Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí
Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.
Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.
@erjona Zaujimave, moja sestra zije v tom istom Rakusku a v tej istej Viedni, ako ty ( uz vyse 20 rokov)......ale ona ich tak malo, ako ty nevidi........
Zijes ti tiez v Rakusku ( v strede Europy) a vo Viedni ( hlavne mesto Rakuska, vedla Bratislavy) ?
Ty skutocne na niecom ficis.... 😖
@erjona si extremistka, lebo uz 40 stran tu ospevujes moslimov. ved to je chore. za to, ze ty si spokojna s manzelom ci kym, tak teraz mame vsetci skakat meter od zeme a posielat im pozvanky do EU? nemas objektivny nazor, z toho dovodu, ze milujes moslima (dufam, ze si ta s niekym nemylim) a tym padom by bolo od teba urcite divne, keby si sem napisala, ze ti vadia. Ja mam strach, strach z toho, ze o par rokov sa v europe krestanstvo a islam zrovnopravnia. Zrusia sa Vianoce a ostatne krestanske sviatky a podobne. Nie naozaj si nezelam ziadne zrovnopravnenie tychto nabozenstiev v EU ani nikde inde a to uz len z toho dovodu, ze Islam sem nepatri, nema tu ziadnu minulost. Jednoducho lezu mi na nervy jak sa sem seru furt. Hlavne nechapem, tam maju more a slnko, tak naco sa trepu sem do zimy.
hlavne vam odporucam dat si do googlu slovo bezness, ktore ste sa s tym slovom este nestretli
@ullala 10% moslimov v celej europe a par rokov? No mas bujnu fantaziu,,, inak toto sme tu uz preberali... precitaj si fora.... extremistka musi mat vierovyznanie za ktore bojuje a ja mam krestanstvo, tak o com tu stale tocite - jasne, ze si budem branit svojho muza, skakat nemusis, nikto ta o to neprosi a emigracia je prilis nizka, aby nas tu islam zaplavil, zacnite rodit po 5 deti a nemusite sa tu stazovat... 😉
@erjona nie moj muz si kvoli piatim detom nemoze "zalozit" bezness a okradat europske zeny 😀 (nevravim, ze to tvoj robi, toto sem davam len na odlahcenie, lebo v arabskych krajinach je ich takych plno.)
Nechapem odkial mas tie statistiky, staci sa prejst po par europskych velkomestach, vsade su.
No ale na to, ze tvrdis ze ich je 10% (mimochodom ta statistika je blba, lebo vacsinou sa pchaju do zapadnej europy, na vychod nie a preto je to cislo take skreslene) maju az prilis vela podmienok.
Len tak zo zvedavosti, ak nechces nemusis odpovedat, ty chces 5 deti? Ja pokial by som na tom financne mala a mala by som o desat rokov menej, tak by som to vklude brala.
@erjona Mas absolutnu pravdu............EMIGRACIA nie je az taka vysoka..........ale ta porodnost (ktora nie je zahrnuta v emgracnych percentach, lebo tie moslimske deti su narodene uz ako obyvatelia krajiny) je obrovska.......
A je obrovska a to je problem.........kedze je jasne, ze najviac deti sa rodi ludom s velmi nizkym vzdelanim a ludom, ktori ziju v slabych socialnych podmienkach.........a muslimi patria do tychto skupin....
Cize tvoje percenta su a budu vzdy nepresne..... Tych moslimov je tu ovela viac.......... Hlavne ked zena je v islame ako - "dojka"- len rodi a rodi......
@danjelca Spoločenský život Izraela bol postavený na čisto patriarchálnych základoch. To znamenalo, že muž bol protagonistom rodinného i spoločenského života. Podľa izraelského zákonodarstva nie je žena rovnoprávna s mužom. (Vocabulaire de la Theologie Biblique, Cerf, Paris 1969)
Podľa Tóry zákonne patrí mužovi, ktorý je jej absolútnym pánom a je povinná ho poslúchať. V Starom zákone mohol otec dať dcéru za snúbenicu, komu chcel (Gn29) alebo ju predať ako konkubínu (Ez 21,7-11). Ženino svedectvo na súde nemalo žiadnu hodnotu. Jej vplyv bol obmedzený na úlohu matky. Tu jej Tóra pripisuje veľkú dôležitosť – aspoň čo sa týka výchovy detí a vedenia domácnosti. Z Prís 18,22 a Sír 36,20-28 možno dedukovať, že žena je oslavovaná vtedy, ak zaručuje kontinuitu potomstva a poskytuje pomoc manželovi. Ak žena nespĺňa tieto úlohy, patrí jej pohŕdanie a zavrhnutie. Hegemóniu muža potvrdzuje aj prepúšťanie žien. (viď Dt 24,1).
V izraelskej literatúre je na jednej strane žena postavená na úroveň muža: biblické rozprávanie o stvorení človeka na Boží obraz „...ako muža a ženu ich stvoril...“, vyzdvihnutie Miriam, Ester, Judity, Debory, dojemné opisy lásky medzi mužom a ženou v Piesni piesní, krásny dialóg Abrahámovho sluhu s Rebekou... Na druhej strane dominujúca kultúra, v ktorej sa formovala hebrejská tradícia, je maskulinistická. Predsudky a kultúrne podmienenosti v izraelskom vedomí zabránili, aby sa v judaizme korektne odvodilo za základe Genezis uznanie ženy.
Cize ako vidis, v nasom krestanstve nemalo slovo zeny na sude ziadnu hodnotu - zmenila to legislativa, tak ako v niektorych krajinach, kde je demokracia a ziju tam moslimovia - tak oni su este tolerantni, ked dali pol hlasu zene....
Cize sa zasa vraciame k tomu co tu stale tapetujem - demokracie, nastolenie pravneho systemu a zlepsenie prav zien pomoze tymto krajinam... Lebo ako vidis, podla viery zit, by sme ani pipnut nemohli 😉 A to v nasom krestanstve
@erjona tvoje argumenty su pochabe. problem bol pomenovany (zena v islame) a ty tu kopirujes texty o postaveni zien v predkrestanskom, predislamskom a neviem akom obdobi. chyba tomu logika. to je akokeby sme tu pisali fakt, ze jablko je okruhle a tvoj argument by bol "nie nie je, uhorka je predsa podlhovasta". chapes? ani ked sem nakopirujes 3sto clankov o tom, ze uhorka je podlhovasta, nebude to znamenat, ze jablko nie je okruhle.
@erjona ja som si uz odrodila....3 krat ( za zachovanie rodu, bohuzial 3-tie neprezilo) Ale civilizovani ludia nerodia deti pre tie ucely, ako muslimi....... Im je jedno, ze matka je stara a tym sa zvacsuju rizika dedicnych chorob, im je jedno, ze dievca si berie bratranca a percenta porodit postihnute dieta sa rapidne zvysuju.........
Oni rodia ako na beziacom pase...........niekedy mi nepripadaju, ako ludia...ale ako "rodiace masiny"
Este mi vysvetlite niekto tieto informacie, ktore sem dala erjona:
Podla nej je emigracia muslimov do europy 0.8% rocne
Podla nej je tych " idiotov", co pachaju zlociny iba male mnozstvo a preto nemame nikoho hadzat do rovnakeho vreca.....
Teraz som si citala clanok, ze v Belgicku je 45% veznov muslimov a preto zacali vo vezniciach budovat "modliace izby", aby im vyhoveli ( ked uz ich tam maju pomaly polovicu)
Otazka znie...............ZDA SA VAM ZE 45% vaznov (ktori su muslimi) v jednej krajine je MALE CISLO?????
Som slepa, ci sprosta..............ze ja vidim to cislo tych "idiotov" velke, ale ona ho vidi male????

@ullala Kde sa ich vali viac - 0,8% je rocna emigracia, o com to tu hovoris?