Pomoc od svokry
Ahojte, mame s manzelom tri deti a nie priliš najlepsi vztah so svokrovcami.Mali sme tazky zaciatok, svokra si nas zivot predstavovala inak ako sme ho zili a mali sme preto vela nezhod. Este sa to zhorsilo po tom co sa nam narodil prvy syn. Nebudem rozvadzat podrobnosti.Nastavovanie hranic bolo velmi tazke a bolestne.Teraz po 10 rokoch je to uz ako tak ok, hranice su nastavene a kazdy sa snazi sa v nich hybat.
To s cím prichadzam je to, že svokra sa nas z casu na cas zvykla opytat, že ako nam moze pomocť. Manžel jej povedal, že by nam pomohlo keby nám navarila, Kedze mame casto chore deti a nemaju len sopliky ale su to vaznejsie choroby. Počas choroby nestihame varit,cele noci riesime deti a sme fakt ze KO a casto to skoncí tak, že potom aj my ochorieme. Povedali sme si ze super ze nam chce pomocť ale problem je v tom, že ta pomoc neprichadza ked to potrebujeme ale ked ona ma cas. Na to som si uz aj zvykla, neriesim to, mozno to robi iba koli sebe aby mala pocit ze teda pomohla. Ale dalšia vec je ta, že toho jedla nam navari malicko. Akoze viem ze jedavame dost, a nase deti su jedaci ale niekedy sa citim velmi divne ked nam donesie nejake jedlo a neviem co si mam o tom mysliet. Nechystam jej nic povedat lebo je strasne urazliva a viem ze by sa urazila a ani manzel sa na to neciti ale napríklad dnes priniesla ryzu pre 4 osoby kedze sme 4 a 1 dieta este nepapa jedlo s nami a maska tak pocitam na 1 porciu dalo by sa povedat ze aj 2 mensie. Nastastie sme mali navarene takze obedovali sme to co sme navarili my lebo inak neviem ako by sme sa najedli vsetci. Zvykne obedovat u nas ked príde a ja jej nakladam normalnu porciu ako pre ostatnych clenov domacnosti. Nikdy mi nepovie ze obrovska porcia alebo take nieco. Chapala by som kebyze ona je malicko tak aj nam nosi malicko.
Este sa nam stala taka vec ze nas pozvali svokrovci na obed a teda podavalo sa kurca. Porcoval ho svokor a nalozil nam tak ze z jednej polovice kurcata nalozil sebe, svokre, manzelovi, mne a nasim dvom detom. Polovica kurcata ostala a teda svokra potom povedala ze nam ho zabali.
JA som z toho tak sokovana, ze neviem co mam povedat a ani ako sa tvarit. Je to normalne??
Mozno iba mne sa zda ze je to divne lebo moji rodicia totálne opacne správanie. Ked prídeme k nim na navstevu tak nas hostia ako kralov a ked prídu k nam na navstevu tak nam donesu jedla ako keby nas bolo 10 doma. S nasimi ale sa komunikovat da a stale hovorim, že nepotrebujeme tlolko toho. No so svokrou sa mi nechce otvarat spor lebo uz sme si toho zazili dost.
Ake to mate vy??
Ja vôbec neviem kde a aký je problém 😀 Isto by som niekomu varila, vy by ste mali im, oni sú o dosť starší ale mladým ľuďom alebo neveste, no určite, blbá by som bola 😝
Hm, ja si predstavujem pomoc v podobe, aby nám navarila, že ja nakúpim suroviny a ona prispeje len prácou. Ale keď čakáte, že ona aj nakúpi, aj navarí, tak to asi ide aj dosť do peňazí. Ak chcete, aby vám varila, tak na to nakúpte suroviny. Keď kúpiš 2 celé kuratá, snáď vám nedonesie polovičku jedného. Možno vám tak dáva najavo, že jej nie je po chuti vás živiť.
@pericolosa nie svokra vari malo, ale vy ste zruti. Sama pises, ze navarila 4 osobam 4 porcie ryze a 1-2 mäsa. Este vam bude varit duplu aj truplu, len preto, ze vy sa neviete dojest. Navyse pises, ze vam vari len pocas choroby deti. Ked je clovek chory, standardne mu ani nechuti jest. Co za zahadnu chorobu maju vase deti, ze este aj chori sa napchavaju.....a ze svokra u vas zjedla velku porciu? No ked ste jej taku nalozili. Keby polku nechala, zas by si sa urazila, ze jej nechuti.
Problem je v komunikacii z tvojej strany. Akoze sorry Ved vam tu druhu polku kurata zabalila tak nemoze nik povedat ze vam nedopraje. Ste si mali pytat duplu ked vam bolo malo. Oni proste neodhadnu kolko zjete. Niekto je velmi na maso Niekto menej. Keby Mne doniesla menej tak dam detom a seba neriesim dam si ovocie., ( Kebyze umieram na chripku tak sa ani moc nechuti jest) Skor by si mala riesit zmenu zivotneho stylu aby ste neboli stale chori, Otuzovat jest viac ovocie zeleninu.. Svokra nie je problem ani riesenie vasich problemou.
@pericolosa moja svokra tiez takto porcuje a nechapem to dodnes,ale to ma mozno z detstva,ze toho masa nebolo vela. Ona ti to nerobi naschval
Ja dufam, ze si tento prispevok precitala tvoja svokra a pochopi aku ma nevdacnu nevestu. Ze navarila nam malo 😂 ona za to nemoze, ze vy zerete ako slony. Su ludia, ktori sa neobzieraju ako prasce. A pochop, svokra nic nemusi, iba moze pomoct, je to jej dobra vola, preto navari kedy chce a kolko chce.
@pericolosa Ofrflat svokru nie je riesenie. I keby tvoja mama varila ako polna kuchyna pre celu rotu, ked vas cakaju na navstevu.
Nie je to fer.
(Sama nevies, aka budes raz svokra, lebo netusis, aku nevestu/zata dostanes a ake bude mat na teba ocakavania a ty na nich).
Vyries si svoj zakladny problem, ze vy nevladzete a nestihate okolo casto chorych deti.
Napriklad investujte do ryzovaru a teplovzdusnej fritezy.
Vyhodou je, ze pristroj urobi jedlo za teba, urobi ho (takmer) vzdy v rovnakej kvalite (v zavislosti od surovin) a za presne stanoveny cas. Navyse tak, ze mozes popritom robit daco ine.
On sa po uplynuti varneho cyklu sam vypne.
Ty mas presny prehlad, kedy to bude hotove. Mozes si planovat den.
Takze mozete mat trebars cerstvu ryzu kazdy den. Priprava (hodit do hrnca a ochutit podla seba) trva 5 minut a viac sa nestaras, pristroj vari, ty behas okolo deti.
Dobry ryzovar ti ju este aj isty cas po uvareni udrziava teplu.
Ked ste zdravi, narob si zasoby domacich polotovarov do mrazaku. Trebars dusene maso. Predpecene kura, kacku,…
Skratis si cas pripravy, ked nevladzes stat v kuchyni a od piky porciovat maso, klepat ho, atd.
Uz len rozmrazis a dovaris/dopecies svoj polotovar.
Svokra sa sice ponukla, ocividne vsak podcenila situaciu, ale no a co.
Musis to riesit tak, akoby cela rodina byvala na opacnom konci sveta.
Potom kazda pomoc je len bonus navyse.
svokre podakuj ze deti sa najedli... Ale ze ďalšiu ponúknutú pomoc podakuj a uvarte si sami
So svokrou nič neurobíš, škoda snahy. Vôbec by som sa na ňu nespoliehala a hotovo. Ak nestíhaš, kúpte si väčší mrazák a v lepšie dni navar do zásoby.
Ja neverím že toto vie nejaká ženská napísať 🤦♀️ tak naklohnit si tri decka to áno, ale postarať sa to nie.. Tak si objednaj menu z reštiky a máš vybavené. Jaj ale vlastne, to by ste museli zaplatiť a tipujem že svokra vám varí za vlastné.
@lesana25 Samozrejme, ze im vari za vlastne a este ocakava, ze im donesie porcie ako pre slonov. 😂 Mne sa rozum prave zastavil.
A preco vam nevari tvoja mama ked ste chori? Ked inokedy vas zasypavaju jedlom? A svokre povedat,ze dakujeme,nepotrebujeme ziadnu pomoc
@pericolosa keď nie si spokojná, tak si var sama. Sú jedlá ktoré sú naozaj za pár minút. Alebo si Navar viac a niečo z toho daj do mraziaka a keď budeš potrebovať, padne ti to vhod. Zbytočne sa rozčuľujes, že ti baby naložili, ten príspevok si napísala ako anglicka kráľovná ktorá čaká že sa z nej všetci poseru
Spamätať sa...nikdy som nechcela aby mi svokra varila..skôr navarim a napečiem ja a im odnesiem..tiež mám detí, muž v práci a aj ja , škola povinnosti, práca okolo domu a stíham...neviem ako Máš choré deti, no hodina voľná sa počas dňa isto najde...
@euka210 my sme boli 3 dievcata, a my sme tiez len tak po troske jedli. Tiez nam jedno kurca stacilo na obed a aj otec to na druhy den dojedal. Dnes to nechapem, lebo moje deti inak jedli. Ale z detstva si pamatam, ze som radsej ryzu s kompotom zjedla a masa len tak aby sa nepovedalo. Cize su deti a deti. Mozno tato svokra to tiez berie tak po svojom.
Isto bude problem v peniazoch, ved ryze doniesla dost iba “maska” sa autorke malilo. Nech si to masko kupi sama a svokra jej ho isto rada pripravi, ked je neschopna nakrajat kuracinu na kocky a dat dusit.
Tiež nechápem v čom je problém, kúpte si polotovary, pripadne navar na viac dní a zamraz
A keď chcete aby svokra vám navarila, tak logicky kúpte suroviny a nech vari z toho.
@zenazaba inak ano, to mi uniklo ze vlastne v chorobe ani mne nechutí jest,detom duplom hlavne starsi je slabsi jedak aj v beznych dnoch...a zvlast ked su nejake brusne virozy tak normalnu stravu ani nesmie...
@pericolosa skutočne riešiš kraviny. Mala som mamu na onkológii, otca z toho na pokraji psychického zrútenia, dieťa síce len jedno, ale bola som vtedy bez partnera, vstala som o 4,00 ráno, navarila nám, išla do práce, z práce 70km do nemocnice, večer domov. Cez víkend navariť otcovi. Takéto a podobné problémy majú stovky žien, nemá im kto pomôcť. Ja mám svokru úžasnú, rozdala by sa, ale bývala vtedy ďaleko a nešoféruje, takže aj keby chcela, nemala by ako pomôcť a mňa by ani nenapadlo, že by mala. Ak chce tvoja svokra pomôcť, tak jej daj postrážiť deti a var ty. Keď máš deti zdravé, navar viac porcií a daj do mrazničky, ryža, cestoviny sú otázkou pár minút, ak to bude napr. guláš, stačí chlieb. K svokre choďte naobedovaní, ku káve prines koláč, aby ste prežili do večera. Nehnevaj sa, ale skutočne tvoja témy patrí do kategórie - nemám problém, vyrobím.
@pericolosa v podstate súhlasím s väčšinou, ale predsa len sa ťa idem opýtať na jednu vec... OK, svokra je ochotná navariť a vám to pomôže. svojim spôsobom chápem už len z dôvodu, že ja osobne neznášam varenie, nemám k tomu vzťah, hoci keď uvarím, je to chutné. ale som chorá z prípravy, varenia, riady, atď... čiže ja by som brala rovnakú pomoc ako vy, keby sa teda svokra navrhla.
ALE nedá mi neopýtať sa. píšeš, že uvarí málo. čo tak dať jej v danom období (teda vtedy, keď pomáha a varí) primeranú finančnú čiastku na nákup surovín? alebo jej tie suroviny nakúpiť a zaniesť (napríklad chcete kura na 2-3 dni, tak jej kúpite 2 kurčatá, zemiaky, ryžu)? čo tak dať jej pár eur navyše (veď elektrina, voda a samotná práca???)
ono sa to samo nenakúpi ani neuvarí. hlavne ak ide o pravidelnejšiu pomoc. jasné, ak uvarí 1-2x do roka, to je iné. ale vtedy by som zas neriešila to, že je toho málo. zjedla by som, čo priniesla, celá šťastná, že si môžem oddýchnuť (napríklad po prebdenej noci pri deťoch) a dojedla by som sa nejakým rohlíkom, keby bolo najhoršie 🙂
@bmuller pripadne doviest svokru ku nim domov a moze pre nich vyvarat priamo na mieste, z ich potravin a tolko kolko jej bude nevesta za zadkom dirigovat 🤦🏽♀️.
Nevidim normalne, ze dvaja dospeli nie su schopni navarit aj ked su vsetci chori - to by museli lezat vsetci 4 v posteliach, neschopni sa postavit na nohy - kolko krat za rok sa vyskytne taky scenar? Treba sa lepsie zorganizovat, polavit na poziadavkach, namiesto vyvarovne varit rozumne a na viacero dni, ked ste tak chori, ze nevladzete🤷♀️
To s tym kuratom 😅😅 ja by som tiez dala svoju porciu detom, ze im by to bolo malo a ze ja sa teda najem doma. Dakujem za obed 😂😂
@pericolosa nechapem, co ocskavas od svokry. Ona vam deti nrzamiesila, ona vam ich nenutila, ona vam moze a nemusi pomoct pomocou, ktoru uzna za vhodnu. To, ze tvoja mama to ma inak tak mozes byt rada. Tvoj muz jej ocividne nepovie, ze su to pre vas male porcie. Jemu mozno staci. Ale utierat si hubu o svokru je tu narodny sport. Zaplatte si nejaku hospodynu, ktora vam za Vase peniaze uvari kolko Vase hrdla racia 3x za den, 7 dni v tyzdni.
Svokra ešte aj tu druhú polovicu kurčaťa, na ktorú sa svokor iste tešil, im svokra zabalila domov. Ja by som ju nezobrala, veď doma zjem hocičo iné a dopriala by som im. Naopak, vy ste mali niečo priniesť im. Keď ste išli na návštevu, zrejme ste nebo chorí.
@pericolosa nie je normálne, že ti niekto musí variť. Keď sa ti nepáči, namiesto písania na MK sa postav pred sporák. Poprípade, nech ti navarí aj tvoja mamička a budete všetci poriadne najedení. A ja osobne by som sa hanbila sama pred sebou aj pred svojim chlapom, že mi niekto musí variť. Matke dvoch detí. Hanba
Co rodina, to iny zvyk.
Ak chce nosit, nech nosi, daj do mrazáku. Keď bude zle, vytiahnes co tam je, hoci kazdy bude mat iné.
A zvysok jednym uchom dnuu, druhym von, kazdy ma ine zvyklosti, povahy, nezmenis ani ju, ani svokra. Ak chcete spolu vychádzať nejak, niekto musi byt neutrálny. Mozno ešte niekedy budete radi, ze ich mate, aj ked su aki su.
@pericolosa autorka ja ta chapem,a teda nevidim nic zle na tom co si napisala,je podla mna uplne normalne ze ti to vadi,jasne ze je to divne co svokra robi,nerozumiem preco ked vam chce akoze pomoct,robi take malinke porcie,cele je to divne,kto vie co tym sleduje

@pericolosa a financne su na tom svokrovci ako? lebo zas ist nakupit a uvarit pre dalsich x ludi niekolkokrat do mesiaca, najma ak ide o maso, im uz moze aj zasahovat do rozpoctu... alebo teda tvoj muz moze nakupit a doviezt suroviny a svokra nech uvari.