icon

Pes na 5-metrovej reťazi -je to ok?

banan313
11. feb 2020

Dobrý deň, viem ze toto je možno zla kategória skupina atď.. No ked už píšem mam taky problém ze mam 4 mesačne šteniatko Slovenský čuvač... My sme psa až tak nechceli pretože moja mama sa veľmi boji psov ma proste taky strach ako niekto z hadov a ani sa ho proste nedotkne... Lenže mala sestra strašne túžila po psíkovi doslova snívala o tom dokonca chodievala ku susedom a tak.. Tak otec sa rozhodol ze jej ho kúpi ale keďže je malá tak sa staráme o neho my a teraz je taka situácia že otec je v práci staršia sestra v práci tiež a ja v škole a keďže mama ma paniku zo psov tak jedine riešenie je také ze ráno keď idem do školy tak mu dám najesť atď.. A ho dám na 5m reťaz aspoň kým som v skole hneď keď prídem je celý deň aj noc vypustený ma sa fajn staráme sa o nho mame ho radi len ta mamka no... Co myslite je v pohode ta reťaz? Kým som v skole?

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
maca1984
12. feb 2020

podaktorim by som nedovolila ani pestovat stromcek,nie to este chovat zvierata🙈

suezana
12. feb 2020

Mam skoro 40rokov a vzdy moji stari rodicia co si pamatam mali psa na retazi. Maju velky pozemok neoploteny a 1 susedov. Ked sa bolo vonku na dvore, pustil sa a zil volne a akonahle sa slo dnu alebo do prace alebo na noc, tak sa dal na retaz. A podla mna to boli stastnejsie psy ako chudatka v osratej voliere, kde ich ma kazdy na haku ... (poznam take - pisem len o tych)

gir
12. feb 2020

Ja mám slovenského čuvača, keď sme všetci preč je vo voliere, ale poriadne veľkej voliere. Na reťaz určite nie.

simca06022011
12. feb 2020

@suezana Inak podla mna niekedy ta voliera je na ostaru ked ten psik je pusteny von rano na chvilu a vecer.. to fakt je potom lepsia alternativa ho priviazat a ma pristup kam chce. Len na to treba tiez zvyk, lebo pamatam si ze som este šteňa naše priviazala a skoro sa obesil na voditku 🙂

suezana
12. feb 2020

@simca06022011 no ja poznam takych co ich z volieri nikdy nepustia.

lujza123
12. feb 2020

Ženy ale tam nejde o reťaz, ale o štena na reťazi. Malé, blbé 4 mesačne šteniatko ktoré objavuje svet! Tam si môže akurát ublížiť. Véd to je ako decko ničomu nechápe, nič nevie.

ina7
12. feb 2020

Pes nesmie byť na reťazí pri viazaný. Bodka. To nie vec názoru, ale zákonov. Je na to dosť dôvodov, ale čo by ťa mohlo najviac zaujímať je ten, že malé stena sprostucke hravé sa ti niekde zamota a obesi a to bude potom sestra len rucat. A súhlasím s tým, že je len pár plemien co by boli ešte nevhodnnejsie ako čuvač pre vás. Lebo zlatú ka chlpatá gulicka bude len chvíľu, neskôr z neho môže vyrásť dominantný svojhlavy pes s ktorým si nebudete vedieť dať rady.

yvanielka
12. feb 2020

Prečo mám pocit, že toto zase píše tá istá osoba čo má malého brata a mamu čo ju bije...podvádza otca...plus milión ďalších variácií

jana_eyre_2
12. feb 2020

Je podľa mňa chvalihodne, že chalan čo ešte chodí do školy rieši ako sa správne postarať o psa a snaží sa napraviť chybu otca.. zbytočne je mu asi písať aké plemená by boli vhodnejšie a že mama by mala chodiť na terapiu, keď otec si postavil hlavu a kúpil psa.. dokonca aj mala sestra je v tom nevinne, lebo je malá, decká ručia za čokoľvek..

Ak sa ti podarí urobiť volieru, to bude najlepšie riesenie, skús sa dohodnúť s otcom aby svoj nápad domyslel, hoci teda ak vie o panike svojej manželky a aj tak kúpi psa to asi nebude jednoduché.. skús si naštudovať aj nejakú literatúru, aby pes dostal aj dobrú výchovu, pretože mať obrovského a nevychovaneho psa, to môže byť celkom problém.. držím palce..

lenkakravcova
12. feb 2020

@banan313
Co sa týka toho zákona o reťazí neretazi, tak ak prešiel druhým čítaním (narýchlo som to nedohladala), tak platí od roku 2022. Čiže ešte dva roky neplatí.

betulinka1
12. feb 2020

@banan313 voliera je lepsi napad ako retaz. Pes si tam zvykne a bude sa citit bezpecne. Retaz moze byt pre psa aj nebezpecna, moze sa zadusit. Ak mate velky dvor alebo zahradu, pre tak velkeho psa skuste spravit oploteny vybeh. Napriklad cast dvora oplotite aby sa v bezpeci citila aj mama aj pes. Uprimne ak sa mama boji stenata, nikdy si nezvykne na velkeho psa. Musela by na tom pracovat teraz a zacat mu doverovat. Skor by som sla do mensieho plemena a menej narocneho na vychovu.

banan313
autor
12. feb 2020

Hej no je dosť veľký na to ze ma len 4 mesiace a bude ešte oveľa väčší ale čo už myslím ze to bude ok.. Co sa týka nami tak neviem sama povedala teraz že by ho už nebola schopná len tak dat preč neviem no uvidíme a myslím si ze čuvač nieje dec náročný pes co sa týka podmienok

klarolinne
12. feb 2020

@banan313 koľko rokov má sestra? Venuje sa psovi keď ho tak veľmi chcela?

banan313
autor
12. feb 2020

Tak áno chce s nim byt vždy ale ona je ešte taka hráva ma 7

karolinakr
13. feb 2020

@banan313 co som si citala, je stražca a treba ho ucit povelom, discipline a velke plemeno, takze musi vela behat a mat vela pohybu.Šťeňa je ešte male, hravé, takze určite by som ho na reťaz nedavala, ale mamku by som priučala formou hry sa s nim kontaktovať, prekonat strach, davat mu nažrať, pohladkat ho, kym vyrastie.Lebo ked uz bude obrovsky, ten strach neprekona a je absolutna hlupost si kupit velkeho temperamenteho psa, co bude strazit vase zivoty a branit vas majetok odmenit sa mu retazou
Vzdy mam pocity smutku, ked sa dozviem, ze niekto ma obrovsky dom niekolko hektarovy pozemok a psik na 3metrovej retazi 👎
To mozu robit len citovo chladny ludia bez srdca
Kompromis je, oploťte nejaky vybeh, kde bude mat pes volny pohyb, bude za plotom a branickou a mamka sa nemusi bat
Naco mate velky priestor, ked ho neviete vyuzit tak, aby sluzil vsetkym?
Najde sa tam nejake miestecko pre vasho psa?
Trebars mas oplotenu zrleninu, bazen, niekto sliepky, prasa, moj stryko pestoval zeleninu kvety, zvysok je miesto, kde vy ste pripadne garaz a najdite tam prazdny flek, ktory bude pre psa ako cvičak, kde sa može vybehat, bude za bránou a mamka nedostane infarkt
Takto by som to spravila ja

banan313
autor
13. feb 2020

Dobre no... Len nechaoem keď chcem ho zobrať na veľkú prechádzku von tak sa mu nechce 🤔😑😂 Neviem no.. A určite neviem tiež moji starý rodicia a tak ďalej mali veľa psov tiež boli na Určity čas priviazane a boli to veľké plemená a aj sa pamätám na kosiari boli čuvač priviazane na chvíľu a potom ich vypustili myslím si ze to neublíži ak to nebude takto že celý deň zatvorený, zaviazaný, to určite nie ale ajtak nebude vždy takto len asi týždeň a vykend Nórmalne vždy vypustený ďakujem ak už chcete kritizovať tak nepíšte.. Ďakujem

teleskop
13. feb 2020

@banan313 stena podla vyhlasky nemozete dat na retaz, pes musi mat ukonceny vyvoj, je to na pokutu

teleskop
13. feb 2020

@lintu a spravili dobre ci nie????

teleskop
13. feb 2020

@banan313 nezvykne cuvac ktoreho sa niekto boji a hlavne ktory nema pevnu roku, vam porobi velke problemy, dajte ho niekomu este kym nie je neskoro, kym je este stena. Jeto narocne ovciarske pleemeno.

teleskop
13. feb 2020

@suezana mozem mi do spravy poslat adresu? alebo len tak vyrypijes na forach?

karolinakr
13. feb 2020

@banan313 pozri sa, ja som ti nijak neublizila.Pises, ze ti nemam pisat svoj nazor.Chces vidiet svoju pravdu ine nazory ta nezaujimaju.Ja ta prosit ani presviedcat na svoju vieru nebudem Ty by si bol, keby si bol na mieste svojho psa, vdacny za taky osud? Uprimne si odpovedz
Cenim si na tebe, ze sa mu venujes po skole a ze je aj vypusteny a dokonca si chcel ist s nim na prechadzku
Ked svojho psika dobre vychovas a skamarati sa s mamou nebude musiet byt na retazi.Das mu sťastný a krásny zivoa psik bude spokojny
To je cele
O nic ine mi nejde
Ked ho chces priviazat, tak priviaz. Ja by som to nerobila.Naco.Svojim zvierstam davam slobodu a volnost
A okrem toho cuvacov som si velmi oblubila cez tu reklamu a ked ho vidim, vzdy sa potesim, lebo je to nadherny pes a šteniatko musí byť uplne roztomilé

banan313
autor
13. feb 2020

@karolinakr hej preto by som ho nikdy už nedokázal dat preč... Keď ho tiež vidím ako aj v tej reklame prídem mi ako rozprvavkovy.. Pes bude určite v pohode a bude s amat dobre už si zvikol za ten jeden deň dokonca aj v koterci ide tam aj sam so lahnut a co sa týka mami tak tiež povedala ze by ho už nedala preč neviem určite si zvykne. Chápem vás keby som nemusel ani ho nedám na reťaz ani ne rozmýšľam nad tým ale bohužiaľ zatiaľ je to takéto riešenie aspoň dočasne na tie pár hodinky... Dobre no uzatvára túto tému ďakujem vám za nazory

banan313
autor
13. feb 2020

Ta gramatické chyby za ospravedlňujem klávesnica...

lubiss
13. feb 2020

na kereho boha si kupite cuvaca ked sa mamka boji psov no rovno bernardina ste si mohli ten je este vacsi.... to sa sestra nevedela uspokojit s nejakym malym tajtrlikom ?? na maleho by si mozno aj mamka zvykla casom tiez mame znamu co ma paniku zo psov ale na nasho maleho si uz navykla a neboji sa ho... teraz velky pes bude trpiet lebo bude musiet byt pokazde zavrety len co mamka bude chciet vystrcit paty z baraku.

jaja20
13. feb 2020

Neda mi nepridat aj moj nazor...Aj som si myslela,ze malá videla psa niekde v telke a len koli tomu ho chcela...stava sa to vzdy,ked pustia nejaky film o zvieratach ( Lessie,Haciko,Bella,101 dalmatincov,Goro...atd. ). Lenze psik za par mesiacov vyrastie,uz to nebude take male rozkosne mile steniatko a potom co s nim? Cuvac je vyslovene uzitkove plemeno,pokial nebude mat kazdy den poriadny vybeh,tak to bude do smrti len utrpenie...a je jedno,ci bude vo voliere alebo na 5 m retazi...

lintu
13. feb 2020

@teleskop vieš čo, normálna prijateľná rada by bola asi taká, že ak si presvedčená o tom, že pes má problém, rieš to. Novodobý trend je žiaľ taký, že diskutujúci situáciu nepozná, na majiteľa psa znesie kopu urážok a vulgarizmov a ako na jednoznačného zločinca naňho navrhne poslať políciu (ak mu na to vôbec ešte zostanú písmenká). Takto by to naozaj nemalo byť. Práve takáto však býva väčšina komentárov pod príspevkom. Nehovoriac o tom, že aj väčšina tých príspevkov sa zakladá len na dohadoch. Ani ten, čo tú diskusiu začne, neraz do situácie nevidí. Koná prchko. Len na základe vlastného zdania. A toto právo starať sa za každú cenu do všetkého, posudzovať veci len podľa vlastných pocitov, pretriasať to ešte aj na verejnosti, začína byť trochu dosť obťažujúce.

teleskop
13. feb 2020

@lintu podla zakona ked vies o trestnom cine, ktorym tyranie je, si povinny o tom informovat org. cin. v tr. konani...

lintu
13. feb 2020

@teleskop no veď dobre. Týranie. Pes ležiaci pod holým nebom nemusí byť zákonite aj týraný. Či týranie je teraz všetko, čo sa mi nepáči?

zuzanalila20
20. feb 2020

@banan313 Nie, rozhodne to nie je "v pohode", ale to vieš aj sama. Psa aj s tou reťazou nafoť a nájdi mu iný domov. Jednoduché to nebude, ale aspoň sa pokús.