Plánujete odchod do zahraničia so školopovinnými deťmi?
Dievčatá, absolvoval to niekto? Do cudzej krajiny? Zväzujeme Rakúsko, Holandsko, Svsjciarsko. Mame školopovinné deti. Práce sa nebojíme. Skôr už to na Slovensku nevidíme reálne.
Autorka, tu zarábate nadštandard a "odtŕhate si od huby "?
A ešte nám teda prezraď, ktorá je tá krajina zázrakov, že tu máte naštandard a inde by ste boli miliardári.
Rovno zbalím kufre a ideme tam.
Ďakujeme za tip
@maca1984 asi si ma nepochopila. Pisem, že nemuseli by sme toľko robiť, tým pádom by sme zarábali menej / to znamená že by som si musela odrtrhat od huby. Obrazne. Lebo človek si zvykne časom na nejaký štandard. Čítajte s porozumením.
Však ich ten smiech prejde, keď väčšina schopných ľudí odíde zo Slovenska ...
Robíme naozaj veľa. Ale kto takto nežije to nepochopí. Ak by sme takýto objem práce realizovali mimo svk - počet odpracovaných hodín, objem práce - naozaj zarábame násobne viac. Hoci tu si nežijeme zle.
My sme v zahranici, a da sa to aj so skolopivinnymi detmi. Len sa netreba bat.
@lubina kde presne ste a koľko mali deti keď ste odišli? Vďaka za normálny komentár.
NL, starsia mala 11 a mladsia 7. Obe ale ovladali jazyk od narodenia. Ak mate financie, mozno by bolo fajn dat deti do medzinarodnych skol (neviem, kolko maju tvoje deti).
@autorka dievča zlaté, angličtinu na C1 ovládame väčšina aj my tu na "zaprdenom Slovensku" 😉 ja sa pýtam či vieš holandčinu keď chceš ísť do Holandska alebo čo bude mužík robiť v Rakúsku bez bezchybnej nemčiny, ak teda nechcete umývať niekde riady 😃
ono je totiž rozdiel keď tam odíde sám mladý človek keď aj bez jazyka a postupne sa vypracuje, ako vysťahovať celú rodinu a skončiť ako "prindiši" bez poriadnej jazykovej úrovne , normálnu prácu na akú ste zvyknutí nenájdete
Ak si myslíš že vo svete je to ruzovejsie treba si dať okuliare dolu.
Takže zarabas nadstandart a na SK ti je zle? Už aj ty si postihnutá davovou psychozou?
@lubina syn bol v lete na jazykovej škole v anglicku, ma aj certifikát, študuje na bilingvalnom gymnáziu. Peniaze nie sú problém skôr sa nevieme rozhýbať
Nie, nikto sa nevysmieva a prajeme šťastie. Len mňa osobne vytláčajú tie reči, ako to je na Svk celé zle a za hranicami raj. Bohužiaľ, dolu vodou ide celá Európa.
Ja ti napíšem, čo mám na vlastnej koží vyskúšané. UK. Ceny nájmov vyskočili drasticky hore, služby drahé, nechty, kaderník, masážne i na ich platy ceny vysoké. Čo mňa najviac prekvapilo, sú ceny potravín, ktoré tu vždy bývali v porovnaní s Svk nízke, teraz išli výrazne hore.
Školstvo bieda, ak si neplatíš súkromnú kvalitnú školu. Vysoké školy spoplatnené. Zdravotníctvo ako čo. Ale reálne sa dostať k GP je výhra v lotérii. V nemocniciach personál veľmi milí všetci, aj vybavenie. Ale vždy ta vidí iný lekár, žiadne také ako na Svk, že chodíš k jednému internistivu, zubárovi, vet. To máme odžité osobne. Ja keď porovnám UK teraz a s dobou, ked som to tu milovala, plakala by som. Taká krásna krajina s tak bohatou históriou a teraz ulice za sypané odpadkami, kriminalita vysoká. Nie, doma na Svk nevidím denne v uliciach zatýkanie a razie. :(
Mnohé európske krajiny zažívajú niečo podobné. Bohužiaľ.
Ty spomínaš Švajčiarsko. To je zatiaľ na tom lepšie. Keď tam mate zázemie a možnosti, choďte. Na to schválenie koňa nepotrebuješ.
@abbey1 nechcem schválenie. Skúsenosti ako odísť so školopovinnými deťmi, na čo nezabudnúť. Čo vybaviť. Čo školy - takéto praktické veci.
@xckaretxxx áno je mi tu zle. Budeme teraz platiť daň navyše, všetko šlo hore, smerujeme proruskym smerom, možno vystúpime z únie, vládne ti banda klamarov, veď kde spejeme????
Ale čo ti konkrétne kto poradí, ked každá krajina má iné podmienky, iný školský systém. Musíš riešiť danú krajinu a potom môžeš dostať konkrétne rady.
Tak ak je to takto, tak by som ozaj premyslala dat syna na medzinarodnu skolu....to mu otvori aj ine moznosti, ked pojde dalej do skol.
Ok, možno som si tvoj koment zle vysvetlila.
A čo vám bráni teda odísť ?
Ostaneme tu teda len my " zadubenci ". ( si sa tiež prejavila a zaradila sa k tým, čo nazývajú ľudí tupovoličmi, jednobunkovcami a pod ).
Nech sa páči, budete miliardármi, máš požehnanie z mk odísť z Svk 🙄🙏
@maca1984 ďakujem ❤️
Na jednej strane pozadujes slusnu diskusiu, na druhej strane ludi, ktori zostanu na SVK nazyvas zadubencami🙈my sme sa naopak vratili a zije sa nam tu dobre. Uz som to pisala viackrat - ten, co ma co ponuknut pracovnemu trhu alebo trhu vseobecne, tak sa tu ma dobre. cestujem pracovne po celom svete a cim viac sa citim v zahranici menej bezpecne. Treba zvazit, ake zazemie si tam dokazete vybudovat, ake mate uspory, do akych skol/skolok ste schopni dat deti, kto vam s detmi pomoze, kto pomoze vasim rodicom, ked sa stane nedajboze nieco vazne,… odist s rodinou do zahranicia (predpokladam, ze CZ to nebude) nie je uplne jednoduche. Idealne, nech ide muz a pripravi vam zazemie. Zvladnuty jazyk danej krajiny a patricne vzdelanie povazujem za samozrejmost. Ak nie, treba si prepocitat, ci chces muklovat v cudzine bez rodiny a priatelov, alebo budes muklovat tu. Nepotesim ta, zivotny standard obycajnej strednej striede sa znizuje vsade. Neviem o krajine, ktorej by sa zvysoval. Era, kedy padali v zahranici pecene holuby same do huby je davno prec. Za mna, ak chcete odist, jedine s dobrou pripravou, zazemim a dostatocnou rezervevou, ak by nastali necakane komplikacie. Drzim palce🍀
@portret7 tými zadubencami som presne myslela ľudí, ktorí mi to tu komentujú a dávajú výsmesne reakcie. Lebo oni sú ti čo vedia všetko naj.
@kittykat22 dobrá myšlienka….. ale nesúhlasím, politická situácia sa mení a dosť rapídne, vo Švajčiarsku je už vela komunít Slovákov a Čechov, takze určite nebude sama ako píšeš, skor tu je to otázka pár rokov, či nezostane sama, keď všetci jej blízki ktorí sú šikovní nakoniec odídu a zostanú tu len Rómovia a dôchodcovia. Skutočne sa nad tým treba zamyslieť čím skor, ak ešte deti nesu veľké stale je cas na nový začiatok.
Komentare som necitala. Ake jazyky ovladate? Ak viete po nemecky tak- Svajc nie, s rodinou to budete mat tazko. Skor rakusko, nemecko. Mame skusenost so vsetkymi troma 😅
Mozno poznate portal slovaci.ch,jeho autor tu fungoval,asi viac ako 20r.Raz mi napisal,ci nepôjdeme spolu na ryby,bolo uz koniec sezony,tak sa to nepodarilo.Ked som napisal o rok ja,ze ci dame termin,tak mi odpisal,ze uz nie je vo Švajčiarsku,ze už sa tu nedalo zit....pracoval v IT dlhe roky.Chcem tym napisat,ze sa môze cokolvek udiat v osobnom zivote a zrazu mate chut odist.
Autorka,ak potrebujes info.o Švajciarsku kludne napis.

Moja otázka bola - či to niekto absolvoval. Reálne skúsenosti s deťmi. Nie výsmechy. Ďakujem