icon

Pomáhajú vaše deti v domácnosti?

luba555
9. jún 2016

Ahojte, chcela by som sa opýtať, pomáhajú vaše deti doma? Iste závisí to od veku a okolností, koľko je to potrebné. A v čom pomáha manžel alebo partner?

Strana
z2
blackcrystal
10. jún 2016

@luba555 my dospelí si delime povinnosti pol na pol 🙂 . Deti (vek 11 a 12) nepomahaju s nicim, nevyzadujeme to od nich.

natalym
10. jún 2016

@blackcrystal No a keď to od nich nevyžadujete, ako si predstavuješ, že budú fungovať v dospelosti?
Som zvedavá.

janickacrazy
10. jún 2016

@blackcrystal tak to nerobíte dobre, už sú veľkí, treba ich trochu zapriahnuť

natalym
10. jún 2016

@janickacrazy Ale to nie je také isté. Ja som doma nerobila nič asi tak do 16 tich rokov a potom som normálne robila a aj robím všetko.

blackcrystal
10. jún 2016

@natalym
@janickacrazy
no uplne normalne, ked budu zit vo vlastnom tak to zacnu robit. Ani ja som nikdy nerobila nic v domacnosti az do kym som nemala vlastne byvanie (a doma mame velmi cisto). Chcem aby si uzili detstvo.
Ale nevravim, ze ked niekto od deti vyzaduje domace prace, ze je to zle. Zalezi to od sposobu zivota, ak ide niekoho dieta do skoly a domov, kde sa do vecera pozera na telku tak jasne, ze by malo doma aspon nieco robit aby sa z neho nestal lenivec.
Ale ked maju deti kopec zaujmov, kruzkov a kamaratov, ktorym sa chcu venovat tak im vecer o siedmej nedam vyvesat pracku a umyt kupelne.

natalym
10. jún 2016

@blackcrystal No prišlo mi to čudné, ale potom vlastne aj mne mama nikdy nič nekázala. Moje deti pomáhajú vlastne sami od seba. My sme málo doma, stále v práci a tak vidia tak to urobia. Niekedy neurobia, ale vždy sa nejako dohodneme. 😀
Ale ja mám dievky, neviem ako je to s chalanmi.

janickacrazy
10. jún 2016

@blackcrystal no ved tvoja vec, ja som ako dieťa pomáhala v domácnosti a mala som aj kopu krúžkov aj záujmov a všetko som stihla, ved tá pomoc netrvala 3 hodiny denne, umyla som riady za pár minút, za pár dalších utrela, neubudlo zo mna 🙂

googwife
10. jún 2016

Syn má 7rokov poväčšine ho bavia skôr tie veci okolo domu hrabanie, polievanie, kúsok mu dám aj pokosit z kosackou, ale ešte je slabý,zametanie....V domácnosti povysava pomáha pri pečení, ale v poslednej dobe príde zo školy spraví úlohy a uteká von😕

natalym
10. jún 2016

@janickacrazy Tiež mám pocit, že je to tak lepšie.
@blackcrystal Ono ide aj o to uvedomenie si, že veci sa nerobia samé. A tiež o zvyk. Ja nemám napr., návyky, ja to urobím, len keď treba, alebo musím, proste nemám ten návyk.

natalym
10. jún 2016

@googwife Však je pekne tak beží von.

blackcrystal
10. jún 2016

@natalym myslim, ze dievcata byvaju poriadkumilovnejsie. Teda sudim z toho, ze nasi chlapci chodia vzdy zablateni odvsadial a vsade naokolo vidim tiche dievcatka, ktore maju na konci dna vyzehlene oblecenie ako z casopisu.
Tiez sme stale prec, cez prac. tyzden povinnosti a cez vikendy chodime vzdy na vylety.
@janickacrazy pravda je, ze mne to tak aj celkom vyhovuje. Mam rada ked su urobene veci dokonale a viem, ze by mi to nedalo a nakoniec by som to musela po nich prerabat. Ked daju napriklad na zle miesto hrniec do umyvacky tak sa to zle umyje a este sa zaspinia od toho aj ostatne riady a mozem to dat umyvat znovu a tym sa mi nakopia ine riady... Neviem skratka mi nevadi, ze mi nepomahaju s upratovanim, mame svoj system, kt vsetkym vyhovuje.

natalym
10. jún 2016

@blackcrystal No toto to je úchylka. Inak ja si tiež najradšej sama.

salome_01
10. jún 2016

@luba555 No veru naš syn je už tiež škôlkar a akosi nerád sa zapája do upratovania musím ho nahánať. Neviem niekedy ako na neho už. Mladší ten je ešte malý ale on si bude asi časom tiež brať z neho príklad. Čo by ste mi poradili? A ako idete vy na deti aku taktiku použiť.

ejuska79
10. jún 2016

ja som rozvedená, takže som na všetko sama, predtým mi nepomohol nič.. sice to nebol dovod k rozvodu, zvykla som si že som na všetko sama (aj na chlapske práce), ale k nepohode to určite prispelo... deti maju takmer 6 a 4 roky... ano, snazim sa ich zapájat, utriet prach, hracky upratat, dcerka sem tam riad umyva, ale musim po nej znova 🙂 a voda vsade, aj vysava.. zahradu nemame, co ja v detstve sme furt na roli makali, tak nech sa ucia.. a syn minule,(zabudla som vytiahut snuru z elektriky) hodil do prácky svoj cyklo dres, hodil kocku (ariel) a vitazoslávne vkrácal do kuchyne a vravi : dal som puať.. letím do kupelky a prácka sa vrtí, v nej jeden dres.. dal to na 20 st (co som ani netusila, ze tam je)

zuzike123
10. jún 2016

Dievcata preberu rolku matky, opatrovatelky, upratovacky, kucharky a pod. 🙂 uplne prirodzene, je to v nas. Ale chlapi su stavani na to, aby sa starali o rodinu, chranili ju a zabezpecili. Ak im teda od detstva neukazeme, ze aj oni by sa mali podielat na drobnych domacich pracach, tazko sa to od nich vyzaduje v dospelosti. Potom sme cele znicene, unavene, lebo nam chlap nepomaha. Mojmu tiez dlhsie trvalo, kym pochopil, ze sa samo nepovysava ani riad sa sam neumyje. A preto, ked moji krpci chcu pomahat, aj ked to po nich treba opravit, rada ich k upratovaniu pustim. Dufam, ze tym raz svojej buducej neveste urobim radost 🙂

bubelko
10. jún 2016

@luba555 deti ( 9r a 6,5r )sa staraju o svoje veci - upratuju si detske izby, oblecenie do skrin, postele, chystaju veci do skoly a skolky - myslim pomocky, telocvik. plus samozrejme oblecenie.
okrem toho maju na starosti umyvacku, pozbierat smeti po dome, obcas ich aj vyhodit, ked nie je tazky sacok (mame 35l saky na smeti).
vysavaju auto, kazdy svoju polovicu.
ked ideme na nakup - odniest nakup z auta do vytahu a domov.

plus starsi strazi casto mladsieho - hlavne na dvore, na ihrisku a aj obcas doma, ked treba.

ranajky si chystaju ako kedy sami. vedia si odkrojit obaja aj chlieb (aj ked niekedy teda vysledok stoji za to 😀 ). a minule, ked som musela ist nieco vybavit, tak starsi uvaril k obedu aj cestovinu. takze uz ani hladom nepomru bezo mna 😉

ava11
10. jún 2016

Manzel nepomaha, ale sa spolupodiela v ramci obmedzenych casovych moznosti (umyva riad, povysava, chodi na nakup). Syn 4 roky spolu so mnou naklada pracku, podava mi veci pri vesani na susiak, spolupracuje pri vareni. Upratuje svoje hracky, dava oblecenie do kosa na pradlo atd. Dcera 1,5r zatial len upratuje svoje hracky, ine nevyzadujem, ale motka sa pri vsetkom.

natalym
10. jún 2016

@bubelko Tak to sú dobrí. j u nás idú cestoviny, zemiaky, to keď sa naučili variť, vedela som, že to bude ok.

salome_01
10. jún 2016

@bubelko perfekntné a veľmi inšpiratívne asi si s toho vezmem príklad.

janickacrazy
10. jún 2016

@blackcrystal no tvoje nevesty sa ti asi veľmi nepodakujú, už vidím tie zúfalé témy na MK 🤐

erickatt
10. jún 2016

Syn ma 17 a okrem zehlenia vie vsetko. Ja dam prat dojde zo skoly a vpoho povesia a pusti dalsiu nachystanu pracku. Je vysoky tam mi zaclony vesia uz iba on. Ja sa nadrapuhem a on to zvlada v poho. Vonku len pozbiera vajicka a poleje rajciny. Svoju izbu upratuje len on vratanie prevliakania perin. Co nerobi je wecko a kupelna.. To ho nenutim. Ono to he denne tak na pol hodku pomoct a patricne frfle vzhladom k jeho veku. A cez prazdniny sem tam vari sam, ako lievance urobi lepsie ako ja.. A pomahal od 5 rokov?

jakyra
10. jún 2016

Ono to je asi každého osobná vec či chce deti zapájať do dom.prác alebo nie..ale podľa mňa to neni na škodu ak deti s niečím doma pomáhajú..prečo by mala doma robiť len mama?..ako od mala učíme deti že si treba umývať zuby a potom tie návyky ostanú..ak dieťa do dospelosti nemusí doma nič,tak aké má návyky?Chlapci sa musia dobre oženiť aby im žena nahradila aj mamu a baby hľadajú len nejakého dobre zabezpečeného týpka aby sa mali dobre a nemuseli nič robiť..poznám také baby čo od mala nemuseli nič doma urobiť a teraz keď už majú skoro 18 tak ich mama je z nich na nervy..v kuchyni po nich ostáva pohroma,najedia sa nahádžu do drezu a nezájem..v živote nedržali v ruke vysávač ani handru na prach..mama im chodí za zadkom a upratuje po nich..študujú,ale o brigádu nemajú absolútne záujem,lebo oni nepôjdu predsa pracovať,veď celý život nič nerobili..hold,už neskoro si ich mama vlasy trhá a je z nich nešťastná..ale ako zaseješ tak budeš žať 🙂

janickacrazy
10. jún 2016

@jakyra presne tak, pokiaľ sú deti malé, tak to človeku ani tak nepríde, ale ked máš upratovať stále čosi po 16-17ročných puberťákoch, tak potom už je trochu neskoro, ako sa vraví, ohýbaj ma mamko, pokiaľ som ja Janko 😀

salamistka
10. jún 2016

mne sa vždy páčilo, že v detstve sme vždy všetko robili celá rodina spolu, išlo sa do záhrady tak všetci, keď sa kosila tráva, tak sme hrabali celá rodina a pod...teraz už by si najradšej každý sám urobil tú svoju robotu, ale ja predsa len keď si dcéra ide upratať izbu, tak idem jej aj ja pomôcť, ona vysáva, ja jej utriem prach, potom sa presunieme do kuchyne a spolu niečo kuchtíme, keď manžel vonku polieva záhradu, tak ja sa obšmietam okolo neho, aj keď niekedy len zavadziam 🙂...v každom prípade domácnosť rodinu spája a ja som rada, ak sme spolu pri týchto činnostiach

bijaba
10. jún 2016

@salamistka ja som tiez tak naucena. Myslim, ze je to fajn ked rodina podnika spolu aj taketo aktivity. Na jednej strane to doda na sudrznosti celej rodiny a v detoch to vyvola taky navyk 🙂 my sme vzdy vsetko spolu, ci uz islo o varenie, o upratovanie, o zdobenie stromceka, o pecenie 🙂 dufam, ze sa mi podari v takej vychove pokracovat aj pri mojich detoch 🙂

jakyra
10. jún 2016

@janickacrazy tak tak svätá pravda 🙂

Strana
z2