icon

Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí

lulka12
6. dec 2012

Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.

Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.

erjona
24. okt 2013

@ullala Kde sa ich vali viac - 0,8% je rocna emigracia, o com to tu hovoris?

digysa
24. okt 2013

@erjona Zaujimave, moja sestra zije v tom istom Rakusku a v tej istej Viedni, ako ty ( uz vyse 20 rokov)......ale ona ich tak malo, ako ty nevidi........

Zijes ti tiez v Rakusku ( v strede Europy) a vo Viedni ( hlavne mesto Rakuska, vedla Bratislavy) ?

Ty skutocne na niecom ficis.... 😖

erjona
24. okt 2013

@danjelca Ja som nenapisala, ze s tym suhlasim, ja som napisala, ako to bolo myslene a v tej dobe, ked zeny zo stanou poriadne nevyliezli, tak asi to bolo preto takto napisane... to bola ta podstata... nie ze je to moj nazor, len easy vysvetlenie

ullala
24. okt 2013

@erjona si extremistka, lebo uz 40 stran tu ospevujes moslimov. ved to je chore. za to, ze ty si spokojna s manzelom ci kym, tak teraz mame vsetci skakat meter od zeme a posielat im pozvanky do EU? nemas objektivny nazor, z toho dovodu, ze milujes moslima (dufam, ze si ta s niekym nemylim) a tym padom by bolo od teba urcite divne, keby si sem napisala, ze ti vadia. Ja mam strach, strach z toho, ze o par rokov sa v europe krestanstvo a islam zrovnopravnia. Zrusia sa Vianoce a ostatne krestanske sviatky a podobne. Nie naozaj si nezelam ziadne zrovnopravnenie tychto nabozenstiev v EU ani nikde inde a to uz len z toho dovodu, ze Islam sem nepatri, nema tu ziadnu minulost. Jednoducho lezu mi na nervy jak sa sem seru furt. Hlavne nechapem, tam maju more a slnko, tak naco sa trepu sem do zimy.

erjona
24. okt 2013

@digysa Ja som napisala o rocnom pristahovalectvu, tak neviem, kto na com fici, ked nevies ani citat ... A ano, vieden je samy cudzinec, je to vsade tak, ze sa cudzinci koncentruju v hlavnych mestach, logicke, nie?

ullala
24. okt 2013

@erjona tu statistiku si nechaj, cim dalej tym viac moslimov stretavam v BA. Ked idem do viedne tak su nasrati na kazdom rohu.

danjelca
24. okt 2013

@erjona ok a nevadí ti že to stále funguje tým pádom si vyznavač viery s takto diskriminujúcim aspektom?

ullala
24. okt 2013

hlavne vam odporucam dat si do googlu slovo bezness, ktore ste sa s tym slovom este nestretli

ullala
24. okt 2013

@digysa akurat tu vieden tiez spominam v komente, takze to bude asi len jej vidina, pripadne sa jej asi mali 😀

erjona
24. okt 2013

@ullala 10% moslimov v celej europe a par rokov? No mas bujnu fantaziu,,, inak toto sme tu uz preberali... precitaj si fora.... extremistka musi mat vierovyznanie za ktore bojuje a ja mam krestanstvo, tak o com tu stale tocite - jasne, ze si budem branit svojho muza, skakat nemusis, nikto ta o to neprosi a emigracia je prilis nizka, aby nas tu islam zaplavil, zacnite rodit po 5 deti a nemusite sa tu stazovat... 😉

erjona
24. okt 2013

@danjelca Nefunguje to vsade, ved su krajiny, kde ziju moslimovia a funguje normalny pravny system - a nie toto...

erjona
24. okt 2013

@ullala Naucte sa citat dievcence, alebo neodpovedajte tak horlivo,. klud, nejde o nic, mne nevadi ani odpoved o 10 sekund neskor 😉

erjona
24. okt 2013

@ullala To su smerodajne udaje, tvoje oci nemaju moznost vidiet cele rakusko naraz - ci mas nejake paranormalne dary o ktorych sa chces s nami podelit?

mariuskaa
24. okt 2013

@ullala
Ahoj. Ako ich odlisujes. Ako vies ze tých co stretávas v Ba su moslimovia? Sa ich pýtaš na vierovyznanie ked idu okolo?
;)

ullala
24. okt 2013

@erjona nie moj muz si kvoli piatim detom nemoze "zalozit" bezness a okradat europske zeny 😀 (nevravim, ze to tvoj robi, toto sem davam len na odlahcenie, lebo v arabskych krajinach je ich takych plno.)
Nechapem odkial mas tie statistiky, staci sa prejst po par europskych velkomestach, vsade su.
No ale na to, ze tvrdis ze ich je 10% (mimochodom ta statistika je blba, lebo vacsinou sa pchaju do zapadnej europy, na vychod nie a preto je to cislo take skreslene) maju az prilis vela podmienok.
Len tak zo zvedavosti, ak nechces nemusis odpovedat, ty chces 5 deti? Ja pokial by som na tom financne mala a mala by som o desat rokov menej, tak by som to vklude brala.

ullala
24. okt 2013

@mariuskaa staci mi ta ich satka na hlave.

digysa
24. okt 2013

@erjona Mas absolutnu pravdu............EMIGRACIA nie je az taka vysoka..........ale ta porodnost (ktora nie je zahrnuta v emgracnych percentach, lebo tie moslimske deti su narodene uz ako obyvatelia krajiny) je obrovska.......
A je obrovska a to je problem.........kedze je jasne, ze najviac deti sa rodi ludom s velmi nizkym vzdelanim a ludom, ktori ziju v slabych socialnych podmienkach.........a muslimi patria do tychto skupin....

Cize tvoje percenta su a budu vzdy nepresne..... Tych moslimov je tu ovela viac.......... Hlavne ked zena je v islame ako - "dojka"- len rodi a rodi......

eva8
24. okt 2013

@vevesh tak potom väčšina arabov, kt. ju videli je pedofilná... ten spomínaný je obzvlášť....

erjona
24. okt 2013

@danjelca Spoločenský život Izraela bol postavený na čisto patriarchálnych základoch. To znamenalo, že muž bol protagonistom rodinného i spoločenského života. Podľa izraelského zákonodarstva nie je žena rovnoprávna s mužom. (Vocabulaire de la Theologie Biblique, Cerf, Paris 1969)
Podľa Tóry zákonne patrí mužovi, ktorý je jej absolútnym pánom a je povinná ho poslúchať. V Starom zákone mohol otec dať dcéru za snúbenicu, komu chcel (Gn29) alebo ju predať ako konkubínu (Ez 21,7-11). Ženino svedectvo na súde nemalo žiadnu hodnotu. Jej vplyv bol obmedzený na úlohu matky. Tu jej Tóra pripisuje veľkú dôležitosť – aspoň čo sa týka výchovy detí a vedenia domácnosti. Z Prís 18,22 a Sír 36,20-28 možno dedukovať, že žena je oslavovaná vtedy, ak zaručuje kontinuitu potomstva a poskytuje pomoc manželovi. Ak žena nespĺňa tieto úlohy, patrí jej pohŕdanie a zavrhnutie. Hegemóniu muža potvrdzuje aj prepúšťanie žien. (viď Dt 24,1).
V izraelskej literatúre je na jednej strane žena postavená na úroveň muža: biblické rozprávanie o stvorení človeka na Boží obraz „...ako muža a ženu ich stvoril...“, vyzdvihnutie Miriam, Ester, Judity, Debory, dojemné opisy lásky medzi mužom a ženou v Piesni piesní, krásny dialóg Abrahámovho sluhu s Rebekou... Na druhej strane dominujúca kultúra, v ktorej sa formovala hebrejská tradícia, je maskulinistická. Predsudky a kultúrne podmienenosti v izraelskom vedomí zabránili, aby sa v judaizme korektne odvodilo za základe Genezis uznanie ženy.

Cize ako vidis, v nasom krestanstve nemalo slovo zeny na sude ziadnu hodnotu - zmenila to legislativa, tak ako v niektorych krajinach, kde je demokracia a ziju tam moslimovia - tak oni su este tolerantni, ked dali pol hlasu zene....
Cize sa zasa vraciame k tomu co tu stale tapetujem - demokracie, nastolenie pravneho systemu a zlepsenie prav zien pomoze tymto krajinam... Lebo ako vidis, podla viery zit, by sme ani pipnut nemohli 😉 A to v nasom krestanstve

eva8
24. okt 2013

@erjona z neobvyklé ale šťastné zmiešané manželstvá, pokúsim sa ho nájsť

erjona
24. okt 2013

@digysa Ved som vam tam napisala odporucanie - co nerodis aj ty a s kulturou sa meni aj porodnost a vela deti mat v europe je uz menej ako viacej vidiet...

erjona
24. okt 2013

@eva8 OK+

eva8
24. okt 2013

@erjona hľadám link, inak vtedy si bola nachladená, teraz sme chorí my. Vreckovky sme nakúpili 🙂

demo
24. okt 2013

@erjona tvoje argumenty su pochabe. problem bol pomenovany (zena v islame) a ty tu kopirujes texty o postaveni zien v predkrestanskom, predislamskom a neviem akom obdobi. chyba tomu logika. to je akokeby sme tu pisali fakt, ze jablko je okruhle a tvoj argument by bol "nie nie je, uhorka je predsa podlhovasta". chapes? ani ked sem nakopirujes 3sto clankov o tom, ze uhorka je podlhovasta, nebude to znamenat, ze jablko nie je okruhle.

digysa
24. okt 2013

@erjona ja som si uz odrodila....3 krat ( za zachovanie rodu, bohuzial 3-tie neprezilo) Ale civilizovani ludia nerodia deti pre tie ucely, ako muslimi....... Im je jedno, ze matka je stara a tym sa zvacsuju rizika dedicnych chorob, im je jedno, ze dievca si berie bratranca a percenta porodit postihnute dieta sa rapidne zvysuju.........
Oni rodia ako na beziacom pase...........niekedy mi nepripadaju, ako ludia...ale ako "rodiace masiny"

erjona
24. okt 2013

@demo Ty nechces mna pochopit, tak preco by som mala ja teba chcapat - komentare a clanky sa zhoduju exaktne s otazkami, alebo prave preberanou tematikou... takze ak sa ti nepaci, necitaj ma... dakujem

erjona
24. okt 2013

@digysa Aj tuto problematiku sme uz preberali a stale dookola, toto tusim nebude mat ani pri strane 500 konca...

erjona
24. okt 2013

@eva8 Ty si len nejaku knihu spominala, neviem o linkoch. Prajem skore uzdravenie 😉

erjona
24. okt 2013

@digysa Toho tretieho dietatka mi je luto... ☹

digysa
24. okt 2013

Este mi vysvetlite niekto tieto informacie, ktore sem dala erjona:

Podla nej je emigracia muslimov do europy 0.8% rocne
Podla nej je tych " idiotov", co pachaju zlociny iba male mnozstvo a preto nemame nikoho hadzat do rovnakeho vreca.....
Teraz som si citala clanok, ze v Belgicku je 45% veznov muslimov a preto zacali vo vezniciach budovat "modliace izby", aby im vyhoveli ( ked uz ich tam maju pomaly polovicu)

Otazka znie...............ZDA SA VAM ZE 45% vaznov (ktori su muslimi) v jednej krajine je MALE CISLO?????

Som slepa, ci sprosta..............ze ja vidim to cislo tych "idiotov" velke, ale ona ho vidi male????