Pokrstenie dieťaťa - ja áno, on nie
Dobry den chcem sa opytat tych z vas ktore ste mali rovnaku ci opacnu situaciu, ja som pokrstena mam aj svate prijimanie birmovku nie. Do kostola nechodim ani nic podobne ale svoje dieta by som chcela dat tiez urcite pokrstit. Partner je neveriaci krst ani nic ine nema a dieta nechce dat pokrstit. Ako ste vy co mate skusenost vyriesili otazku krstu??
@lenuliatko84 čiže muž červ sa len prizeral,
hodnota človeka , ucta, pochopenie , sa pri krste nenosia ,
muž je vedlajší produkt
nevieš si presadiť svoje?
Iba citam niektore prispevky.......tak uz ked si v rodine kazdy presadzuje svoje a kasle na to,ci druhy je s tym ok,tak to pekne vyzera.
Najma v duchu-ja som.zena,kto je viac.
Chudaci muzi....poniektori.
@sara07 to som nepovedala,ale ak ho neda pokrstit ,pre jej muza je len handra bez nazoru a nic nesmie.
Ja mam to statie ze sa s muzom vo vsetkom zhodneme a nemusim riesit taketo otazky.ale keby bol proti krstu bola by som z toho velmi smutna a snazila sa ho prehovorit
@trema Tak to je smutné. Nie je pre vás dôležité, že chce dať svoje dieťa pokrstiť. Dôležité je pre vás, keď manželia pokrstení, birmovaní, zosobášení, chodiaci do kostola idú dať pokrstiť svoje dieťa. Keď sa ich opýtate, prečo, odpovedia: "Neviem. Lebo sa to má." Toto je pre vás dôležitejšie. Hmmm. Chápete ten rozdiel? Pre mňa je dôležitejšie, či to človek chce, úprimne chce, nie to, či je pokrstený, birmovaný, zosobášený, či či chodí do kostola.
Zdravím, ja si myslím, že v prvom rade je potrebné pochopiť význam krstu. A to vysvetľuje jedine Písmo. Čo znamená byť pokrstený? Ako má krst prebiehať? Kedy? A prečo? Ak človek nevie odpovedať na základe Písma na tieto otázky, v živote stretávam mnoho pokrstených ľudí, ktorí ani nevedia, prečo vlastne pokrstení boli. Slovo krst pochádza z gréckeho slova "baptizien", ktoré znamená ponoriť, namočiť. Kresťanský krst vo vode je vonkajším symbolom toho, že krstená osoba sa bezvýhradne a bezpodmienečne oddáva konaniu vôle Boha prostredníctvom viery v Ježiša Krista. Tým, že je do vody úplne ponorený, akoby "odumieral" svojmu predchádzajúceho spôsobu života, pri "vynorení" je pripravený konať Božiu vôľu.
V Písme nie je ani jediná zmienka o tom, že by sa mali malé deti krstiť. V tejto súvislosti ma napadá jediný bibl. text z Rim. 15:4, kde sa hovorí, že "VĚTKO, čo bolo predtým napísané, bolo napísané na naše ponaučenie", to pre mňa znamená, že ak by to Boh od nás vyžadoval, určite by o krste malých detí bola v Písme zmienka, nezabudol by na to a pisatelia Písma vedení svätým duchom by to zaznamenali. Malé dieťa si neuvedomuje ani svoju existenciu, kde by nabralo vieru v Boha...a kde je jeho odhodlanie konať jeho vôľu? Krstom mu vieru vyberajú rodičia, ale častokrát k viere vôbec nie je vedené. Ak by sa moje deti narodili trebárs v inej kultúre, napr, v Ázii, predpokladám, že by asi neboli kresťanmi...Preto si myslím, že najprv by človek mal nadobudnúť dôkazy o Božej existencii /a ani náhodou v srdci nepochybovať, či je alebo nie/ a potom spoznať Boha ako duchovnú osobu a jeho požiadavky vzhľadom na nás a až potom, ak ho k tomu láska k Bohu a viera v Ježiša podnieti, by sa mal Bohu oddať a dať to najavo verejne krstom vo vode. Je to v súlade s posledným Ježišovým pokynom, ktorý dal svojim nasledovníkom, záznam je v evanj. Mat. 28:19: Choďte a robte učeníkov z ľudí všetkých národov, KRSTITE ICH ....", takže tu je pekne poukázané na istú postupnosť, kedy by malo ku krstu dôjsť. Tak isto zmienka v Skutkoch ap. 8:12 poukazuje na to, že "..."Keď však uverili Filipovi...., dávali sa pokrstiť MUŽI AJ ŽENY". Žiadne zmienka o deťoch tu nie je. K odklonu od toho, čo sa dialo v 1. st. n.l. došlo, lebo to apoštoli predpovedali. A tak až v 3 st. n.l. na koncile v Kartágu /r. 252 n. l./ bol krst novorodencov potvrdený.
Ale na počiatku, ako Ježiš zakladal kresťanstvo to tak nebolo a Písmo jasne vysvetľuje, prečo sa novorodenci ani nemali krstiť...Mnoho ľudí si myslí, že je potrebné dať malé dieťa pokrstiť, lebo krst zmýva dedičný hriech. Nie je to pravda. V 1. Jána 1:7 sa hovori: "Keď však chodíme vo svetle, tak ako aj on sám je vo svetle...KRV JEŹIŚA, jeho Syna nás OĆISŤUJE OD KAŽDÉHO HRIECHU". Takže nie voda krstu, ale krv Ježišova nás očisťuje od hriechu. Vierou v Ježišovu výkupnú obeť budú ľudia pozdvihnutí k dokonalosti bez hriechu. Hriech je v nás. Lebo tento "genetický kód" nám naši prarodičia Adam s Evou odovzdali. Všetci hrešíme a tento hriech sa preukazuje v nás postupným fyzickým i duševným úpadkom a nakoniec smrťou. Smrť zatiaľ "panuje ako kráľ", píše sa v Písme, teda každý človek zomiera...Krst nezmýva dedičný hriech....
Tvoj partner má pravdu. Dieťa by sa malo samé rozhodnúť. Ja som chodila na nabozenstvo, lebo sa mi to páčilo, aj som chodievala do kostola s kamarátmi. Oni museli, ja som chcela. Ja som povedala rodičom že chcem byt pokrstená a potom som aj išla na prvé sväté prijímanie. Potom nám zmenili učiteľku a celé kresťanstvo mi zhnusila... Môj manžel má všetko, aj birmovku, je talian, niektorí z jeho rodiny sú silne veriaci,.. manžel mi povedal že naše deti pokrstiť nedá (ani svadbu sme nemali v kostole). A ja to akceptujem. Nech sa naše deti rozhodnú samé.
Moja rodina chce tlačili ex manžel nechcel ani ja nie. Nie sú pokrstené a myslím že o nič neprišli ;) nechodis do kostola tak načo je to divadlo dobre ?
My sme obaja pokrstení, aj ostatné sviatosti, do kostola nechodíme ani nedodrzujeme sviatosti atď... Dieta sme pokrstiť nedali aj ked rodina že sa to patrí.. Ak bude dcéra veľká a bude sa chcieť dat pokrstiť a chodiť na náboženstvo môže.... Čiže toto rozhodnutie sme nechali na ňu....
Prečo ho chceš krstiť keď sama do kostola nechodíš... A zrejme sviatosti tiež nejako extra nedodrziavas
Ak si taka veriaca, ako tvrdis, tak by si mohla vediet, co krst znamena a co sa od teba, ako rodica ocakava, rovnako ako od krstnych. V tvojom pripade bohuzial ide len o to, aby bolo pokrstene. Osobne si myslim, ze takuto otazku ste mohli a mali mat vyriesenu pred narodenim dietata a mozno ako “veriaca” by si upratala najprv zivot v sulade s vierou. Keby idem podla tvojej logiky, my s muzom sme pokrsteni, mame dokonca aj birmovku a dieta nemame pokrstene ani jedno. A to prave preto, ze do kostola nechodime a neviedli by sme k tomu ani ich. Inak sa stotoznujem s tvojim priatelom, pre mna viera, nabozenstvo a cirkev su tri odlisne veci a cirkev je pre mna sekta.
Hlavne nerozumiem tomu, prečo žiješ s partnerom, s ktorým máš takto veľmi odlišné názory. Resp základné hodnoty. To mi hlava neberie.
Ved predsa bud žijeme a vyznávame jednu spoločnú vieru alebo politický systém alebo čokoľvek...alebo sa aspoň dohodneme, ako budeme doma fungovať. A ako budú fungovať naše deti.
Toto sú zásadne veci, ktoré majú byť vydiskutovane pred začatím vzťahu a pred splodenim dieťaťa...inak môžu byť z toho vážne konflikty, ktoré sa ťažko riešia, pretože obvykle kompromis neexistuje. Nemôže byť niekto "trochu katolík" alebo "trochu ľavičiar" alebo "trochu fajčiar"...
Každopádne pre teba neskoro...dieťa je na svete.
Máš len dve možnosti. Buď ho dáš pokrstiť tajne a riskuješ ešte väčší konflikt s manželom.
Alebo sa pokúsiš manžela ešte presvedčiť, že prečo je to pre teba /pre dieťa dôležité. A skúsite sa dohodnúť.
Možno len nesúhlasí s veľkou ceremoniou pre širokú rodinu, ale s malým obradom bez toho aby niekto o tom vedel by možno súhlasil. Skús argumentovať vecami prijateľnými a pochopiteľnými aj pre ateistu, napríklad ze je fajn mat krstných rodičov (napríklad sa môžte takto "spríbuzniť" s nejakými kamošmi), alebo že aspoň sa nebude musieť učiť a pripravovať na krst keď sa rozhodne v 15tich 😂
Pokiaľ ty nie si naozajstná praktizujúca kresťanka, ťažko ho presvedčíš ze je to pre dieťa dobre kvôli viere.....sama tomu neveríš tak ako má tomu veriť partner?
@senta_sofia Je to tak, že viera, náboženstvo a cirkev nie je to isté. Ak by niekto bral cirkev ako sektu, viera nie je tým ovplyvnená. Aj teraz v čase korony sa ľudia majú možnosť presvedčiť, že nemajú všetko vo svojích rukách. Viera môže pomáhať a aj keď sú rôzné náboženstva, majú svoje opodstatnenie. Veľa známych ľudí patrí medzi veriacich a poznať to aj podľa ich vyjadrení, napr. Sima Martausová to prenáša aj do textov jej piesní aj do včerajšieho príspevku na OTO.
Nekrstit, jedna s podmienok krstu je dieťa viesť a vychovávať vo viere v ktorej prijal krst. Ty si síce pokrstená ale toť vsjo! Nie si praktizujúci katolík, tým pádom u vás krst nemá žiaden význam, a pri krste sa ťa kňaz opýta či budeš dieťa vychovávať vo viere, ak nechceš klamať tvoja odpoveď bude nie.
Kazda sviatost je v podstate nezrusitelna a v kanone sa pise, ze by to mala byt volba vedoma...ja som za to, ze ty by si mala ustupit, pretoze manzel ma pravdu...zjavne svoje dieta v praktizujucom katolicizme vychovavat nebudete, jediny kto bude mat z toho prospech je opat raz cirkev, ktora dostane za dusu vasho dietata o to vacsiu dotaciu...jednoducho nechajte tuto volbu na vase dieta, ak to raz pren bude dolezite, zbucha tie sviatosti rychlo...vy sa zbytocne len hadat budete
@veronikaszabova keď dieťa nepokrstíš a od mala nevedieš k viere, sotva sa v dospelosti už dá pokrstiť...asi toľko
@lenuliatko84 Nerob druhým to, čo nechceš, aby iní robili tebe
čo povieš, tento spor nazvyme to nemá vítaza len porazených , prečo by ju mal brat ako handru ked sa dohodnu na kompromise, to mi pride ako pri vzdore 3r dietata od jedu a musi byt po mojom
to vážne nepripustistíte kompromis lebo krst.viera
Inak....napisem teraz ako rodic,kt.chce dieta vychovavat vo viere. Teda skutocne,nie vlazne....
A poviem to takto-za seba.
Podstatne jednoduchsie by bolo,nechat to na dieta...nech sa rozhodne. Tym,ze chcem viest dieta,stava sa zo mna uprimnejsi veriaci,zistujem,ze mnohe veci som brala automaticky...a ked chcem byt prikladom,musim ich brat viac autenticky.
Cize...tazsie je dieta v niecom vychovavat.
Ahoj, ak nechodíš do kostola prečo tak trvas na tom aby sa dieťa krstili?
@zlatovlaska123 rodičia nemusia viesť dieťa k viere v dospelosti si môže samo nájsť čo mu vyhovuje 🙂
Akoze nechapem naco krstit dieta, ked ani do kostola nechodite, ani modlit ho nebudes ucit a ani viest k viere v Boha? Fakt by ma to zaujimalo. To akoby ja som sa ponorila u hinduistov do posvatnej rieky Gangy ale ich vieru nebudem v zivote praktizovat. Len sa chcem do tej rieky ponorit. Je to divne! Rozmysli si, co vlastne chces
@zlatovlaska123 ale dá.... A poznám viacerých.... Ani ja nevvediem dcéru k viere cielene.... Ale deti sú prirodzené zvedavé.... A ak dane veci vysvetlíš a ukážeš ako funguje a dáš mu možnosť sa rozhodnúť tak sa rozhodne a nemusí tam chodiť len preto ze ja ako rodič to chcem a vyžadujem...
@zlatovlaska123 ale kde... poznam par ludi, co sa dali pokrstit v dospelosti ( a nie kvoli sobasu s partnerom ).
v dospelosti trva priprava katechumenov na krst dva roky
Nie
Tu sa pripnem aj ja. Lebo mame taky istý problém, len naopak. Ja nechcem. Som neveriaca, manžel a jeho rodina sú katolíci. Samozrejme manžel chce nechať pokrstiť malého ale ja som výhradne proti tomu. Už koli tomu ze krst, by bola vnucena tomu malému a nemal by ani šancu sa ku tomu vyjadriť. Radšej by som to nechala na synovej vlastnej voľbe keď bude chodiť do školy at sa sám rozhodne ci chce alebo nie. No ono ide oto že čo povie rodina, známy a ostatný ľudia 😏 Je to tu tak, ze oni majú, tak musíme aj Mi!!! Kludne poďte do mňa... Ale v prvom rade Ja som matka a ja rozhodnem ci nechám pokrstiť svoje dieťa, ktore ešte ani žiadnu vieru nemá, alebo počkam kým sám sa rozhodne ☝️
@ivkakiwi ty si matka a otec je otec, mate sa rozhodmut spoločne, ste rodicia 50:50 ;) (to len na margo tych tvrdých slov). Ja nie som veriaca, muzova strana áno, pokrstiť sme dali, mne to bolo uplne suma fuk, sak nech maju starkí parádu. Pre mna to absolútne nic neznamenalo, vo viere ale syna vychovávať nebudeme. Muz je s tym stotožnený (asi) a svokrovcom a svagrovcom vysvetlím asi tento rok, ze ziadne kostoly, biblie, jezikovia a pdoobne nezmysly nechcem počuť. Dufam ze to pôjde po dobrom a budu to rešpektovať. Su to dobrí ľudia, ale ak bude treba synovy vysvetliť ze su blázni ktori v dospelosti veria vo vymysleneho deduška, kludne sa do toho pustím ak to nebudu rešpektovať. Ak sa neskôr ked bude chápať o co ide rozhodne ísť touto cestou, nuz, nezabránim mu v tom, ale podporu mat vo mne nebude.
@zuvelyn áno v niektorých veciach co si písala sa stotožňujem, ani manžel co je veriaci do kostola nechodí a nejako tu vieru nehroti. Podľa mňa tiež bol to toho vytlačený a musel počúvať rodicou keď bol malý co sa týka viery. No keď by bolo naše bábo pokrstene což si myslím ze ja sama asi nemôžem bojovať proti celej jeho rodine, určite ho k viere nepovediem keď ja sama som proti. Mam staršieho syna z predošlého vzťahu nieje pokrstený ale keď by on sám chcel nemám problém, lebo je to jeho rozhodnutie a nieje do toho vytlačený. Každý má na výber. Aj tie maličké deti ktoré si môžu časom vybrať, no žiaľ tu sa to neakceptuje...
Trošku neskoro riešite s partnerom ako budete vychovávať vaše dieťa. Aký význam ma krst, keď to dieťa k viere viesť nebudete vôbec?! Skutočne zvláštne že ste si tieto veci nevyjasnili pred tým ako ste sa rozhodli mať spolu dieťa 🙂

Jednoducho by sa mohol aj poskladat,dala by som ho pokrstiť. Ja som ho nosila,ja som ho porodila a tak by som si ho dala aj pokrstiť