icon

Po 20. rokoch spolužitia priznávam, že manželstvo má veľkú váhu

deboriah
9. jan 2016

ahojte, chcem vam napisat moju skusenost po 20 rokoch spolocneho zitia, a tiez, poukazat na to, ze mnoho veci by som dnes spravila inac, a ze od zaciatku to bolo cele zle, len som o tom nevedela,

s mojim terjasim akoze partnerom sme zacali spolu chodit pred 20 rokmi, vtedy som mala malu dceru 1 rok, zial, jej otec tragicky zahynul, nestihli sme sa vziat, onedlho sme zacali spolu so sucasnym priatelom zit u mna. Velmi vela pracoval, nemal cas cez den, prichadzal domov unaveny az neskoro vecer. ospravedlnovala som jeho nevsimavost voci rodinnym zalezitostiam jeho pracovistostou. bol zodpovedny, pracovity, vsetko, co trebalo opravit opravil, rad varil, ked chodil domov, robil nakupy, aby uvaril to, na co o mal chut, udrzbarsky zabezpecoval chod domacnosti. Ale, vobec sa nevenoval mojej dcere. akoby neexistovala. chcela som tomu nechat cas, kazdy mi vravel, ze on si musi zvyknut. a ze co chcem, vsak je zaneprazdneny, musi predsa pracovat. no a ten cas privelmi rychlo letel. dnes ma dcera 22, a su si cudzi. to je prve, co bolo zle. cele roky som cakala, ze on mi navrhne, ze chce mat so mnou rodinu aj s mojou dcerou. ale nikdy nebol cas a ja som mlcala, cele zle. potom kupil velikansky stary dom, ktory prerobil. myslela som, ze tam si zalozime rodinu. izieb tam bolo vela, no nestihli sme, dcera dospela. dom je velikansky, ale ja byvam sama s dcerou u mna a on byva sam a neustale mi vycita, preco neidem ku nemu. druhe cele zle, moja dcera stale studuje, nechem ju este opustit a odist byvat inde.

a to tretie uplne zle, sme spolu 20 rokov, financne sa kazdy stara sam o seba, ja som ho setrila, bola som voci nemu ohladuplna, nemala som naroky, myslela som si, ze to robim pre nas, a zmanipuloval ma az do takej miery, ze on mi vobec nic-nic nedal na narodeniny, meniny, ani na terajsie a minulorocne vianoce, a bral to uplne v pohode, lebo vsak zariadoval akoze nas dom pre nas, kupoval do vsetko zariadenie, kttore sa mi pacilo, a planoval ma zobrat v lete na dovolenku, vsak vsetko investoval do nasho domu (smiesne, ako to vyznie, ked realne je vsetko jeho), a to je upne zle, vlastne, ja som ho vobec nic nestala, vobec nemusel na mna nic minat okrem udrzbarskych oprav, co vedel spravit sam

o svadbe sme sa zacali na moj podnet bavit az minuly rok, dovtedy som cakala na jjeho podnet, ale neprichadzal, pri rozhovoroch o svadbe povedal, ze si ma chce zobrat a tam to aj skoncilo. nevrtala som sa dalej v tej teme, cakala som na jeho aktivitu, a cakala som pridlho. nasilu som nemala zaujem, ho do svadby dotlacit, co by som aj dokazala, dnes na neho pozeram inac, a ak by som mohla vratit cas, po roku spoluzitia by som sa rozisla, tento rozchod robim po 20 rokoch, a aj ked na moj podnet by som ho dnes do svadby dotlacila, pre mna to uz nema vyznam, vnimam ho uz len ako manipulatora, vypocitavca, a aj ked ho mam rada, uz pre mna stratil cenu, tym som chcela povedat, ze ak obaja sa netesia na oficialny spolocny zivot, dnes uz by som neverila, ze to casom pride

kokorunecka
12. jan 2016

@mawka Veď toto,poznáme sa 😀
Otázky,ktoré sú proti srsti sú vždy nezodpovedané. Klasika u tejto pani..

deboriah
autor
12. jan 2016

@cawes ja som ho chcela vsunut do vzajomneho zdielania dni, ale stale pracoval, pracoval, cas mal az v noci, a je to pochopitelne, ze ak si v praci, nemozes byt poobede doma

mawka
12. jan 2016

@deboriah neboli ste sami. ved pri tvojom chlapovi mala vyrastala. sak si to pisala na zaciatku. pozri ako si to @cawes krasne zmenezovala, az chlap pochopil, ze ich miluje dokopy a to je skvele a tak by to malo byt., ty si pre to neurobila potrebne kroky a teraz mozes byt nahnevana akurat sama na seba. ale prosim ta, nevin z toho chlapa. nemam pocit, ze je take hovado ako z neho robis len preto, ze si ta nevzal za zenu.

jeannna
12. jan 2016

Baby, ja sa z tejto debaty porucam, idem radsej vedla rapovat je je je 😎

mawka
12. jan 2016

@kokorunecka nas nestraumatizovali ani pani kreteni. ale vdaka nim sme, chvalabohu inde a dalej 😀

kokorunecka
12. jan 2016

@mawka Nemám pocit že by som mala traumu,dokonca sa ani nejdem nikomu za nič pomstiť 😀
@deboriah No dobre,takto ti to napíšem. Podľa toho ako reaguješ a komunikuješ,mi vychádza len jedno. Podporuješ ju v hovne, máš ju za sopliačku s mliekom na brade a chceš jej nonstop lietať u rite,lebo tvoja sebaľútosť je väčšia ako čokoľvek iné.

kokorunecka
12. jan 2016

@mawka Ja neviem ako už to inak vysvetliť,keď diplomaticky nechápe.

mawka
12. jan 2016

@kokorunecka uz som mala obavy, ze to nepovies od plnych pluc 😀

cawes
12. jan 2016

@deboriah a si myslis ze moj je doma ?
Pracuje ako rusnovodic cize 24/7 365 dni do roka. Kolkokrat pride z prace v noci o 1 a rano o 8vstava k malemu. Treba si to vediet zariadit preco by som mala byt len ja ta co sa nevyspi lebo je to moje dieta? Ved predsa on tiez isiel do tohto vztahu a keby to bolo nase dieta tak by akoze vstaval?
Mna by zaujimalo ze cisto teoreticky ako by si to riesila kebyze s nim mas dieta tak akoze o vase sa stara ale o tvoje nie?
To je ako kebyze vasmu dietatu darcek na vianoce kupi a tvojmu nie lebo sak je tvoje! Tak potom bud si nasla chlapa ktory ma trosku inak prehodnotene zaklady alebo jednoducho si si neotvorila usta

kokorunecka
12. jan 2016

@mawka Sa smej 😀 Kks. Ja som v 18 bývalá preč,vydala sa za debila,dokončila školu,porodila dieťa,odišla od neho,rozviedla sa a mala nový život. A ona si myslí že jej dcéra je rovnako neschopná ako ona.

mawka
12. jan 2016

@kokorunecka sak toto, o tomto hovorim.. 😎

deboriah
autor
12. jan 2016

@kokorunecka mate pravdu, cely cas tu poukazujem na to, ze som bola hlupa, a verila som slovam zabalenych do objektivnych dovodov, nevidela som, ze mame ine ocakavania

cawes
12. jan 2016

@deboriah mam pocit ako keby si zila z neakym totalnym manipulatorom co sa mi pri opise ale nezda.
Pozri je jasne ze vo vztahu ma kazdy clovek ine ocakavania.
Ked poviem mojemu ze chcem ist na dovcu k moru napr tak mozno ocakavam nieco ine ako on. A prave tu je dolezite o tychto veciach diskutovat. O tom co kto che a ako to vidi.

kokorunecka
12. jan 2016

@deboriah Dieťa asi ťažko vnímalo,že by sa veci mohli diať aj inak. Mali ste vy dvaja spolu kounikovať-aj teraz máte.

horana
12. jan 2016

@deboriah Ako tak ti poviem, ver ci nie ale ked chlap chce dokaze zenu oholit z majetku aj ked su zobrati. Mam jeden priklad, kde chlap - realne mafian, takto ju vymenil dokonca cca po 20 r manzelstva za mladsi model a bars si zena myslela aka je zabezpecena a ako to ma poistene, on si este ine cesty nasiel, a je uplne na mizine, dokonca aj na syna - vlastneho uplne kasle, odstrihol sa od nich, je to realny pribeh ktory sme mali na vlastne oci moznost sledovat, bolo by to na dlho rozvadzat, jedine co jej nechal je obrovsky dom, ale ona nemala na to ho udrziavat a tak ho po vcelku kratkom case musela predat banke za dost nevyhodnych podmienok, lebo to nejak zasmodrchal na posldnu chvilu pozatazoval a pod...teraz syn musel odist z drahych skol sukromnych tesne pred maturou a ist s mamou k jej rodicom...

Nie je to o papieri, moja, ja som zhodou okolnosti a kto ma pozna vie ze je to tak, som tu na MK uz dlhsie a moj pribeh som rozrpavala v roznych suvislostiach uz viackrat, ale ja som s muzom zila tiez vyse 20 bez papiera...a potom sme skratka usudili ze sme uz dost stari, aj na deti a ich zabezpecenie keby sa niekomu nieco stalo treba mysliet ...a tak sme sa konecne vzali.

Je to o povahe chlapa, nie o vahe manzelstva.

alaguema
12. jan 2016

@deboriah to, čo popisuješ ako váš problém, by manželstvo nevyriešilo. Nevyriešilo by partnerov nedostatok času ani záujmu o tvoju dcéru. Aj keby si ho bola k sobášu dotlačila, dnes by si zrejme riešila v sebe tie isté otázky ako teraz. Len s tým rozdielom, že by ste boli manželia. Čo by bolo podľa teba iné (mimo majetkových pomerov)?

deboriah
autor
12. jan 2016

@alaguema ine by bolo to, ze uz by sme davno neboli spolu, a ani by sme sa nezobrali, ale nie preto, ze aby som cakala, kym postavi, popracuje a tak, a neskor sa vezmeme, ale preto, lebo on nechce mat so mnou rodinu, aku som si ja alebo on predstavoval

vvrka
12. jan 2016

@kokorunecka co si taka utocna? Citam celu diskusiu a nechapem, preco sa tu tak rozdrapujes na osobu, ktora sa sem prisla zverit so svojimi problemami. Aj nazivo by si bola taka hrdinka a takto by si sa do nej obuvala? Ved sa trosku krot. A ak ta tak strasne rozculuje, ako nalozila so svojim zivotom, tak zavri tuto diskusiu a chod sa venovat nieco inemu, pri com ti bude prijemnejsie. Inak to vyzera, ze ta v realnom zivote nieco stve a tu si to ventilujes.

kokorunecka
12. jan 2016

@vvrka Áno,štve ma to,že som v nemocnici a chcem ísť domov a robiť niečo iné ako sa nudiť pri mk a rozčuľovať sa nad ľudmi,ktorí nechcú čítať dobre mienené rady. A ty ako?? 🙂

cecil36
12. jan 2016

@deboriah tak skusme inak:
1. ano, bola si hlupa a spravila si chybu, ze si bola s nim 20 rokov
2. ano, nikdy si ta nechcel vziat
3. ano, tvoje dieta trpelo nezaujmom
4. ano, odrbal ta o peniaze
5. ano, rozid sa s nim, je to magor co nevie citat myslienky
6. ano, tvoje 22 rocne decko potrebuje non stop opateru za zadkom
7. ano, tvoje decko nepotrebuje vlastny zivot
8. ano, dobre robis, ze sa tam nestahujes
9. ano, s deckom mal velmi blizky vztah aj ked ona o tvojom vztahu s niekym s kym zijete 20 rokov ani len netusi
10. ano, keby si ta zobral vsetko by bolo inak, krajsie, lepsie, zabezpecenejsie, bolo by vas viac, tvoje decko by netrpelo nezaujmom, v dome by si sa citila dobre...
11. ano, manzelstvo je liek na vsetko
ano,ano ano mas vo vsetko pravdu...

alaguema
12. jan 2016

@deboriah takže ty vlastne ľutuješ, že si sa s ním nerozišla skôr. To chápem. Ale čo s tým má spoločné manželstvo? Prečo ten názov?

kokorunecka
12. jan 2016

@cecil36 Výborne si to zhrnula ,palec hore 🙂

vvrka
12. jan 2016

@kokorunecka ja som sa prisla nieco priucit z roznych zivotnych pribehov. Odtialto si napriklad odnasam to, ze fungujuca komunikacia vo vztahu je zaklad. Chlapi su ine "plemeno", nemozno sa u nich spoliehat na to, ze si nieco domyslia sami.
Zelam skory navrat domov.

deboriah
autor
12. jan 2016

@alaguema lebo som podcenila dolezitost manzelstva v prvych rokoch, ak by som od zaciatku jednoznacne trvala na vsetkych rodinnych zalezitostiach, ktore su spojene s manzelstvom, ktore partner odmietal, co som vtedy nevidela, dnes sme mohli byt kazdy inde, tym, ze sme boli bez papiera, nemala som pravo od neho vyzadovat, napriklad to, aby isiel s nami na vylet, alebo aby isiel na rodicovske, alebo aby postrazil dieta, ked som bola na sluzobke, alebo aby ju odviezol na kruzok, no v manzelstve su tieto ukony uplne prirodzene, aspon myslim, a on velmi dobre vedel, co ocakavam od manzelstva, preto sa nezenil, len mi akosi zabudol povedat pravy dovod, preco nie, a istil sa pracou

deboriah
autor
12. jan 2016

@cecil36 ak si to takto pochopila, povazujem to za moju chybu, a do buducna popracujem aj na tom, aby som sa vyjadrovala vystiznejsie, aby citajuci moje slova videl jasne

kokorunecka
12. jan 2016

@vvrka No a ked si všimneš tak sme sa to tu milej zakladateľke snažili skoro 7 strán vysvetliť. A som proste taká,že ma to už dožralo. Neverím tomu,že cca 40 ročná žena je taká zaslepená,umínená jak malé dieťa a že nie je schopná odpovedať na priame otázky.
Dakujem.

mawka
12. jan 2016

@vvrka heh, to si pis, ze by bola taka aj nazivo. az by si sa cudovala. tato osoba nema problem povedat kritiku a rovnako nema problem ju prijat. a takych nas je malo.
a hrany sa casom obrusia asi ako u kazdeho.

deboriah
autor
12. jan 2016

@kokorunecka na aku otazku som nezodpovedala?

mawka
12. jan 2016

@deboriah takze stale to bolo o tom, ze si ho chcela ako pomocnika. lebo podla toho, co opisujes... a zase len ty ty ty a mala. ty a mala. co chcel on? raz napises, ze to chcel a potom ze nechcel. co vlastne chcel? vie to niekto? vies to ty? pytala si sa ho na nazor preco to nejde, kde je problem? hovorila si, podme to riesit? dohodnime sa? alebo drahy, co ta trapi? ci to bolo len o tom ze ty si nieco chcela a on mozno ani nedostal priestor povedat, ze ho nieco serie.
ja ta mat doma, tiez ta nechcem. sorry. osobne mam s egocentrikmi problem. sak zazila som to. asi preto.

alaguema
12. jan 2016

@deboriah nie, veľmi sa mýliš. Manželstvo problémy vo vzťahu nerieši, ani to nie je žiadna páka na partnera, aby robil to, čo ty chceš. Ani manželka nemá právo vyžadovať výlety a aj v manželstve sa dvaja musia vedieť na všetkom dohodnúť. Neviem, ako si to predtsavuješ...že by si prišla, zamávala sobášnym listom pred nosom a chlap by fungoval ako hodinky? Vieš, ja mám pocit, že ty si ten typ ženy, ktorá seká dobrotu, kým nie je manželkou a akonáhle ňou je, tak mu nakladá, čo to dá, nie? 😉 A on veľmi dobre vedel...No, asi naozaj vedel. Ale spomínané problémy by manželstvo naozaj nevyriešilo, pokiaľ by on nemal vôľu ich riešiť a ak by ju mal, tak k tomu nepotrebuje sobášny list. Mimochodom, nie som vôbec proti manželstvám, sama som vydatá a nemenila by som, ale funkciu manželstva chápem úplne inak, ako ty.