icon

Peniaze na splacenie mužovej hypotéky

26. máj 2021

Predstavte si ze mate muza, oddelene ucty. Manzel si pred svadbou vezme hypoteku na byt kde zijete. Pocas manzelstva vyhrate dajme tomu 5000e, nic extra ale na nieco na rozbeh sa hodia. Manzel ma este dalsich 5, cize 10. Peniaze su odlozene . Vy si po rokoch chcete nejake peniaze vziat na biznis a muz Vam povie ze vsetky tie peniaze cize celich 10 000e si splatil hypoteku. Ako by ste reagovali ? Toto ma skutocne zaujima, ze Ta dotycna vobec o tom nevedela ,muz jej o tom nepovedal, az teraz ked nejake peniaze potrebovala. Ano splatil s tym nieco z hypoteky, nevrazil ich do ziadnej hluposti, uz si to overila

zuzliq
27. máj 2021

Myslím, že nezvolila správnu reakciu. Ak by môj manžel použil našich 10 000 bez môjho vedomia, hnevala by som sa. Ale podstatné je, čo s nimi urobil. Neminul ich na sprostosti. Žiadala by som vysvetlenie a sľub že v budúcnosti sa to nestane. To najdôležitejšie nevieme, prečo to urobil. Inak z opisu zo nemyslím, že hrozí nejaké zadlžovanie, alebo pôžičky. Skôr je urazená. To je síce normálne, ale nemala kvôli tomu od neho odchádzať, to je detinské.

simca06022011
27. máj 2021

Je to jedno co jej treba, je tam proste z jej strany reakcia podľa mňa neprimeraná, aj keby chcela len 100eur použiť. Ona rozhodla ze bude na dom alebo na podnikanie? 😂 Ako neverím ze to mali striktne dohodnuté a on to supol na účet a vyplatil hypo... Keď ma peniaze tak môže btt rada ze im klesaju aj úvery napríklad. A ostatne sa hádam vedia dohodnúť. Tak nech nájdu peniaze na to co potrebujú z inakade. Ak je toto ich najväčší problém tak je to banalita pre mňa. A ona to rieši tak ze sa zduje a odíde ku kamoške. A áno mam mimo, ale nie 10t pod vankúšom 😂

autor
27. máj 2021

@simca06022011 nie oni spolu rozhodli a ako vidis panko sam rozhodol ze 10litrov si pouzije on sam. Cize on rozhodnut sam moze a ona nemoze chciet teraz par stoviek ci ako si to myslela ? Ja nerozumiem ako moze byt dospelej osobe toto na smiech , za chvilu mi este napis ze jej zelas nieco zle ,alebo?

autor
27. máj 2021

No ja napriklad tiez mam niekolko tisic a do banky ich nedam urcite

lenkalienka0
27. máj 2021

@simca06022011 ja by som tiez veru z domu neodisla ale tvoja poznamka ze keby sa mal tvoj muz zdut za kazde euro co minies tak sa vadite stale je v tejto teme nemiestna, to nieje kazde euro. Ja teda 10 000 doma len tak nemam a keby mi manzel neda vediet tak som sklamana a velmi

lenkalienka0
27. máj 2021

Nech sa vrati domov a porozpravaju sa. Manzel sa zachoval dost zle, ako keby zenu ani nemal a ona zas detinsky

cacianka
27. máj 2021

Ak mna piziadala kamiska o radu - poradila som
Ak sa chcela vyplakat na mojom pleci - nastavila som jej ho a podala vreckovku.
Ak chcela pomoct ubytovat - navliekla som rezervné periny. Od toho kamaratky a priateľky sú.
Potom nasledovali rozhovory a vyjasnenie stavu.
Povedala som svoj názor, dala rady, ale nevnucovala a nechala ju rozhodnut sa.aj tak urobila svoje vlastné rozhodnutie.
No a rozhodne mi nepride správne ze on bez jej vedomia pouzil taky velky peniaz poza jej chrbat, su to spoločné peniaze, mali sa poradiť a rozhodnúť spoločne. Alebo si ona mala svoju čiastku schovať, aj on svoju. Ked však boli v spoločnom šufliku - mali spoločne.
Keby ona zobrala viac € bez jeho vedomia, alebo vsetky, tak by ste ju tu zlynčovali ze aká je sviňa.

nikyball
27. máj 2021

To sú tie oddelené účty, kedy partneri neriešia život spoločne , ale každý kope sám za seba. A namiesto toho, aby to riesila s ním, tak radšej utečie ku kamoske a preberá to s ňou a s modrým koníkom 🤦🏼‍♀️ 😂 oni ako manželia nefungujú, takže je jedno či sa s ním rozvedie alebo nie. Tu už láska nie je...

simca06022011
27. máj 2021

Autorka nie, nič zlé jej neprajem, ale ak je toto ich najväčší problém určite by som sa nezduvala u kamošky, ved tých pár stovák nech jej nacaluje zo svojej výplaty. Určite je to riesitelne. Ak nie tak nech sa rozvedie. Ty si písala ze ona sa bojí aby jej nebral úvery a pod. Ze mu neverí.. Pre mňa nič neracionalne neurobil. Jedine za čo by mal hubovu polievku, by bolo to ze nepovedal.

@lenkalienka0 vieš čo, ja si miniem na skrine aj 5t s nepýtam sa, keď tak oznámim, nikdy neriesil, za 5 r som vyplatila polovicu nehnuteľnosti, tiež som sa nepýtala, proste keď sú peniaze ide to tam, nech to mame z krku. A on ma myslím podľa mňa viac rozumu, keď si zníži hypo, aj úroky tým pádom a uhradí to skôr ako mať peniaze pod vankúšom. Keď pôjdu do domu, môžu predať byt, viac im ostane, medzitým zaplatia menej na urokoch... A10t nebolo jej, z toho "len" 1/4... Podľa mňa ide tu skôr o nejakú jesitnost, urazenu dôležitosť, že nepovedal... A ona chce peniaze inde. Keby to minul na somariny nepoviem ani n... Proste je chyba u oboch, peniaze keď sú osve, majú byť osve... Keď si kopu každý na svojom, nech Di aj peniaze opatruju samostatne a toto by sa nestalo

ljzozv
27. máj 2021

@simca06022011 lenže vy asi máte spoločný účet, financie, hypotéku, byt a tak ďalej.
Tu fungujú oddelene, účty, hypotéky, vlastníctvo bytu.
V prípade neoznamenia, že haló miláčik, zobral som toľko a toľko a zaplatil som hypotéku, ale prišla by som na to absolútnou náhodou, tak by mi žiaľ blikala kontrolka.

simca06022011
27. máj 2021

@ljzozv nefunguju oddelene ak nemaju BSM podpisane.

hellwant
Autor odpoveď zmazal
hellwant
27. máj 2021

@simca06022011 ani jej manžel ani Vy asi financnú gramotnosť nemáte. Hypo = najlacnejšie peniaze ak ide o pôžičku, ja sám mám iba 0.89% úrok, plus inflácia hypo znižuje a Vám rastie plat časom. Teraz by mala vlastných 5000 , takto si 5000 musí požičať, ale úrok môže byť 5% , niečo ako spotrebák, tak kde je rozum? Môže si požičať od rodiny, ak niekto má, ale môže to zničiť vzťahy. Finančnú gramotnosť by som dal deťom už od 6 ročníka, lebo mnohým fakt chýba.

sasa1310
27. máj 2021

@liljana investované má v akom byte? V jeho byte?

nikyball
Autor odpoveď zmazal
sasa1310
27. máj 2021

@nikyball samozrejme, že nie pri takom úroku.

sasa1310
Autor odpoveď zmazal
andreatytler
27. máj 2021

Autorka: Ako presne prebiehal ten rozhovor, ked zistila ze peniaze su fuc? Ak tento rozhovor este nemali, tak ju urcite posli domov nech sa s muzom porozprava. A hlavne ako presne prebiehal ten rozhovor ked peniaze ukladali do obalky. Lebo toto mohlo byt kludne nedorozumenie...
Ak tie peniaze pouzil pre splatenie vojej hypoteky aj napriek tomu ze vedel ze ona ma s nimi ine plany, tak to je zle ale ako vravis, je to prvy vazny problem. Problemy sa riesia... urcite nech neuvazuje nad rozvodom. Problemov budu mat este celu kopu v manzelstve a ked ich vyriesia, tak to ich vztah vzdy velmi posilni.

autor
27. máj 2021

@andreatytler nie oni nedorozumenie medzi sebou nemali, este kolko krat aj takto spolu ked sme vsetci boli sme sa rozpravali s nimi co a ako do buducna, aj dom kde by chceli, o tej vyhre, rozne. Oni mali vazne problemy prave na zaciatku vztahu no velmi sa snazili aby neskoncili ako väcsina mladych co sa vezmu a hned pri prvom probleme rozvedu a rokmi bolo lepsie a lepsie,naucili sa spolu zit a uz su spolu dlhe roky,bez problemov. Ten rozvod mi vravi len skrz tu nedôveru voci nemu teraz . Neviem co chce robit, ja ju vyhadzovat nebudem

autor
27. máj 2021

@andreatytler a k tomu rozhovoru mi vravela zatial len to ze mu povedala ze musi este cosi navyse zaplatit tak si vezme z tych penazi co odlozene maju a on ze tie peniaze uz niesu, dal som ich do hypoteky. Ona ze sa rozplakala co to ma znamenat za jej chrbtom a dokedy by jej to tajil keby na to nepride rec, vlastnu zenu z toho vynechat. Hned Odisla, je sklamana

autor
27. máj 2021

Inak aj keby to nieje moja kamaratka, mna by asi na mieste slak trafil keby to povie moj chlap mne

luccija
27. máj 2021

Ze ju oklamal su to peniaze o ktorych mali rozhodnut obaja.Teraz jej chybaju na rozbeh podnikania

autor
27. máj 2021

@luccija inak poobede jej volal ze dam Ti tie peniaze co Ti chybaju . Zlozila mu
Nieje s nou rec, kazdu chvilu place ze mu uz nedokaze verit lebo ju oklamal ,vynechal ju z toho ako keby bola vzduch, to ju stve. Myslim ze uz by mu tie peniaze aj do tvare hodila

andreatytler
27. máj 2021

Aha... teda ty si na vlastne usi pocula ako jej muz rozpraval o tych odlozenych peniazoch a o tom ze sa pouziju na dom alebo na busines, ked ste boli spolu, alebo len kamoska rozpravala? Lebo ak muz rozpraval a pritom vedel ze peniaze su prec, tak to je pekne chrapunstvo. Ale ak tam len tak sedel a rozpravala len tvoja kamoska... on ju mozno ani nepocuval.
A kedy vlastne tie peniaze zobral a splatil hypoteku? Ako dlho jej to tajil? A mozno ani netajil, len ho nenapadlo jej o tom povedat, lebo bol v tom ze tie peniaze ide ona vlozit do hypoteky.

Juuuj... no vidim, ze reagovala skratovo, ked hned odisla. A teraz je nepricetne nahnevana, lebo ona vidi len svoju verziu a nepozna jeho argumenty, kedze sa nerozpravali. Takto si ona sama prilieva olej do ohna a robi si ten svoj hnev vacsi a vacsi. Este aj zacala rozmyslat nad tym co este ine jej zamlcal... to je uplne zle. Ona sama robi situaciu horsou nez je. Urcite nech daju rozhovor co najskor.... a ak ten rozhovor vypali zle, potom sa moze hnevat. Inac ja nechapem, ked ludia odidu prec k mame, alebo ku kamoske po hadke. Odchadza sa len tedy ked je to natrvalo.

autor
27. máj 2021

@andreatytler ano jasne ja som s nou a s nimi celkovo velmi casto, nie raz sme sa o tom rozpravali. Netusi kedy tie peniaze minul sam podla seba bez toho aby jej to vobec ako svojej zene povedal. Ona by jeho argumenty mozno aj vzala ale keby jej to povedal , este skor nez to spravi alebo hned potom. Ci dokedy to chcel tajit 🤷‍♀️, to mne hlava vobec neberie . Ja by som to na neho nikdy nepovedala, ani sa necudujem ze je z toho taka rozhodena ked sa tak zachoval

simca06022011
27. máj 2021

@hellwant nie ja nie som financne gramotna :D ale ty si, ked to dokazes z jedneho prispevku zhodnotit a nepoznas vobec situaciu :D Ani neviem ci sa o tom dohadovat ani len financny poradca to tak dobre nezhodnoti ako ty, a potrebuje minimalne vediet situaciu ludi ktorym ma radit :D Nie kazdy planuje do dochodku platit hypoteku (ak nie dlhsie, moj chlap ma daleko po 40tke, ked sme brali 30r hypo a platili by sme ju podla planu, tak pekne do 65 by mu to vyslo), nemusime mat "vyplatu" z tepleho miestecka v praci, a nie kazdy rok sa takemuto cloveku dari rovnako a teda tvoja teoria "zarabame viac" velmi neobstoji (vela ludi to mohlo zazit poslendy rok) a viac to naozaj nebudem komentovat :D
A na co brat spotrebak? Kedykolvek viem s tym co mam pracovat, menit splatky, zobrat novu hypo, navysit existujucu... mne tie peniaze z toho domu nikam neujdu. AK naozaj teda potrebujem vyssiu sumu na nieco. Ale raz ked na to mam, aby som to vyplatila, nevidim najmensi dovod to neurobit.
Ine je financna rezerva, ale tu chalan ju tiez pravdepodobne ma, kedze sa ponukol ze tie peniaze co jej chybaju jej da.

luccija
27. máj 2021

Ano neprehral ich, splatil ich byvanie, ale spoza chrbat?preco rozhoduje za nu?Je to podraz

autor
27. máj 2021

@luccija ved toto

number19
27. máj 2021

Minut 10tis bez suhlasu (informovania/oboznamenia) partnerky/manzelky mi nepride v poriadku. Absolutne tvoju kamosku chapem, tieto veci si treba prediskutova/minimalne spomenut. Mne sa to este nikdy nestalo. Sice to slo na dobry ucel, ale aj tak nechapem preco by to nechcel prediskutovat...a zahmlieval. Skratka jednoznacne konal poza jej chrbat. Fakt divne. By ma zaujimal dovod.

ukulela
27. máj 2021

Že mali o tých peniazoch rozhodnúť spoločne je jedna vec. 10 litrov je dosť a chlap urobil kraviny. Ale aj kamoskina reakcia je cez čiaru. Revat ako decko, skladať telefón, bohyňu, veď to sa dá vydiskutovať.