Pomáhajú vám rodičia po finančnej stránke?
nielen financiami ale aj inak materiálne? kúpili vám niečo hodnotnejšie , prípadne prispeli na niečo vyššou čiastkou? ak máte aj manžela alebo partnera, môžete napísať ako je to zo strany jeho rodičov?
zaujíma ma to preto, lebo u mňa nejaká väčšia materiálna pomoc od rodičov nehrozí, ale poznám dosť ľudí, čo im rodičia kúpila auto, postavili dom, dávajú im dosť peňazí a podobne.
preto sa chcem opýtať, že ako je to inde? nezávidím nikomu, len ma to zaujíma. ja som taká, že som rada ak si všetko kúpim za svoje a nie som nikomu nič dlžná, ale na druhej strane, žilo by sa mi lepšie, keby že mám aspoň istotu, že ak by sa niečo nepredvídané stalo, má mi kto finančne pomôcť.
@annie13 no tak a to je ten rozdiel medzi nami dvoma, ja mám byt od rodičov kde som 13 rokov trpela tieto veci a teraz sa ešte on sudim s bývalým.
Prerušila som kontakty s rodičmi , lebo by ma asi vystrelo. každá moja návšteva končila že či som sa musela rozviest že či som nebrala do uvahy aj ten byt.
A to už žijem s niekým iným ( vydala soms a druhýkrát ) a mám s ním ďalšie dieta
@maminuska no jo, tak to je blbe... v prvom rade tvoj ex by sa mal uvedomit a nenarokovat si na nieco, co nie je jeho. taki ludia podla mna nemaju chbtovu kost a obdivujem, ze sa vobec dokazu na seba pozriet v zrkadle...
ale vsak hadam musia byt aj pravne na to nejake paky ako napr. dokazovanie, z koho penazi bol byt kupovany, ci?
velmi nam pomohli, som im za to velmi vdacna, pomaham s vecami ktore viem pomoct a dufam ze im to niekedy budem moct oplatit ked budu starucky a tiez dufam ze budem moct takto pomoct svojim detom.
Nastastie uz od rodicov nepotrebujeme materialnu pomoc, ale keby sme potrebovali, urcite by obe strany pomohli, kolko by sa dalo. Moji rodicia mi kedysi pomohli nastartovat sa, prispeli na moje prve byvanie. Sama som toho nazoru, ze mimoriadne velke materialne dary vychyluju vztahy z rovnovahy a prijala by som ich naozaj v situacii, kedy by sa inak nedalo. Ovela viac si cenim pomoc nematerialnu, ze deti postrazia nielen ked sa to hodi im, ale ked to potrebujeme my. A ze su stari rodicia, ktorych deti zboznuju. To sa neda vyvazit zlatom. A este ze obcas navaria a napecu, ked nestiham ja 🙂
ja by som priala byt alebo auto prip. peniaze od rodicov len keby som vedela ze si to mozu dovolit, cestuju, chodia do restauracii, kupia si co chcu, ziju nadstandard. Nastasttie moji surodenci ani rodicia nepotrebuju financnu pomoc, nikto od nikoho nic necaka, kazdy ma hypo, auta, atd. kazdy cestuje a mina podla svojich moznosti. Pravze suredenci sa skladame rodicom na drahsie darceky ako dovolenky na narodeniny alebo vianoce, aj ked rodicia by si to dovolili len sa nemozu odhodlat kam a kedy, a tak ked uz to maju kupene tak idu. V pripade nudze, kazdy je ochotny pomoct si navzajom aj financne.
@dada1212 nie nepomahaju.. svokrovcom skor pomahaju deti financne , takze s nejakou oporou z ich strany nemozem pocitat. a moj otec by urcite pomohol ak by sme sa naskytli v problemoch..zije uz sam len s mladsim brachom, zaraba nadherne peniaze na manazerskom poste a tak nema kam vrazat 😀 😀 ale kym to nepotrebujem, nepytam
pomáha mi moja mamka ale to skôr tak že mi nosí vajíčka v lete zeleninku ( v robote má kolegyne z dediny tak to vie kúpiť lacnejšie) potom kupuje malej oblečenie ( ona sa v tom vyžíva ) a malému príkrmy a kašičky 🙂 otec môj nám moc nepomáha sem tam dá malej alebo malému dvacku ale aj to poteší 🙂 no a z manželovej strany mám už len svokra a ten tak isto pomáha ako mamina 🙂
a pomoc je to fakt velká lebo na čo odíde najviac peniažkov je strava :/ peniaze od nich nepýtame len ked už fakt nie je iné východisko ( manžel chodí cez weekend na fušky )
moji aj svokrovci nám dali vzdelanie,lásku.....viac nemali,o všetko sme sa postarali len ja a manžel,ešte sme im pomáhali,keď boli v dôchodkovom veku a nemali dostatočný príjem,platili si byt a ja som varila pre nich a aj nákup šiel z nášho rozpočtu,mám dobrý pocit,že sme pre nich urobili všetko čo sme mohli,som na seba a manžela hrdá,mali sme s nimi krásny život,je mi lúto,že už nie sú s nami,žije len svokor,a aj o neho sa starame
Ja to beriem tak, ze svatbou financna podpora pre mna skoncila. Zalozili sme si rodinu, sme zdravi, tak sa musime/chceme sami obracat. Pomahali nam nematerialne, strazenim maleho cez letne prazdniny. Materialnu pomoc odmietame,nech si uziju korunky sami. Naopak, nasim financne pomahame my. Mm mama je financne na tom velmi dobre, ale nechceme od nej prijat nic. Sme stastni, ked si radsej ide na dovolenku a trosku si oddychnut ona.
Pomoc tak, že by nám dávali peniaze, to určite nie. Moji rodičia zriadili malej účet a tam jej dávajú peniaze s tým, že keď dovŕši určitý vek, môže ich vybrať. Nebývame na SVK, ale sem nám neposielajú nič, teraz som prvý krát po dlhej dobe bola na Slovensku aj s malou na Vianoce, tak jej kúpili darčeky.
Bývame u svokry, platíme si sami elektrinu, vodu, kúrenie, a tieto veci. Ale nájomné nie, takže na tom sme doteraz ušetrili niečo. Ale bývame tu v RD, pestujeme zeleninu, ovocie, ...
Prečo by mi mali pomáhať ešte aj v dospelosti?? Mame predsa vlastnu rodinku - a o tu sme sa povinný postarať sami. nepoviem ak je to zo zdravotných dovodov, alebo manžel odíde od rodiny a matka to nezvláda...
Ale čakať od rodičov dary, peniaze, auto, to sa mi zda veľa, máte prehnané nároky............Keď na niečo nemám, tak si to predsa nekupim!
nasi by aj pomohli a velmi radi,ale nemaju z coho..ale co sa tyka malickosti,tak to si pomahame navzajom.. 🙂
ano moji rodicia nam pomahaju neustale kupili nam byt v hodnote pol miliona vtedy este korun zariadnie chladnicku a pomahaju stale ci uz detom oblecenie alebo stravu zatial co svokrovci nam nedali nic ked aj nieco daju tak minimalne je to otrasne lebo maju este jedneho syna a tomu davaju vsetko
mame dobre vztahy. vzajomnu pomoc vnimame ako samozrejmost. aj financnu, podla potreby. nikto z nas nie je nastaveny tak, ze by pomoc zneuzival, ani tak, ze by vyzadoval vdacnost. v rodine je na kazdeho zvazeni, aku pomoc ponukne, alebo aky darcek komu kupi. nepozerame sa na princip reciprocity, ale dolezita je ta radost z darovania, hlavne ked je dobre nasmerovana. clovek musi vediet aj davat aj prijimat.
nám aj moji rodičia, aj svokrovci pomáhajú, aj materiálne aj firnančne...ale aj to len odtial potial....ked sme kupovali byt, tak naši nám zaplatili kuch. linku a svokrovci podlahu v detskej izbe a tak že svokor nám stierkoval byt, robil kupelku, ocino elektriku...mamina nám doteraz pomáha, že ak je malý chorý, tak je s ním pár dní doma, aby som mohla ísť do práce, ked je potrebné...svokrovci bývajú od nás daleko takže, ja malému (1,5 r.) nosím len oblečko, o jeho papanie sa starajú oni a aj o naše 😀 a ked som bola ešte na rodicáku tak nám naši mesačne prispievali 100 € lebo máme aj hypo a k tomu mužovi znížili plať o 150 eur tak nám to pomohlo, teraz ako pracujem aj ja on, tak nám nedavajú nič, len ak už fakt nemáme čo sa nám ešte nestalo tak dajú....a pravdaže ako starí kupujú malému aj hračky aj nejaké to oblečko...ja som im za to vďačná, nebyť ich, už nemáme byt, strechu nad hlavou...ale asi najväčšia je morálna opora, kedže sme sa rozhodli stavať dom a nie sú proti, neodhovarajú nás ale podporujú...ale už nechceme finančne, hádam to zlvádneme aj sami... 🙂
konecne chapem preco maju niektori 25 rocni drahe auta a mladomanzelia priemerne zarabajuci domy bez hypotek....zahada vyriesena 🙂
materialne urcite nie, to by som od nich ani z ich nizkych platov nechcela a neprijala...ale vzdy sa potesime domacej zeleninke a ovociu co pestuju v zahrade..to je pre nas naj!! 😉
Ja som rada ze nám deti postrazia...a necakam ze nas budu dotovat financne. Ved predsa mame zdrave ruky a nebojime sa prace.
Ale poznam aj ja niektorych co dostali auto, byt..atd. Nezavidim im, bola to vóla ich rodicov a nas do toho nic. Nie kazdy je na tom dobre finacne. Napr. Moja mama je 30 rokov vdova, zostala sama s 3 malymi detmi, mozem byt rada ze nas vychovala a nikdy nam nic nechybalo.
@dada1212 ja uz nemam rodicov,manzel iba otca,ale uz je velmi chory,len lezi....ale bohuzial,pomoc nijaka....a ani by som tak nelutovala nejaku pomoc,stacilo by,keby niekto travil cas s detmi-tak ako stari rodicia
inak,tiez to tak citim,ze keby rodicia zili,mali by sme aky taky bezpecnostny mantinel za chrbtom,teraz sme s manzelom v pozicii,ze sa bojime riskovat-lebo co ked...hm
necitala som komenty,ale myslim si,ze ti tu budu pisat skor ludia,co rodicov maju-ale im nijak nepomahaju....myslim akoze nijak,lebo si mnohe malickosti neuvedomuju
ale aj ked ti je to luto,snaz sa na to nemysliet.....
kazdy mame v zivote inu cestu
a raz som citala,ze netreba sa chvalit nicim,co sme dostali....iba tym,co sme sami dokazali,cize,ak si-ste nieco dokazali,zvladate deti,atd......dokazali ste omnoho viac ako ini
nemame vsetci rovnaku startovaciu ciaru v zivote....ale dnesna doba a spolocnost vidi iba vysledky,nie cestu,kt.musel kazdy ku konkretnemu cielu absolvovat
@sherynkamalinka niektorych rodinách je to normálne ze rodicia postavia detom dom alebo kupia auto alebo daju detom 100tisic ako svadobny dar.
Nie,nedostali sme nic ani z jednej strany.zarobili sme si sami na vsetko,aj na vzdelanie.ked hovorim,ze nedali NIC tak NIC, ani set poharov z IKEI.
Mala som podobne kamosky a zname,kedy dospele decka dostali byt od mamicky a otecka.Zatial sa mi potvrdilo,ze presne tito *co nemaju hypo,sa stazuju NAJCASTEJSIE a fnukaju ako je vsetko drahe a ako nic nestihaju, aky paradox...
Este chcem dodat, ze obaja sme zdravi a zivotaschopni, takze by ma hanba fackovala keby mi mamka ci tatko mali kupit napr. auto. Neprijala by som to,jedine ze by som bola v hmotnej nudzi a rodicia miliardari. Ale takych pripadov je malo.
@zuzinabila to som pisala, nie kazdy ma na to.

@maminuska nie to v ziadnom pripade nikdy, oni su z dediny a my sa im zase snazime pomoct ako sa da co sa prac okolo tyka takze tak