icon

Podnájom verzus svoj vlastný byt

lucy1550
13. júl 2015

Ahojte dievcence, prisla som si ku vam pre par rad ci nazorov...som uz zufala, cakame babetko a zacali sme vybavovat hypoteku co nieje problem pokial banky by dodrzali tie taraniny z reklam, mamr pred sebou otazku ci si kupit 1izbak kedze banka nam to hned vysvetlila po svojom alebo ist s babetkom do podnajmu na 2-3roky kym bude vacsie a potom kupime svoje...ste su niake zienky co takto byvate?
Dakujem za odpovede 😊

elusive
13. júl 2015

My sme doteraz fungovali v podnájmoch a po dvoch rokoch ideme do trojizbáku. Podľa mňa je zbytočnosť kupovať 1izb byt ak chcete o 2-3roky kupovať väčší a nechápem, prečo by nebol problém kúpiť 1izbák ale s 2-3 by bol problém?

lilimoni
13. júl 2015

@lucy1550 len potom vam banky budu ratat prijem nie z platov dvoch ale jeden + rodicak + dalsia vyzivovana osoba a jednoizbak by som nekupovala. Vsak dospeli a deti a obyvacka vkuse je do buducna blbost 😒

evkaspa
13. júl 2015

@lucy1550 Ja by som išla radšej do vlastného, ak Vám to finančne vychádza🙂. Ak by si chcela poradiť s výberom banky, napíš mi do IP. Pracujem už dlho so všetkými bankami. Môj profil nájdeš: http://www.modrastrecha.sk/catalog/vendor/evkaspa/

skoupilka1
13. júl 2015

jednoznačne svoje, načo platiť niečo cudzie 2-3 roky? Koľko peňazí vyhodíš von oknom za 2-3 roky, kým budeš v cudzom? Ja by som riešila rovno nejakú výhodnú pôžičku a dala by som si tú námahu a navštívila viac bánk, tiež by som sa netajila tým, že vyberám si z ponuky niekoľkých bánk..

nibiru
13. júl 2015

jednoznačne by som nekupovala jednoizbak ak hypoteku tak radsej viac izbový byt rodičak prečkať v podnájme kedže to nieje len hypoteka kde máš naklady na bývanie v niektorých domoch,bytoch su aj 180-250€ kde máš ešte spátku hypotéky nedajbože nezaplatíš na čas napr., pre chorobu automaticky ta eviduju ako nepolahliveho klienta a tam už výhody nemusia platiť ako pri uzatváraní zmluvy banka može zmeniť urokovu sadzbu a tam sa može z 300eurovej hypoteky zmeniť splátka na 400€,nahodou dojde nedoplatok atd...energie počas rodičovskej v podnajme riešiť nemusíš ak vám ostane kludne si odkladaj a banka inak pozerá ak niečo máš našetrené,ked pojdeš pracovať budete mať 2 plné príjmy.hlavne nikdy nebude mať byt dom taku hodnotu ako realne zaplatíš hypo a stále to nieje tvoje je to banky výhody sú že sa s tým dá hýbať ale stále ak sa stane že vám niečo nevíjde má posledné slovo banka ja by som rodičovský prečkala v podnájme v jedno-dvojizbáku a ak za zalžiť tak dom tam vieš vždy pristaviť v byte toho vela nezmôžeš ak ide o starý byť treba dávať bacha či pozemky pod domom su vysporiadane kedže napr.v petržalke sa objavili majitelia reštituovaných pozemkov pod panelakmi a chcú od majitelov bytov tisíce eur za pozemok na ktorom stoja ich byty čo odmietaju tak majitelia pozemkov žiadaju nájomné zase tisíce čiže nakoniec si za dalšie tisíce budú musieť tie pozemky pokupovať otázne či samotný byt niekedy bude mat takú hodnotu čo oni zaplatili za pozemok aj byt.

hradnapani
13. júl 2015

@lucy1550 a preco chcete kupovat jednoizbak? jednoizbovy podnajom este pochopim, ale inak nie.
Jednoizbove byty su jednoznacne najdrahsie (za jeden meter stvorcovy), ak kupovat, tak minimalne dvojizbovy, co pri dietati urcite ocenite. A kludne uz aj trojizbovy, lebo ceny medzi 2-3 izbovymi nie su dramaticke, resp. splatky nerobia velky rozdiel.
Ale ak chcete brat uver, dosledne si zvazte, ci ho utiahnete, ked budete bez jedneho prijmu, lebo inak je to fakt tazke.

nibiru
13. júl 2015

stačí že priatel bude pn klesne vám príjem o polovicu nevieš na ako dlho nedajbože ostanete chorý aj vi lieky pre rodinu sa u nás vyšplhaju ak sme chorý 3 členovia aj 40-60€ +rp,napríklad ak bola dcera v nemocnici na infekčnom stalo ma to aby som tam mohla byť 70€ + lieky probiotiká dalšie doliečovanie min 30-50€ a može sa stať že ti na splátku hypoteky ani neostane a naozaj sa pre pár neskôr zaplatených splátok staneš nespolahlivý klient automaticky si v registri,ak sa v nom objavíš už pre teba neplatia výhody ako pri uzatvorení zmluvy a z 2,5% uroku má banka právo ti dať aj 6% a nepomožeš si a sama sa pripravíš o možnosť o 3 roky vziať si hypo na väčší byt.ak má priatel taký plat že aj v prípade pn - rodičák vsetko hravo utiahne chodte rovno do hypoteky.

katka.gzd
13. júl 2015

@lucy1550 no pred 8mymi rokmi nas najom za 1izbak vysiel mesacne tolko isto co splatka hypoteky na 3izbak....teraz su urokove sadzby este lepsie oproti tej dobe takze neni o com podla mna...radsej tie iste prachy dam do svojho! Samozrejme ale hovorim o neprerobenom trojizbaku nie v novostavbe...takze zalezi o co ti ide...ale za mna s dietatom radsej starsi trojizbak ako novy drahy najom

dijefcatko
13. júl 2015

Keďže nepoznáme váš príjem, ani finančnú situáciu, ťažko radiť, ale ja osobne som za vlastné. Ak odbočíme od financií, v nájme sa ti môže stať, že domáci príde a povie, ruším zmluvu, idem to predať. A budete sa sťahovať 2x do roka ako my, kým sme nemali vlastné...

modrofuzik11
13. júl 2015

skuste si vybavit hypoteku s urokom pre mladych. je velmi nizky a preto su nizke ja splatky. mozno vam potom vyjdu peniaze aj na viac izbovy byt. je fajn ist do svojho, pretoze ked sa o rok dva rozhodnete kupovat vacsi byt, tento predate /ziskate peniaze/ a zalozite byt vacsi, cize budete rucit nehnutelnostou s vacsou hodnotou...

traffic
13. júl 2015

@lucy1550 urcite by som isla do svojho, pretoze to co preplatis na prenajme tak si mmozes splacat z toho hypoteku, na zaciatok urcite staci aj jednoizbak len nech je vlastny, nakolko to bude vase a kedykolvek to predate za tu cenu ktoru ste kupili alebo este aj viacej penazi dostanete z toho bytu, a ked si nieco nasetrite tak ho potom mozete vymenit za vacsi byt,
prenajmy su predrazene a zbytocne budes niekomu platit do vrecka peniaze, a este je dalsia alterantiva ak su u vas nejake mestske byty tak si dat ziadost na tento byt a nebudes musiet platit vysoky najom, pretoze v tychto bytoch sa plati iba to co spotrebujes a zatial si mozete setrit na byt

senka111
14. júl 2015

Odporucam dobreho financneho poradcu co Vam to poriesi.A ked Vam skonci fix zas Vam pomoze prefinancovat tou najnizsou urokovou.Ja som bola vzdy na rodicaku a hypo sme dostali.Aj teraz muz podaval danove ale byt je len na mna lebo je zivnostnik, a to mam rodicak.My vsetko riesime s nasim fin.poradcom aj dnes pride.