Po autonehode - manžel sa hnevá
Ahojte, neznáme...
Idem si po povzbudenie.
Dnes slabo pršalo, šla som po dcéru do školy, bežná záležitosť na otočku. Na hlavnej ceste v obci som zabrzdila, pretože na zastávke stál autobus a oproti išla dodávka, neprešla by som pomedzi nich. A vtom do mňa zozadu napálilo auto. BENG! Hneď som zaparkovala na krajnici pri chodníku ako sa dalo, auto za mnou tiež... Riešili sme. Auto zozadu nabité, kufor sa zle zatvára, plechy posunuté. On mal ešte horšiu škodu, predok roztrieskaný, kapota pokrivená... Pán sa veľmi ospravedlňoval a bol ochotný hneď mi škodu nahradiť. No, to je jedna vec. Druhá vec je, že môj muž sa hnevá na mňa. Ja som nehodu nezapríčila, ale vraj často chodím autom hore dole. Čím viac chodím, tým väčšia pravdepodobnosť (akože, kebyže ma na prechode zrazí auto, tak provokujem, bo veľa chodím pešo? Alebo si zlomím nohu po páde z bicykla, lebo provokujem, veľa bicyklujem??)... Veľmi som smutná, pretože škoda na aute bude preplatená z poistky vinníka, ale je to proces, nové dvojročné auto, ale čert to ber! Môj muž sa hnevá na mňa, že nie som opatrná. Že som to mohla predvídať, kukať do späťáka, nebrzdiť... Ale kua, keď vám odrazu skočí pod auto chodec, pes, lopta, nebudete brzdiť?? A oveľa prudšie, než som brzdila dnes ja... Pred dvoma rokmi som mala autonehodu tiež. Auto predo mnou sa rozhodlo v križovatke otočiť, nedal mi prednosť a vošiel mi do cesty, nabúrala som do neho. Airbagy, auto na totálku (bolo to staršie auto). Chyba na jeho strane.... Musela som to rozchodiť a fungovať s novým autom. Mám mať výčitky svedomia? Hnevám sa na muža, že sa nezaujímal, ako ma seklo v krku, dcéru tiež. Kebyže tam nie sú hlavové opierky, tak neviem, dosť silný náraz to bol... Neriešil ako prvé, či sme v poriadku, jeho zaujíma škoda na skoro novom aute! Lebo som urobila vraj znova chybu ja. :( Povzbuďte ma... Neviem, či máte podobné skúsenosti... Muž sa vzdal toho, že mi bude pomáhať s riešením papierovačiek a všetkého, musím to riešiť ja... Plakala som, pretože mi to je veľmi ľúto a sere ma, že mám takú smolu na idiotov... Poraďte...
Ďakujem za každý koment....

Uff to ma mrzi. Ja som buchla 3x. Raz do mna buchol jeden sused neubrzdil. Nase auto nic ale on sa nabodol na nase tahlo. Druhy krat zasa ten za mnou nedobrzdil, chyba bola rumunova peniaze za auto z Rumunskej poistovni dosli takmer po roku.... tretia tukanica bola moja chyba. Neubrzdila som. Uz mesiac sme riesili ze treba nove gumy na auto.... hold smola vonku 0 stupnou a do toho dazd zo snehom. Isla som smykom cez 20 metrov naraz ako delo. Auto takmer ani nespomalilo. Stastie ze pan zhodnotil ze ma stare auto tak zaplatila som mu len vyrovnanie plechu. Sme sa vyrovnali mimo poistovni...
Zakazdim manzel riesil nas a az tak auto. Ano nebolo to fungel nove auto ale myslim ze ani vtedy by to sa nezachoval inak.
Nech chodi po deti len on a ty mozes omedzit cesty autom.... ked sa uz chce hrat na hrdinu.... nech je rad ze ste v poriatku....
Drzim palce
@natalienka12 ty si v tom buse asi cestovala a vsetko videla🙈😹
@andreatytler ako ty si co zac? Ako ma mozes sudit, ze som nezodpovedny vodic? Keby som nemala pas, nepoviem. Isla som nevedomky bez dokladov. Pisem tu pani na utesenie a ty tu mas mindraky z dokladov. Mudra jak radio s patentom na zivot.
@natalienka12 aka tragedka, bola tam, vsetko videla a hlavne, uz preskocila v zivote vsetko
@andreatytler Ak by som žila s tým, že čo ak sa znova niečo stane, asi by som sa ďaleko nepohla. 🙂 Ja som kozorožec, tvrdá, chladná, ale veľmi srdečná povaha... Takže veľa znesiem, aj odpustím. Máme to akosi vyvážené. Nemôžem sa pokakať z tohto teraz, aj keď zvyšuje to obozretnosť. A môjho muža som dnes v aute, keď šoféroval na obhliadku auta, asi 5 x napomenula, kedy nedodržiaval rýchlosť, kedy brzdil rýchlo, atď. Kovbojka... 🙂 Vodičák mám skoro 20 rokov... Ale nejako sa mi blbcov v mojej ceste nahustilo. To neznamená, že sa vzdávam. Ani napriek kritike môjho milovaného :D
@ukulela Nuž, dcéra má skoro 12, chápe...Ale viem, že opakované takéto "nedorozumenia" vo vyhrotených situáciach, či už je to hádka pre malichernosti alebo takéto vážne veci a nezvládnutá komunikácia, ju poznačia. Preto sa obracia na mňa... mamka tu, mamka tam... Bojím sa, že má rešpekt pred mužom a aj keď otca ľúbi, vie, odkial -pokial... a to je chyba... Potom vznikne neúprimnosť a krivý vzťah... Toto ma mrzí na celom tom najviac... Komunikácia, slová, čo ublížia. Nie situácia a pokrivené plechy...ale POKRIVENÉ CHARAKTERY.
@natalienka12 Možno to tak nebolo, možno som spanikárila, možno mi pes behal po aute, možno mucha vlietla do nosa, osa do výstrihu, mačka pod kolesá! No a čo! Vodič za mnou má mať oči na stopkách a vedomať sa riadeniu a dodržiavať odstup. By ste videli aj vodičov na obchvate v Bratislave, každý sa lepí! Dnes som bola svedkom, na Prístavnom moste 4 autá v sebe... PREČO ASI?
@marti_u HAHAHA no, chápem... Muži a autá... Môj drahý leštil každý škrabanček, čo som od nechtov nechala na laku pri kľučke. Dcéra, keď jej bolo zle, a grcala v aute na kobercovú rohožku pod sebou, týždeň nič iné nepočula, že sa koberec furt nedá vyčistiť a v aute je smrad (a my sme to už necítili)... No, je úzkostlivý na nové auto, ale darmo, má už viac ako 2 roky , 15 tisíc km za sebou.. Nové už nikdy nebude. Je to skvelé autíčko, ale takto na auto dbať... mužská výsada. Nebodaj tresnúť silnejšie dverami, omg!!! A teraz, búračka... CHÁPEM, MUŽA VYSTRELO SKORO! Vďaka aj vašim komentárom sa na tom už smejem... Chválabohu aj on si už vstúpil do svedomia. Vraj v mojom hlase počul, že som ok, keď som mu hneď volala, vedel si situáciu predstaviť, že sme v poriadku... BÁL SA O AUTO...na druhý deň v klude kukol a zistil, že navonon nič nevidno a dnes po poisťovák na obhliadke uistil, že auto bude ok 🙂))))))))
@jane001 On nemôže riešiť tie veci, čo ja... Môj muž nemôže ísť po dcéru, kedykolvek zavolá... Je v práci alebo na homeoffice, jednania, teraz navyše chorý... Nebude chodiť za mňa na poštu, do potravín, na úrady... :D Ja som v tomto praktickejšia. On práca a nazad. Výlety a nazad... Málokedy niečo iné ... chlap.
@chiarisimo Nič si z toho nerob, ani ja nemám stále doklady pri sebe. S autom sa striedame, niekedy si ich vezme on. Stačí, že idem do obce, aha, a už by som nemala doklady k autu, havárka, polícia, som v prdeli... (vtedy som naštastie mala)... Pritrafí sa. Tiež som raz na Citroene z polnej cesty na hlavnú cúvala (nie frekventovanú medzi obcami v Rakúsku) do jarku, zadné koleso vo vzduchu, nevedela som sa pohnúť... hah, no...stane sa :D Toto bola jediná moja chyba. Vtedy som čakala na muža, kým došiel z Viedne ma vytiahnuť z toho rigolu, lebo okoloidúce autá mi nezastavili, hoci som stála na krajnici so 4.ročným dieťaťom, ani traktorista sa ku mne nepriblížil...
@bellugia Jazda bez dokladov je priestupok. To ako vazne mozes toto napisat, ze tak bezne ides? Je uplne jedno, ci ides u vas na dedine 150 metrov alebo na dlhu trasu. Ak dokazes nieco taketo napisat a este si to obhajovat a zlahcovat, je to nieco nepripustne. Raz zrazis cloveka a budes tu vypisovat, ako si ty to tamto nemohla, mohla. Auto je ako nabita zbran. Muza napominas za rychlost? Mna by zaujimalo, ze ci si mala tu smerovku ked si zastavila za autobusom a situaciu vyhodnotila tak, ze musis vojst do protismerneho jazdneho pruhu? Si sa k tomu nevyjadrila, takze uz ma nepresvedcis, ze si ju mala. Keby jazdi za tebou niekto iny a volate policiu, nemas smerovku, vyhodnotene by to bolo ako zavinenie oboch vodicov s pomernou nahradou skody.
@bellugia tieto veci tak strašne riešia a prežívajú ľudia, čo jazdia malo a majú jedno auto celý život. Keď budete mat auto ako druhý domov, šoférovať vo velkom meste, travit v ňom pol života, a striedať auta často ako my, ze kvôli firme mame štyri -päť a striedame si ich každý deň, verte že každému sa raz stane, ze neprehodi doklady alebo niekde niekto doň suchne. Treba dávať pozor, šoférovať s rešpektom, ale brat to tak ze život ide ďalej je to len auto tých ešte bude a ide sa ďalej
@natalienka12 Ježišmárja, nedramatizuj... Myslím tú malú kartičku o evidencii vozidla, ostatné doklady mám! Aj zelenú kartu, všetko. Kľúúúúd :D
Ďakujem všetkým za komentáre a povzbudenia, bola to dobrá diskusia. Aj plná úvah, kritiky, aj ste sa tu niektoré pohádali 🙂 Ale hlavne vďaka za vaše slová, nech už boli akékoľvek... Na cestách si treba dávať pozor a áno, za chyby sa platí. Niekedy aj za chyby iných! :(
@bellugia To nie je ziadna “mala karticka”, ale technicky preukaz, ktory pri jazde musis mat. Ked ta zastavia policajti, tak im vysvetluj, ze je to len mala karticka. Ja dufam, ze tato diskusia napravila pokrivene charaktery vo vasej rodine (tvoje slova, tak si to nazvala), vratane toho TVOJHO a budes si sadat za volant s respektom a nie s pocitom, ze ty jazdis bez chyb. Ak sa naucis vziat si kritiku k srdcu, urobis pre seba aj ostatnych vodicov v cestnej premavke vela. Bud rada, ze ten chlap za tebou bol pod parou a bol ochotny uznat svoju vinu, pretoze inak by si v tomto pripade neobisla tak ako teraz. Ta smerovka tam nebola vsak? 😂 Nevadi, nabuduce na to mysli. A nezabudni, ze nikto nie je dokonaly. To, ze mas vazne chyby v znalosti zakona o cestnej premavke, si nam sama ukazala aj takymi drobnostami, ze nevies kedy ide o poistnu udalost a kedy dopravnu nehodu, co je osvedcenie o evidencii vozidla, zelena karta atd… dostuduj si to. A nepoucuj muza, ako ma jazdit, on nerozbil v priebehu 2 rokov 2x auto ako ty ( jasneee, na vine bol druhy vodic 😂).
@natalienka12, co je toto za sprostost? Preco by mala mat vyhodenu smerovku, sk STOJI za autobusom, vo vlastnom pruhu?
@vroni Pretoze isla menit smer jazdy a obiehat autobus do protismerneho jazdneho pruhu. PRETO!
@vroni To iba tak hocikedy vo vlastnom pruhu si zabrzdis? Ci ako? Premavka…ale ides ty a ty si proste zastavis? Ved si vo vlastnom pruhu. Nesmies bezdovodne zastavit. Ak zastavis, musis mat k tomu dovod. Tu bol dovod prekazka v cestnej premavke - autobus, ktory nemohla predist, lebo oproti davala prednost dodavkovemu vozidlu. Rozumieme?
@natalienka12, uplne. Stojím za autobusom, ktory neviem obehnut. Stojím, nehybem sa. Nevyhadzujem smerovku, lebo vidim prekazku a obiehat sa nechystam. Smerovka nie je cierna skrinka, aby ukazovala, co som mala povodne na mysli. Tu ziadne bezdovodne zastavenie nebolo, tu bola prekazka na ceste. A auto za mnou ju muselo vidiet rovnako ako ja. Vymyslat k tomu sialene konstrucie o nahlom brzdeni a chlapovi pod parou je taranie nezmyslov.
@vroni Smerovku musis dat, lebo nemozes zastavit iba tak. Uz neviem ako ti to vysvetlit, ze ak ides obiehat prekazku, musis dat smerovku. Obiehat sa nechystas? A co sa chystas stat v premavke? Dostuduj si prosim ta zakon alebo si zaplat skusobne jazdy v autoskole. Ked tam ten autobus bude stat 3 minuty, tak ty budes stat za nim?
@natalienka12, uved mi prosim ta, kde je v zakone povinnost obiehat autobus stojaci na zastavke. Potom sa mozeme bavit, kto si ma co dostudovat a ist na skusobne jazdy.
@vroni To nemyslis vazne toto. Jednoducho nesmies zastavit bezdovodne v cestnej premavke, ak nemas prekazku.
@vroni Ak tam bol autobus a rozhodla sa nepredbiehat a pockat, tak mala dat smerovku doprava a ist co najviac ku krajnici. Ale iba tak stat s autom v strede jazdneho pruhu bez smeroveho svetla nemoze. Zakon predsa neriesi konkretne pripady, ci tam stoji autobus, nemecky kamion alebo porsche. Idem obiehat stojacu prekazku, musim dat smerovku. Nejdem obiehat, idem ku krajnici dam smerovku vpravo. Moze sa stat, ze vodicovi pride zle, tak idem ku krajnici dam smerovku vpravo. Tebe sa to zrejme neda vysvetlit.
@vroni Podla tvojej teorie by to malo byt takto. V obci mas napr. 3-4 zastavky autobusu, kde autobus mierne vybocuje do mojho jazdneho pruhu. Prejde 7 aut, daju smerovku a obehnu. Potom pride Anicka, ta sa rozhodne, ze sa boji, tak ostane stat v strede jazdneho pruhu. Bude tam stat 2 minuty, kym nastupia a vystupia ludia a autobus sa pohne. Toto urobi Anicka na kazdej zastavke autobusu. Snad nemyslis vazne toto. Ty aj realne jazdis? Neverim.
@natalienka12, zbytocne tu taras nezmysly. Ona tam tu prekazku mala. Nezastavila bezdovodne. Prekazku mozes obehnut v okamihu, ked si schopna obehnut ju bezpecne. To sa vdaka autu v protismere nedalo. Nechystala sa zastavit za autobusom, aby vyhadzovala smerovku a zachadzala ku krajnici. Ci aj na cervenu a v zapche vyhadzujes smerovku a ides ku krajnici? Asi nie. Aspon dufam. Skus v tom zakone, ktorym sa tu ohanas ako pes chvostom, pozriet rozdiel medzi zastavenim a zastavenim vozidla.
Pomooooc, nie je tu nejaky chlap, ktory to tejto “odbornicke” vysvetli? Ja sa uz vzdavam.
@natalienka12, takze Anicka je zo zakona povinna okamzite autobus obehnut aj ked jej pojde oproti kamion, lebo ho obehol uz sj Miso aj Jano. Áno nepochybne to je tak. A pomalsie auto na ceste ma rychlesi vodic svate pravo sfuknut z cesty, lebo co sa ma co plazit. Daj este nieco, dnes ti ide karta!!! A🤣🤣🤣

... tak mu len povedz, že keď budete mať pätnáste, tak už to bude celé vidieť inak 😀