl si DOJMY s pojmami. stipendium - hradenie financnych nakladov studia fondom/garantom z AKYCHKOLVEK dovodov. ja som na svoje stipko hrda, a dostala som ho ako najlepsia z fakulty a nie pretoze by so na to "nemala" 😉
a neposudzuj vsetkych podla tych 1-5 exotickych individuii, kt. si v praci mala. mas aj nemcov-lekarov, kt. sa navzajom obvinuju a su bez pracovnej moralky(nemec vs. nemec sa tazko bude ohanat rasistickym ponizovanim), a ako pravnicka by si mala poznat, ze VSETKO je o ludoch ako individuach a nemas pripady, ktore su rovnake, ale musich ich riesit od situacie k situacii indiviualne...
@kuwait slovak dostane miesto lekara v suc. v nemecku velmi lahko, pretoze nemci nie su spokojni so svojimi platmi a odchadzaju na sukr. kliniky do USA...
a viac menej v kurdistane je to o tom, ze ludia su studovani a dobre(vacsina v zahranici a vrati sa spat)..len ludia im neveria, lebo si myslia, ze to na zapade je lepsie. a to zdravotnictvo tam majun lepsie ako na SK alebo v UK, a samozrejme najdes aj tam "moslimskych" sarlatanov, kt. liecia podla koranu.....ale je na tebe, ku komu ides.. 🙂
@vevesh velmi rada si to tu citam,lebo sa dobre pritom zabavim. takze zdravotnictvo v kurdistane je na vyssej urovni ako zdrav. v UK alebo na SK?
Tusim si tieto vase perly zacnem zapisovat 😀. Keby som sa vcera narodila a prve info o islamskom svete by som ziskala u slovenskych manzeliek moslimov, tak by som si myslela, ze mohamedani su feministi, maju vyborne vzdelanie,lekarska veda je tam na najvyssej urovni a nicsa im nehnusi viac ako terorizmus 😀
@demo a vies ty vobec kde sa uzemie Kurdistanu nachadza? potom by ti to mozno az take smiesne neprislo. Minimalne turecke zdravotnictvo je urcite lepsie ako na Sk a co sa tyka UK zdravotnictva vseobecne no ja si dovolim tvrdit, ze je este horsie ako na SK, mozno nejaka nobl sukromna klinika tam je dobra.

@vevesh No to moze byt, ja o cennikoch ludi mimo EU neviem, pretoze mi to nebolo treba 😀