icon

Po 20. rokoch spolužitia priznávam, že manželstvo má veľkú váhu

deboriah
9. jan 2016

ahojte, chcem vam napisat moju skusenost po 20 rokoch spolocneho zitia, a tiez, poukazat na to, ze mnoho veci by som dnes spravila inac, a ze od zaciatku to bolo cele zle, len som o tom nevedela,

s mojim terjasim akoze partnerom sme zacali spolu chodit pred 20 rokmi, vtedy som mala malu dceru 1 rok, zial, jej otec tragicky zahynul, nestihli sme sa vziat, onedlho sme zacali spolu so sucasnym priatelom zit u mna. Velmi vela pracoval, nemal cas cez den, prichadzal domov unaveny az neskoro vecer. ospravedlnovala som jeho nevsimavost voci rodinnym zalezitostiam jeho pracovistostou. bol zodpovedny, pracovity, vsetko, co trebalo opravit opravil, rad varil, ked chodil domov, robil nakupy, aby uvaril to, na co o mal chut, udrzbarsky zabezpecoval chod domacnosti. Ale, vobec sa nevenoval mojej dcere. akoby neexistovala. chcela som tomu nechat cas, kazdy mi vravel, ze on si musi zvyknut. a ze co chcem, vsak je zaneprazdneny, musi predsa pracovat. no a ten cas privelmi rychlo letel. dnes ma dcera 22, a su si cudzi. to je prve, co bolo zle. cele roky som cakala, ze on mi navrhne, ze chce mat so mnou rodinu aj s mojou dcerou. ale nikdy nebol cas a ja som mlcala, cele zle. potom kupil velikansky stary dom, ktory prerobil. myslela som, ze tam si zalozime rodinu. izieb tam bolo vela, no nestihli sme, dcera dospela. dom je velikansky, ale ja byvam sama s dcerou u mna a on byva sam a neustale mi vycita, preco neidem ku nemu. druhe cele zle, moja dcera stale studuje, nechem ju este opustit a odist byvat inde.

a to tretie uplne zle, sme spolu 20 rokov, financne sa kazdy stara sam o seba, ja som ho setrila, bola som voci nemu ohladuplna, nemala som naroky, myslela som si, ze to robim pre nas, a zmanipuloval ma az do takej miery, ze on mi vobec nic-nic nedal na narodeniny, meniny, ani na terajsie a minulorocne vianoce, a bral to uplne v pohode, lebo vsak zariadoval akoze nas dom pre nas, kupoval do vsetko zariadenie, kttore sa mi pacilo, a planoval ma zobrat v lete na dovolenku, vsak vsetko investoval do nasho domu (smiesne, ako to vyznie, ked realne je vsetko jeho), a to je upne zle, vlastne, ja som ho vobec nic nestala, vobec nemusel na mna nic minat okrem udrzbarskych oprav, co vedel spravit sam

o svadbe sme sa zacali na moj podnet bavit az minuly rok, dovtedy som cakala na jjeho podnet, ale neprichadzal, pri rozhovoroch o svadbe povedal, ze si ma chce zobrat a tam to aj skoncilo. nevrtala som sa dalej v tej teme, cakala som na jeho aktivitu, a cakala som pridlho. nasilu som nemala zaujem, ho do svadby dotlacit, co by som aj dokazala, dnes na neho pozeram inac, a ak by som mohla vratit cas, po roku spoluzitia by som sa rozisla, tento rozchod robim po 20 rokoch, a aj ked na moj podnet by som ho dnes do svadby dotlacila, pre mna to uz nema vyznam, vnimam ho uz len ako manipulatora, vypocitavca, a aj ked ho mam rada, uz pre mna stratil cenu, tym som chcela povedat, ze ak obaja sa netesia na oficialny spolocny zivot, dnes uz by som neverila, ze to casom pride

maminuska
9. jan 2016

@adsumus viac menej s tebou súhlasím , ten kto sa nechce ženiť nech sa nežení a najde si takú partnerku ktorá sa vydávať nechce.
Ja som sa vydat chcela , našla som si partnera ktorý mal v pláne sa ženiť.

cecil36
9. jan 2016

@maminuska ved to, ale cakat 20 rokov, ze ho osvieti?

maminuska
9. jan 2016

@cecil36 samozrejme že ja by som nečakala...bolo príliš veľa z jej strany v hre ...už len tá možnosť mať v normálnom veku dieťa ak ho chcela , mať normálnu bežnu rodinu.

sardinka335
9. jan 2016

@jeannna tomu sa hovorí domyšlanie...Nepozname jeho verziu. Len tú, ze bol zodpovedny, viac menej sa o všetko staral, dom staval koli nej aj ju tam volá a keby ju tam vazne nechcel tak ho nezariaduje podla jej predstáv nie? V tomto pripade neverím ze chyba je len na jeho strane.

cawes
9. jan 2016

@deboriah citam co pises a teda nechapem.
Ked som sa dala dohromady zo sucasnym partnerom maly mal rok a pol. Prve co sommu povedala na uplne prvom ani nie rande ale ked ma len nato rande pozval bolo ze mam dieta a ze nech si to rozmysli pretoze ak chce mna mal by chciet aj dieta.
Prvy pol rok som sa stretavala s nim sama neskor som zobrala aj maleho , boli to tazke zaciatky. Musel si ,,zvykat,, atd zil sam predtym 3roky predtym mal dlhorocny vztah bez deti atd.
Po pol roku som mu povedala ze ak chce aby sme sa stretavalai tak mi musi pomoct nosit maleho do skolky pretoze to nezvladam sama, nebol to problem isiel kupil si autosedacku, detsku postielku , zariadil detsku a o dalsieho pol roka sme sa stahovali. Teraz ked nie som doma obstara umyje okupe oblecie maleho da mu najest zabesie ho do skolky, vybera ho aj u mojho ex, chodia spolu von atd. Nedokazem si predstavit ze by som si povedala no nebudem ho zatazovat je to moje dieta to akoze keby si sa napr rozhodla s nim mat dieta tak jedno si vsimat bude a druhe nie?
Vzdy som si povedala ze ak mam raz z niekym zit tak musi a mal by akceptovat aj moje dieta pretoze nemoze byt nic horsie pre taku krehku detsku dusicku ako pocit ze nie je vitane alebo ze je naobtiaz.
Vobec nechapem co si cele roky cakala?

jeannna
9. jan 2016

@sardinka335 ja som nikde nenapisala, ze ju nechcel a ze s nou neplanoval buducnost, len sa podla opisu zakladatelky nespraval moc rodinne, hlavne, co sa deti tyka a mala moznost volby, bud s nim ostane, alebo si pojde svojou cestou.

sardinka335
9. jan 2016

@jeannna šak ked nič nechcela, nevyzadovala tak čo čakala? On si možno myslel, ze je to tak ok...ved sa na nič nesťažovala, len čakala či si domyslí.

cecil36
9. jan 2016

@jeannna otazka je ci vobec dostal sacu sa tak rodinne spravat a ci odbremenenie necitil skor ako "nezasahuj mi do toho je to moej dieta".

nanervy_2
9. jan 2016

@deboriah tvoj vyliatie srdca mi pride ako momentalna situacia, ktora sa mozno taha nejaky cas, ale nie je neriesitelna.
kazdy prejavuje lasku inak, tvoj partner je zrejme z tych, ktory ju vyjadruju pracou pre druheho.. ak on hovori domu ze je vas, vyberal zariadenie, ktore sa paci tebe.. no zrejme to robil pre vas a teba, celkom ho chapem ze sa hneva ze tam nechces ist... plus ak so svadbou suhlasil, tak super, stanov datum a spytaj sa, ci mu vyhovuje. nebudes prva ani posledna co sa takto vydala ;)
chapem ze ti vadi ze dom je len jeho, ale ved diskutuj, ako si to predstavuje napr. ked sa mu nieco stane, ako podedis ;) a pod, najma ak nie ste este zobrati.. no a ze ho vidis ako sebca si myslim ze si ovplyvnena momentalnym stavom a neviem tvoj vek, mozno hormonmi?... ;)
svadba je super, manzelstvo este lepsie, drzim palce nech vam to vyjde..

no a k dcere... ma 22.. tisice a tisice deti ziju od 19tich na internatoch, privatoch a pod.. kopec takychto mladych zien uz ma vlastne rodiny... daj jej priestor a chod za priatelom, ona je uz dospela, hadam si navarit, poprat a popratat vie, ak nie, je cas sa to naucit...

jeannna
9. jan 2016

@sardinka335 na jednej strane ju trochu chapem. Ako dotlacis muza k tomu, aby si ta vzal? A na druhej strane ti je s nim fajn a nemas ziadne velke vyhrady? Zakladatelka bude podla vyjadrovania ( oficialne nie som nikto a pod.) este stara skola a chcela byt ako sa hovori na poriadku. Nerozumiem, ako dokazali spolu fungovat 20 rokov, ked v takejto zakladnej veci nemali jasno, celych 20 rokov a kvoli tomuto nemali ani deti.

@cecil osobne si myslim, ze rodinny typ moc nie je, kedze mu nezalezalo na spolocnych detoch, aspon tak som to z prispevku pochopila.

sardinka335
9. jan 2016

@jeannna ale ved bavili sa o svadbe a on ze ano, chce si ju zobrať.....čize z jeho strany impulz bol. A potom tak ako hovorí @nanervy_2 ..zena povie ok, stanovme datum atd...a uz uvidi ze čo a ako. Ja osobne by som brala ako ,,dotlačenie k sobašu,, kebyze muž sa mi nikdy nejako nevyjadruje, vyhyba sa tejto teme a určite nepovie ze ,,ano svadbu chcem,,.
Dokazali fungovať spolu preto podla mna lebo on si myslel, ze je všetko ok - ved ona nič nechcela, nevyzadovala a ona si myslela, ze ved on sa dovtipi, časom pochopí....len ten čas tak rýchlo letí ze 20 rokov prejde ako nič.

maminuska
9. jan 2016

ja so to už tu niekde písala , môj švagor so švagrinou žili spolu 8 rokov a švagrina je veriaca a deti chcela do manželstva. Hned na začiatku vzťahu mu povedala že sa chce vydať a mať deti v manželstve, švagor s tým nemal najmenší problém . Tak sa dohodli že ak to všetko bude klapať , po pár rokoch sa vezmú a budú mať rodinu, čas prešiel a ani 8 rok sa švagor nemal nejak k činu , tak s ním švagriná hodila reč , švagor mal 35 rokov a on že ešte dva roky , tak sa nasrala , pobalila a od neho odišla, zmenila prácu úplne do iného mesta ..švagor veľmi rýchlo vedel kde je sever .

macamac
9. jan 2016

@sardinka335 on chcel deti, ona dala podmienku sobáš
a on asi nič,či?
ako je mi divný aj on. tak chcel deti, ale keďže ona to podmienila sobášom, tak deti nemal.
to akoby jej tým dal odpoveď. nie, nevezmem si ťa. a oželel potomstvo.
divné 😕

sardinka32
9. jan 2016

@deboriah Necitala som komenty ostatnych. Ak si sa uz rozhodla rozist, tak je to na Tebe, isto si dobre zvazila pre a proti. Ale myslim si, ze chybu si urobila hlavne Ty...a to tym, ze ci cakala 20 rokov, kym si Ta chlap zoberie?? Boze moj, 20 rokov?? Vsak to uz by si mala dostat platinovu plaketu za trpezlivost. Ako nechapem, ci ste sa na zaciatku vztahu nerozpravali o tom, ze Ty chces svadbu?! Ak Ti to tak strasne vadilo, tak preco si s nim tolko dlho zila? To ze si neosvojil Tvoju dceru...no co k tomu dodat...bolo by to pekne gesto, ved de facto ju vlastne vychoval, kedze zila s Vami, ale zase robit to nemusel...Tvoja dcera uz jedneho otca ma, myslim toho biologickeho. Ale zase sme u toho, ze ak Ta to tak velmi hnevalo, mala si mu to povedat, spytat sa, preco to nechce urobit? Podla mna je to uz teraz zbytocny rozchod. Dcere to uz je jedno ci je osvojena, vydavat sa v 40+ je fajn, ale asi uz nie je tak podstatne, kedze spolocne deti ste nemali...a veci okolo domu si mozete este nejako vysporiadat, aj ked daval tam financie on, cize dat Ti nemusi nic. Mali ste odlisne predstavy o spolocnom zivote a nekomunikovali ste spolu...k rozpadu vztahu ste prispeli obaja...on ze sa nedovtipil...hoci mozno aj dovtipil, ale mlcal, kedze Ty si od neho nic neziadala.

sardinka335
9. jan 2016

@macamac kto vie...to uz by on musel povedať ze prečo...

maminuska
9. jan 2016

@sardinka335 tak ale 20 rokov sa nedovtípil že by bolo treba si ju vziať za manželku ? zas nerobme z mužov zvieratka bez vlastného úsudku . Ja chápem že mužom mnoho vecí nedochádza, ale že toto ? Ved chce deti, ona tiež ale do manželstva.

cecil36
9. jan 2016

@jeannna z toho co napisala zakladatelka sa naozaj neda vydedukovat ci je alebo nie je rodinny typ, navyse,ak s nim nekomunikovala a hrala mrtveho chrobaka ako nam tu teraz predvadza, tak bohvie ako vsetko bolo 😉

maminuska
9. jan 2016

@macamac ako presne tak ..chcel deti a vedel že sobáš je podmienka ...obetoval deti aby si u nemusel vziať.

jeannna
9. jan 2016

@sardinka335 Chce si ju zobrat po 20 rokoch, ked mu uz prihara a uvedomuje si, ze je zle. O taketo manzelstvo by som mozno uz ani ja nestala, tu ide ozaj uz len o ten papier v tomto pripade.

Nemyslim si, ze len tak cusala, ale ten natlak nebol pre neho dost silny, aby sa rozhybal. Uz samotne vyjadrenie, ze chcem spolocne dieta porodit ako manzelka a nie ako priatelka, je podla mna dostatocne, normalnemu chlapovi by to malo dojst.

V tomto pripade mala viac pritlacit, bud/alebo.

mawka
9. jan 2016

moj otec mamu dotlacil do svadby a su spolu 42 rokov. nechcela. este ho nazvala blbcom ze sa chce zebit a to bola aka doba. a dnes? hovori, ze je rada, ze ju dotlacil a nutil a presviedcal. no a co. clovek neskusi, nevie.

poznam x parov, kde zena rafinovane chlapa dotlacila k svadbe aj ked nechcel a su to stastne manzelstva, spokojne.
proste niekedy su chlapi fakt ze sisi a keby sme ich neriadili nenapadne, tak nas z nich od nervov rozdrapi.

maminuska
9. jan 2016

jaj baby tak som teraz vyhrkla na svojho syna... ty dufam že sa chceš ženiť ? Hej chcem . tak ale nie že ta bude pýtať o ruku ona ? tak a čo som debil ? 😀.

no fakt rozhovor na úrovni .

mawka
9. jan 2016

@maminuska moj brat ked ziadal o ruku - klasicke zasnuby, tak bol v takom strese, ze biely, sivy, bez nalady, na odpadnutie, rozklepany, iba sme cakali, kedy zinfarktuje. nakoniec z neho vyliezlo ze: No, takto. ehm, hm.......date mi ju teda? 😀 😀 proste moj brat zenu miluje, miloval jak kon, ale taketo opicky nemusi. ani privatne ani pred obecenstvom. a aby vobec ju poziadal a ozenil sa, tak to bola praca svagrinej, mojej mamy a jeho svokry. normlane ho museli spracovat. su spolu vyse 20 rokov a ukazkovy par.

cecil36
9. jan 2016

@maminuska 😀 😀 😀

macamac
9. jan 2016

@maminuska môj má jasno - ženiť sa nechce 😀
dôvod - chce chodiť na ryby 😀 😀 😀
a hovorím, to sa nejak vylučuje? 😀
veď s tatom chodíš na ryby, aj na niekoľko dní a ja som v kľude 😀
kukol, ale že aj tak...nie 😀
no, vek ho ospravedlňuje 😀

cecil36
9. jan 2016

@macamac moj syn si chce zobrat mna 😀 tiez vek ospravedlnuje 😝 😀

macamac
9. jan 2016

@cecil36 túto fázu už máme za sebou 😀 😀
už vytriezvel 😀 😀 😅 😕 😉

maminuska
9. jan 2016

@mawka mňa môj druhý manžel požiadal tak o ruku ... no večer sme pozerali telku , v " ceplákoch " , jedli pukance , zamastený z nich až po uši a on mi strká do ruky krabičku so slovami ?
Zoberieš si ma ? Takže žiadne pokľaknutie, romantika , večera pri sviečkach...to by som asi moc chcela.
Chcel deti , ja som mu povedala ok, deti ano ale do manžestva. Viac som to vtedy neriešila.

macamac
9. jan 2016

@maminuska aké praktické 😀
asi chcel na tých deťoch pracovať okamžite, tak kam by ste chodili, na aké večere 😀
veď ste jedli práve 😀 😀 😉

maminuska
9. jan 2016

@macamac no požiadal ma o ruku 7.7.2008, zobrali sme sa 15.11.2008 a 15.11.2009 ( presne o rok ) sa mi narodila dcéra. Okamžite nie , držala som ho v napätí .

maminuska
9. jan 2016

@macamac on ni je nejaká romantická duša, on je praktik .