icon

Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí

lulka12
6. dec 2012

Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.

Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.

vevesh
22. nov 2013

@nymeria no my tiez nie sme super...v r. 98 na nasu strednu prisla ucitelka Tv - nemka a ze ideme cvicit novy modny hit jogu...a na to sa 4 dievcence postavili, odmietli cvicit, ze oni su silno veriace krestanky a predsa joga je modlenie sa k indickym bohom 😕 😕 😕 podali aj stazbnost riaditelovi skoly, a ten ju schvalil a dal zakaz cvicit jogu na hodinach TV na SLOVENSKEJ SKOLE V R.1998!
takze takej poziadavke sa nedivim...clovek si vymysli aj to, co sa neda 😉 a tcele to mi pride skor ako lenivost dannych bab, ze sa im nechce cvicit nez ze by to malo co docinenia s telesnou ako takou...

tu su iransky klub (so satkami a uniformami normalne) a afgansky (dokonca bez satiek!).a tak sa cvici v drvivej vacsine krajin... 😎

https://www.youtube.com/watch?v=Jx8VQtBqAac

https://www.youtube.com/watch?v=Vu45gvwqxsY
zuzana76
22. nov 2013

@vevesh pozor, joga je naozaj proti krestanskemu uceniu, ja by som necvicila tiez

zuzana76
22. nov 2013

@vevesh ale ved nemusel dat zakaz cvicit vsetkym, ale ti co nechcu, nech necvicia jogu

vevesh
22. nov 2013

@zuzana76 on to bral tak, ze slovenska skola , nabozensky zalozena krajina- vacsinove nabozenstvo krestanstvo...
ja s tym problem nemam, ze niekt nechcu cvicit...ale tak ako ty by si jogu z naboz. dovodu necvicila, tak niekt. moslimky by tiez z nabozenskeho dovodu necvicili... 😉

zuzana76
22. nov 2013

@vevesh mne je to jedno, ze by moslimky necvicili, ja sa nehadam, len som uviedla na pravu vieru, ze joga nema nic proti krestanstvu, resp naopak, ma, su to filozoficky rozdielne ucenia

vevesh
22. nov 2013

@zuzana76 ja som to pochopila 😉 to len pre nazoronost niektorych inych, ktori to budu citat... 😀

zuzana76
22. nov 2013

@vevesh oki, ja chapem tiez, ale s tou jogou, samozrejme ak niekto cvici par cvikov z jogy len v ramci cvicenia, tak na tom nie je nic prosti krestanskej nauke, ale ak cvici pod vedenim napr takýchto "ujov" http://www.jogavdennomzivote.sk/joga.php , tak tam uz nastupuju aj metody ako meditacia, sugescia a pod a to uz nemusi vyhovovat kazdemu

vevesh
22. nov 2013

@zuzana76 no u nas na skole ta ucitelka nestihla ani prvy cvik ukazat a uz boli tie 4 babenky vypochodovane z telocvicne, ze oni zo zasady cvicit nebudu a ani sa pozerat...isli do satne sa ucit na dalsiu hodinu 😀 a ako som pisala, pretlacili to az na celoskolsky zakaz 🙂 a ta ucitelka bola ako puk, pretoze ona to ani v nemecku take nezazila...teda v 90tych rokoch...

zuzana76
22. nov 2013

@vevesh ako ja sa tym dievcatam necudujum, ako vravim, ja by som tiez necvicila a ucila sa na dalsiu hodinu 😀 , ucitelka to nezazila, lebo ucila na statnej skole, poznam katolicke skoly aj v Nemecku a tam by to iste nepreslo

vevesh
22. nov 2013

@zuzana76 ucila aj na sukromnych a v mnohych statoch...ale nie na katolickych 😀 😀 😀 ona bola taky multi kulti priatelsky typ (dokonca na SK pomahala ciganom zemiaky z pola kradnut 😀 😀 😀 😀 😀 - nevediac 😀 )

ellise
23. nov 2013

@tripplebi ty holky přišly na školu, aby vystudovali a mohly pečovat o lidi, ale jsou muslimky, které se nesmí dotýkat mužů a nedejbože zůstat s mužem sama v místnosti. To jako chtějí pracovat v nemocnici a ošetřovat jen ženy?
přišli na evropskou školu, která měla v školním řádu "žádné pokrývky hlavy" věděly to a přesto tam nestoupili, a po čase jim to začalo vadit. Tak proč tam šly, když školní řád byl od začátku proti jejich přesvědčení? Co je na tom diskriminační? O diskriminaci by jsme mohli mluvit kdyby je škola vůbec nepřijala?
proč nestudují v muslimské zemi, kde nejsou žádné zákazy proti jejich přesvědčení?
to je jako když nastoupíš do práce kde je třeba nějaký dresscode a pak si začněš stěžovat že nemůžeš nosit co chceš.

digysa
23. nov 2013

@briketa @mariuskaa @erjona
@ellise

Asi 4 strany dozadu ste sa tu bavili o tej vode..... Zephyrhills je mesto u nas na Floride, kde sa tato voda nachadza. Briketa ju nepozna preto,lebo u vas mate inu znacku donaskovej vody. Tu na vychodnom pobrezi je velmi znama. Ja tiez Poznam tuto znacku, donedavna sme ju pili aj my. Ale iba preto, lebo sme nemali filtracny system.

Nie je pravda, ze Americania su narocni...toto je iba skusenost mariausky v NY. Tu bezne ludia piju filtrovanu vodu z chladniciek, ako to robim ja. Mame filter a pije vodu z vodovodu. Kupujem aj flaskovou vodu, ale to je iba na cestovanie. Vela ludi ma filtracny system, alebo chadnicku so zabudovanym filtrom, cez ktory tecie voda.

Ja pouzivam vodu z vododu. A recyklacny system tu mame ovela, ovela lepsi ako v Europe. U nas mame specialne smetne kose na recyklacne suroviny.

digysa
23. nov 2013

@demo Odpoviem ti k uniformam.... mame prisne dany kod skoly. Mame uvedeny obchod, kde mozeme kupovat uniformy. Tricka musia mat loga nasej skoly, spodna cast-nohavice, sortky, sukne maju volnejsie regule, daju sa kupit vo viacerych obchodoch.
Dievcata mozu mat iba ozdoby vo vlasoch, ziadne blaznive bizuterie, ziadne naramky, namalovane nechty, satky, ciapky....chlapci, co nosia svetre s kapucnou NESMU mat v areali skoly kapucnu na hlave, ani klobuk, ani ciapku, hlava nesmie byt zahalena. Topanky mozu byt iba kozenne biele, hnede, cierne. Dievcata maju urcenu dlzku sukni.
Moje deti su v sukromnej skole. Tam by satka, ani zidovsky klobucik nepresiel. ( Sukromne skoly si to mozu dovolit)

fidka79
Odpoveď bola odstránená
tripplebi
23. nov 2013

@ellise kazdy ma pravo vybrat si skolu na ktorej chce studovat. ja tu teraz mozem len spekupovat, preco sa rozhodli pre cesku skolu. mozno si mysleli, ze ceska skola je kvalitnejsia a po vystudovani na chceli vratit do svojej vlasti a tam pracovat. potom by sa nemuseli dotykat cudzich muzov.

mariuskaa
23. nov 2013

@nymeria
(chcela som sa len ubezpecit, ze ci si naozaj hovorila o mne, preto som sa ta priamo spytala)

Asi zle citas, to ze napisem ze respektujem inych vierovyznanie aj napriek mojmu inemu pohladu na svet, neznamena, ze podporujem nerovnost pohlavi, alebo diskriminaciu zien v nabozenstve.
Este raz respektovanie NEROVNA SA diskriminacia.

mariuskaa
23. nov 2013

@fidka79 vsak samozrejeme, ze je, (mier SCI FI) pozri sa na nazory ludi.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
mariuskaa
23. nov 2013

@fidka79 mam iny nazor, lebo nemam ziadnu skusenost s tym, ze by si ine nabozenstva okolo mna "razili cestu dopredu". Vsetci "zplvyaju" dohromady, ziadne odchylky. Kazdeho nabozenstvo je respektovane (pokial neublizuje druhym) VIes ale USA ma v tomto velmi odlisnu politiku od EU, tu sa rozlisuju ludia na slusnych - neslusnych, vzdelanych - nevzdelanych, tu sa nerozlisuje podla nabozenstva. 😎

fidka79
Odpoveď bola odstránená
fidka79
Odpoveď bola odstránená
nymeria
23. nov 2013

@mariuskaa ja ti asi nerozumiem, takze ty respektujes, ze niekto iny je kvoli nabozenstvu diskriminovany? toto je taka hlupost, ze az.... hlavne, ze ty si pekne z bezpecia demokratickej spolocnosti pred tym uchranena. To by sme ale potom museli respektovat aj kanibalov v Papui..... tiez jedli ludi z nabozenskeho presvedcenia. 😠

nymeria
23. nov 2013

@fidka79 v Saudskej Arabii by ta za taketo nieco hromadne znasilnili a potom TEBA obvinili, ze si za to mozes sama. islamske pravo v praxi.
narazam na pripad z Dubaja z tohto leta. Mladu Norku znasilnili moslimovia, isla to ohlasit na policiu, zatkli ju za cudzolozstvo a hrozi jej niekolkorocne vazenie. 😲

nymeria
23. nov 2013

Dievcata, celou touto diskusiou sa tiahne jedna myslienka. Ze nikto, ani tuna pritomne manzelky moslimov nesuhlasia s danym stavom v original moslimskych krajinach a su so svojimi muzmi stastne, ale mimo "Arabie", ani jedna sa akosi nehrnie do zivota tam. tie, ktore si to vyskusali, maju na to svoj nazor, vid @kuwait. takze budme my len stastne tuna, v europskych krajinach, ci uz s moslimom alebo krestanom a dufajme, ze aj u nich raz zeny pochopia a vzburia sa. 🙂 🙂 🙂

demo
23. nov 2013

@nymeria okrem toho sa touto temou a viacerymi jej podobnymi tiahne aj myslienka, ze kto vidi problem, je aj rasista a netolerantny clovek. a myslim, ze preto je diskusia takato nekonecna. aspon ja sa teda snazim dokazat opak 🙂.

demo
23. nov 2013

@tripplebi myslim ze ceska skola bola prijatelna z inych dovodov. aspon ja viem z univerzitneho prostredia, akymi tahmi sa arabski studenti domahaju titulov. a nejdu na to cez vedomosti, ale pouzivaju polomafianske praktiky.

tripplebi
23. nov 2013

@demo nepoznam ceske skolstvo a ani neviem o praktikach moslimskych studentov na tychto skolach. tak neviem posudit. ja som len vyjadrila svoj nazor, ze nevidim nic zleho na satke nosenej v triede pocas vyucovania. skor by sa mi nepacilo, keby presadzovali pocas vyucovania nosenie tych habytov, co zakravaju celu tvar a je len mriezka na ociach.

ellise
24. nov 2013

@tripplebi ale když si něco dobrovolně vybereš tak přece souhlasíš s podmínkami, které s tím souvisí, a když si s nimi souhlasíš, tak si přece potom nemůžeš stěžovat.

ellise
24. nov 2013

@mariuskaa jen jedno nechápu když je amerika taková multi kulti a friendly k přistěhovalcům, proč staví ploty na hranicí s Mexikem, hlídkují tam vrtulníky?...... tam to hlídají snad ještě víc než východní blok za komunizmu

ellise
24. nov 2013

@demo ty si někde jine, napsala že miluješ islamskou kulturu. o čem mluvíš? protože já si nedokážu vybavit jedinou sakrální malbu, sochu, obrazy, autorem kterých by byl muslim žijíci i muslimské zemi. Pokud mi je známé, islam zakazuje hudbu, protože odvádí myšlenky od alláha, mešity ( aspoň ta brněnská) mají jen jednoduchou výzdobu ( soudím jen dle fotek). četla jsem o nějakých autorech ale jejich díla mi nic neříkají, vím že je natočeno několik iránských filmů, ale to je tak asi všechno. Ale možná to pramení jenom z mé neznalosti a ráda se dozvím něco jiného.