icon

Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí

lulka12
6. dec 2012

Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.

Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.

alice107
29. okt 2013

@kuwait 😉 no mozno farmu tam uz ma teraz.mozno to bolo oznacene za ruinu.a vtedy moze aj zrovnat so zemou.tazko povedat,nevieme,co a ako bolo.
a to su hotely na predaj tam.,.........

kuwait
29. okt 2013

toto chateau je ozaj za facku,uplne lacne a pomerne zachovane,skoda ze tam dali aj tie fotky ktore ukazuju poskodenie budovy ale asi nechcu kupcov zavadzat.ale aj tak za tu cenu krasny zamok
http://www.viviun.com/AD-10197/

kuwait
29. okt 2013

toto je uplne lacne ktovie ako to vyzera
,podla opisu uzasne http://www.viviun.com/AD-1591/

erjona
29. okt 2013

@alice107 Nie, mne je blizsie slovenko ako rakusko a nie moslim, nevies, tak nerozpravaj... Ale ked nemas pravdu, tak ti to musi niekto vysvetlit... Moslimovia su kriminalnici, tak uz aj o tom sme sa bavili, len si to akosi nevedela potvrdit,,, a stale dookola....

alice107
29. okt 2013

@erjona to ty mi chces vysvetlit tu pravdu? ale chod..... a verim,ze ti je milsie slovensko ako rakusko.ved ty podla toho,ako pises, co pises,ani v rakusku s rakusanmi nezijes. necitis s tym muzom co zijes,ze tam mate domov. a to je rozdiel medzi nami dvomi. ty zijes s muzom z inej kultury . zijes v moslimskom svete. aj ked v rakusku. inak by si nepisala,ze v islame je zena rovnopravna s muzom.
je to stale o tom istom. takze myslim,ze skutocne uz sme vycerpali temu rozhovoru. 😉

erjona
29. okt 2013

@kuwait A ty to ako vies, ved nie je vidno ich identita, ja teda nespekulujem o niekoho identite, pokial som si neni ista, ze to naozaj ten clovek je...

erjona
29. okt 2013

@alice107 To co prevracias moje slova - ty ma napadnes, ze sa viacej citim moslimkov a ked ti to vyvratim, hned usudzujes, ze nie som stastna v rakusku - citit sa niekde viacej doma, neznamena, necitit sa dobre v inej krajine - rozumieme sa - lahka logika, nie? A v islame je zena rovnopravna muzovi, ci sa ti to paci alebo nie...

erjona
29. okt 2013

@kykka Uz som ti raz napisala, aby si posudenie mojej inteligencie nechala na mna. To ty si najmudrejsia a vies vsetko? Albanci - moslimovia maju zvyk bozkavat ruky a umyvat nohy ( a to kazdej navsteve) - ja to nerobim, ale chlap rodiny to ma robit, pri starsich osobach, preukazat uctu - preto som to napisala,,, viem co pisem, tak sa nerob moc mudra ked o tom figu vies a ked mienis este raz pustit komentar o niekoho inteligencii, sa ho radsej zdrz a nepis mi vobec, ok... nepoznas ma, bud sa budes bavit na normalnej urovni,. alebo sa teda venuj tym zaujimavejsim cinnostiam....

kuwait
29. okt 2013

@erjona o com hovoris tych slovenkach tu?Ale ved viem kto to tam pisal,dost o sebe prezradili VEK ,tu sa slovenky nevydavaju ako na beziacom pase ze by sme nevedeli. da sa vsetko zistit staci muzovi povedat on ma ludi na uradoch ktore tieto dievcice tu eviduju ja viem o kazdej co tu je a nieje pre mna problem si zistit uplne detaily a ta jedna co tam vypisovala ta mlada uz tu ani nieje su rozvedeni ,ta dalsia zistila ze tu ma muz dalsiu zenu a skoro zle dopadla,

kykka
29. okt 2013

@alice107 A nastal historicky celosvetovy okamih: Erjona zmenila znenie Koranu a konecne zrovnopravnila zenu s muzom v moslimskom svete. 😀 😀 😀

erjona
29. okt 2013

Tak to som nemusela ja robit, to spravil Mohamed... ale o tom by si najprv musela nieco vediet...
@kykka

alice107
29. okt 2013

@kykka je zbytocnne s nou o tom aj debatovat. ved vidis. to mohamed urobil. nie ona... 😀

mariuskaa
29. okt 2013

@alice107 inak ja som sa ta nepytala na adresu kde zijes. To by bola "súkromná otázka na verejnom fore".
Ale ked hovoris o krajine kde zijem ja, ako o diskriminacnej zaujimalo ma ktore mesta, nakoľko nepoznám ani jedno kde ako ty hovoris, žijú len niekolko-generacni majetni bieli Američania.

kuwait
30. okt 2013

@mariuskaa su take stvrte v SUBURBS vacsich miest,tam nenajdes multi-kulti

erjona
30. okt 2013

@alice107 na mudru hlasku - mudra protihlaska 😝

erjona
30. okt 2013

@kuwait To ja uz neviem - ja som tam neni... 😉 A mne neslo o manzelstva, ale o krajinu ako taku - nejake pozitivum, moc o manzelstve toho nepopisali...

kuwait
30. okt 2013

@erjona nuz pozitivum ake?moslimska krajina s divnymi zakonmi,nevrazivy ludia,zle potraviny,znecistene ovzdusie a voda,nesloboda,vsetci sa musia drzat moslimskych pravidiel,toto je rozhodujuce z pohladu cloveka a nie to ze su tu velke malls a stvrte z cinziakovilami v ktorych zije aj 50 clenov jednej rodiny(preto su tie domy take velke,to asi niektorych ohurylo 😀 ale tie domy su clenene na byty pre kazdeho clean rodiny a jeho rodinu takze sukromie ako v cinziaku)To uz tie baby zvonku nevidia kto tam zije a ako.Proste ich vyjadrenie strasne povrchove len to co vidia vonku.Tu ani v obchodoch nic poriadne nekupis.Dizajnerske butiky predavaju stare veci ktore sa v EU predavaju v outletoch,2.triedna kvalita s viditelnym poskodenim.Toto v EU nenajdes len v outlet kde to mas so 70 % zlavou,ostatne obchody ako ZARA,H&M maju drahsie o 30 % ,tiez 2,trieda,su na tom aj stitky ze 2.class 😀 jedlo sa v supermarketoch a pocas shipment uskladnuje tak, ze vacsina je skazena,pritom ceny 2 krat vyssie ako v EU,poriadne jedlo nekupis,maso len Halal co chuti ako sucha handra bez stavy v porovnani s nehalal.Proste zivotna uroven na hovno!S prepacenim za vyraz 😀

erjona
30. okt 2013

@kuwait Ja viem, ze by si sa najradsej vratila a nic pekne na kuwaite nevidis, ale... Ja co som citala clanky na WEBE (po nemecky) a ich opis, by som veru rada videla tuto krajinu. Dokonca spominaju, ze zdravotnictvo je na takej istej urovni ako v Europe. Takze potom neviem...
http://www.urlaubsziele.com/laender/kw/
http://www.traveling-world.de/l138c748/Kuwait/L...
http://www.traveling-world.de/l138c749/Kuwait/S...
http://www.taucher.net/tauchen/tauchen.html

kuwait
30. okt 2013

@erjona zdravotnictvo tym asi myslia sukromne nemocnice a to ze je tu vybavenie vsetky mozne pristroje ale lekari a ich profesionalita su na hroznej urovni!! Preto vlada kuwaitanom tazko chorym plati liecbu v Amerike a EU lebo tu na to nemaju odbornikov.Posielaju europania svojich pacientov liecit sa do zahranicia? Nie.,naco???Maju doma dost odbornikov.Statne nemocnice su tu na hroznej urovni,tam sa lieci iba chudak,kvoli zlej diagnoze tam umieraju ludia dala by som ti linky ale su v anglictine..Mna nezaujima pozlatko,dolezite je to ako sa tu da prezivat.Ak mas vodu plnu toxinov a bakterii pre nedostatocnost cisticky vody ,ak poda je znezcitena splodinam z tazby ropy a v tom pestuju zeleninu a ty ju bud budes jest a ochories alebo budes kupovat mrazenu z Holandska za obrovske ceny,ak sluzby niesu na dobre urovni,zdravotnictvo,nestaras sa o to ci su tu pekne domy tu a tam,nezaujima ta to,dolezita je kvalita tvojho zivota,to co jes,dychas,ludia okolo teba ako sa k tebe chovaju,neustala Napata politicka situaciu tu aj v celom regione,neustale hrozby moznej vojenskej intervencie z dopadom na zivotne prostredie tu.(Iran ak by zbombardovali atomku alebo by sa nieco s nou stalo pocas zemetrasenia tak s Kuwaitom je koniec,dalsi Cernobyl)Toto su veci ktore vo mne vyvolavaju obavy a nevolu tu zit.

kykka
30. okt 2013

@kuwait Na Cypruse je strasne vela sukromnych klinik od American heart institute, po sukromne pediatrie, cisto porodne kliniky s najvyssie vzdelanymi doktormi, sukromne zubne kliniky atd...a najlepsie na tom je, ze najlepsi doktori studovali bud v Bratislave, Cesku alebo Moskve... Polovica z nich rozprava slovensky a tvrdia, ze nase postkomunisticke staty maju najlepsiu vzdelanostnu uroven a najlepsi skolsky system... V nasom skolstve existuje disciplina a drezura, nasledne prax, takze najlepsi odbornici vlastne vychadzaju z naseho skolstva, nie ako niekde v Amerike, kde za nich studuju peniaze a na vysokej skole preberaju to, co my na zakladnych skolach.... No a vsetky tieto sukromne kliniky su nabite Arabmi... Tu je viac arabskych pacientov ako cyperskych... Tiez sa nad tym vela ludi pozastavovalo, ze naozaj musia mat velmi zly lekarsky system, ked sa boja dat operovat v ich state a kvoli tomu prichadzaju sem...

eva8
30. okt 2013

k tomu postkomunistickému školstvu na Slovensku: Naše školstvo bolo ešte na vyššej úrovni ako je v súčasnosti. Obdivujem učiteľov, kt. učia s tým, že chcú učiť a nie preto, že musia, deti majú i tu pomaly väčšie právo ako učiteľ... moje deti majú na učiteľov šťastie 🙂 Nechcem ohovárať, no i vyučujúci na VŠ vidia rozdiel medzi zahr. študentami a našimi - u nich je omnoho menej zodpovedný prístup k štúdiu ako u našich. Pripúšťam, je ťažké študovať v nie materinskom jazyku, no to nemá vplyv na celkový prístup k výuke. I prednášajúci vyučuje nie v materčine. a v súčasnosti je i tak kvalitná odborná lit. väčšinou v angličtine

kykka
30. okt 2013

@eva8 Cypercania naschval posielaju svoje deti do Ceska, Bratislavy, a Moskvy, poniektori aj do Anglicka na studium. A vracaju sa sem ako vysokokvalifikovani odbornici, ktori si otvaraju sukromne ambulancie, alebo pracuju ako lekari na sukromnych klinikach... Nas znamy teraz poslal svojho syna do Prahy studovat zverolekarstvo, kde sa jeden rok bude ucit iba cesky jazyk a az potom zacne oficialne studovat. Neter manzelovej sesternici tiez studuje v Prahe psychologiu, a ked sme sa stretli na rodinnom stretnuti, tak som sa s nou uz rozpravala cesky a bolo vidiet, ze aj uroven jej myslenia uz bola uplne ina... Tie deti co idu do nasich statov studovat, tam idu ako typicky zdivoceli ostrovania a vracaju sa ako politizovani inteligentni ludia...

eva8
30. okt 2013

@kykka niektorí sú naozaj veľmi inteligentní a šikovní, i otec mojich detí... a ako demo napísala "človek je stádovitý živočích"

alice107
30. okt 2013

@kykka moja jedna priatelka uci na jednej vs na sk. a m studuju aj grecki studenti. a to prave v aj. a hovori,ze ich vedomosti su ozaj zle u znacnej casti z nich. aj na skuskach to vidiet.prichadzaju k nam studovat,lebo ich to vyjde lacnejsie ako u nich doma. a p uroven ich vedomosti je nizka na to, aby sa presadili niekde na skolach v zap.eu. ale na sk to skolne je lacne pre nich .aj pre tych slabsich. skoly casto teleruju kvoli prjmom ich slaby vykon,ked predkladaju podklady na studium. a prave ti zial velmi casto studuju u na sk.

demo
30. okt 2013

Zaregistrovali ste nove video unesenych cesiek? velmi si zelam,aby sa nakoniec z toho dostali v zdravi. osobne im drzim palce,aj ked viem, ze bola blbost cestovat po pakistane. bola to chyba, ale tak, chyby patria k mladosti 😒 .
A ked sa vratia, mohli by po zotaveni cestovat po skolach a robit osvetu o tom, ako naivna viera v srdecnost vsetkych ludi,bez ohladu na vierovyznanie, moze byt nebezpecna

demo
Autor odpoveď zmazal
ellise
30. okt 2013

@demo bůh ví jak je to s holkama v Balúčistánů, to video je z konce srpna, a zvlášť Antonie vypadala, že mele z posledního..... moc bych si přála aby to dobře dopadlo

kuwait
31. okt 2013
kykka
31. okt 2013

@alice107 Ale Greci a Cypercania su tak rozdielne narodnosti, ze ich nemozes porovnavat. Cyperskej grectine normalny grek nerozumie, ale cypercan grekovi ano. Jedinu spolocnu vec teda maju ten jazyk, ktory sa ale odlisuje, ale nastastie na skolach sa vyucuje aj cista grectina a kazdy cypercan povinne rozprava aj pekne grecky... Su to dva odlisne nezavisle staty s odlisnou vlajkou, mentalitou a ekonomikou. Cyprus je nezavisly stat...Greci su celkovo narod lenivi, oni dokazu aj 8 hodin presediet pri kave a nic nerobit len kecat o hovadinach a toto cypercanov rozculuje do nemoty, lebo cypercan ma rad pracu a zarobene peniaze a zodpovednost... Ved ta kriza, ktoru prezivaju teraz vsetky staty zacala v Grecku. Dovtedy vyzierali statnu kasu, kym tam neostalo nic a najhorsie je, ze pred krachom im Cyprus pozicial miliardy a oni to nemaju ako vratit, pretoze ich statna kasa je 0. Ved bodaj by nie, ked ich mentalita je ako mentalita greckych bohov - pit, sexovat, nic nerobit, zabavat sa cely cas a daleko od prace... Cest vynimkam, je tam mensina ludi, ktori sa nenechavaju zivit statom, ale naopak - su este prinosom . Ked sme cestovali s manzelom do Aten a v hoteli sme zacali rozpravat s recepcnymi po Cypersky tak na nas pozerali akokeby sme spadli z marsa, skoro nic nerozumeli, tak sme museli prepnut na cistu grectinu a uz to bolo ok. Takisto na Rhodose, Mykonose alebo Santorini - tieto ostrovy ako aj dalsich 100 ostrovov spada este pod grecku vladu, ale tiez maju ten hovorovy jazyk trosku iny od grectiny.... Takze Cyprus je jediny grecky ostrov, ktory je vlastne negrecky, ale este spada do Europy, hoci od africkeho kontinentu ho deli iba 100 km morom... takze aj na tych skolach musi byt vidiet rozdiel medzi cyperskymi a greckymi detmi a aj v ich miere zodpovednosti k studiu...

vevesh
31. okt 2013

k teme prilozim 3 citaty J. Wericha:
1. Vydařené manželství je div světa. Copak by se dnes mluvilo o Filémonovi a Baukidě, kdyby to nebyl div světa? Tři tisíce let se vzpomíná na dva neznámé lidi jen proto, že se jim vydařilo manželství.

2. Vždycky bylo, je, a já se domnívám, že i bude na světě lidí víc hloupých a nevzdělaných, než chytrých a vzdělaných, i když chytrost a vzdělanost nejsou na sobě přímo závislé. Já znám mnoho vzdělaných hlupáků. Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá!

3. Fanatismus je určitý nedostatek statečnosti. On je to strach přijímat svět v jeho složitosti. Fanatismus je cesta k zjednodušení života. Je to útěk před odpovědností, kterou člověk přijímá tím, že se pořád rozhoduje.

PS: nikoho som nechcela urazit, ani nejako sa dotknut... 😉