icon

Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí

lulka12
6. dec 2012

Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.

Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.

eva8
29. okt 2013

@alice107 pretože je človek.... neprajem mu nič zlé, veľmi sa obávam, aby na jeho praktiky nedoplatili deti, no je pravda, že čo sa týka tej pracovnej oblasti, je šikovný a niekedy ma svojim správaním i milo prekvapil, hoci možno 1-krát z 50tich.. Vďaka nemu som bližšie spoznala kultúru, čo mi teda ku šťastiu nechýbalo.. neviem to presne definovať, no niečo mi na ňom imponovalo, v niečom ma obohatil...i s jeho sestrami a mamou som sa cítila vcelku v pohode... rozhodne viem, že bližší vzťah s moslimom by som už nenadviazala a v súčasnosti ani neodporučila...

demo
Autor odpoveď zmazal
eva8
29. okt 2013

@alice107 i keď človek -"antičlovek" - je mi ho ľúto, tam je asi pes zakopaný.... no jemu nás ľúto nebolo?! už sa opakujem....

nivi
29. okt 2013

@kykka a si predstav ze v tureckych rodinanch to nieje nic vynimocne a ano bozkaju ruky jak otcovi tak matke. je to prejav ucty a vdaky

eva8
29. okt 2013

už idem, pekný deň prajem 🙂

alice107
29. okt 2013

@eva8 no to je ine..lutost..ale nie ucta.... on nepozna lutost ..len k sebe. oni maju taku mentalitu.,vychovu...ved vies....
pekny den....

alice107
29. okt 2013

@demo islamsky svet nikdy nebol pokrokovy.to na tych uzemiach pokrokovi boli obyvatelia predislamskeho obdobia. a neboli to arabi.uz som tu pisala,,ze boli to predkovia grekov.
naopak teraz greci su pomiesani s rabmi t.a vysledok je ich mentalita. a kde su teraz?

kykka
29. okt 2013

@nivi Ty si ta, ktora zije s turkom, ze? 😉 Za tie dlhe roky, co sa tu turci uvelebili a ukradli pol cyperskej krajiny, vyvrazdili cyperske rodiny a ukradli si ich domy, pozemky, postele, hracky a nebolo to tak davno (1974) sa este nestalo, aby turek pobozkal ruku zene.... Ty si ta dalsia, ktora len kvoli tomu, ze zije s turkom, ide presviedcat ludi dookola, ze moslimovia su vlastne dobri a vazia si zeny... este teraz sa tu na Cypruse nachadzaju masove hroby cyperskych muzov, ktorych vyvrazdili turci a este aj teraz sa konaju pohreby pohresovanych synov a otcov. Mojho svokra skoro zabili vo vojne, bol medzi poslednymi prepustenymi rukojemnikmi.... Tych ostatnych dali klacat, dobili ich a zastrelili.... Tak prestan mi tu opisovat uzasnost tureckych rodin, lebo ti tu vypisem take veci, o ktorych ked sa dozvies, tak nezaspis. radsej si zi vo svojej tureckej rozpravke, kde muzi bozkaju ruky zenam, nebudem ti to nicit...

demo
Autor odpoveď zmazal
alice107
29. okt 2013

@eva8 a clovek ,ktory je hodny ucty sa nesprava ,ako tvoj ex. ved to vies. ozvala som sa,lebo tu by si niektore prtomne pisatelky mohli mysliet,aky nebodaj uzasny clovek to bo alen si mala ´´smolu´´. to,ze pracuje a zivi vas,je jeho povinnost. a on nema na vyber na sk tiez. kvoli sebe. ak tam chce zit. kde by isiel? bol v eu nacierno.. socialny system ho neuzivi na sk.a a keby neplatil,tak ho budu stihat a pripadne vypovedia.
to,co robi detom a hlavne dcere je prave ten islam v praxi. a prave to treba povedat naplno
aby tu bolo jasne,ze ani on nie je´´iny´´.mozno to niekomu ,kto to cita tiez pomoze poznat,ako to je v takom zmiesanom manzelstve.

nivi
29. okt 2013

@kykka jezisi lebo krestania nikoho nevyvrazdili, lebo americania nikoho nevrazdia a vsade by sme nasli krv keby sme chceli.
mne nemusis ty nic rozpravat ani nicit.
ja som tiez ortodoxka, ja nemam preco niekomu ospevovat islam. tak ako nikomu nebudem nutit stat sa pravoslavnym. akurat nemam rada ked sa jednostranne a to iba v zlom hovori o druhych. nakolko poznam nie len rodinu mojho muza. a prepac ale mam este oci a aj vlastny usudok o tom co sa deje okolo mna.

alice107
29. okt 2013

@demo to je vsetko v poriadku co pises.len tie poznatky nevytvoriili moslimovia a arabi.ale obyvatelia predislamskeho obdobia.a potom arabi z toho tazilli.a neskor islamske staty,ktore sa vytvorili na tom uzemi,ktore bolo predtym samozrejme neislamske.

kuwait
29. okt 2013

@erjona chces vidiet co ony vidia ked sa rano zobudia ? vygoogli si obrazky sulaibia,sulabikhat,sabahia,bayan,ahmadi,farwaniya tam ziju tie co popisali tie somariny na exil.sk a su to ciganky!(su medzi nimi aj madarky,ziadna nieje normalna biela slovenka,preto Tolko urazok na Slovensko a Slovakov)Ved ony ziju v takych stvrtiach ze tam normalny bohaty kuwaitan ani nejde,na ceste vidia z dialnice pekne domy a su cele unsesene keby radsej napisali kde ti ich bedooni ziju 😀

demo
Autor odpoveď zmazal
kuwait
29. okt 2013

@kykka ja som sa o tomto bavila s Cypercanmi,velmi tazke srdce maju na turkov.Ja som v Tureckej casti Cypru nikdy nebola cypercania hovoria ze je to zaostale

kuwait
29. okt 2013

@erjona tento dom je v Salmii v obchodnej stvrti Kuwaitu tak som ti ho pre predstavu odfotila ,takychto domov je plno vo stvrtiach kde tie slovenky co tu Kuwait ospevovali byvaju.V takomto stave tam su v ich stvrtiach domy,ak najdem odvahu tak sa mozno s muzom cez vykend vyberieme aj do tych stvrti ti to pofotit nech vidis aku vypovednu hodnotu maju vypovede tych ciganiek 😀

demo
Autor odpoveď zmazal
alice107
29. okt 2013

@demo to je ine.ak by moslimske staty mali v ucte svoju predislamsku historiu a chranili kulturne pamiatky toho obdobia,tak to ja sice nemam preco obdivovat,/lebo by to malo byt normalne spravanie sa/,ale to by som hodnotila ako jedinu pozitivnu vec v islame.

kuwait
29. okt 2013

@nivi ano otcovi aj matke bozkavaju ruku aj dedovi aj shejkovi a co tym chces povedat?Manzelke ruky bozkava mozno v postely pred sexom ale z ineho dovodu ako prejavu ucty,v tych momentoch oni ruky bozkavaju aj stetkam 😀

alice107
29. okt 2013

@kuwait tak toto akoby bolo aj vo francuzku ,ci nemecku ci malmö ci inde v zapadnej casti eu vyfotene v tych ich getach
a kosicky lunik 😀 😝

kuwait
29. okt 2013

@demo Aj v Brezne je tak?

alice107
29. okt 2013

@kuwait to je tam akoze ich´´bonton´´ aj mafia to tak robi .bozkava ruky bossovi..... 😀

kuwait
29. okt 2013

@alice107 tu je cele foto toho objektu aj s ulicou

demo
Autor odpoveď zmazal
mariuskaa
29. okt 2013

@alice107 ja žijem v dobrej štvrti. Moja a susedske budovy platia (tvorí) 90% dani celého town a ľudia su tu zo vsadial. Skoro z každého svetadielu. (Okrem Antarktídy) 😎 Takze neviem o com hovoris. ;)

alice107
29. okt 2013

@kuwait no koniec... 😀 raz som ako dieta este isla s maminou do pariza a nabrali sme odvahu a priatelia nas vzali poziet do toho geta jedneho........ takze presne takto si to tiez pamätam.. a tie balkony no tam uz nemali..dokonca nemali ani skla na oknach... ... ale velmi sa neodporucalo ani z auta vystupovat....

kuwait
29. okt 2013

@demo kebyze tam nieje v oknach klimatizacia tak by som bola myslela ze tam nikto nezije ale roky je to tam v takom stave a ludia tam ziju,lebo v noci sa tam svieti.V nasej oblasti vela takych domov nieje ale tam kde byvaju beduini a bedooni tak tam su rodinne domy mnohe v takom stave

demo
Autor odpoveď zmazal
mariuskaa
29. okt 2013

@kykka
Inak aj v tureckej kultúre sa bozkávajú ruky aj babkám aj dedkovi na prejav úcty ale takým iným spôsobom. Pobozkas a DaS si tu jeho (Jej ) pobozkajú ruku na svoje čelo. Bratrancova nová priateľka takto pobozkala starších pri zoznameni (to je jeho rodina nie jej) prejav ucty. 😕

kuwait
29. okt 2013

@alice107 to kde su take stvrte,my sme boli v Parizi vela krat ale v takych miestach sme neboli