icon

Podľa svokry mám zaostalé dieťa aj manžela

elizabethia
24. mar 2015

Ahojte maminky, mam taky maly-velky problem. Nas syn bude mat v juni tri roky, od septembra nastupuje do skolky, je velmi bystry, pohybovo aktivny - az privelmi niekedy 🙂 miluje knihy, skladacky, puzzle, vlaciky a zeleznice, auta ... a vsetky ostatne veci ako bezni chlapci v jeho veku. Jedinym nedostatkom je, ze menej rozprava. Slovnu zasobu ma nieco cez 50 slov, najcastejsie samozrejme mama, tati, babi, babo (cakame druhe babatko), dedo, ano, nie - nie je asi najcastejsie pouzivane slovo, auto, klasicke slova na ukazovanie - tu tam toto, jedine ked vela rozprava je pri "saleni" sa s tatikom - stale opakuje tati pod ma tocit, teraz, este a podobne.Mimo domu a pred cudzimi ludmi nerozprava, resp. iba najnutnejsie veci. Rozumie vsetkemu co mu povieme, urobi vsetko o co ho poziadame, vsetko co chce nam vysvetli svojimi slovami alebo gestami, dohovori sa vzdy, pomaha v domacnosti takmer so vsetkym - varenie, pranie, vesanie pradla, upratovanie - samozrejme vsetko v jeho moznostiach. Konzultovali sme jeho rozpravanie s pediatrickou, volali s logopedickou, debatovali s priatelmi co maju deti, sledovali ine deti v detskych centrach, studovali fora tu na MK aj na inych diskusnych skupinach. Zhodli sme sa s manzelom, ze pockame, ci sa nerozhovori v skole, predsa len kolektiv deti robi zazraky 🙂 a ak by nahodou nezacat tvorit rozvite vety, tak by sme to riesili logopedickou - urcite este do konca tohto roku. Najnovsie vsak moja svokra vyhlasila, ze mam zaostale dieta, lebo uz mal davno rozpravat rozvite vety, dokonca vyhlasila, ze kedze aj moj manzel zacal rozpravat az na 3,5 roka, tak je podla nej zaostaly a ona to podcenila v minulosti - manzel je inteligentny, podnikatel, skonceny III. stupen vysokoskolskeho studia. Takze podla nej sme nechopni rodicia, ktori neriesia vazny zdravotny problem svojho syna. Myslite si, ze mam zaostale dieta? Ako rozpravaju Vase deti, hovorili rozvite vety a suvetia pred nastupom do skolky?

martina28p
25. mar 2015

@elizabethia ahoj,no pri nadpise som sa zasmiala a prvé čo ma napadlo,že by som svokre povedala,že asi to majú v rodine 😀 čo sa týka rozprávania,toho sa neboj...moja vlastná skúsenosť pri mladšom synovi bola rovnaká....ale do septembra je ešte čas,ver,že sa to zmení....ja som sa toho tiež velmi bála,ale v škôlke mu rozumenli a nakoniec sa pekne rozkecal....niekedy až moc....a čo som videla v našej škôlke,mali tam 3 ročného chlapca,čo nehovorila vôbec....ale neriešili to....ako 4 ročný mal slovnú zásobu čo vidíme pri iných deťoch napr.v 3 rokoch,....a teraz je druhák a je to neskutočná papula.....takže z môjho pohladu,kým rozumie,ked ssi vie ukázať a povedať,čo chce....tak sa netreba trápiť....ono to príde....nám to hovorila aj doktorka,lebo aj ja som mala strach,hlavne,ked starší v jeho veku už kecal ako rečník...ale ako sa hovorí,každé dieťa je iné a ver,že bude to dobre....

nellynka
25. mar 2015

Ahoj, necitala som diskusiu, len tvoj prispevok. A poviem ti........ mas krasne sikovne dieta!!!!! Zjavne ma byt po kom. Kolegynin syn mal v juni 3 roky, nehovoril nic, este v juli som bola u nich na navseteve a fakt strasne malo, len hmkal. Potom som volala s kolegynou asi dva tyzdne po tom ako nastupil do skolky v sept. a skoro mi telefon vypadol z ruky. Kraaaasne rozpraval, sam od seba. Takze neriesila by som nic, urcite ked pojde do skolky tak sa rozhovori. A urcite nie je sam taky, poznam viac pripadov ako moju kolegynu, len u nej ma zaskocilo, ze hned tak krasne a take vety ze az. Takze nebud smutna, sklamana, vsetko sa vyriesi, uvidis. A ked manzel tiez zacal neskoro hovoril, tak mozno to je u vas dedicne, myslim, nemat potrebu sa nejako velmi vyjadrovat. Ale ved vidis, tvoj manzel hovori a je sikovny podla toho ako pises, tak nie je o com. A svokra nech si hovori, co chce. V prvom rade ste vy rodicia a ona nech venuje svoju energiu radsej niecomu inemu.

uhnakova
25. mar 2015

Moj syn je na tom uplne rovnako ako tvoj, a absolutne si nemyslim, ze je zaostaly. Hovori len slova, obcas kratke vety (my kavu, ocko tam, my nie a pod.), no podchvilou slovicka pribudaju. Pred cudzimi tiez nehrozi, ze by rozpraval, maximalne sa zmoze na papa. Rozumie nam uplne vsetko, aj zlozite suvetia. Na tablete obcas pozera detske videa na youtube, je to v anglictine a tvrdi mi, ze rozumie, co hovoria 🙂. Na cvicnom bicykliku jazdi ako drak, rad sa hra s legom, rad si carbe farbickami, cita si so mnou knizky. Myslim, ze rec sa urcite rozbehne, za posledny stvrtrok sa to velmi zlepsilo, pred vianocami som naratala, ze hovoril len 15 slov vratane citoslovci, teraz sa to uz tazko da zratat, urcite viac nez 50. Na svokru kasli, hovori ti doprieku. Neboj, tvoj syncek je uplne v poriadku 🙂.

jumama
25. mar 2015

Dolu na tejto stranke je PDF knizka o vyvoji reci na stiahnutie http://detskarec.sk/problemy-s-vyvinom-reci Ak vas maly vie vselico poukazovat v knizkach a rozumie vam, len nerozprava, vola sa to pasivna slovna zasoba... Urcite sa v skolke rozrozprava, v knizke su dobre rady ako sa rozpravat s dietatkom, aby sa rozrapotalo.. Niekedy staci malicko, inak klast otazky a cakat trochu dlhsie na odpoved, neodpovedat za neho 🙂)

bocianka123
25. mar 2015

@elizabethia ahoj na svokru zvysoka kašli.. btw to hovorí aj ona o vlastnom synovi, že je zaostalý - potom? no pekne... kašli na to, hlavu hore, tvoje dieťa je úplne normálne takmer 3-ročné dieťa, škôlka ho ešte viac posunie, lebo je dobre naštartovaný.Prekurzory reči má zvládnuté na 1* ...
ako čítam, tvoj syn normálne kominikuje, rozpráva primerane svojjmu veku... Prosímťa, len nehľadajte problém tam , kde NEEXISTUJE!!! ani ked vám to bude svokra omielať o uši... Môj mladší syn je o rok od tvojho starší (v máji bude mať 4 roky) a nevie ani zdaleko to, čo tvoj teraz, teda čo sa týka expresívnej zložky reči. Ja to však už musím riešiť s odborníkmi, ale to je o inom.
Držím palce, uvidíš, ešte skôr ako nastúpi do škôlky, sa rozkecá ešte viac ... A ak náhodou nie, tak škôlka mu len prospeje.. mám skúsenosť so starším synom.

papricka33
25. mar 2015

Ano, rozprava malo, ale zaostaly? 🙂 diagnostiku svokry radsej nekomentujem. Presne ako popisujes (ocividne si vnimava a rozumna mamina): malicky rozumie, zapaja sa do cinnosti, ak ma o nieco zaujem, je motivovany prejavi sa aj verbalne. V tomto momente nie je nic horsie ako teba stresovat a na neho tlacit 😖 Tak ako vnimame temperament a zhovorcivost u dospelych, tak je to aj u deti. Nehovoriac o rozdieloch medzi dievcatami a chlapcami, za co zodpovedaju mozgove hemisfery. Ta, ktora zodpoveda za emocionalne prezivanie, jemnu motoriku, rec... je u dievcat vacsinou viac rozvinuta (preto chlapci "horsie" rozpravaju, nestrikuju a skaredsie pisu a citaju). Pockaj, ako sa prejavi v kolektive (aspon pol roka), poskytuj mu vzor (rozpravaj, opisuj vsetko co spolu robite- teraz toto zamiesame, vlozime... toto urobime...), nerozpravaj pred nim o tomto probleme (ani s rodinou, ani s ucitelkou... pocuva, rozumie, a vnima, ze s jeho rozpravanim je nejaky problem, o to viac ho to bude blokovat), ak ide nieco hovorit, dajte mu priestor, pokojne prostredie (napr. ked sa hrate so skladackami, nieco tvorite... opisujte co poskladate, ake je to pekne, ci smiesne... ale netlac na neho, nevytvaraj zbytocne otazky...), vela citajte (obrazove knihy, kde je mozne opisovat, co vsetko sa tam deje, hladat a pomenuvat). V Lidli je obcas dostat take velke obrazkove knihy v tvrdych doskach. Ja pouzivam pri detoch doma aj v praci podobne. Su to vdacne materialy na prirodzeny rozvoj reci a dieta si okrem ineho ziskava aj vztah ku knihe. So svojimi ich vlacim k lekarovi, na cesty, vsade kde potrebujeme vyplnit cas, upokojit sa. V praci ich berieme v lete aj na dvor, na deku... Aj male deti si takto citaju, rozpravaju, opisuju dej, ktory vidia. Verim, ze v skolke bude viac motivovany, ale zalezi aj od kolektivu, ci sa mu podari presadit, zaradit sa... Drzim palce 😉

mana85
25. mar 2015

@elizabethia 🙂 Aj náš synček bude mať v júni 3 roky rozpráva tak po svojom , ani my mu veľa krát nerozumieme všetko si skracuje na posledné dve slabiky alebo si vymysli úplne nové slovo chodí prvý mesiac do škôlky a tam sa ma tiež pýtajú napr. učiteľka , riaditeľka čo znamená to či ono zdá sa že ho netrápi že hovorí inou rečou ako ostatné deti v škôlke 😅 on rozumie všetkému čo mu hovoríme ale nechce hovoriť tak ako ho učíme napríklad poviem ako robí mačka on pekne povie mňau pozná už takto všetke zvieratka ale keď chcem aby povedal aké zvieratko robí mééé tak to nepovie proste aj keď to vie- na obrázku ukáže kozu ale to samotne slovo nepovie a tak je to pri všetkom auto je proste brmbrm ale samotne auto nepovie . Teraz asi druhý mesiac čo vie pekne odpovedať na otázku ako sa volá že KUBO inak si nepovie 😅 inak presne ako píšete zapája sa do všetkého je šikovný vie si poradiť koľko krát nás až zaskočí že jak vie logický uvažovať 😝 No zvažujeme logopedičku niekedy v septembri , októbri to už bude mať 3 roky aj 3 -4 mesiace podla toho čo poradia v škôlke či sa už aspoň tam vie dorozumieť našou rečou ... To čo hovorí Vaša svokra s tým by som sa netrápila na Vašom mieste sama vidíte ako napredujú Vaši chlapi 😉

vierocka888
25. mar 2015

@elizabethia Podla mna sa nemusis bat. Manzelov maly bratranec nerozpraval ani doma zdaleka tolko,ako tvoj drobec. Uz sa zacinali bat. A ked zacal chodit do skolky, usta sa mu nezavreli 🙂 on bol velmi hanblivy. Akonahle prisiel do kolektivu, rozrozpraval sa. A niekedy by boli aj radsej,keby hovoril pomenej, lebo rad opakuje co pocuje od otca a vtedy ma slovnik ako stary chlap 😅 takze nestresuj, svokru neries, zaostala je asi ona.... drzim palce 😉

lucindao
25. mar 2015

Necitala som vsetky prispevky tak neviem co kocky radia.ale moj syn ked isiel do skolky tak tiez vedel povedat len slova zakladne a vety vobec nerozpraval.tiez som bola s toho nestastna.ale v skolke sa rozospraval.pochytil vsetko od deti.chodila som s nim logopedicke ale len koli tomu ze nevedel povedal L a R.to sa rychlo naucil.teraz chodi uz do prvej triedy ale najradsej niekedy by som mu pusu zalepila paskou.neboj sa zaostale vobec neni.nerob si tazku hlavu urcite sa to zlepsi

blahowoman
25. mar 2015

@elizabethia ahoj! V ziadnom pripade nie je ZAOSTALY,to asi mozog tvojej svokry! Moj syn mal 3roky teraz vo februari do skolky chodi od Septembra rozpraval tak ako tvoj. Udreli 3roky a jemu sa jazyk rozviazal a recni jak blazon az kukame ako krasne rozprava! netrap sa! Mas uplne zdrave dieta!

timea7
25. mar 2015

@elizabethia inak asi by som sa nezdržala a svokre povedala, že som rada, že aspoň ona je taká výrečná, ale v niektorých prípadoch by bolo lepšie, keby mlčala 😖 😖 😖

jankaroy
25. mar 2015

@elizabethia mas sikovne dieta a to ze vela nerozprava je prirodzene kedze vyrastal ako jedinacik nemal od koho napodobnit rec, a kedze je chlapec, je menej zhovorcivy. My mame tiez prveho syna, do roka nepovedal okrem mama ziadne slovo, iba ukazoval, po roku sa to zlepsilo, ked nastupil do skolky tak sa rozhovoril a detska rec sa rozvija do 5 rokov. Mame mladsie dievcatko a ta rapoce cely den od kedy sa zobudi az kym nejde spat, typicka baba. Svokru si nevsimaj, asi nema nic ine na praci len sledovat a kritizovat inych ako a co robia.

sense
25. mar 2015

neprecitala som vsetky prispevky...ale svokra tvoja je riadna...nekomentujem co ale ber to tak ak je zaostaly po tatinovi tak bude na Tom velmi dobre....

betunka39
25. mar 2015

Možeš byť uplne v kľude 🙂 , nič sa nebojte synček sa rozhovorí. Jednoducho sa mu nechce. Pride čas, kedy sa rozhovorí sám, aleob bude cely život taký čo menj toho narozprava. ALe myslim, že to vobec nie je telesna zavada. Mojeje sestry syn začal rozpravať rozvite vety ,ked mal 4 roky. Dnes má skončenu vyšku a pracuje na minsterstve školstva. Ale dodnes je taky mlkvy, ked nemusi nerozprava a ked už tak len najnutnejšie. To iste z manželovej strany jeho bratranec, ten išiel koli tomu rok neskor do školy. Jednoducho sa mu nechcelo rozpravať. A to bolo v dobe, kedy sa logopedička navštevovala až na odporučanie učitelky, alebo lekara. Dnes by len každy deti bral k psychologom a logopedom, zbytočne ich stresiovať. Samozrejme ak je to potrebne, tak ano, ale tak ako Vy vobec by som to takto neriešila. kludne počkaj ked pojde do školky, možno tam sa rozhovori a potom uvidite. Držim palčeky ,nech sa dari. 🙂

evabb35
25. mar 2015

@elizabethia Deti sa vyvíjajú nerovnomerne - niektoré začne skoro chodiť a je pohybovo veľmi zdatné už útlom veku, iné zase krásne rozpráva už od roku...Napríklad moje dieťa začalo skoro rozprávať, už v roku rozprávalo vety, ale musím priznať, že som stále, stále rozprávala a vyspevovala, knižky ukazovala a komentovala čo je na obrázku, čo robíme, kam ideme...niekedy ma až ústa boleli od toľkého rozprávania. Moja mama sa na mne veľmi smiala, lebo som kočíkovala a rozprávala stále alebo spievala, tak jej to prišlo akoby som bola šibnutá, rozprávam sa sama so sebou, lebo nikde nikoho len som kočík tlačila pred sebou. Potom moja mama ostala v šoku, keď jej vnúča rozprávalo vo vetách už v roku...A zase pohybovú zdatnosť môjho dieťaťa radšej nebudem komentovať...samozrejme starí rodičia mali svoje nároky a chceli, aby ich vnúča v stanovenom veku bicyklovalo a plávalo, ale my s mužom sme o tom mysleli svoje a veru výčitiek sme si od starých rodičov užili až až, že prečo ešte nevie plávať a bicyklovať, že už by malo vedieť a že sme leniví učiť dieťa plávať a bicyklovať, no užili sme si svoje.

betunka39
25. mar 2015

@elizabethia a ešte nahodou som včera čitala tu, kde jedna mamička sa tešila, že sa im dcerka rozhovorila, ma už skoro 4 roky. Skus si podebatiť s nou. @ritusuk myslim, že to jej jej link.

lencici
25. mar 2015

@elizabethia ahoj zo svokry si nerob tazku hlavu. Hovori sa, ze chlapci su lenivsi. Urcite sa rozkeca v skolke 🙂 a vy este budete spominat na stare dobre casy ticha 🙂

evabb35
25. mar 2015

@elizabethia Veľa peňazí som dala za obrázkové knižky, leporelá s básničkami detskými, rečňovankami, CD-čka s detskými pesničkami a básničkami...dieťa keď nastúpilo do škôlky už vedelo veľa detských rečňovaniek, básničiek a pesničiek...ale zase nebolo pohybovo tak zdatné ako rovesníci a mohla by som pokračovať v čom všetkom sme boli zaostalí a večne som počúvala od starých rodičov výčitky, že prečo nevie ešte to a ono.

evabb35
25. mar 2015

@elizabethia Skúste spolu modelovať niečo z plastelíny, či cesta...skúste malovať /prstovými farbami, vodovými farbami/ aj to vraj pomáha pri rozvoji reči.

bubinka_20
25. mar 2015

@elizabethia ojoj, bodaj by moje deti boli raz take "zaostale" ako tvoj manzel, ze III stupen VS 😀 😀 svokru neries, niektori ludia fakt neviem, odkial vysli...moja starsia sa tiez rozhovorila pomerne neskoro, a keby si vedela, ako za tymi casmi lutujem 😀 teraz sa jej panty nezatvoria 24 hodin denne, vacsinu dna si zelam byt hlucha 🙂 absolutne si nerob starosti, najneskor v skolke sa rozhovori tak, ze budes mat hlavu ako v uli, to sa neboj, kazde dieta je ine, no a co, ze teraz menej rozprava, dolezite je, ze rozumie a kedze jeho otec bol rovnaky, tak to su geny

bonaqa2013
25. mar 2015

mám najradšej takéto premúdrelé svokry. všetko viedia, všade boli, ..... treba ju poslať do zadku za takéto blbé reči.

barcelona94901
25. mar 2015

@elizabethia v školke sa ti rozkecá tak,že si aj svokra bude priať aby bol chvíľku ticho
je to normálne ,každé dieťa je iné
jeden začne skoro rozprávať,iný chodiť,sedieť,šerblíkovať....hlavne neporovnávať

rebeka7501
25. mar 2015

nečítala som všetko, iba prvý príspevok, no v tom prípade bude zaostalá aj svokra keď tvrdí, že je to dedičné.
Staré ježibaby netreba počúvať, treba sa riadiť inštinktom, nie porovnávať sa s ostatnými deťmi, zbytočne sa zaťažovať s tým, či moje dieťa ako 3ročné povie 50 alebo 500 slov. Každému dieťaťu sa raz rozviaže jazyk, a presne ako zakladateľka témy písala kolektív detí urobí divy.
Chela by som vidieť prototyp dieťaťa podľa WHO a tabuliek. Ale také je iba asi v múzeu.

simca06022011
25. mar 2015

@elizabethia no ja by som ju poslala ako zaostalu niekam... rovno... co na to hovori manzel, ze ich takto oznacila?? Ja mam malu ukecanu doslova od roka, najlepsiu kamosku ma mala taku co v 3 rokoch tiez vela nenahovorila... a eraz maju 4 a pokecaju si kolko len chcu ;) a nevidno nijake zaostavanie..ved kazde dieta je ine... moja zase zacala neskoro chodit, to by ju tvoja svokra urcite zmordovala v roku :P

peneloppe
25. mar 2015

Mne z toho vychadza ze jediny zaostaly clovek je tvoja svokra! Tvoj syn sa rozprava v skolke, medzi ostatnymi detmi. Uvidis. Sama mam taku skusenost.

strociatka
25. mar 2015

@elizabethia a svokra by sa nechcela dat vysetrit na starecku demenciu ci predcasneho alzhaimera?

andreasiskova3
25. mar 2015

Ahoj, podľa mňa nie je zaostaly. Môj mladší syn začal rozprávať až keď mu padli tri roky. Je štvrták a nosi saméjednotky. A sstarší v 1, 5 roku rozprával úplne všetko aj krásne rozvinuté vety a tiež je jednotkár. To vôbec nezáleží na tom kedy začne rozprávať , pokiaľ to nie je až niekedy v 4 rokoch. A keď tvoj manžel začal až v 3, 5 roku tak je asi po ňom. Vidíš to sama na manželovi že nie je zaostaly že je múdry a šikovný. To je podľa mňa dôležitejšie. Vôbec by som to neriešila a svokra nech sa nemontuje.

horana
25. mar 2015

@elizabethia Vacsina starsich ludi, hlavne svokier ma atributy:
-silny spomienkovy optimiznus (stylom : to my vo vasom veku, resp. moje deti vo veku tvojich deti...), su uz predsa len starsie a ten mozog uz nepracuje tak uplne presne, kde co sa tam pomiesa v style co sa babe chcelo to sa babe prisnilo
-poucacia mania, citia ze by predsa len mali mat nejake skusenosti, ktore treba odovzdat, a ked sa nahodou nic nedeje, problem sa musi vytvorit, aby tie rady niekomu mohli servirovat, inak by si pripadali bezo zmyslu a tak nejake menej ucelne. Treba predsa nieco riesit.

Tieto obe veci im pomahaju spoluvytvarat sebaidentitu. Musime byt preto na ne laskave a chapat to. Na jednej strane aj pocuvat, ale jednych uchom dnu a druhym von a robit si podla seba (aj oni to tak svojho casu tak robili, ba co viac doteraz robia ale za ten svet by to nepriznali). Ktora dokazeme cim viac je hovorit ano ano, milo sa usmievat. Budeme riesit, pozriem sa na to...ano ano, dobry napad. No veru naozaj skoda ze to nepodchytila pri synovi, ved mohol mat viac tych VS, takto chudacik len jednu, a pod. Treba sa na tom bavit, oni to nerobia naschval a ta rola ich velmi zvazuje. Preto to treba odlahcit.

ivett1
25. mar 2015

@elizabethia normálne som sa zasmiala ... že zaostalý s vš a podnikateľ ...dúfam, že svokra je nejaká dr. alebo kandidátka vied ...😀 ...
deti sú rôzne a sú to osobnosti ... niektoré najskôr počúvajú a ukladajú slovnú zásobu a niektoré sa učia hovoriť tak, že všetko, čo poviete po vás zopakujú ...tieto rozprávajú skôr ... naša dcérka rozprávala plynule jednoduché a zrozumiteľné frázy, vety už ako 1 a pol ročná...krátke riekanky v 2 rokoch ... teraz má 8 a pol a jej prejav je opisný, kvetnatý ... a taký má aj písomný prejav 🙂
náš syn do 2 a pol "rozprával" tak, že som mu rozumela len ja a niečo mm a ostatní sa vypytovali, že čo povedal, pamätám si, ako ho veľmi rozčuľovalo, že sme mu niekedy nerozumeli a ako som mu vždy dohovárala, že sa musí snažiť hovoriť zrozumiteľne🙂 ... keď mal tri roky, tesne pred nástupom do mš sa rozhovoril ... skrátka ako tu už niekto spomínal... takmer zo dňa na deň ... hovoril plynulo a rozvinuté vety ...teraz (má 6 a pol) mu nerobí problém, popísať vec alebo činnosť, technicky a s použitím odborných výrazov 🙂 ...

PS: a odvtedy ako sa "rozhovoril" sa mu ústa nezavreli ... niekedy ho musím doslova prosiť, aby bol chvíľu ticho ... aj minule som mu povedala, že nech si dá aspoň 10 sekúnd pauzu ... tak stál pri mne, potichu narátal do 10 a potom sa ma nahlas opýtal...Tak, už môžem hovoriť?...práve mi vypršal limit 10 sekúnd 😀

monita662
25. mar 2015

@elizabethia Neobavaj sa nicoho v skolke sa rozbehne ...mas to ovela lahsie nez ja napr. 😒 moja o mesiac bude mat 4 roky a este som ju celu vetu nepocula povedat...ale chapem je to aj prenu tazke zijeme v Uk ...v skolke kam chodi su madarske aj polske deti...tak si predstav ze moja pride domov chce mi nieco povedat ale prosto nevie ktorou recou ...tak radsej nepovie nic.... ☹ niekedy ked ma dobru naladu tak zacne slovensky pokracuje madarsky skonci anglictinou a spieva po polsky ....tak a co by si robila na mojom mieste???...nikedy mampocit ze jej to vadi ze chudatko vtom ma taky gulas ze ani sama nevie akej narodnosti je 😕 ucitelka ma uistila ze deti sa rychlo ucia aj viacero jazykov ze je to prenu len dobre....no neviem ....niekedy je nertvozna ze nevie povedat to co chce ...ale v podstate je spokojna ...tymto som len tolko chcela povedat-napisat ze sa nemas coho obavat....tvoje dieta je inteligentne a sikovne a jazyk sa mu velmi rychlo rozviaze uvidis 😵