Partnerstvo medzi katolíčkou a moslimom v zahraničí
Tak dievčatá poteší ma každá skúsenosť, argument v diskusii na danú tému. Moja neter si v zahraničí našla priateľa z Egypta. Keďže cez víkend idem na návštevu k jej rodičom a som dosť priamej povahy , mám vážne obavy ,že nedokážem udržať jazyk a kriticky zhodnotiť naivitu dievčaťa.
Problém vidím v tom ,že sa za každú cenu snaží ostať v zahraničí. Doma má otca po porážke, chorú sestru a dusnú atmosféru. Školu skončila ako BC na druhý pokus a rozišla sa s priateľom po dvoch rokoch.
@erjona to su len vyhovorky. To fakt zboznujem, ked sa povie "ze cudzinci nedostanu sancu".
Poznam vela cudzincov co sa tu narodili, prisli do DE ako deti alebo dokonca ako dospelaci bud uz s ukoncenym vzdelanim alebo studovat a sa uchytili.
Ja osobne som toho najlepsi priklad. Studovala som VS na SK, prisla do DE, nieco mi uznali, nieco som dokonca musela robit dvakrat to iste ale bez problemov som vystudovala a este si popritom urobila aj dve Berufsausbildung a este jedno interne z roboty. Ide o to aky je clovek priebojny a ako si za svojim cielom ide. Take ze "neda mi nik sancu" u mna neprejde. Po studiu som mala hned robotu. Napisalaziadosti, sila na pohovor. Ide o to aky ma clovek Mundwerk, vedomosti aj vseobecne nie len z fachu a ako vie toto vsetko podat. Za tie roky som sa dostala dost vysoko a to len mojou vlastnou zasluhou. Nikde som nemala konexie.
Dalsi konkretny riklad je moj brat. Je o dost mladsi odomna. Na sk si urobil bakalara a mastera si robi tu v DE. Je odomna 400 km, cize pomoc odomna nemoze ocakavat, tak isto ani od rodicov. Ani len financnu. Prisiel ako cudzinec, co automaticky znamena skusky z nemciny, nejake extra skusky lebo to Uni tak chcela ae neml problem na niekde dostat. Napisal jednu ziadost, urobil skusky pisomne plus ustne, prijali ho. Tak isto praca. Popri Uni pracuje. Napisal ziadost, isiel na pohovor, prijali ho. Zatial, pocas studia, LEN brigaduje. Ale uz dostal ponuku, ze ak chce, ci neostane po skonceni studia u nich robit ako inzinier. Takze ake, ze cudzinci nedostanu sancu. Ide jednoducho o to ako sa "predaju". O vystupovanie, charakter, volu.
Tiez tu poznam par Slovakov. Prisli uz vystudovani zo Slovenska a uchytili sa bez problemov.
Ono ide fakt asi aj o to, v akych kruhoch sa pohybujes, ake vzdelanie mas.
@demo hihi noooooo ja sa netrapim. Alebo UZ netrapim. Cele detstvo a mladost so kazdych par rokov skusila do nich zahryznut. juuuuj ale som ja utekala. Ja to fakt nechapem preco. Brasko ich jedol uz ako male decko na kila, ten sa v tom priamo vyzival, muz ich ma tiez velmi rad. Ja som si este myslela, ze sa to trebars v dospelosti zmeni. ako napr. spenat. Ako dieta som ho ani citit nemohla a teraz by som ho jedla aj kazdy den. No ale tie paradajky asi ostanu az do smrti. Najpelsie je, ze mne sused, taky dedko 90rocny, zahradni, dal pred par rokmi nejaku super sortu a kazdy rok ich zasejem a vyrastu dvojmetrove "stromy" a paradajok 20 kil ;-DDDDD
V libii presadili zákon saria. Akurát som si to prečítala na SME A co na to zastankyne islamskej ideológie? Koľko pozitív nájdu? 😝
@demo no to o tej dne viem. Ale ja som zdrava, takze uskodit by mi asi neuskodili. Ale je to fakt zaujimave. Inak taky isty problem mam s ananasom. Ten ani cerstvy, ani z konzervy, ani stavu, fakt nic. Tiez mi smrdi a chut, no hroza. Normalne aj ked ideme niekde do baru aj v coktailoch ho hned zasmakujem. Uz si pripadam ako chybna. Musim vzdy povedat, prosim bez ;_DDDDDD
Z paradajoch ale napr. kecup, paradajkovu omacku, alebo aj polievku zjem. Ale nesmu tam byt kusky.Len cista stava.
@alice107 @erjona no ja tiez nie som cudzinka. A nastastia ma uz nik neotravuje. Mozno, ze preto, ze som uz stara? ;_DDDDDD Nie vazne, pocas vysky sa mi furt lepili nejaki afganci a im podobni na päty. Som ich ja ale rychlo schladila. Jednak kultury a mentalita sa skor ci neskor nezhodnu a po druhe, ja tmavusov fakt nemusim.
@alice107 ty si tiez v DE?
inak ked to tu smes uz zaplavujem, tak este par pikosiek k tomu bravcovemu.
Moj muz robil dlhsiu domu v Saudskej Arabii. Teraz tam lieta uz len raz za mesiac na jeden tyzdne, niekedy na dva. Ma tam vela znamych a kamosov, samozrejme medzi domacich sa dostane len zriedka, obcas je pozvany do nejakej saudskej rodiny na nejaku veceru a pod, ale cudzinci tam zial nemaju inu moznost len ostat medzi sebou. Tak sa zdrupujiú a navzajom navstevuju a vyletuju bez rozdielu narodnosti Nemci, Amici, Svedi, dokonca je tam vela cechov, Anglicanov, ten jeden spominany chorvat atd. Vsetci samozrejme na rovnakej urovni VS a pod. Robia casto BBQ. Bravcove klobasky sa daju v Riyadhe v pohode kupit ale su fakt chutovo hnusneeeee. Tak vzdy niekdo pasuje z Europy. Muz mal aj teraz plny kufor klobas a vianocnych cokoladovych mikulasov 😉 A este mu nikdy Saudi na hraniciach nic neskonfiskovali 😉
Dalsia pikoska. Ide o neznalost Arabov o chuti, farby, vyzoru bravcoveho.
Ako studentka som brigadovala za cas v pekarni, mali sme tam aj horucu theke a predavali aj snicle a sekanu. Vtedy este nebola sekana z morky len z bravcoveho (pred niekolkymi rokmi vymysleli aj z morcacieho ale zeny, to je ako guma a vyzera to hrozneee), takze vyber nebol. Do Mnichova cestuju kazde leto bohati Arabi a nechaju sa tu lekarsky osetrit, operovat atd. Nie len raz sme ich mali aj v pekarni. Raz, asi museli byt velmi hladni, ukazali na tu sekanu, ze to dobre vyzera a ze ci je to prasa. A kolegyna ani ceknut po anglicky len prikyvla. A oni, ze vtetkym do zemle na ruku. A ona veselo krajala, vazila, balila a ja som myslela ze tam smechom vybuchnem. Ale zdrzala som sa. No a Arabi normalne vo vytrzeni, ze ake je to very good, a dali si este aj duplu. Bolo ich dam hadam aj 10 ludi. Takze taki moslimovia. Ked nevedia co maju na tanieri, tak to zjedia a zrazu to nie je hnus. Ale ked povies, ze bravcove jes a ti chuti, tak dobre ze ta nejdu ukamenovat.
@yanni No nemas celkom pravdu - neni si jedina co si sa uchytila, ja som si tu takziez zvysovala kvalifikaciu, ja ti to vravim z vlastnej skusenosti - takze, ked si ich ty nemala, to neznamena, ze neexistuju tieto pripady... moj synovec je velmi sikovny a ako sa hovori, mal aj plan B, len co mu je luto, ze si nemohol dosiahnut, to co chcel... a nezabudaj, ze teenegeri nie su taki huzevnati ako ty v dospelom veku - trosku potozmyslaj pokial nieco taketo napises... 😉
@alice107 Jaj ty si papierova nemka, prepac - povod mas slovensky a ako tych cudzincov nazyvas, maju take iste obcianstvo ako ty - takze ziaden rozdiel medzi kosovcanom a tebou s nemeckym pasom nie je,,, to si len ty nahovaras v tvojej hlavicke - a ze su k tebe drzi - no necudujem sa, ked sa takto vyjadrujes provokacne, na ich mieste aj ja by som bola 😉
@erjona ja som nikde nenapisala, e som jedina. Dala som len priklad.
A bola som tiez len teenie. V 19tske je clovek este Teenie. Zacala som na Sk, pokracovala v Nemecku. A preco by nmali byt mladistvi menej huzevnati ako dospele osoby. Prave ze vtedy maju vynalozit viac sil. Maju cas, nenahana ich vek, rodina, deti, nemusia sa starat o ubytovanie a vsetky ine "dospelacke" starosti. Jedine co maju na starosti, ked este ziju u rodicov, hladat si Ausbildungplatz a pod. Popripade robotu, brigadu....
Nie nie som papierova Nemka. Mam nemeckych predkov.
A mylis si pojmy z dojmami. Nikde som nenapisala, ze su KU MNE drzi. Ja som napisala, ze su drzi. Ja som sa do ich konfliktov nikdy nestarela. Ale to, co si uz dovolili k sefovi, to uz je vela. Respekt a autorita im nic nehovori. Aspon podaktorym. Ja by som si k mojmu nadriadenemu v zivote take nedovolila ako oni. Sa ani necudujem, ze striedaju robotu ako spinave pradlo.
Tiez som nikde nenapisala, ze LEN Kosovaci. Vseobecne (cest vynimkam) ludia z vychodnej Europy co prisli na zapad a sa tu viac-menej usadili, ziju ako keby boli stale za socializmu. Zial Nemecko ma blby secialny system, vela dier v socialnych zakonoch a vela to vyuziva.
myslim teraz ludi z nizsich vrstiev.
@yanni Ja som tiez nepisala o 19 rocnych ale o 15 rocnych, kde si musia najst miesto na prax, takze asi tak, moj synovec bol rok doma, kazdy den posielal Bewerbungen a nic z toho, preto siel na gympel, ale ma rad reci, takze v podstate je to jedno, len nie kazdi 15 rocny ma dve cesticky otvorene, o to tu ide.. ty mas predkov nemeckych, ale vyrastala si na SVK, tak si Slovenka... podla mojho nazoru, aj v mojej rodine mame madarskych a ruskych predkov neviem ktore pokolenie (zmiesane manzelstva), ale nepovazujem sa ani za rusku a ani za madarku, narodila som sa na SVK, tak som slovenka... ten prispevok s drzostou a papierovou nemkou nebol inak venovany tebe, ale pekne, ze si sa vyjadrila - ja viem, ze si nespominala len kosovcanov, ja som ich ale vytiahla, pretoze moj muz je kosovcan, ako si to tvoje branis, tak si branim aj ja to moje 😉
@erjona a kde som spomenula, ze ma moslimovia obmedzuju v jedeni ci nejedeni bravcoveho. Ja, vdaa bohu, mozem jest co mi chudi a co chcem, nemam ani z okolia, ani z rodiny ani nijake nabozenske "natlaky" a obmedzenia. Ja tiez, ked mi niekto povie, ze toto alebo to mi chuti, alebo to co ine mi nechuti alebo to nemozem, tak mu to netlacim do hgagora a ani ho nebudem silou mocou presviedcat, ze to musi jest.
Jedine neznasam tie poznamky, ze ked povies bravcove, tak od netolerantnych moslimov hned ze fuj a neciste a ako to mozes jest a pod. Mam velmi dobru kamosku marocanku, pozname sa 10 rokov, poznaju a maju ma rady jej rodicia a surodenci, tak isto je tento pocit z mojej strany. Dokonca ma vzdy pozyvaju na ich velke oslavy a aj svadby. Vsetci vedia, co som, ze jem aj bravcove, dam si aj alkohol a nikdy mi nik nic negativne nepovedal. Tolerujeme sa navzajom. Nikdy nepovedali, ako dost inych ludi, ze ked jem bravcove, som necista. To kde sme. Ved to vsetko vykakame, sprchujem sa tiez kazdy den, nesmrdim, nemam mastne vlasy, spinave nehty....
A nik na nerozcaruva, ze krestania v postne dni nejedia mäso. Som, sice krestan, ale verim len v to v co verim, nedam sa ovplyvnovat ani Bilbliou, ani fararom, ani starymi babkami ani nikym. Ja jem vzdy vsetko ako mi chuti. Snazime sa zdravo a vyvazene stravovat a post a podobne nezmyselnosti nepraktizujeme.
@alice107 No velmi vela, kedze hadzes vsetkych do jedneho vreca, tak automaticky tahas do toho aj dievcence so stastnym manzelstvom, takze velmi vela to ma spolocne - o tom pausalizovani sme sa uz predsa bavili, na kazdu etniku je nieco, aj na nemcov, ale to teraz neznamena, ze vsetci su rovnaki... a myslim, ze to da este vela prace, aby si ty taketo nieco pochopila...
@erjona ako to mozes tvrdit, ze clovek je tym kde sa narodil automaticky nemec, amik, slovak....? Hlupost. Nezalezi na tom, v ktorej krajine sa narodis a vyrasties, zijes. Zalezi na korenoch, povode, zvykoch ake si rodina udrziava. Kolko generacii napr. Turkov zije v DE, sa tu narodili a nie su Nemci? Maju len turecke korene, vela ich nema ani nemecke pasy. Vyrastla som na SK ale mam aj nemecke korene, sprechujem od narodenia a kazda ostatna narodnost je podla mojej osobnej mienky len plus. Preco namt tri rozne pasy, ked ich mozem mat?
@yanni Velmi zalezi v ktorej krajine sa narodis, my sme teda typicka slovenska rodina, moje deti su narodene v rakusku, maju rakuske obcianstvo a preberaju crty a zvyky rakusakov, uz su neni Slovak/Slovenka alevo Albanec/Albanka - asi tolko k tomu - hovorit viacerymi recami je jedna vec a zit v nejakom prostredi zasa druha,,, prostredie velmi ovplyvnuje formovanie osobnosti,,,

@yanni No ved o to tu ide,,, moj muz mi bravcove aj domov donese, takze nema problem s tym, napriek tomu, ze je moslim, ci jem alebo nejem bravcove - on vie, ze ja moslimka nie som a mozem jest co sa mi zachce,,, tu ide o toleranciu,,, a nechapem ako sa tu niekto rozcarovava, ze nejedia bravcove, je to predsa ich osobna vec, nie?