Pomoc od partnera
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať , či Vám muž pomáha v domácnosti, a či je sam iniciatívny alebo je mu potrebne všetko povedat čo má urobiť, ďakujemza odpovede
pomáha a vždy pomáhal...riad umyje aj sám od seba, povysáva tak isto, nie je problém ani s varením -síce nevarí, ale aspoň pomáha pri pomocných prácach....
Sú veci čo ho občas napadnú aj samého, napr.dnes vybral a naložil umývačku.. zväčša ale je to skôr tak že ho ja poprosím aby niečo spravil a on to spraví.. už dlho sa smejem v duchu že on si všetko menezovanie minie v práci tak doma potrebuje aby som ho viedla ja 😅
Domacnost je spolocna, predtym ako sme zacali spolu byvat, sme si povedali, co radi/neradi robime :D sice prace mame rozdelene, ale ked treba urobi aj sam od seba.. npr ja navarim, on automaticky umyje riad 🙂 jedine, co by nerobil - umyvanie okien :D a to aj ja neznasam, takze na to si radsej zavolame sluzbu 😂
nie ze pomaha...jednoducho robi co treba tak ako aj ja. nema problem zvesit zaclony, umyt okna, prezliekat postelne pradlo...vysavanie a riady povatujem za bezne domace prace...ale nevie varit 🙂 🙂
@meyby Niečo urobí sám od seba, o niečo ho požiadam, niektoré práce robí len on. A keď sa mu zdá, že robím niečo namáhavé, tak mi to zakáže a urobí to sám. Riadim poväčšine ja, ale nerozkazujem.
Svojho si postupne učím na to že domácnosť je spoločná. Nemám mu to za zlé že nevie čo a ako, za celý život ho mamka k ničomu nepustila a teraz je na všetko ľavý ale snahu má. Už dokáže vyložiť naložiť umývačku, spratať linku, naložiť prať a zložiť prádlo, vyniesť kôš a vyhádzať odpadky čo sú po byte, vyžíva sa vo vysávaní. Teraz je po úraze takže je to všetko na mne ale inak je pre neho bežné že keď príde z práce tak prvé robí všetko toto a až keď je hotové si sadne k hrám a telke. Ak náhodou nie je hotové napíše mi ešte kým som v práci že sorry dnes som bol lenivý, nechcelo sa mi, urobím zajtra. Aby som nemala očakávania a nebola prekvapená keď prídem domov. Po zotavení z úrazu ho chcem postupne naučiť variť, nie podľa receptov ale podľa logiky aby mal aj trošku fantáziu a nebol odkázaný len na recepty. Zatiaľ to je s domácnosťou u nás tak 70/30 s tým že tých 30% robí on ale nikdy to nebral tak že mi "pomáha".
Nie, nepomáha. Podieľa sa na chode našej spoločnej domácnosti a výchove a starostlivosti nášho spoločného syna. Niečo spraví sam, niečo míny treba pripomenúť, o niečo ho musím poprosiť. Zvyčajne ani nefrfle, ak áno, tak frflat mu dovolím, nerobím z toho nekonečný problém. Však pofrflem si aj ja.
@meyby muž nemá pomáhať, ale má rovnako participovať na domácnosti. Ty manželovi pomáhas s vašim dieťaťom? 😉
@meyby To je taký problém, povedať mu, čo od neho chces? Asi je taký typ, že chce dostávať "rozkazy". A po čase už to bude robiť aj sám. Veď vyskúšaj.
Máme podelené práce a preto vie že toto sa očakáva od neho.. ale niekedy mu to pripomeniem že prosím ťa vylož umývačku lebo ju práve teraz chcem naložiť znova.. niekedy sa do niečoho iniciatívne pustí, niekedy stačí naznačiť, niekedy priamo povedať, poprosiť.
@meyby Každý to ma nastavene inak. Ako komu vyhovuje. Záleží od pracovného vyťaženia partnerov, výšky príjmu a pod. Niekto sa riadi stále tým, že muž má zabezpečiť "drevo" a žena vytvoriť "teplo domova." Ak sú ale obaja kariéristi, tak by mali mať asi podelenu prácu v domácnosti spravodlivo. 🤷♀️
Sam porobi standardne denne veci, ale ked chcem nieco extra, co denne nerobime, musim mu povedat. Na vareni sa dohodneme kto-co. Nakupujem ja.
Ako umyt podlahy, okna, dat prat, to musim povedat. Nevadi mi to, robi vela sam od seba. Vadilo by mi to, keby sedel pred telkou a ja kmitala okolo.
U nas muz sam od sebe akorat navari a nakoupi (podle seznamu), zbytek veci mu rikam. Ale zase nadruhou stranu, mu se nezda, ze jsou na zemi drobky, ze mame prach, atd. Tak se vzdycky domluvime, co je treba kdy udelat a rozdelime si to, s tim pak nema problem nikdy.
No akurát cez týždeň som sa dobre vytočila na tomto, že sám od seba neurobil nič - ráno som išla do práce o pol 7, on odchádzal až o pol 10. Nechala som neumyty riad v dreze, umytý pripravený na odloženie pri dreze. Vybrala som prádlo zo sušičky, detské veci som odložila do skríň, jeho domace tričká a uteráky som poskladala, ale ponožky a spodné prádlo dala len na jednu kopu - všetko na gauč, aby to mal na očiach. Práčku som nechala pustenú - mala doprat asi o hodinu po mojom odchode. Čo myslíte, čo z toho bolo urobené, keď som sa o pol 4 vrátila domov z práce? Nicovate nič - všetko ležalo tak ako som to ráno nechala + mokré vyprate prádlo v zatvorenej práčke 🙂😵 ,,Veď si mi nepovedala nič, že treba niečo spraviť " 🙂🙂🙂
@meyby Muz doobeda do 14.00 je v praci. Ja som doma s dietatom a vsetko si porobim sama. Poobede pride z roboty, ma na starosti mladsieho syna, ja sa idem so starsim synom ucit. Medzitym chystam jest, umyvam riady. Najdem si hodinku aj dve pre seba. Cize nie, s domacnostou mi absolutne nepomaha, ale dava mi priestor, aby som mala cas sama na seba a zaraba peniaze.Ja od neho ani ziadnu pomoc nechcem, radsej si urobim vsetko sama a dobre.
@meyby my sme si este pred manelstvom urobili "akivitku" kde sme si rozdelili podla nas kto b mal co robit a potom sme sa dohodli a rozdelili si cinnosti v spolocnej domacnosti (okna nechcel nikto,tak sme si povedali,ze sa striedame napr :D ), Teraz s demi je to uz komplikovanejsie a povieme si a požiadame sa navzajom ked nieco treba /nestiham a pod. Je to vecou komunikacie vo vztahu 🙂
My mame tiez dysfunkcny model asi😃 narazovo su dni, kedy robim vsetko ja, potom sa vycerpam a necham vsetko tak(pretoze casto sa stava, ze ked muzovi vravim, ze treba nieco urobit, povie nechaj tak😏) a potom robi vsetko on-od varenia, cez upratovanie po pranie. Ale myslim si, zw vacsinovu zataz mam na pleciach ja

@meyby muz "mi" nepomaha. Ved je to spolocna domacnost, na ktorej udrzovani/zveladovani sa podielame obaja.