icon

Pomoc od rodičov

15. dec 2022

Moji rodicia nás vychovali, sme 4ja teda skromne. Mali sme malo a všetky peniaze išli do domu. Keď som mala 18 odišla som a od vtedy sa o seba starám sama. Raz mi dala mama 500€ a na narodky 50. Ale ja som im kupovala oveľa hodnotenie dary, pracka, myčka, dovolenky.. osobne som si myslela ze nemajú € až si teraz kúpili auto za cca 30000... vôbec také nepotrebovali lebo z dediny do mesta idú raz za mesiac.. inak nechodia nikam. Mohli si kúpiť aj starší model. Každopádne je mi z toho divne lebo si myslím že nám mohli trochu pomôcť, alebo si tie € odložiť na zle časi. Pokiaľ viem neostalo im nič. Asi som sa chcela len vyzalovat, cítim takú krivdu. Asi to musím nejak vstrebať.

jana_eyre_2
16. dec 2022

@slniecko66 ale veď píše že cíti krivdu, že mohli si niečo nechať a chcela sa vyzalovat.. áno nahnevalo by ma to, lebo teraz keď vrazili všetky peniaze do auta (ešte v takejto dobe), možno o rok budú peniaze potrebovat.. a kto im bude mať pomôcť? No dcéra..

slniecko66
16. dec 2022

@jana_eyre_2 preco dcera? Ved pisala ze su 4ria... a co ked nebudu chciet pomoct predaju auto a poradia si sami?
Ja som sa nikdy nestarala to financii mojich rodicov. Nech si kupia co chcu.. tak isto sa nestaraju do mna co si kupim.
A dalsia vec. Povedala im to? Alebo len sa prizerala a bola ticho?

h2
16. dec 2022

@slniecko66 Rodičia majú povinnosť sa o svoje deti starať. Deti sa na svet nepýtali, rodičia ich mali dobrovoľne. Takže dieťa síce môže a aj má cítiť vďačnosť, že ho rodičia vychovali, ale nie je im za to nič dlžné.

h2
16. dec 2022

@slniecko66 Rodičia s dcérou a predpokladám, že so žiadnym zo svojich detí kúpu auta neriešili. Proste kúpili a hotovo. Dcéra ani nevedela, že na to majú peniaze.

slniecko66
16. dec 2022

@h2 a c tie deti ktore skoncili v domovoch lebo rodicia ich nechali? Tam je povinnost sa o ne postarat?
Tak isto si myslim, ze rodic tiez neni dlzny nieco davat dietatu ked je uz dospele a pracuje..

slniecko66
16. dec 2022

@h2 to som ani ja neriesila. Nevolala som, ze tato idem si kupit auto. Mozem? Alebo si mam kupit starsi model? Ved su to dosleli ludia. Vedia co robia.
No keby mi moj otec povedal, ze preco som si ho kupila ze som mu mohla radsej pomoct a odlozit na zle casy tak asi by ma pichlo pri srdci.

h2
16. dec 2022

@slniecko66 Veď ja nepíšem, že to mali konzumovať s deťmi. Napísala som to, ako reakciu na to, že si písala, či im to povedala, alebo sa len prizerala.
A k tomu prvému: to mám byť rodičom vďačná, že ma nedali do detského domova?! Lebo veď aj to mohli urobiť, nie? 🙃

slniecko66
16. dec 2022

@h2 predpokladala si to. Takze autorka sa este nevyjadrila nevieme ako to bolo.
A preco teraz pises, ze im mas byt za to vdacna? Netahaj za slovicka..
Ty si pisala, ze to bola ich povinnost 🙂

slniecko66
16. dec 2022

@h2 ja som vdacna rodicom za zivot. Za vychovu a za krasne detstvo, ktore som zazila. Nie kazdy ma to stastie..
Ukoncime radsej tuto debatu. Nevedie nikam.. 🙂 pekny den . 🌻

jana_eyre_2
16. dec 2022

@slniecko66 lenže ty píšeš Vies kolko penazi museli dat do jej vychovy, stravy, byvanie a pod...?" Na to h2 napisala, že rodičia majú povinnosť sa o deti postarať kým nie sú dospelé.. miesas dokopy dve rozdielne veci..

Keby ti tvoj otec kúpil do domu vybavenie, zaplatil dovolenky a ty následne na to všetky úspory minies iba na drahe auto, tak myslím že aj jeho by to trocha sklamalo.. hoci jasne tvojho otca nepoznám, netuším čo by si myslel.. ale zaujímavé že tu ten nerovný princíp málokto vidí..

slniecko66
16. dec 2022

@jana_eyre_2 preco by mi kupil vybavenie a drahu dovolenku? 🤣 nikdy sme si taketo dary nedavali ani nebudeme davat.
Ked sa mi pokazi pracka tak si ju idem kupit nejdem to nikomu vesat na nos ze sa mi pokazila...

h2
16. dec 2022

@slniecko66 Lebo autorka svojím rodičom také drahé dary kupuje a robí to preto, lebo si myslela, že oni na nich nemajú peniaze. Teraz zistila, že majú. Vlastne, mali, len ich všetky minuli na auto.

jana_eyre_2
16. dec 2022

@slniecko66 bože preto, lebo sa to píše v tejto téme, že to robila dcéra.. to bol príklad vieš? 🤦‍♀️

slniecko66
16. dec 2022

@h2 tak si nemala mysliet ale mala sa ich to na rovinu spytat.
@jana_eyre_2 ano boze viem 🙈 a ked uz by som niekomu isla kupit dovolenku za 3000 eur tak asi necakam ze mi to ten clovek vrati alebo mi kupi druhu dovolenku v takej hodnote.

peta2202
16. dec 2022

@h2 nooo a ale aj tak. ved darceky sa kupuju si myslim ze pocitovo. ale vies co @slniecko66 niektori to tak veru maju, ze proste sa riadia tym, ze co ja tebe, tak potom aj ty mne. bohuzial aj tak to niekedy byva

slniecko66
16. dec 2022

@peta2202 a potom si vycitaju. Preco ja som ti kupila chladnicku a ty si mi dala na vianoce knihu?

jana_eyre_2
16. dec 2022

@slniecko66 veď to autorka ani nikde nepísala že čaká, písala že cíti krivdu, keď si doteraz myslela že im pomáha a oni peniaze majú a vrazia do auta.. úplne prekrúcas čo autorka písala 🤔

slniecko66
16. dec 2022

@jana_eyre_2 Každopádne je mi z toho divne lebo si myslím že nám mohli trochu pomôcť.

Hm?

slniecko66
16. dec 2022

@jana_eyre_2 Raz mi dala mama 500€ a na narodky 50. Ale ja som im kupovala oveľa hodnotenie dary, pracka, myčka, dovolenky.

Ja som im kupovala ovela hodnotnejsie dary ako dali oni mne.

jana_eyre_2
16. dec 2022

@peta2202 keby som mala rodičov živých a mali by ťažkú finančnú situáciu, veľmi rada by som im aj zariadila celý dom keby som na to mala a nečakala by som za to nič.. ale keby mi po mojom zariadení domu povedali, že jaaj moja vlastne sme mali uspory a vrazili sme ich do landrovera tak ano, to by ma sklamalo..

panelacikova
16. dec 2022

@jana_eyre_2 polovicu svojej hodnoty stráca auto len čo s ním vyjdeš z predajne. Nemusia ani ubehnúť 2 roky 😉

h2
16. dec 2022

@slniecko66 Čo sa ich mala na rovinu spýtať? "Mama, otec, vy ste ako na tom finančne? Máte na umývačku? Lebo ja by som vám ju chcela kúpiť, ale najprv sa potrebujem uistiť, že vy si ju nemožete dovoliť. Lebo ak áno, tak vám ju nekúpim!" Takto nejak by si si ten rozhovor predstavovala? 🤦🏻‍♀️

h2
16. dec 2022

@slniecko66 A keď už cituješ autorku, napíš celú vetu. Nie len to, čo sa ti hodí. Lebo to, čo si ty sem dala, pokračuje: "alebo si tie € odložiť na horšie časy".

slniecko66
16. dec 2022

@h2 nie takto.
Mama idem vam kupit umyvacku. Myslim si, ze na to nemate peniaze. Dobre?
A po tom.. vy ste si kupili auto? Ako ste to mohli spravit???? Jaj uz som zistila, ze ste mali uspory a dali ste to do auta. Idem sa vyzalovat na kona, ze namiesto toho aby ste mi zaplatili svadbu ste si kupili nove auto, ktore vlastme je vam na dve veci. Taxik by vas vysiel lepsie alebo ste si mali kupit stare ojazdene auto nech vam nieco zvysi keby som ja potrebovala.

slniecko66
16. dec 2022

@h2 k tomu som sa vyjadrili. Horsie casy? Mozu predat auto.. nemusia mat od tejto dcery ani 1€ 🙂

h2
16. dec 2022

@peta2202 Ja teda kupujem darčeky podľa toho, čo si myslím, že by obdarovaného potešilo. Autorka chcela potešiť mamu tým, že jej kúpi veci, o ktorých si myslela, že mama by ich chcela, len na nich nemá peniaze.

h2
16. dec 2022

@slniecko66 Vieš čo, fakt si mala pravdu v príspevku o 9:55 a moja chyba, že som sa tým neriadila. Debata s tebou (alebo tvoja so mnou, ak chceš) naozaj nikam nevedie. Každá máme svoj pohľad. Zbytočné sa hádať. ☺️

slniecko66
16. dec 2022

@h2 toto je take mysliet si.
O mne si mysleli v robote som punkerka lebo som mala fialove rifle 1x na sebe. A potom si mysleli, ze nemam na jedlo lebo som mala na desiatu pecivo a nie kupovany obed z restiky 🙉
Namiesto myslenia treba si overit skutocnost a potom by sa nic taketo nemuselo stat.

oli18
16. dec 2022

@slniecko66 ved akoze 🙉

cervenaruza123
16. dec 2022

Rodicia maju pravo svoje peniaze minat na co chcu. Vsimam si, ze vacsina ludi nejak caka, ze rodicia budu vsetky peniaze navyse co maju odkladat, aby bolo co dedit alebo davat detom. Ked minu peniaze na totalne blbosti, je to ich vec. Ked su konecne sami, konecne si to aj mozu dovolit.
U vas je podla mna blbe to, ze ty si si myslela, ze nemaju, tak si sa im snazila pomahat. A nakoniec si zistila, ze nie a ze vlastne ty si sa snazila aj financne im vypomahat a akoby si za to nic nedostala. Ano, dary sa sice davaju nezistne, ale clovek vzdy nejak caka vdaku alebo nieco... Napriklad len pocit, ze pomohol svojim rodicom, ktorym nevychadzalo. A je to blbe, ked zrazu zistime, ze im vychadzalo a nechali sa dotovat roky. Zazila som, ze niekto pytal peniaze na zakladne zivotne potreby a potom siel na luxusnu dovolenku, tak darmo to clovek da nezistne a s laskou, potom ho to nastve. Ked on mozno dal tie peniaze s tym, ze si odoprie tu luxusnu dovolenku, z lasky k bliznemu a nakonice vysvtine, ze ten blizky chcel peniaze preto, aby mal tu dovolenku. Tu je to podobne, akurat rodicia nepytali, ale to neznamena, ze to podobne nezaboli, ked si clovek odopieral, snazil sa a nakoniec zistil, ze to vlastne nebolo az take potrebne...
Treba sa nad to povzniest, chvilu to bude mrziet, ale prejde to. Rodicia nech si uzivaju zivot, mozno minu este na vela somarin, ved je to ich zivot, ich peniaze. Aspon vies, ze nemusis ich neviem ako dotovat a nemusis si s takymi vecami robit starosti. Radsej si sama odkladaj.