icon

Pomoc od rodičov

15. dec 2022

Moji rodicia nás vychovali, sme 4ja teda skromne. Mali sme malo a všetky peniaze išli do domu. Keď som mala 18 odišla som a od vtedy sa o seba starám sama. Raz mi dala mama 500€ a na narodky 50. Ale ja som im kupovala oveľa hodnotenie dary, pracka, myčka, dovolenky.. osobne som si myslela ze nemajú € až si teraz kúpili auto za cca 30000... vôbec také nepotrebovali lebo z dediny do mesta idú raz za mesiac.. inak nechodia nikam. Mohli si kúpiť aj starší model. Každopádne je mi z toho divne lebo si myslím že nám mohli trochu pomôcť, alebo si tie € odložiť na zle časi. Pokiaľ viem neostalo im nič. Asi som sa chcela len vyzalovat, cítim takú krivdu. Asi to musím nejak vstrebať.

zooeynka
16. dec 2022

@h2 a tiez mate 4 deti a kazdemu planujete dat po 5t?

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
zoeeoz
16. dec 2022

@elizabet173 ako vies, ze sa vyhadzali z penazi ked ani nevedela, ze maju na auto?

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
0kristina0
16. dec 2022

Ich peniaze ich vec, ale co by mna vytocilo by bola cena za to auto. Ak ho budu vyuzivat sporadicky tak to bola velmi neuvazena kupa, dnes kupia aj za 10 tis. slusne auto. Toto bol naozaj zbytocny luxus.

zoeeoz
16. dec 2022

@elizabet173 ja zas uznavam, ze zarobit si asi vie ale ked caka nejake peniaze od rodicov som brala, ze jej nestaci :D napr my v rodine si vobec nedavame peniaze a je pokoj..ale ja uplne chapem na co ona naraza, to nepopieram ale nevedela ze maju na auto a tak teraz ani nemoze vediet ze uz nic nemaju..podla mna toto mame my ludia aj trosku v hlave ze bud si o niekom kto ani nema peniaze myslime ze ich ma mrte alebo naopak 😅..

dadka128
16. dec 2022

Prečo takto reaguješ ? Skor by som povedala žiarliš.. celý život vychovávali deti, chodili do práce, starali sa o dom i domácnosť, vravíš ze žili skromne, a konečne si dopriali auto a máš s tým problém.. to ze ti mama daala 500 e dar bolo z jej vlastnej vôle ako aj ty ked si im niečo drahšie kúpila.. ci im to teraz chceš vykričať? Alebo o co ti ide ?

DOPRAJ A BUDE TII DOPRIANÉ.

kristinapetronela
16. dec 2022

Normálna vec že nemali moc peňazí keď šetrili na auto ...myslím že takto šetrí každý rozumný človek .prajem im to a ty si zarob a kúp im aspoň bicykle

h2
16. dec 2022

@zooeynka Môj muž má 2 dcéry, jedna z nich je už vydatá, druhá sa vydáva na budúci rok. Tej tiež dáme toľko. Spolu máme syna, ten má 11 rokov, takže ten sa tak skoro ženiť nebude. To, koľko dostane on, závisí od situácie v budúcnosti, ktorú teraz nepoznám. Ale určite dostane toľko, aby to bolo voči všetkým spravodlivé a aby sa nikto necítil ukrivdený.

trinneo
16. dec 2022

Akoze ja autorku chapem v tom, ze ostala prekvapena, lebo to necakala, ale nechápem, preco by im mala zavidiet.Moj oco ked isiel do dochodku, tak si zacala kupovat elektrické vychytavky a podla mna blbosti,ale co mu k tomu mam povedat?S mamou sme sa postazovali jedna druhej, ale v konecnom dosledku stale su to ich peniaze a oni si s nimi mozu robit co chcu. Ja mojim rodicom tiez kupim hodnotnejšie dary, dovolenky a pod.,ale necakam a nikdy som nečakala od nich, ze mne budu davat.Ked mne, bratovi alebo vnucatam kupia som rada, ale nie je to ich povinnost. A to isté aj u svokrovcov, aj im s muzom kupime hodnotnejšie veci, ktore si kedysi nemohli dovolit a snazime sa potesit, ale necakame na oplátku nieco ine.A ak si pre seba kupia nejkau vec napr. auto, budem rada, pretoze viem, ze ich potesi, ze si mozu raz za cas cosi dovolit...

mamutka
16. dec 2022

30 litrov za nové auto, keď ho používajú sporadicky je hlúposť. Áno, sklamalo by ma, že moji rodicia konajú hlúpo. Je len ich vec, za co dajú ich peniaze, no to neznamená, že by ma nemrzelo, keby konali hlúpo. Chápem, že ťa mrzí, že prijímali od teba drahé veci, ktoré k životu treba, ako napr práčka, pričom oni si od úst odtrhali kvôli zbytocne predraženému autu. Osobne si neviem predstaviť, že si nechám od dieťaťa zaplatiť vybavenie domácnosti a ticho si šetrím na auto, ktoré použijem občas. Poučila si sa. Rodičom pomáhaj svojou prítomnosťou, keď to potrebujú, drahé veci nech si kupujú sami.

monuska112
16. dec 2022

ja chapem o co tu ide (narozdiel od podaktorych) tvoji rodičia prijmali od teba drahe dary, ktore si im venovala v mienke, ze to potrebuju, lebo inak by na to nemali. realita je vsak ina, oni tie peniaze mali, a teraz si ich nasla u nich v garazi....na to auto samozrejme pravo maju a tiez plati ze si dospela a niesu povinni ta viac dotovat. ide o to, ze ani ty niesi povinna im takto financne pomahat, zvlast ked sama mas nedostatok. je to akoby si bola oklamana z ich strany....nic nechaj to uz tak. nabuduce im podobne dary nekupuj. aj mna by to mrzelo.

minarova22
16. dec 2022

Ja by som chcela len na margo toho, ze RODIČ ŤA VYCHOVAL. žiadne dieťa sa na svet nepýta, je to rozhodnutie dvoch ludi, ktorých POVINNOSŤOU je zabezpečiť DIEŤAŤU, to co treba k životu, keď sa už rozhodli mat ho. Podľa zákona je tam stanovená veková hranica-starostlivosti.BODKA.

netti87
16. dec 2022

Ahoj ja Ta pochopim !
My sme 3 sestry ,ale ani ja ani stredna sestra v zivote sme nic nodostali ani 1e. Vobec nam nepomohli. Radsej robili nam zle...Ani pre vnucata nic vobec. Najmladsia sestra vsetko dostala, dokonca prepisali na nu rodicia aj dom.
Moj syn ich nepozna , nehladaju nas. A tak je dobre.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
miadi
16. dec 2022

Tak Ja som mame davala drahe dary kupila jej nove plastove okna dala vymalovat plavajucu podlahu dala namontovat u nej do obyvacky kupila novy nabytok.. a ked zdedila $ po babke ani ma nenapadlo citit sa zle ked vsetko investovala do renovacie svojho bytu. Brala ju na dovolenky platim jej drahe letenky k nam atd.Ze som nedostala ani 1€ Z dedicstva mà netrapilo.Dopriala som jej. Ty sa uplne zbytocne citis negativne. Lebo auto teraz koli tebe nepobezia vratit. Bud si nasetrili alebo zobrali na splatky. Teraz uz im nemusis dat drahe dary ked vies ze sa to “ neoplati “ setri si na svoje nove auto. Ale to ako sa citis je tvoja volba . Cim skor sa cez to prenesies tym lepsie pre teba..

lavinis
16. dec 2022

To je ich vec co si kúpia a ci je to rozumne alebo nie tebe neprinalezi hodnotit a už vôbec na to nepotrebuju povolenie

zafir01
16. dec 2022

Tiež sme vyrastali skromne. Ale finančnú tieseň naši necítili. Keby hospodária. Mama alkohol. Otec jeho hobby.ale kúpil dom a vrazal doňho. V 19tich po skole som odišla. Odvtedy som samostatná.
Mama na svadbu nesla. Otec mi dal 15tis sk. Vtedy. Pred 14 rokmi.
Odvtedy nič. Mama chodí do rakúska na dovolenky s jej mužom. Doprajú si. Otec si zas vydržiaval moju spolužiačku. O 25 rokov mladšiu babu a platil jej co sa dalo.
Su to ich životy, vôbec mi nevadí, že nám nedali nič. Alebo skôr naopak.
Mám svoj život a podla toho sa chovám. S otcom sme si po rokoch k sebe našli cestu. Pomáham mu. Priateľku už nemá. Zdravotné na tom nie je úplne super. Ale nepýtam od neho nič. A ani by som di od neho peniaze nevzala. Zato som mu na tlačila jeho vnuka, nech sa trochu zaujíma, a tak ho vzal na poľovačku, či na dedinské hody.. To bolo pre mňa najviac

kristinapetronela
16. dec 2022

Tu je moznost že to auto ti za pár rokov dajú ...čo ty vieš ....je to ich vec fakt sa netreba starať do druhých ...

mamutka
16. dec 2022

@miadi myslím, že to už je úplne iná situácia. Keď si dobre zarobíš a vieš z toho pomôcť mamke, ktorá by inak odkladala niektoré veci kvôli peniazom, je to super. Tvoja mamka vtedy tie peniaze nemala. Keď ich zdedila, boli jej a použila ako chcela, keby si potrebovala pomoc, asi by ti ju ponúkla. Tu síce nevieme ako sa žije autorke, to vedia jej rodicia a ona, ale oni peniaze na účte mali a od nej brali veci, akoby si nemohli dovoliť novú pracku. Dajme tomu, rodicia majú 20 tisíc na účte, šetria na auto, ale zoberú, keď im dcéra kúpi pracku. Mne to pride zvláštne. A to som ako mladá soplana platiaca podnájom kúpila rodičom chladničku, keď sa im pokazila a inokedy poslala celkom peknú sumu na účet, keď bolo treba. Nič som nikdy nečakala a nedostala naspäť (co sa týka peňazí). Viem ze nemali dosť. Tu, rodicia autorky sú na tom ale inak. Hrali trochu nefer divadielko

toskanka
16. dec 2022

Prikláňam sa skôr k diskutujucim, ktoré majú pre teba pochopenie. Rodičia si zrejme na staré kolená kompenzovali pocit nedostatku, s ktorým sa celý život pretĺkali. Samozrejme, je to hlúposť, že si kúpili auto za 30 litrov. Auto nie je investícia, každý rok mu rapídne klesá hodnota. Ale nespravíš nič.... Už im nič hodnotné nekupuj, len symbolické darčeky.

miadi
16. dec 2022

@mamutka ale to nevies ani aku mali oni siruaciu ani ako to bolo niekedy u mna. Boli casi ked som dala mame vsetko co som momentalne mala . To Nebolo ze zarobila som 10k za mesiac a v pohode som mohla dat 1k mame… ale bolo to dobrovolne vedela som ze by sa jej to zislo a ona nikdy nepytala nic . Tu mi Mozno unikla cast kde rodicia prosili pytali drahe darceky .. a nevieme ci to auto nesplacaju ? Ved Asi vie ze nie su tajne milonari. Urcite do nich nevrazila 30k za ktore si teraz kupili auto .. ale kto sa chce hnevat koli darcekom a autam druhych ludi ok mas pravdu mala by sa hnevat ze nieco dala rodicom Lebo oni na nu za cely zivot nedali ani euro ., Akoby to boli cudzi ludia nie rodina.

mamutka
16. dec 2022

@miadi ja nepíšem ze by sa mala hnevať. Ja som predtým písala, že síce je mi jasné, že so svojimi peniazmi si môžu rodicia robiť čo chcú, ale mňa osobne by veľmi mrzelo, keby sa moji rodicia chovali hlúpo. A používať auto kedy tedy na nákupy, pričom zaň vyvalia toľko peňazí, to za hlúpe považujem. Majú na to právo, ale osobne by som bola z toho dosť smutná. Keby si za tie peniaze prerobili dom, kúpili chatku, či precestovali svet, tešila by som sa. Ale auto za 30 na nákupy ... Podľa mňa hlúpo vyhodené peniaze

toskanka
16. dec 2022

@miadi Rodičia nemuseli o tieto dary prosiť, to je pravda. Otázka je, prečo si tieto veci nekúpili sami. Dcera videla, že by sa im zisla nova práčka, tak im ju kupila. Tiez jej mohli povedať, že peniaze na to majú a keď budú novu práčku potrebovať, tak si ju kúpia sami. Namiesto toho si peniaze odkladali a potom si dozicili takýto luxus. Auto za 30 litrov luxus je. Pochybujem, že si na to zobrali úver, to by autorka spomenula a nemala by ani dôvod písať tento príspevok.

miadi
16. dec 2022

@toskanka tak by im mala povedat ze kedze maju na auto Tak uz im nebude kupovat vecne dary len knizku ponozky ze si ide setrit pre seba. Alebo staci ked to povie sama sebe. Ako co tu vyriesi? Bude pytat $ za pracku spet ? Asi nie., ten blby pocit co mà jej ostane ked ho v sebe bude zivit.

toskanka
16. dec 2022

@miadi Podľa mňa nechce riešiť nič, len sa chcela vyrozprávať, aj to na konci napisala. A ja ju chápem.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
miadi
16. dec 2022

@toskanka svokor si kupil nove auto mà 88r mna ani nenapadlo dumat ze naco mu bude ( luxusne) a to platime namiesto neho svokre ustav ( mà demenciu) stoji to rocne tolko co autorky rodicov auto. A svokor mà viac $ ako my. Teraz by som mala lutovat tie $? Ze mohli sme mat bazen ? A lepsie dovce? O svokru sa postarali jej synovia a svokor nech si uziva zivot a svoje $ . Doprajem mu. Nepestujem v sebe negativne pocity sebalutost . Ja Len radim autorke sa cez to povzniest. Je krasny den zije zdrava .. mala by to brat len ako lekciu ze rodicia sa o svoje potreby vedia postarat aj bez jej pomoci.

kristinapetronela
16. dec 2022

@miadi presne veď sú to len peniaze .nech si každý kúpi čo chce ...a tie dovolenky jej nikto nekazal kupovať .hrozne fakt .takéto veci dávať ako závidí auto

jana_eyre_2
16. dec 2022

@toskanka
@elizabet173 tu sa vlastne nikdy nedá vyrozprávať, tu sú vždy všetci dokonalí, nikdy sa ich nič nedotkne, všetko vždy riešia s kľudom a rozvahou a dokonale správne.. 🤷