icon

Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí

lulka12
6. dec 2012

Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.

Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.

jo111
6. dec 2012

@nalla ja tu ziadne udaje nemam, kedze tu chodim naozaj sa len vyrozpravat ked to potrebujem- neviem ci si tie diskusie citala, ale vacsina nie je o drzani ust pre pokoj v rodine ale o boji s psychicky chorou osobou, v jednom pripade to zaslo tak daleko, ze svokra udala nevestu pre zanedbavanie deti a nakoniec sudny psycholog svokre zakazal pristup k detom aby neohrozila ich zdravy vyvin ☹ cisto na jeho podnet. jasne ze su aj baby, ktorych nastve somarina, ale prave preto su tam, je to velmi dobre ziskanie nadhladu, a vela veci clovek pochopi. Mne sa neskutocne ulavilo, ked som tu diskusiu prvykrat nasla a precitala, a svokru som zacala brat s nadhladom a urcila nejake hranice.
som od temy ale- tu jedine co mi vadi je, ze s neterou to tato pani vobec neriesila a hned pisala na forum. Je jedna vec, ked ti niekto zamerne ublizuje (napr. svokra), ty to s nou riesis a prides po radu na nejake forum. Ale pisat o niekom kto ocividne nema ani tusenia o strachu svojej tety, mi pride na hlavu.

lulka12
autor
6. dec 2012

@kmkke škoda ale akosi nespadá k 7%. Moslim je to je už jasné. Ale ani viera asi nieje až taký problém , ako celkový postoj k rodine k rovnoprávnosti atď. Ale je jasné že čs ukáže a možno sa to vyrieši rýchlejšie ako si myslím.

lulka12
autor
6. dec 2012

@jo111 Ako vieš či som niečo riešila a či nie. Nemám tu napísať o sebe všetko, aby také čo sa tu chodia len vykecať a nezajdu k odborníkovi mali čo čítať.
Keď tu chodíš len na terapiu, neubližuj ostatným......

lulka12
autor
6. dec 2012

@jo111 Skús si svoj hnev vyliať na svokre , ale ja som nie tvoja svokra ...... Tá musí byť naozaj šťastná ,že ťa má v rodine....

vavrenka
6. dec 2012

@lulka12 no, nie je to jednoducha situacia. z vlastnej skusenosti viem, ze aj ked osm sa hnala do maleru, zybtocne mi niekto neico hovoril, ja som si sla za svojim- specialne ,c o sa tyka vztahov s muzmi 😉 , ja si myslim, ze mas pravo povedat jej svoj nazor, ako situaciu vidis ty a ona ma zase pravo si urobit po svojom 😉, skor asi ide os sposob akym to komunikovat, aby sa, keby to "nahodu" nevyslo, mala kam vratit, aby citila, ze hoci s nou nesuhlasis, stale ju mas rada a keby sa cokolvek stalo- si tu pre nu. teda ak mate taky vztah 😉

lulka12
autor
6. dec 2012

@lule3 Myslím ,že sme sa pochopili. Iste ,že sa tu zapoja aj také čo nemajú čo povedať a chcú véééľmi. Určite sa mi tvoj názor páči.

jo111
6. dec 2012

@lulka12 ved si to napisala vo svojich prispevkoch 😲 vidim, ze rychle sudy vynasas velmi rada a na pockanie.

vavrenka
6. dec 2012

@lulka12 a este som zabudla - ja by som mala velky strach, keby sa moja neter zalubila do moslima, ja neverim na trvaly vztah medzi tak odlisnymi kulturami. uz som opakovane pocula a aj raz mala moznost sledovat, ze moslimsky partner sa pred svadbou sprava o dost iank ako po svadbe a ako po rokoch manzelstva..

jo111
6. dec 2012

@lulka12 moja mama sa vydala za moslima z Kosova, tusim este jedna baba tu pisala, ze ma manzela z Kosova. Nie pre srandu kralikov pisem, neposudzuj, ked si ho nestretla, nevies. Ano, dievca moze dopadnut velmi zle. Rovnako vsak vobec nemusi. Pises, ze si prisla po nazory, ale prisla si len po to, aby ti niekto povedal, ze mas pravdu.

domique
6. dec 2012

@lulka12 Podla mna robis dobre ze premyslas. Kludne aj za tvoju momentalne zamilovanu neter. Niekto by ju mal upozornit na rizika takehoto vztahu. Povahove vlastnosti su jedna vec a dufam ze neter by sa nekamaratila s nejakym chrapunom. Moslimske nabozenstvo je velmi rozsiahly "problem". Je velmi dolezite povedat neterke aby si vsimala podstatne veci. Dolezita je hlbka jeho nabozenskeho presvedcenia. Su moslimovia rovnako ako krestania ktori sa ani nemodlia a nabozenstvo nepovazuju za nieco naj naj dolezitejsie na svete. Ale su aj moslimovia ktori v zivote necitali inu knihu ako koran a na znak hlbokej viery maju otlacene cela od vecneho modlenia sa. Je dolezite vediet aky vztyh ma mlady Egyptan k nabozenstvu. Od toho sa potom odvija vela dalsich veci.Ak je totiz skutocny a pevne veriaci moslim, vztah je mozny len ak neter prestupi na jeho vieru a plne bude akceptovat vsetko co sa toho tyka. Aj nosenie satky po svadbe. Ale je mozne ze nasla cloveka ktory nepovysuje vieru nad vsetko ostatne, tvoju neter miluje taku aka je a nikdy by ju nenutil do nicoho len preto ze ON je moslim. Predovsetkym treba toho cloveka spoznat. Pokial si ho vzivote nevidela nie je o com diskutovat.

nkem
6. dec 2012

@lulka12 odpoviem ti na základe vlastnej skúsenosti, mm nie je moslim, ale afričan-katolík. Keď sme sa dávali dokopy tiež mi mohol rozprávať kto chcel, čo chcel, pokiaľ je človek ťažko zamilovaný, aj tak nepočúva. Ty sa zameriavaš hlavne na náboženstvo, ale ja by som to zobrala v globále a skôr sa jej opýtala, či je ochotná akceptovať inú kultúru, prispôsobiť sa. Takýto vzťah je veľmi o kompromisoch a nie každý je toho schopný, viem sama koľko trpezlivosti to obnáša, našťastie som jej dostala dostatok od Pánbožka 😉 Pokiaľ je to o vzdore alebo úteku, tak potom veci pochopí sama neskôr. Je dospelá a má vlastný rozum. Možno pokiaľ by ona sama začala rozprávať o problémoch medzi nimi, tak by som jej dávkovala informácie o tom, že to takto niekedy nemusí ísť... dala by som aj jemu čas, možno je to super chlapík, aj keď egypťan a moslim, nechádžme všetkých do jedného vreca 😉

desiree_tf
6. dec 2012

@lulka12 Ahoj, verim ze mas obavy o neter. Hlavne ked je zalubena do moslima a ako kazdy vieme o mosilimoch sa uz velmi vela zleho napisalo...Ale ono tu nejde o to ci je moslim alebo ineho vierovyznania, ale o to aky v skutocnosti je. Niekto ti tu pisal, ze aj keby si sa na hlavu postavila, nevyhovoris neteri odlubenie sa a najdenie si niekoho ineho...poviem ti vlastnu skusenost. Som vydata za cudzinca. Moj otec mi tiez hovoril, ked som odchadzala z Sk do zahranicia, co sa mi vsetko moze stat. Vykreslil mi katastroficke scenare, ze mi moj muz zoberie doklady, urobi mi "haranta" a co sa mi vsetko zle moze vo svete stat, vsetko najhosie pravdaze. Dobre, ze som ho nepocuvala. Doteraz sa nic z toho nesplnilo a to som vydata uz 7 rokov a nazivame si v zhode a pohode. Takze nechaj neter nech sa sama rozhodne, lebo ako kazdy dospely clovek si aj ona zodpoveda za svoje rozhodnutia a svoj zivot.

lulka12
autor
6. dec 2012

@desiree_tf Samozrejme ,že scenár života sa môže vyvinúť aj takto. Niekedy dobre a niekedy aj komplikovane.

Ak by môj syn chcel plávať v hlbokej vode, bola by som vďačná keby mu niekto pripomenul,že nemusí mať na to dobrú kondičku.....

Veľmi rada tu čítam príspevok ako je tvoj. Že ti to vyšlo a si spokojná.
Ale mala si za zlé ak ti niekedy niekto povedal aj o rizikách.

Moja mama odhovorila od interupcie svoju sestru a tiež sa mohla na to vykašlať. Čakali tretie dieťa a vtedy sa to nenosilo.
Dnes sa vydarilo len to a tete jej je za to vďačná.
V živote je dobré možno aj triezvo vypočuť názor iného, ale zodpovednosť si nesie každý sám.

billam
6. dec 2012

Paneboze!!! S Egyptanom???...Pokial nie je nejaky sejk, alebo dedic obrovského koncernu, tak je dievca v peknej riti...priemerný plat je 150eur!!!... Dobru sluzku si nasiel 😒

luckamjar
6. dec 2012

Čítala som všetky príspevky a každý má v niečom pravdu, niektoré sa mi páčili viac, niektoré menej, myslím @lulka12 že si v nich nájdeš odpovede, ktoré si hľadala a čo si potrebovala počuť a pevne verím, že ti pomôžu sa aj o niečo menej báť o neter.
Jedna vec ma ale veeeľmi mrzí ☹ každý tu píše ako by si jej mala dohovoriť, ako by jej niekto mal povedať čo taký vzťah obnáša, že je to iná kultúra, iné náboženstvo a podobne...PREČO nikto neprišiel s tým že ona to VŠETKO vie, je si toho vedomá, vie že taký vzťah môže prinieť problémy, vie že to nemusí byť ľahké...ale proste vie aj to, že má vedľa seba charakterného človeka, ktorý ju robí šťastnou? Veď je to mladá dospelá vzdelaná žena... ☹ myslím, že si len zaslúži trochu viac dôvery a podpory...

jankavl
7. dec 2012

@sissy27 100% suhlas, presne Tvojimi slovami by som prispevok napisala ja. iba s malym rozdielom, poznam jednu co je stastna s egyptanom, ziju v egypte, su manzelia, maju dvoch synov, je to sesterka mojho manzela. aspon teda vyzeraju stastne aj sa tak ona vyjadruje🙂. a este, ona nema v ziadnom pripade zakriknutu povahu, skor naopak. zalezi asi aj od konkretneho cloveka vzdy, niektori slovaci tiez nie su vyhra.

jankavl
7. dec 2012

precitala som vsetky styri strany, takmer vsetky prispevky.

je mile a srandovne ze nazor prispievatelky ktora s Tebou ako jedna z mala suhlasila v tom ze sa do veci mas starat si oznacila za "konecne rozumny a mudry🙂)" alebo tak nejako,

tiez sa obavam ze @maminuska ma pravdu, a Tebe niekde skryto vnutri nejde o Tvoju neter, ale o strach z pripadnej starostlivosti o svokrovcov. pises ze sa Ti paci uprimnost. bud uprimna, pomenuj toto a neries neter. nechcem Ta urazit, ale mne je uplne zle z ludi ktori svojim strkanim nosa vsade, svojimi intrigami, poznamkami a ohovarackami vedia velmi ublizit s alibistickym "ved oni chcu len dobre". nebud taka, vlastne aj si myslim ze nie si, len ten prvy prispevok tak vyznieva.

o svokrovcov sa starat nemusis. ani keby sa nikto o nich nemal postarat. a takisto mozes. tu nefunguje rovnica nieco za nieco - oni mi strazili deti, postaram sa, nestrazili, nepostaram sa. tu plati: staram sa, pretoze toho cloveka lubim (svokrovcov, deti, vnukov). a je to na dobrovolnej baze a nikto to nemoze odo mna ziadat. ked sa nahodou stane to coho sa obavas, ze sa nebude mat o nich kto postarat, napriklad mozu predat nehnutelnost a ist do domova. mozno mas taky postoj tym, ze sa obavas toho, "co by na to povedali ostatni". je to jedno. kedze presadzujes uprimnost (nie strkanie nosa tam kam nemas), tak to otvorene priznaj, mas na to PRAVO a nikto nema pravo Ta odsudzovat a strkat do Tvojich rozhodnuti nos. (vidis, aj naopak to plati).

Tymto prispevkom Ti chcem poradit, nie Ta nahnevat. budem rada, ak sa nad nim zamyslis a mozno nieco z neho zakceptujes.

j.

ps: ta sesterka mojho manzela je teda stastna, su spolu v egypte, a ja som si uvedomila ze aj moja sesterka ma dlllhorocny vztah s moslimom (mame male rodiny, je to jeho jedina aj moja jedina sesternica🙂)), ale neviem akej narodnosti, momentalne ona zije na barbadose🙂. fakt ze ma moslima velmi dlho pred celou rodinou tajila. hadaj preco🙂.

maria200981
7. dec 2012

ja som netajila....kym ho nepoznali,tak jasne nevedeli...bali sa , nevedeli si to predstavit...odstupom casu , ked ho spoznali osobne, su radi, praju nam ...podporuju nas...aj moja 70 rocna babicka, ktora cely zivot pozna len ludi v dedine a kazdu nedelu je v kostole si ho zamilovala...
u nas nabozenstvo nehra velku rolu, obaja verime v jedneho Boha , verime na posmrtny zivot a snazime sa byt dobri...oslavujeme nase aj ich sviatky spolocne....a nabozenstvo sa u nas nesklonuje...neriesime....
inakost kultury? pocitujem to najma v tom ze u nich je rodina zaklad a najpodstatnejsia vec....chlap pracuje pre rodinu, poo robote sa nezasije a netravi volny cas sam ci skamaratmi ale premysla kde by mohol ist so zenou a detmi...zena si to tam vazi a takmer kazda si manzela cti a manzel si cti ju...o nevere sa nehovori....ak sa pari rozvadzaju tak nie pre neveru ale pre rozdieli povah az potom si robia co chcu....u nas je vsetko uvolnenejsie, vidate flirtuju s chlapmi chlapi so zenami...tam si na to davaju pozor...ci je to zle? alebo dobre?
pre kazdu inac...
ja si to vazim, kedze som mala slovaka ktory radsej ako travil cas so mnou a s dietatom behal po vonku nevazil si co mal a na kazdom kroku mal frajerky...ja si toto vazim, nikdy by ma nenapadlo ze raz budem mat moslima alebo inej narodnosti.....neplanovala som to a mozno ak by som ho nepoznala pisala by som tu prispevky z opacnej strany...aj to chapem....kazda dospela osoba si vybera...a riadi svoje stastie a zivot....ak zeny niesu naivne tie rozdiely ak su je velmi vidiet.... a kazda si ma sama zvazit do coho ide

loulou
7. dec 2012

@lulka12
Keďže ty to vieš a jej rodičia podľa tohto asi nie, tak si myslím, že ti neter dôveruje a ja by som sa snažila nestratiť jej dôveru, lebo tá sa získava späť veľmi ťažko. Neter má asi dosť rokov aby sa rozhodovala sam a niesla zodpovednosť za svoje činy. Píšeš, že si našla priateľa z Egypta, nikde nieje napísané, že spolu zostanú. Podľa mňa je rozdiel vyrukovať s niečím a v tom povedať svoj názor keď sa ma niekto opýta. Viem, že o moslimoch s hovorí viac v zlom než dobrom, ale každý je iný. Moja najlepšia kamarátka je už 15 rokov vydatá za moslima, majú spolu 2 úžasné deti a on je veľmi obľúbený v dedine kde žijú. Je veľmi milý, kamarátsky a rád každému pomôže. Podľa mna veľa záleží na tom ako bol vychovaný a aký má vzťah k viere. Tento môj kamarát je obyčajný moslim, ktorý verí v alaha, ale nikoho o svojej viere nepresvieča, žije si taký život ako ktorýkoľvek bežný katolík. Podotýkam, že jeho deti sú pokrstené a samé sa rozhodli prijať kresťanstvo až keď tomu rozumeli. Po narodení rodičia neriešili ich vieru a neriešia ani svoju, on je stále moslim, ona katolíčka a funguje im to, lebo viac ako svoju vieru riešia seba a lásku ktorá ich spája. Mám tú česť poznať aj 1 jehovistu, ktorý je z manželovej rodiny a tiež je úplne v pohode(vôbec naňho nesedí bežne zaužívaný opis jehovistu), deti má tiež katolíkov, ale tiež poznám jednu rodinu vo vedľajšej dedine, ktorá podľa mňa sa radí už pomaly k radikálnym kresťanom, ale ja na ich chovaní nevidím nič kresťanské. Sú jednoducho najlepší, najmúdrejší a len oni žijú správny život a každý kto žije trochu inak, nechodí do kostola každý deň a nemodlí sa pravidelne skončí v pekle. Ja osobne si myslím, že je jedno akého je človek vierovyznania, ale záleží na tom ako žije a prejavuje svoju vieru v kontakte s inými ľudmi v bežnom živote. A ešte jeden názor podľa mňa je boh len jeden ale má veľa mien, či už alah, boh, budha alebo akokoľvek inak.

blueberry21
7. dec 2012

@lulka12 Pozri sa ty ,ked si bola mladá nik sa ti nestaral a verejne neprejednával tvoje rozhodnutia. A zdá sa mi dosť divné , ked máte také chladné rodinné vztahy , ze sa skoro s nimi ani nenavštevujete , aby si to preberala tu na verejnom fore. Je to len a len jej osobná vec. Ked padne na hubu , tak padne a bude mať poučenie do života. Vsetko zle je na niečo dobre... A rokmi som pochopila , že len málo ludi sa uči na druhých chybách , vačšinou kazdy sa učí na tích svojích. Ale to aj nejako človeka upevnuje, robí ho silnejším a skúsenejsím a aj lepším, o tom že niekto sa nepoučí ani po neviem kolký krat o tom pomlčím. To je iná vec...Ale myslím, že všetci jej možte dohovárať ona dá aj tak prednosť svojmu srdcu , svojím pocitom ...Viem to podla seba ale aj podla druhých ...A čo ty vieš možno im to vyjde 🙂

blueberry21
7. dec 2012

@maria200981 Vieš čo máš pravdu , slovaci su takí , vobec si nevážia zeny a to sa hovorí o moslimoch ,že oni si nevážia zeny a že pre nich je žena nič.. Ano sú aj takí , ale osobne tiez poznám moslimov úplne v pohode a praveze milionkrat lepších ako slovakov. Hovorí sa , že moslim ženu bije .. a slovák nie ?? Tak si prečítajte tu na fore...ten ju psychicky týra a to je este mnoho krat horsie ako facka. Ten moslim aspon neopusti tehotnú ženu , o zenu aj dieťa sa postara, kdežto tato slovenská darmožrač , je tak hrozne vychovaná svojimi matkami , ktoré ich len maznali , obed do postele ...peniazky vzdy tlačili na pivko , cigaretky, ...synáčik nemusel robiť absolútne nič... a potom ked sa ozeni je z toho celý vyhúkany ...že tá svina čo si ho vzala od neho vyzaduje tolko robiť a postarať sa o rodinu . PREBOHA VED BY TO MALO BYT SAMOZREJME ZE SA DOSPELY MUZ POSTARA O SVOJE DETI A ZENU !!!!!!! Ale u nás na Sk je vzdy najhorsia tá ZENA !!!! Takze ja na moslimov nenadávam , podla mna sú MILIONKRAT lepsi ako Slovaci.

maria200981
7. dec 2012

@blueberry21 urcite nie vsetci.....ze moslimky charakter je bit zenu je absolutny blud.....to je len charakter samotneho chlapa...ci moslim alebo krestan...
presne to vravim...to ze som mala zlu skusenost so slovakom krestanom teraz nebudem vypisovat a kazdej slovaka krestana odhovarat....

lulka12
autor
7. dec 2012

Dievčatá ,opäť som si našla čas a nakukla do diskusie , ktorú som včera otvorila.

Pochopila som ,že je tú pár dievčat, ktoré si zle vysvetlili vetu na konci môjho príspevku a znie to tak ,že mám obavu o to kto sa bude starať.

Skôr som chcela vyjadriť ,že dievča utekááá z domu a vôbec sa tomu nečudujem, len či nie z kaluže do blata.

Vôbec tu neriešim, kto bude opatrovať švagra, svokrovcov atď.
To má rodina dávno poriešené a nie je to v tejto téme podstatné.

Ďakujem ,všetkým dievčatám, ktoré majú osobnú skúsenosť so vzťahom podobne sformovaným s inej kultúry za dobrú i zlú skúsenosť , ktorú napísali do tejto diskusie.

Ďakujem aj tým čo napísali ,že namám do toho čo sa deje v našej rodine pchať nos🙂 , ale nechápem prečo tu práve tie majú aj 2000 príspevkov do diskusií.
Keďže dnes cestujem asi sa mi tu nepodarí dlho sedieť, ale určite sa ešte k téme vrátim.
Krásny víkend !

acrobaleno
7. dec 2012

@lulka12 Svoj názor povedať môžeš, ale nemyslím, že ťa počúvne. Veď nech si to skúsi, je to jej život, ale potom nech nechodí po rodine s deckom (v tom lepšom prípade), že ju ten jej mužík týra. 99% muslimsko/kresťanských vzťahov končí zle...tie, čo patria do 1% mali naozaj šťastie.

sharlotta
7. dec 2012

@lulka12 Tiez pochadzam z rodiny, kde si slobodne jeden pred druhym vyjadrujeme svoje nazory. U nas je uplne normalne, ze mamina sestra vie o nas vsetko a naopak. Je to moja krstna a ja akceptujem, ze sa mi obcas stara do zivota (aj ked nie velmi, ale povie, co si mysli). Viem, ze je to len v dobrom a ze ma ma rada. Takze ja rozumiem, o co ti ide. Ak pride na tu temu, kludne vyjadri svoj nazor a obavy. Nebude to ale na rozhodnutie netere mat takmer ziaden vplyv. Ale nebudes sa predsa tvarit, ze vsetko je parada, pohodicka. Samozrejme, aj ja sa obcas rozculim, ked niekto strka nos do mojho zivota, ale tak to medzi ludmi funguje. Aj ja sa obcas staram do zivotov ludi, na ktorych mi zalezi a v konecnom dosledku som rada, ze mi ma kto poskytnut pohlad " z vonka", aj ked sa mi to mozno nepaci.

lulka12
autor
7. dec 2012

@sharlotta Tak akosi ma vychovali , že nie sme tu lem pre seba , ale aj pre druhých . Máš šťastie ,že v rodine nežiješ izolovane a máš pocit, že ostatní sa aj zaujímajú. A je úplne úžasné ,že to vieš prijať a vybrať si z toho čo sa ti hodí.

Dúfam ,že moji synovia a nevestičky budú vždy otvorený názorom ostatných blízkych. Jasné je ,že rozhodnutie bude už na nich.
Tiež sa doma netvárime, rob čo chceš, riskuj , konaj aj nerozvážne veď sa potom poučíš, alebo sme tu vždy na to aby sme ťa z problémov vytiahli. Skôr sa snažím aby si dobre uvedomovali vlastnú zodpovednosť i keď som niekedy možno aj tvrdá.

Zatiaľ nám to funguje a nos si moc nerozbili.

Moje krstné dcérky majú s nami tiež otvorený vzťah, ale neter z manželovej strany je už od nás ďalej ,tak nie sme spolu tak často. Preto mám dilemu ako vlastne komunikovať o niektorých témach. Ale už som o tom veľa popísala.

digysa
7. dec 2012

@lule3 ak by si bola katolicka, tak by si poznala jeden fakt: ak sa katolik berie s nekatolikom, tak "nekatolik" musi prislubit, ze deti budete vychovavat v katolickej viere.

Moj manzel tiez neobol katolik a musel pristupit na tento fakt......lebo to kaze nasa viera...

Ty vsak uricte katolik nie si...resp. "si nepraktizujuci katolik, ktoremu je tvoja vlastna viera u zadku" 😉 Som si vsak ista, (podla tvojich informacii, ktore si zdielala) ze tvoj buduci manzel taky benevolentny nebude... 😒

billam
7. dec 2012

@digysa preco by mal nekatolik prislubit, že dieta bude vychovavane v katolíckej viere????...preco nie v evanjelickej, ked muz, alebo žena je evanjelicka?...coze je katolícka viera najsilnejšia?

prasiatko30
7. dec 2012

@billam digysa ti to povedala spravne ale ty si asi vibec neprecitala co napisala ked sa berie v kostole - hovorime o rimsko- katilickej viere/ cirkvi - katolik a neverec tak biskup im udeluje vynimku na to aby sa v tom kostole mohli brat a mohol ich osobasit rim.katolicky farar a tam ten co je neverec naozaj podpisuje ze nema nic proti tomu aby ten veriaci manzel/ka vychovaval v katolickom duchu ich deti aj ked on neveri. nejedna sa o to ci je rimsko katolicka viera ta najspravnejsia alebo najlepsia proste sa obidvaja rozhodli - jeden preto lebo je veriaci a druhy pretoze mu je jedno kde sa zoberu a kedze si berie niekoho veriaceho tak ho akceptuje ako takeho takze pokial sa ja ako neverec sobasim s katolikom v katilickom kostole nebudem predsa slubovat ze svoje deti budeme vychovavat ako jehovovych svedkov alebo evanjelikov to by som sa potom asi sobasila niekde inde to je predsa logicke!!!!

digysa
7. dec 2012

@billam Nejde tu o to, ktora viera je silnejsia...ide tu o to, co viera kaze. Jednoducho, nasa viera povoluje sobas katolika s nekatolikom za podmienky, ze deti sa budu viest ku katolickej viere. Samozrejme, ak s tym dotycna osoba nesuhlasi (tak, ktora nie je katolik), tak sobas nie je schvaleny katolickou cirkvou.

Dalsia vec je, ako ludia beru vieru....kopec ludi pred sobasom prislubi, ze tento fakt dodrzia a po sobasi si robia to, co chcu.
Ide tu o kazdeho svedomie a o to, do akej miery clovek praktizuje svoju vieru.

Ja by som si nikdy nezobrala clovek, ktory by mi nedovolil vychovavat deti v mojej viere. To je cisto moj osobny nazor , moj postok k viere a moja osobna priorita.