icon

Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí

lulka12
6. dec 2012

Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.

Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.

kykka
31. okt 2013

@ellise velmi mi je luto tych dievcat ☹ ktovie co im tam robia a ako tam s nimi zaobchadzaju ☹ Obidve vychudnute na kost a kozu, blede akokeby mleli z posledneho a dokonca ich rozdelili, takze jedna nevie nic o druhej. Dufam, ze sa vratia zive a zdrave.

alice107
31. okt 2013

@kykka ja viem,ze cyprus je samostatny stat eu a grecko tiez. 😉 a je jasne,ze su medzi mentalitou aj nejake odchylky.ja som skor poukazala na skusenost mojej priatelky so zahranicnymi studentmi,ktori na sk studuju.
ze su to prevazne studenti,ktori pre slabsie vysledky a malu solventnost nemohli studovat na kvalitnejsich uni v eu ci usa.
vies,zo skusenosti z viem,ze cypercania teda nie su tiez mentalitou ani zdaleka podobni europanom hlavne so severnej eu.hlavne co sa tyka lenivosti ci pracovnej moralky,pravneho ponimamia v pracovnom procese.
podvody sukromnych zamestnavatelov boli take zname,ze nask urady prce neodporucali pracovat na cypre. aj kvoli malej pravnej ochrane,nerespektovani prava,zlej pracovnej moralke,aj agresivite a diskriminacii voci zenam. prodste ich ti cypercania obtazovali .
je to tam este horsie,ako na sk a dokonca aj v grecku.
ja verim,ze cyprus je pekne miesto na dovolenku. znalosti drectiny ja neviem posudit.
ale zasa vidim,ze ta mentalita je podobna,ako u vsetkych juznych narodov. sama si pisala,ze na to si nemozes zvyknut.pojem casu, aj ta lenivost s tym spojena.
cize stale je dost casu to urobit zajtra. 😉
na cypre som nebola.ale bola som na greckych ostrovoch . tak som videla,ako oni ponimaju pracovnu moralku aj v co sa tyka turistickeho ruchu. a jazykova zdatnost tiez nie valna.
ja neviem,ake nemyslim si ,ze medzi nimi a cypercanmi je velky rozdiel. aj co sa tyka genetickeho fondu teraz.
a na tej tureckej strane samozrejme je to miesane s turkami.
a jasne,ze tam je vidiet predsa len rozdiel v mentalite medzi tymi dvomi castami.ako si pisala,tak aj urovni ekonomiky. je to samozrejme aj pre inu ideologiu nabozestva a sposobu zmyslania tym padom.
ale cyprus ma tiez velke ekonomicke problemy a sliape na päty grecku v tomto.

vevesh
31. okt 2013

@mariuskaa k tej t vojej mapke na str. 40...by som povedala, ze v zaknoch dannych krajin sa to uplne odzrkadluje...ja som si pozrela k tej mapke este prava zien volit, v skratke.. a je to na pocudovanie:
A, ISlamske staty
Afghan (od 63, stopnute pocas doby talibanu t.j. 96-01), Saudi (mozno 2015 a len na komunalkach?!?!) , Yemen (zeny maju smolu) , Iran (1963!) , Pakistan (01 - Benazir Bhuto 93-96 bola premierkou! bdw. bola kurdkyna )
B, Sekularizovane staty
Turecko (1934!!!), Libanon(1946), Syria (1956), Turkmenistan (1927), Adzerbajdzan (1920)
C, Staty, kt. hlavnym naboz. je islam
ALzirsko, Libanon (1952), Libya(1946), Irak(1980- v suc. 25perc. POVINNE zastupenie zien v parlamente!),
D, Neutralne
Indonezia (1955)

aaaa. 2003- Oman, Katar, 2005 Kuwait....aaaaa 1990 svajciarsko(ale iba jeden kanton, ostatne to zvladli uz v 70tych rokoch)!!!!!!!!!!!!!!
a ze vraj VSETKY moslimske staty ponizuju zeny...ano, niekde to nie je "slavne", ale nie vsade je to zle...
ide o to ako sa ktora krajina vyvija, zato ze EU a USA vdaka technologiam patri na popredne priecky, nemusi sa stavat nad ostatne krajiny...tie su tiez vo vyvine, len im to dlhsie trva, nie kazdy vie rovnako behat a nie kazdy ma rovnake podmienky na beh..

kykka
31. okt 2013

@alice107 Urcite to tu nieje horsie ako na Sk a v Grecku, to zase prehanat nemusis. Na greckych ostrovoch si bola, ale tie s Cyprusom nemaju nic spolocne. To akokeby si davala do hromady Polsko a Slovensko. Ano neziju tempom ako my na Slovensku - stres... maju na vsetko cas, co to ma spolocne s lenivostou? Ziju kludne a nie rychlym stresovym tempom ako u nas. Ved stres je najhorsia vec na svete, z toho vznikaju vsetky choroby sveta a tomu sa oni vyhybaju, co som si podlhom case na to zvykla a zacalo sa mi pacit... No a neviem ci malo solventne rodiny by si mohli vobec dovolit posielat deti do zahranicia hoci aj na Slovensko, lebo ten, kto nema peniaze cusi doma a studuje doma.... Aj tu je kopu univerzit, intercollege, kde naopak studuje vela anglicanov... Nas skolsky system sa vseobecne povazuje jeden z najlepsich a naozaj, to ti garantujem, ze najlepsi doktori su prave ti, ktori studovali v nasich krajinach... neter sesternice mojho manzela studuje na Karlovej univerzite napriklad a mala na vyber medzi Anglickom, Amerikou a Prahou a teda si vybrala Prahu... Kazdy tu ovlada anglictinu - od starej babky v horach az po 6rocne dieta, pretoze Cyprus bol do 1960 anglickou koloniou, este teraz tu najdes vela cisto anglickych honosnych dedin a jazdi sa tu po lavej strane, takze to ze si bola na greckych ostrovoch sa diametralne odlisuje od Cyprusu... O pracovnych pravach a problemoch u sukromnych podnikatelov sa tu vedelo asi rok po vstupe do europskej unii, to jest 2005, co vtedy vyslo najavo, ze vela rumunov a dokonca slovakov tu robilo nacierno z vlastnej vole, kedze do 2004 este potrebovali viza. Ked prisiel rumun bez viz na Cyprus, tak mu dali pracu, ubytovanie - nevyhodili ho z Cyprusu len tak ako to robia ine krajiny a on tam ostal robit bez odvodov, ale mal ubytovanie, pracu a pekne peniaze platene v Librach 1 libra=64 korun slovenskych!!! a oni brali aj 800 libier na mesiac, kedze suhlasili, ze odvody za nich odvadzat nebudu... toto uz nikto na urady nenapise, ze Cypercania tychto pristahovalcov bez viz zivili takym sposobom, ze im davali oblecenie, upecene kolace, domace syry, plne tasky pomarancov atd... Hladovat tu urcite nehladovali... Po vstupe do europskej unie sa zistilo kolko tu bolo pracovnikov z inych krajin na cierno, ale urcite tu netrpeli... O obtazovani a diskriminacii zien tu neviem a to tu pracujem a zijem uz dlhe roky, vies, som clovek, ktory keby tu bola taka situacia, ako opisujes, tak by som tu urcite nielenze neostala, ale ani nevydala... Mozno vtedy, ked tu robilo vela Pontijcov=rus+grek (tu na cypruse nieco podobne ako Albanci na Sk), tak taky Pontijec obtazoval zeny a nukal im sfalsovane dolare za sex a cypercania nemohli pontijcov vyhnat z Cyprusu, lebo mali grecke obcianstvo a vlastne pontijci sa vydavali akoze su cypercania... Bolo tu ale dost rusiek, ktore tu robili prostitutky a dost z nich, ked sa dostali po vstupe do EU na urady urobili zle meno nasim statom a oni si potom mysleli, ze vsetky europanky su prostitutky az kym nezacali rozoznavat aka je ktora krajina eu ... Mozno vtedy v tom case, ked sa otvorila unia a cudzinci sem zacali chodit ako na pase vznikali tie problemy s Moldavankami a Ukrajinkami, ktore aj tak potrebovali viza a prichadzali sem slapat na cierno - z toho vznikli famy, ze cypercania obtazuju zeny, lebo nedokazali rozoznat slovenku od rusky, a inac nikdy si do normalneho dievcata nic nedovolili... Ale to bolo pomaly pred desiatimi rokmi, kym sa aj oni ustalili v EU. Kazdy stat ma svoje najspodnejsie preciny a toto co tu pisem je najspodnejsia realita, na Slovensku alebo v Arabii, alebo niekde v Rakusku sa deju horsie veci a je tam 100 krat vacsia kriminalita ako tu to musis uznat aj ty sama... Som tu spokojna a som rada, ze moje dieta vyrasta v takom state, kde jeden druhemu nezavidi este aj chorobu, lebo tak sa u nas na Sk zije... Ano Cypercania ako narod su poplaseni, ale urcite nie zaostali, keby si videla ako si oni udrzuju ostrov v cistote, ako sa staraju o cesty, parky, rodinne domy, bytovky, ako si vystavuju budovy a ake maju dobre pracovne pracovne podmienky ake tu teraz maju, tak by si inac rozpravala...

kuwait
31. okt 2013

@kykka nuz vyzera to tak ze zaciatkom decembra nas tam mate ak sa plany zas nezmenia,ja mam Cyprus velmi rada prave pre ten relax aky tam je.Videla som real estate v stvrti Pyla strasne sa mi tam paci jedna vilka.Aka je to stvrt?Zatial som videla len obrazky a vyzera to take malebne,nie taky ten klasicky cypersky dom ale vilka .Nieje problem pre nasinca tam kupit dom?Viem ze musi byt na dom tzv.deed lebo tam su problemy s niektorymi domami.

kykka
31. okt 2013

@kuwait Tak sa tesim. 🙂 Pyla ako dedina ma fakt nieco do seba, je pri anglickej zakladni dhekelaia. Je to jedina dedina na Cypruse, kde ziju grecki cyprioti a turecki cyprioti spolu. Tato dedina ma asi nejake 3 ortodoxne kostoly a jeden mosk a naozaj domy su tam krasne. Cudzinec nema problem tu kupit dom - domy tu na Cypruse odkupuju majetni Anglicania a bohate cinske rodiny ako na pase... Praveze kvoli tomu tu Cypercania umelo vystavuju nove mesta a primorske dediny - pre majetne rodiny z cudziny... A je velmi vela rodin, ktore si odkupili dom na plazi a chodia do neho byvat iba dvakrat za rok na dovolenku...

kuwait
31. okt 2013

@kykka a ako je to s tym deeds dokumentom?

alice107
31. okt 2013

@kykka ja som pisla skusenosti. nic neprehanam. preco by som mala 😉 ti cudzinci chodia na sk uni na zaklade dohod medzi sk statom a statmi ,odkial su ti studenti.a su im preto statom ,z ktoreho su vyslielani davane iste granty.
prepac mi,ale ani jeden student zo zahranicia co pride na sk,nie je skutocne bohaty. lebo to by studoval inde. sk uni nie su ani medzi 500 uznavanymi uni na svete. uz si na sk videla studovat nejakho zapadneho studenta okrem statov ako grecko,turecko,moslimske krajiny a pod?

povedz mi,naco by niekto,kto si dokaze zaplatit dobru uni ,isiel tam,kde uni nema ani dobry vyskum,vyvoj a nie je uni uznavana za dobru?
to je fakt,ktory treba proste prjat.
a o tom ja som pisala povodne ,nie o cypre a cypercanoch konkretne.
takze sme sa asi nepochopili. 😉
ja neprehanam. 😉 sama pises,ze cypercania su ´´poplaseni´´. no, to nie je o strese ci pohode. ale o sposobe myslenia a sposobe zivota .

vsetky juzne narody su taketo ako ty to volas´´poplasene´´. a vidis , kde su ekonomicky? a o tom to je.
ano, kazdy normalne zmyslajuci slovak mohol vediet,co ho caka prIblizne ,ked pojde pracovat na cyprus. ale zial,ludia to nevedeli.nemali s tym skusenosti.
no a preto ked ich nadobudali akoby za pochodu zial. a problemy sa stupnovali,tak ministersatvo prace neodporucalo ist pracovat do tej krajiny.
to je tiez realita .
preco pises,ze prehanam. 😉
samozrejme ty mozes pokladat tu ´´poplasenost´´ za kladnu vlastnost. ja nie. nemaju stres,ale ani produktivitu prace na urovni vyspeleho ekonomickeho sveta.
tu nejde o zaostalost. ale o neefektivitu. a samozreme potom ekonomicku zaostalost. to ano.
chces poprie4t,ze cyprus ma problemy a ma nabeh na bankrot ?
sk je chudobne,prduktivita prace je len asi 60% z tej vyspelej ekonomiky zapadu,ale zatial mikroekonnomika vykazuje rast.
ako je to na cypre?
samozrejme ,ze elita krajiny aj na cypre ci grecku sa ma dobre.tak ako vsade na svete.ale v krajine ako cyprus su noznice medzi jednotlivymi triedami viac otvorenejsie.
ci nie? a to ,co sic yperski muzi dovolia do sloveniek je to iste,co do rusiek . to je ich mentalita tiez. neviem ,ake normalne dievcata mas na mysli.kazdy normalny muz ma pokladat kazdu zenu za rovnocennu. a nedovolovat si ju obtazovat. ci nie?
v rakusku je kriminality viac preto,ze ta krajina vzhadom na svoju vyspelu ekonomiku moze poskytovat tym pristahovalcom väcsie vyhody,preto tam idu v hufoch. co na pypre nie je.

ja chapem,je to tvoj domov.a mas ho rada. to je v poriadku. a urcite je tam krasna priroda. . ale to co som napisala,je realita ,zial.

alice107
31. okt 2013

@demo ony uz neboli take maducke. takze bolo od nich vrcholne nezodpovedne ,co urobili. je to smutne a pre ich rodiny iste hrozne. ale skor tie zeny by mali dostat poucenie a prednasku o tom, ako sa ma chovat dospely clovek. ze aj rozum treba pozit niekedy.
kolko instituciii ich unos ci zmiznutie zamestnalo? a kolko to stalo danovych poplatnikov? mali by im to dat k nahrade 😝

demo
Autor odpoveď zmazal
alice107
31. okt 2013

@demo stat s tym nic nema. ak sa dostali do problemov,tak ich ma vysekavat ich pravnik a zaplatit to maju ich rodiny.
a hladat a oslobodzovat ich maju urady krajiny,kde sa stratili. ceska vlada ich tam poslala? ci na uzemi cr sa to stalo? nie,ze? tak co s tym ma cesky danovy poplatnik? preco to ma znasat?
ceska ambasada im moze poskytnut tak konzularne sluzby. v ramci ich kompetencii. nic viac.

demo
Autor odpoveď zmazal
alice107
31. okt 2013

@demo stat nema v prvom rade ziadnu povinnost ani paky pomahat hladat v cudzej krajine stratenych obcanov svojje krajiny. a hlavne v takom state,ako je pakistan.
kazdy normalny clovek vie,ze je to rizikovy stat . taky okravatovany pravnik vie,ako kontaktovat miestne zlozky policie pri hladani unoscov a unesenych napriklad.
a ked uz sme pri tom,tak ak tie zlozky zklyhaju/cesky stat ani iny nema paky na to,aby hladal unoscov a nebodaj platil vykupne/,tak moze byt prostrednikom medzi rodinou a unoscami tiez.a moze predat vykupne od rodiny. chcu predsa svoje dcery nazad,ci nie?
myslis,ze zapadne staty za rodiny vykupne platia ,ci nebodaj same hladaju unoscov ich obcanov? mozu len konzularne v ramci svojej kompetencie sa zaujimat,v akom stadiu je vysetrovanie.zalezi aj na tom,ake renome a moc ma ten stat vo svete.chapes?
samozrejme v realite zavisi vela od toho,aky je to stat,kde doslo k unosu.
nemali tam ist.boli dospele a teraz musia zial znasat nasledky.
to je tak presne ako s tymi manzelstvami sloveniek s muzmi inej kultury.nedaju si povedat predtym a potom ziadaju pomoc kade-tade.a hlavne nech je to zadarmo. 😝

demo
Autor odpoveď zmazal
alice107
31. okt 2013

@demo takto to zial chodi......

demo
Autor odpoveď zmazal
alice107
31. okt 2013

@demo len nie na juh..... co tak mafia? 😀 zartujem..ale nie celkom...... 😕

demo
Autor odpoveď zmazal
alice107
31. okt 2013

@demo fakt je ozaj teraz svet nebezpecny. uplne vsade hrozi riziko utoku .lebo sme otvorili hranice a nepreosiali ´´navstevnikov eu....
no to ste mali ozaj zazitok na cely zivot zo svadobnej cesty....
my sme pred asi 9 rokmi sa rozhodli ist letecky chorvatska. leteli sme z ba pravidelnou linkou.chceli sme videit dubrovnik po oprave....po tej vojne a utoku... ale neodleteli.mozno nastastie. pretoze tam vraj bola naloz....... boli sme zatvoreni v lietadle hodiny.... bez moznosti vystupit. hrozna horucava bola.. a ta hroza,co sa moze stat.... . vraj podobny pripad /ako kapitan vysvetloval na naliehanie vsetkych pasazierov,/ ako v pripade toho lietadla,co vybuchlo na lockerby... odvtedy vraj nesmelo ziadne take lietadlo vzlietnut ..... ..mali sme stastie v nestasti..lebo sa na to prislo pri starte.......
odvtedy uz nikdy do podobnej destinacie nechodime.......
krakov je pekne historicke miesto.... budes mat pekny zazitok.. .........
mm hovori,ze ked exotika,tak len vlastny maly ostrov -pusty...... 😉

ellise
31. okt 2013

@alice107 neblázni, proč by do těchto krajín nechodili, vždyť tam žijí přátelští a hodní lidé. Z každé strany to slyší, že islam je mírumilovné náboženství. a jestli je někdo unesl, tak to byl jen nějaký obyčejný zločinec. Vždyť i v evropských zemích tě můžou unést a požadovat propuštění vězňů..

inkinka
31. okt 2013

@alice107 ano vieme aj o studentoch z inych krajin, je tu tristo medikov z Norska 😉
http://www.sme.sk/c/5612165/norski-medici-studu...

a btw, keby sa taky Matfyz hodnotil samostatne a nie ako podmnozina UK, v TOP 500 by bol. A vlani tam bola STU, konkretne chemickotechnologicka fakulta.
http://www.stuba.sk/sk/stu/top-umiestnenia-slov...

Samozrejme, ze mnohe nase blabolovite ucilistia zahranicie nemaju cim ohurit, aj nasi co sikovnejsi, ktori dychtia po ekonomickom, pravnickom atd vzdelani idu aspon kusok za rieku Moravu, na Masarykovu univerzitu, kde sa taka ekonomia napriklad naozaj vyucuje ako vedny odbor.

mariuskaa
31. okt 2013

@ellise
Píšete to ironicky ale sranda,ze väčšina CR a Sr občanov (žijúcich doma) chodí na dovolenky práve do týchto koncin.
TUrecko, grecko, Egypt, Jordánsko, Israel, dubai, (okrem iných). ;)
A nielen raz ale vracajú sa.

demo
Autor odpoveď zmazal
demo
Autor odpoveď zmazal
erjona
31. okt 2013

@alice107 Slovensko sa tiez ruti do zahuby - viacej impotuje ako exportuje. Slovensko nema prakticky ziadnu vlastnu vyrobu a to je najväcsi problem - prilis vysoke ceny oproti platom. Slovensko si musi poziciavat na vedenie administrativy verejnej spravy. To je najhorsie co sa mohlo Slovensku stat. Nemame polnohospodarstvo, vsetko musime dovazat, nemame vlastne fabriky, vsetko je podvodmi sprivatizovane. HDP teda nie je dobra velicina na posudzovanie kvality zivota na Slovensku. HDP nevytvori pracovne miesta a taktiez nezvysi minimalnu mzdu. Slovensko je na zapadnych trhoch zname len produktivitou prace - pretoze okrem prace nemame co ponuknut a este je zname lacnou pracovnou silou. Indikator nezamestnanosti ukazuje, ze v roku 2018 bude Slovensko na 4 mieste v nezamestnanosti. Fabriky zahranicnych investorov sa tu stavaju, pokial sa nezacnu platit dane. Stat ponuka miliony a podporuje tieto vystavby, miesto toho, aby vytvoril vlastnu produkciu a dal ludom stale pracovne miesta, sklana sa k alternative podporit cudzincov a pri zacati platenia dani sa zbalia a ani smrad po nich nezostane. Ved Slovensko uz Slovensku ani nepatri. Tak moc by som do vzduchu s nasou ekonomikou neskakala - mozno nasa generacia bude odkazana na svoje deti, pretoze nie je jasne, pri takomto tempe, ci vobec dostanu dochodky... ☹

alice107
31. okt 2013

@ellise odkial pocuvaju ,ze islam je mierumilovne nabozenstvo? z mediii? ci nebodaj od samych moslimov? 😀 pozri,,tie zeny su dospele.ak by to boli normalne zrelo zmyslajuce ,tak vedia,ze pakistan nie je vhodny stat pre turistiku a cestovanie a uz vobec pre samotne zeny,
ano zial,unos sa moze stat aj v eu.prave zial preto,ze prve pakistanci aim podobni ziju hufne v nasej eu.
a nehnevaj sa,ale ak terorista v eu unesie obet a pozaduje za nu prepustenie ineho teroristu/väzna/ tak sa s nim nevyjednava. nikdy sa nevyjednava a neustupi sa poziadavkam.

a kto je taky terorista v eu,co taketo praktiky ma? no moslimovia .

@inkinka ja som citala uz davnejsie ten clanok 😉 to je prave o tych studentoch,ktori nemali dobre vysledky pre ine spickove uni. martin ponukol tuto moznost.tak su tam. 😉 ver,ze keby ti studenti mali preniaze na dobru uni a vedomosti ,tak do martina nejdu.
samozrejme,ze aj na sk sa da vystudovat slovenskemu lekarovi a je dobry. ale bol by lepsi,mat tak moznos studovat a na inej lepsej uni vo svete. tam,kde aj labaky, nemocnicea a pristup vyucby je na inej urovni.
ja ti dam priklad. poznam dnes uz uspesneho lekara slovaka,ktory pracuje v jednej dobrej nemocnici v kaifornii. mal to stastie,ze jeho matka sa vydala za canadana a vzala ho so sebou, tam zmaturoval a a vystudoval uni.a dnes posobi v jednej dobrej nemocnici v usa. ver,ze keby bol vystudoval na sk,tak nie j taky ziadany ,ako teraz. podla jeho slov take moznosti.ake mal pri studiu a praktickom studiu v odbore by na sk nemal ani vo sne. vyvoj avyskum a prx na tej uni je oproti sk a na omnoho vyssej urovni.
jeho sesternica studovala v martine.no aporovnavali .a to teda uplne bolo neporovnatelne aj co sa tyka praktickych zrusnosti /v techike,vedomostiach /. je tam iny sposob vyuby a pripravy lekarov ako na sk.
. ale tu sa bavime o urovni uni na sk a kvalite zahrnicnych studentov tu studujucich.
a co sa tyka hodnotenia uni,ide o hodnotenie kriterii ako rozvoj vedy a vyskumu.ato je na sk uni velmi slabe . ide totiz o peniaze .
a tiez uroven porfesorov a cely system na sk je taky,ze nemozu ziadna z uni konkurovat dobrym uni v zahanici.
na kazdom rou u je na sk uni. alebo nieco take,co sa ako uni tvari.ale absolventi z nej vychdzajuci suv praxi nepouzitelni.

@demo jasne,ze grecko ma co ponuknut z historie a prirody. 🙂 aj taliansko ,aj ine krajiny juz,eu. precestovali sme vsetko. taliansko/ cast svadobnej cety sme tam stravili, spanielako,portugalsko. ma rada grecku historiu, talianske pompeje,benatske obrazarne. mam rada madeiru ,kanarske ostrovy. mam rada kaliforniu., norske fjordy... atd ,atd...... aj mastique ,ked uz ide o exotiku.....
ale je ine ist do krajin ako tunisko,jordansko, turecko a pakistan napriklad. kludne bez toho budem,aj ked nikdy tam nepojdem tiez. ina mentalita,uroven pre turistov tiez. .
v takychto destinaciach treba pocitat stym, ze v pripade problemu bude tazke pravnou cestou si pomoct.
a aj o tom to cele je.

alice107
31. okt 2013

@erjona je pravda,co sivnapisla,ze sk je hlavne exporter a to este naviazany na jeden druh exportu/auta/.
problem je,ze cele sk je financne poddimenzovane a ma zle,nepruzne zakony tykajuce sa pracovnych vztahov. a prave priprava a vyucba studentov je zla na sk.su nepripravovani pre prax ,na rozdiel od vyspeleho sveta.
a to je ten znacny problem sk .
ale metalita sk ludi je ina ako tych zjuznych statov a moslimskych krajin.
a aj uroven kultury, hygieny ci spravania sa je na sk inde /napriek zlej ekonomickej situacii/ ako v krajinach moslimskych.

eviki
31. okt 2013

@lulka12 Obavam sa, ze ked ide o lasku, tak vas zvyk riesit veci spolocne sa nestretne s porozumenim. Mozete len dufat, aby sa jej nic nestalo.

eviki
31. okt 2013

@maria200981 Jednu taku stastnu som poznala v Anglicku. Bola (je) vydata za irancana, v tej dobe s nim uz mala jedno dieta. Tvarila sa velmi spokojne, on zubar, ona na materskej. Mala svoje auticko, obcas s nami ostatnymi aj zasla do krcmy, a velmi hrdo sa ohradzovala, ako sa jej dobre zije s moslimom.... No ja som tomu nikdy moct neverila, a bola som svedkom situacie, kedy ON kupil do domu koberec, a rozmyslal, kde presne ho umiestni... Ked sa do toho chcela zapojit aj jeho (stastna) manzelka, ako tam tak klacal na zemi, otocil sa na nu, okrikol ju menom a doslova jej povedal, ze to snad nie je jej starost. Nie je to jedina chvila, ktora hovorila za seba, bolo ich nakoniec pozehnane, boli to vzdy len take drobnosti, ako s tym kobercom, no ja by som to nezniesla. Myslim si, ze zeny, v pripade moslimov, posuvaju hranice vo veci spokojneho manzelstva. "Hlavne, ze ma nebije!" No skus sa rozviest a zobrat deti so sebou... to su tie prave chvile, kedy ti cely moslimsky svet ukaze, kam patris ZENA.

eviki
31. okt 2013

@lule3 tak preco mas na sebe habit?