icon

Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí

lulka12
6. dec 2012

Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.

Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.

prasiatko30
7. dec 2012

@billam samozrejme ak sa rozhodnes slavit svadbu na mestskom urade alebo u jehovovych svedkov tak ziadny rim.katolicky farar ta nebude nutit ktomu aby si deti vychovavala v rimkat viere - ako v podstate si mozes robit tak ako ta tvoje svedomie a vedomie usmernuje ale nemozes sa cudovat ked prides ku fararovi len na to aby ti urobil peknu slavnost krstu - vsak tak sa to patri - a farar ta posle do kelu alebo bude od teba chciet aby ste chodili do kostola nedajboh to je mi ale drzost - ty mas slobodu viery a prejavu ale ked sa uz raz rozhodnes tak nemozes s prepacenim si kakat do vlastneho hniezda a to ti hovorim ja ako neverec

lule3
7. dec 2012

@digysa Juuuj a ty ako mozes sudit ze nebude ?? Dalsi clovek co sudi len tak ?
Neviem odkial si nabrala ten tvoj ,,fakt,, ale urcite to tak nieje 🙂 moj otec tiez nieje katolik .. a moja mama je nemuseli prislubovat nic ! A katolici co svoje deti nedavaju pokrstit ??? A uz ked sme pritom kto povedal ze budeme mat svadbu v kostole ?? Budeme ju mat na urade ! nabuduce treba lepsie citat ..

prasiatko30
7. dec 2012

@lule3 pokial si berie katolika neverec tak ver mi ze to tak je - pokial sa tvoj otec a tvoja matka brali na urade tak jasne ze fararovi nemusia skladat ucty - to je predsa logicke ale tiez podla kanonickeho prava - alebo teda zakonov ktore platia v ramci rimskokatolickej cirkvi ludia zosobaseni na urade nie su zosobaseni "pred tvarou boha"- akokeby zili spolu ako partnerska dvojica ale bez sobasa pre rimskokatolicku cirkev tento zvazok nie je platny. ale vsak to je jasne ze potom sito uz zariadi kazdy podla svojho vedomia a svedomia ale brat sa v kostole len preto ze sa ti to paci ale z celwho obradu mas prdel a neveri tomu ani jeden tak to je dost chaby argument

billam
7. dec 2012

Jaj, tak preto boli tie hádky ked zakazovali katolikom randit s evanjelikmi 🙂...nikto nechcel popustit vo svojej viere 🙂

prasiatko30
7. dec 2012

@billam hej musel ustupit bud jeden alebo druhy a este aj v obdobi tvrdeho socializmu zobrat si niekoho z ineho nabozenstva bol velmi tvrdy oriesok na prelusknutie a to vovacsine dedin boli a su postavene obidva kostoly na tom istom namesti a stretavaju/li sa ti ludia kazdodenne:D

billam
7. dec 2012

No, ale to sa necudujme ak by sa brala katolícka s moslimom....moslimo nikdy neprejde na katolicku vieru...no a co chudera katolicka má robit, ak ho lubi 🙂...musi prijat alaha a vychovavat deti v moslimskej viere...no way out...

simca06022011
7. dec 2012

No tak neviem, poznam moslimov par, dokonca aj v kombinacii s katolickami a je to uplne v pohode... a ved je to iba priatel, ani sa neberu.. v Egypte mam par znamych a su vyborni, prestante odcudzovat.. ja poznam katolikov o ktorych by som si ani nohu neobtrela.. a tu som 🙂) Ludia su bez rozdielu nabozenstva dobri a zli... jedine coho by som sa bala su rozne konflikty v arabskych krajinach teraz... asi by som sa bala hocikam tam vycestovat a este pracovat...

digysa
7. dec 2012

@lule3 Nikoho nesudim, ja len usudzujem a kludne sa mozem mylit. A kazdy clovek, ktory ma ake-take vzdelanie a pozna zakladne informacie o svojej viere by mal o tomto FAKTE vediet....
Skus si precitat cosi o svojej viere...

digysa
7. dec 2012

@billam presne tak....NO WAY OUT

Zatial som sa v zivote nestretla s moslimom, ktory by vychovaval deti v katolickej viere, lebo jeho manzelka si to zela.... 😎 To skor v rozpravkach 🙂

Poznam jednu rodinu (ziju v nemecku) a manzel je Turek. On je "nepraktizujuci" moslim a deti vychovavaju v katolickej viere...ale iba tak napoli. Kamaratka oslavuje Vianoce a vsetky krestanske sviatky a manzel sa zapaja ale do svojho kostola vobec nechodi, ramadan u neho nehrozi...skor by som povedala, ze je ateista z moslimskej rodiny.

Ak je arab a praktizuje svoju vieru, tak je takmer nulova sanca, ze manzel bude deti ucit o Jeziskovi. Ak je arab z moslimskej rodiny, ale nepraktizuje svoju vieru, resp. vobec neoslavuje svoje moslimske sviatky a neriadi sa koranom, tak o to je to jednoduchsie mat vztah s nim. Vacsinou tieto vztahy dopadnu tak, ze deti zostanu bez viery a stavaju sa z nich ateisti alebo neskor v dospelom zivote ich partner/okolie/priatelia prinesu k urcitej viere....

lule3
7. dec 2012

@prasiatko30 Aha takze pravoslavny alebo moslim je pre teba neveriaci ???

lule3
7. dec 2012

@digysa A v ktorom komente som spomenula ze chcem svoje deti vychovavat v katolickej viere ? 🙂

prasiatko30
7. dec 2012

@lule3 v celom odkaze som pisala o rim- katolickej cirkvi a nevercoch ak si to pozornejsie precitas v nijakom pripade som nenapisala ze ostatni su neveriaci - pri neveriacom sa vyjadrujem o cloveku ktory nie je pokrsteny v ziadnej viere!!!!!!! Nie ze je to clovek ineho vierovyznania to po prve a po druhe v drvivej vacsine sobasov zmiesanych vierovyznani sa obidvaja dohodnu v akom nabozenstve budu deti vychovavat a v este drvivejsej pokial sa beru v nejakom kostole alebo teda maju " nabozensku" ceremoniu jeden z nich prestupi na vieru toho druheho - proste je to tak ale v ziadnom pripade som neoznacila pravoslavnych alebo moslimov ako neveriacich to si taku bravurnu dedukciu neviem odkial zobrala ja som ti len povedala ze pokial tvoj otec - neurciteho vierovyznania - sa zenil s tvojou matkou v rim.katolickom kostole je vysoko pravdepodobne ze fararovi podpisoval papier ze necha svoje deti vychovavat v rim.katolickom vyznani aj ked si to on osobne nepamata - je to napisane na tom istom papieri co podpisujes aj so svedkami po ukonceni sobasneho obradu za pritomnosti farara - asi tak ked zacnes pozorne citat tak potom sa aj nieco docitas.

lulka12
autor
11. dec 2012

Tak dnes je téme diskusie , ktorú som tu rozbehla aktuálne článok aj v novom čase. Tiež to asi bola najskôr veľká láska a teraz problémy s unesenými deťmi.....
http://www.cas.sk/clanok/238352/marcela-o-milov...

maria200981
12. dec 2012

je jasne ak sa dvaja rozvadzaju , ze casto odchadzaju k svojej rodine...zacat od znovu.... Aj su to zahranicne pary ...problem nastava v tom ze jeden je z inej krajiny....ale dieta chcu obaja...vo vacsine pripadov....vela chlapov tak deti neriesi ...ale su muzi pre ktorych su deeti vsetko...tak isto ako aj pre zenu....
na SR sa rozvedene pary ani nemusia stahovat do inej krajiny....a mnoho mnoho najma muzov ma uplne zamietnute vidiet svoje dieta.....behaju po uraodch ze im to ich exmanzelka neumozni.....a maju proste smolu!
mnoho chlpov na SR vam povie ze manzelka im moznost vidiet svoje deti neda...a to ich ani nemusela uniest....ale v podstate je to jedno a to iste...proste je jednemu z rodicov odobrata moznost vidiet a byt so svojim dietatom....
v podstate aj u nas sa deti jedna radost " unasaju".
zla nieje ani matka....lebo dieta chcela...ale zly nieje ani otec kedze sa rozvadza a ide do grecka ...a chce byt tak isto s dietatom...a sto percentne sa nedohodli na rieseni aby boli obe strany spokojnee.....
tam hraju emocie....nik nepozna ani ju a ani jeho.... ked nevedia najst riesenie potom to tak vyzera....to iste plati pre slovenske pary....nenajdu riesenie robia si prieky.....toto nieje novinka....

maria200981
12. dec 2012

Tato tema sa vola vztah medzi katolickou a moslimom....Greci niesu povacsine moslimovia a ani sa tam nabozenstvo nespominalo...takze tento clanok z noveho casu tu velmi nepatri.to len tak som chcela podotknut

lulka12
autor
13. dec 2012

@maria200981 Vďaka za reakciu. Isto pri rozvode vznikajú tebou opisované problémy, ale uznaj ,že pri manželstve s cudzincom je to oveľa horšie, lebo problém ovplyvňuje aj legislatíva inej krajiny a medzinárodné práva atď.

V článku je opisovaný aj druhý prípad s Egypťanom , preto som ho pokladala za trefný k téme....

hestiakrona
2. feb 2013

@lulka12
Ahoj. Mne je sympaticke, ze mas starosti o neterku. Vidno, ze ti na rodine zalezi, inak by si sa tym vobec nezaoberala a bolo by ti to jedno.
Keby sa to tykalo mna, pozhanala by som si co najviac info o danej krajine, kulture, nabozenstve, a porozpravala by som sa s rodicmi dievcata, predostrela by som im, v com vidim rizika, popr.by som doniesla nejake clanky alebo knihy s danou problematikou.

A rozhodnutie by som uz nechala na nich samotnych, viac by som sa neangazovala, pokym by ma napr.nepoziadali rodicia dievcata. Neda sa brat si na plecia vsetky problemy, ktore existuju, ani ked ide o blizkych pribuznych. Ako si kto ustelie, tak bude spat.

Opak je, pokym by islo o moje vlastne dieta, tam by som sa starala, ale tam treba vychovavat dieta od mala. S inou kulturou, vierovyznanim, specifikami krajiny, naroda, rodiny mozu byt vzdy problemy. Z toho vsetkeho, co som sa dozvedela, zazila a si precitala o islame, najma dceru by som vychovavala k tomu, aby si pred moslimskymi muzmi davala pozor.

Aj moslimovia zijuci v Europe mozu na seba nabrat europsky "nater", ale ich myslenie zostava ine. Neda sa asi vymazat genetika. Napr.moji rodicia sa poznali s manzelmi, univerzitne vzdelanymi, inteligentnymi moslimami, obcas sa stretavali. Ale aj pre mojich rodicov bol sok, ked ich tento par poziadal, ze ci by mna ako 10-rocnu nezaslubili ich 15-rocnemu synovi a ked by som dosiahla plnoletost, by sme sa vzali. Samozrejme, vsetko podlozene zmluvne.

petuskalm
4. mar 2013

mam na to len tri slova O MOJ BOZE!!!!!!!!!!!!!

terezka1947
4. mar 2013

@lulka12 bohuzial,aj ja poznam viac negativnych skusenosti...iba jednu pozitivnu,ked moslim bol iba taky papierovy a ziju tu na Slovensku- kamaratka tam ist nechce a jej muza tam nik a nic netaha a necaka 😖

milaciky
8. mar 2013

Baby ked tak kydate na moslimov, tak tuto nenavist vyprokovali katolici ked robili na nich robili utoky, len aby sa dostali k ich pokrokom kedze europa v tom obdobi stagnovala. Ritiery v mene Pana Boha zabili za 3 dni 30 000 ludi, NATO sa nikto nepozrie a zial od vtedy pretrvava ta nevrazivost medzi moslimi a katolikmi

maminuska
8. mar 2013

@milaciky no len si treba uvedomit v ktorom to bolo období .... Rytieru v Pána boha a že dnes je 21 storočie .
A tiež si treba uvedomit že vojny a dobývanie bolo aj zo strany Turkov a iných moslimských kultúr v mene Aláha.
To všetko bolo .. dnes je 21 storočie, kresťanské cirkvi pokročili , čiastočne sa reformujú a veľku časť moslimov vedú radikáli.
islám nie je len náboženstvo ale aj ideologia, politika , právo proste všetko.

maminuska
8. mar 2013

@milaciky len v nedávnej dobe 1916 -1925 bli vyvraždené Turkami celé desattisícky Arménov krestanov, treba sa pozriet na dnešnu dobu Kosovo
Treba si prečítať ako sa radikalizuju moslimovia v Čechách a odkiaľ sú financovaní , koľko kostolov sa postavilo v islámskych krajinách a kolko mešít v krajinách kresťanských .

prasiatko30
8. mar 2013

@milaciky a co robili asi tak turci pri vpadoch do europy - hrali domino s tunajsimi osadnikmi 🙄 🙄 ako ked sa chceme pozriet do historie tak sa pozrime ale do islo aj z jednej aj z druhej strany dolezite je to ze v europe sme dispeli k akym takym pokrom v respekte ludskych prav a prav zeny ako takej kdezto v islamskych krajinach je zena len hrackou v rzke svojho pana, drohotriedny obcan ktoremu sa podla zakona limituju jeho prava

maminuska
8. mar 2013

@prasiatko30 dospeli ale pomaly a isto sa o ne prichádza, hnevá ma to a zároveň aj desí čo čaká o pár desiatok rokov naše vnučky.

milaciky
8. mar 2013

@maminuska na tvojom mieste by som za priklad nedavala Kosovo, lebo si spomen na Serbenicu, co tam dorobili krestania s moslimami. Kazdy vidi co len chce. Ja som len chcela poukazat co boli krestania a nemozes vsetkych moslimov hadzat do jedneho vreca, len kvoli druhym radikalmi. A Pan Boh kaze Zi a nehaj zit. Nech si kazdy zije ako chce.

milaciky
8. mar 2013

@maminuska mas pravdu hlavne katolicky biskupovia, ked znasilnuju deti a Papez im zakazuje o tom v mediach hovorit a na druhej strane povie, ze je proti homosexualom. Toto je hakliva tema a kazda ma pravdu.

prasiatko30
8. mar 2013

@milaciky hej ale nech nevyuzivaju eu system na to aby si tu zavadzali ich pravo a vyuzivali socialny system a nerespektovali spolocnost v ktorej ziju to je to co vacsine ludom vadi

janinah
8. mar 2013

@milaciky pol minúty som rozmýšľala,čo sú to "Ritiery " 😉

milaciky
8. mar 2013

@prasiatko30 a s tym vychovavanim je to tak, ze ze musis slubit, ze budes deti vychovavat v katolickej viere. Ked si katolicka berie evanielika, alebo ked si katolik berie evanielicku, to tiez povazujem za radikalizmus

milaciky
8. mar 2013

@janinah pardon za gramaticku chybu