icon

Pokrstenie dieťaťa - ja áno, on nie

6. sep 2020

Dobry den chcem sa opytat tych z vas ktore ste mali rovnaku ci opacnu situaciu, ja som pokrstena mam aj svate prijimanie birmovku nie. Do kostola nechodim ani nic podobne ale svoje dieta by som chcela dat tiez urcite pokrstit. Partner je neveriaci krst ani nic ine nema a dieta nechce dat pokrstit. Ako ste vy co mate skusenost vyriesili otazku krstu??

asia83
6. sep 2020

@kakakina Unikla vám podstata krstu.

trema
6. sep 2020

@asia83 "lebo chce" pre mňa nie je dostatočný dôvod..

evkamotka
6. sep 2020

@kiki68 to autorka ako svoj dovod neuviedla. Len nejaky pocit ze to chce

panelacikova
6. sep 2020

autorke: nechaj to na dieťa, keď vyrastie. ja keby som mohla vrátiť čas, už by som nekrstila. dcéra je pokrstená, no na prijímanie už nešla. respektíve, nechala som to na ňu a ona nemala záujem. ja som ju do toho netlačila. ja osobne uvažujem, že vystúpim z cirkvi a dcéru tiež poriešim časom. veriť v niečo verím, ale cirkev to rozhodne nie je...

kakakina
6. sep 2020

@asia83 myslíš 🤔

asia83
Autor odpoveď zmazal
kubkovamama
6. sep 2020

U nás je to zas naopak,aj keď muž na krste vyslovene netrvá,ale bol by rád keby bol.Z prvého manželstva syn má 12r a rozhodol sa sam cca pred 2r sa nechal pokrstiť,ale ako evanjelik.Z našej strany v rodine nikto nemá krst.Z manželovej všetci.No manžel je v tomto tolerantný a žiadne rozpory kvôli tomu nemáme,či krst bude alebo nebude.Uvidime😉Veď sadnite si a preberte to nie nejak nátlakovo,že ty chces a hotovo a on nechcem a hotovo,tak k ničomu nedospejete.A od rodiny si tiež nenechajte do toho kecat

chiara189
6. sep 2020

Muz ma pravdu. Chuda dieta ani rozhodnut sa nemoze ci bude veriaci alebo nie. Hlavne ze nie ste zosobaseny a do kostola nechodis tak naco to je? Aby sa nepovedalo??

terezka1947
6. sep 2020

Citam tu mnoho vyjadreni v zmysle,ze dieta sa samo rozhodne...
Ano,aj nie.
Ja to beriem takto:ako rodic chcem svojmu dietatu "dat"vsetko do zivota,co ja povazujem ako dolezite.
Cize okrem vychovy,vedeniu k nejakej slusnosti aj svetonazor,kt.je pre mna,rodinu dolezity a vlastne vsetci v tomto zijeme,nejako je to prepletene s dennodennym zivotom,nasim spravanim.
Do toho patri aj viera.
Co uz dieta urobi ako dospelak,neviem.
Ja som bola vedena k viere,ale zaroven som malamoznost aspoznavala aj ostatne "duchovne zalezitosti a smery".
To iste chcem ukazat detom. Ukazat o com je katolik,no a nechat potom na nich zbytok....
A asi kazdy rodic,v co duchovne veri,v tom vychovava svoje dieta.
Otazkou prw mna ostava,preco krstit dieta,ked to neberieme vazne,ani neamujeme nieco.dietatu v tom.smere ukazat,vysvetlit.
Samotny krst mu nijak "nepomoze". A pokrstit sa potom moze nechat kedykolvek.
A druha otazka mi tiez povstava:
Ako dokazu partneri,manzelia spolu fungovat,ked jeden berie duchovno vazne,druhy nie. Bud zvlazneje aj ten druhy a neriesia alebo?
Vo vztahu je otazka viery dolezita....
A ked ju chceme brat vazne,tak to chce ozaj vela a vela usilia,kompromisov,atd. Vela porozumenia.
To su veci,kt.treba mat vyriesene pred vaznym vztahom,pred narodenim deti.

ajka0207
6. sep 2020

@kittykat22 tak aj môj otec nazýva katolíkov sekta a to sme (ja, sestra a mama) aktívne vyznávajúce katolícky. V detstve proste otec do kostola nechodil, my áno, keď sme sa modlili, tak ticho sedel. Od mojej zhruba 15 občas utrusi nemiestny komentár. Ale naši mali od začiatku jasno v tom ze otec viere nijak brániť nebude.

Autorke: keď nie si vyznavajuca, tak nechápem načo krst?

samrolka2019
6. sep 2020

Ja nekrstena, neveriaca, manzel pokrsteny aj birmovka. Dohodli sme sa tak, ze deti sme krstit nedali. Nech sa daju sami na veriu aku len budu chciet ked budu mat vlastny rozum.

terezka1947
6. sep 2020

Inak....napadla ni taka otazka. Dieta pokrstene...do kostola nechodime....ale netlacim na neho. Ako dieta moze chciet,ci nechciet chodit do kostola,ked tam.nikto z rodiny nechodi. A prijimanie. Tak bud tam dievcata odrazu v 3r.chcu ist,lebo spolyziacky budu mat krasne saty,tak ok. Dame.
Dieta nechce ist na prijimanie,ani na nabozenstvo,nebudem.nutit.
No jasne,ze sa to neda...ved neda sa dieta nutit do.niecoho,co nevidi doma. Ved je to pre neho cudzie,zvlastne,nepoznane.
Na jednej strane nechavane vieru na rozhodnuti.dietata v dospelosti....na druhej urobime nejake krsty a prijimania....aby boli. Ale su uplne o nicom.
Bud vychovavajme od zaciatku a berme to vazne aj my,alebo to ozaj nechajme na dospelakoch.
Toto je take nijake....a vlastne zbytocne.

kittykat22
6. sep 2020

@ajka0207 lenze z pohladu otca ste zblbnute. Urcite to neprospieva vasemu vztahu.

kiki68
6. sep 2020

@veronikaszabova je to hriech, rovnako ako sj dieta v manzelstve narodene nesie do krstu dedicny hriech. Ako u nas nema s krstom problem nikto. Ved sa v 18tke rozhodne ci chce zotrvat a zacat platit cirkevnu dan. A ked ju platit bude, tak na to bude mat aj dovod.

ajka0207
6. sep 2020

@kittykat22 tak už mám 27 rokov, sestra 24, chodili sme do kostola odjakživa, modlíme sa tak v rámci normy. Otec je najlepši akého by som si mohla zelat. Myslím že naši túto časť vychovy zvládli v pohode. Tým že od začiatku otec proste nevyznaval, tak sme to brali ako fakt a teda kým sme neboli dosť veľké tak to ani neriešil. Mama nás nachystala do kostola a šli sme. On ostával doma.

viikkki
6. sep 2020

Urob tak ako ty chceš, lebo potom to budeš ľutovať 😉

terezka1947
6. sep 2020

@ajka0207 poznam zopar dlhorocnych manzelov,rodin,kt.takto funguju...a klobuk dole.
Aj pred veriacim v tomto pare,aj pred neveriacim.
Pekny priklad vzajomneho respektu,lasky a ucty.

janickacrazy
6. sep 2020

@terezka1947 u nás je to naopak, ja som neveriaca, manžel veriaci, deti pokrstené, on s nimi chodí do kostola, ja som vtedy doma, povedala som, mu, že brániť mu nebudem a v pohode fungujeme

ajka0207
6. sep 2020

@terezka1947 ako aj ja obdivujem našich že to takto dali. Ja sama som mala priateľa a teda dosť som si uvedomovala že keby mám deti vychovávať so zarytým ateistom tak to nedam.

terezka1947
6. sep 2020

@janickacrazy
@ajka0207 ja uprimne obdivujem taketo rodiny...ozaj klobuk dole. Ale....asi je tam jedna "malickost": vela lasky

domidor
6. sep 2020

My s partnerom sme obaja neveriaci,nemáme žiadne sviatosti,ani nie sme manželia.deti pokrstené nemáme,ale ak sa raz sami rozhodnú že chcú,nebudeme im brániť.ved predsa ťažko niekomu nanutiš čomu alebo v čo má veriť.a zas na druhej strane,ak by človek veriť chcel,môže to aj bez sviatosti.
Ja napr.verim v dobro a je mi úplne jedno či je schované za krížik,polmesiac alebo hviezdičku.
Pekný den

qwert87
6. sep 2020

Keďže nie si aktívnou kresťanskou nemá pre teba krst žiaden zmysel, význam. Načo chceš potom krstiť? Krstom niečo začína, nie že urobíme krst, potom žúrku, budú dary, torta a tým to skončí. V tomto dávam za pravdu partnerovi, nech sa dieťa časom rozhodne či chce byť kresťanom alebo nie. Ale robiť to len preto že máš krst aj ty, nech ma aj dieťa, nemá vôbec žiadny význam.

lujza123
6. sep 2020

Myslím ze krst babatiek je jedna z tých tradícií co je podobne ako Vianoce skôr všeobecný zvyk ako nejaký náboženský úkon. Viacmenej je to taka zaužívané oslava narodenia ako potvrdenie viery. 80% tých čo krstia deti niesu praktizujúci krestania.

Sama so dvojnásobná krsna a nikto z nás zúčastnených vrátane mojich 2 krstniat nechodí do kostola. A bolo to tak aj v dobe krstu, bola to pre nás všetkých skôr taka oslava babetka. Ja som veriaca ale na katolíkov nám svoj názor a oficiálne som požiadala som o vystupenie z RKC lebo s touto organizáciou nechcem mať nič spoločné. Ale takú pomyselnu rodinnu väzbu vzniknutú krstom všetci vnímame, sú to proste moje "deti".

Možno by tvoj priateľ nenamietal keby to pojmete takto. Ale celkom pochybujem, chápem jeho pohľadu na vec, mam to podobne a svoje dieťa som pokrstiť nedala, rozhodla sa sama v 7 mich, ešte si skúsila aj primanie lebo biele satecky a odvtedy do kostola nepachla áno ona.

Pred krstom bude náuka pre krsnych aj rodičov, farár sa ta bude pýtať ci si s otcom dieťaťa zosobasena v kostole. Ak spolu len žijete tak podľa cirkvy je to hriech a dieťa ti nebudú chcieť pokrstiť, bude môcť ísť samé na krst až keď bude staršie. Takže budeš musiet klamať že si slobodná matka.

nikiki29
6. sep 2020

Ja som sa dala z vlastne vôle pokrstiť pár mesiacov pred prvým svätým prijímaním, pripravovala som na prijímanie spolu s rovesníkmi, no rozhodla som sa sama... a o nič som neprišla. Mám aj birmovku, budem mať svadbu v kostole.
Myslím si, že ak nechodíte do kostola, nemáte sviatosti, nechaj to na dieťa. Krst v 9-10 rokoch mal pre mňa tiež svoje čaro 😊
Ak si zaryto presvedčená, že tvoje dieťa musí byť pokrstené, porozprávaj sa s partnerom, normálne fakty pre a protismere nájdite kompromis... krstom sa dieťa k ničomu nezaväzuje na celý život, stále môže z vlastnej vôle vystúpiť a proste neuveriť.

nikiki29
6. sep 2020

@lujza123 nám teda nemal farár problém pokrstiť dieťa aj keď žijeme v hriechu, no zároveň s krstom sme si plánovali aj termín svadby v kostole. Krst 2019, svadba mala byť 2020 a nebol problém. Skôr by mohli byť problém tie sviatosti...

sara07
6. sep 2020

@nikiki29 to vystupenie celkom slušne stažujú , prípadne tvrdia že nema spravne tlačivo ,je to celkom slušne na dlhu trat to vystupenie, robia celkom slušné obštrukcie

nikiki29
6. sep 2020

@sara07 no nemám tým skúsenosti 😞 ale to sa celkom čudujem, však im by to mohlo byť jedno keď za počet “členov” nedostávajú peniaze 🤔

babalenka
6. sep 2020

V tvojom prípade by som to nechala na rozhodnutí dieťaťa.Keby si ešte chodila ty do kostola že partner by videl ako tak zmysel toho krstu.u nás my rodičia máme všetko ale muž do kostola nechodí ja áno ale nie vždy lebo robím aj nedele.Bavili sme sa či im dať to vo máme my alebo nie .Ale zatiaľ majú krst syn už aj prijímanie dcéra bude teraz v tretej triede ho mať.Ale syn napríklad už spomenul že birmovku nechce ešte to neriešime lebo ešte nemá nárok ale rozhoduje sa sám čo sa týka výberu náboženstva alebo etiky.Vzdy sa dá na náboženstvo bez toho aby sme mali rozhovor čo si zaskrtne to mu podpíšem.On by chcel vyskúšať aj evanjelické náboženstvo nemám nič proti ,ale vždy zvíťazí to naše.Ale čo sa týka teba počkala by som ako sa rozhodne dieťa

sara07
6. sep 2020

@nikiki29 podla nového zákona myslim min rok prijaty ano, podla počtu čo su podla sčitania a krstu - a v sčítaní že je žial otázka tak položená že sa berie aj krst do uvahy nie len praktizujem verím , rozdeluje sa to podla toho a preto napr katolici tento rok dostanu len oni ako cirkev 34.538 71 € z balíka pre všetky cirkvi 51 697 671 a v roku 2023 dostanu katolici len pre seba 40.523 696 € ( a to podotýkam že cirkev ma reštituciu za sebou ukončenu čiže dostali budovy, polia, lesy, pozemky ako si vzniesli nárok , čiže všetko im bolo vratene a na pamiatky dostávaju ako kulturne dedičstvo samozrejme zvlášt prispevky a ako unesco detto čo je pochopitelne )
smer im urobil zákon ako chceli, preto bolo aj na káznach napr že podpora čaputovej je tažky hriech, ale to je o inom, to isté robili aj radičovej žial a kopu iného