icon

Pomoc od svokry

pericolosa
12. mar 2022

Ahojte, mame s manzelom tri deti a nie priliš najlepsi vztah so svokrovcami.Mali sme tazky zaciatok, svokra si nas zivot predstavovala inak ako sme ho zili a mali sme preto vela nezhod. Este sa to zhorsilo po tom co sa nam narodil prvy syn. Nebudem rozvadzat podrobnosti.Nastavovanie hranic bolo velmi tazke a bolestne.Teraz po 10 rokoch je to uz ako tak ok, hranice su nastavene a kazdy sa snazi sa v nich hybat.
To s cím prichadzam je to, že svokra sa nas z casu na cas zvykla opytat, že ako nam moze pomocť. Manžel jej povedal, že by nam pomohlo keby nám navarila, Kedze mame casto chore deti a nemaju len sopliky ale su to vaznejsie choroby. Počas choroby nestihame varit,cele noci riesime deti a sme fakt ze KO a casto to skoncí tak, že potom aj my ochorieme. Povedali sme si ze super ze nam chce pomocť ale problem je v tom, že ta pomoc neprichadza ked to potrebujeme ale ked ona ma cas. Na to som si uz aj zvykla, neriesim to, mozno to robi iba koli sebe aby mala pocit ze teda pomohla. Ale dalšia vec je ta, že toho jedla nam navari malicko. Akoze viem ze jedavame dost, a nase deti su jedaci ale niekedy sa citim velmi divne ked nam donesie nejake jedlo a neviem co si mam o tom mysliet. Nechystam jej nic povedat lebo je strasne urazliva a viem ze by sa urazila a ani manzel sa na to neciti ale napríklad dnes priniesla ryzu pre 4 osoby kedze sme 4 a 1 dieta este nepapa jedlo s nami a maska tak pocitam na 1 porciu dalo by sa povedat ze aj 2 mensie. Nastastie sme mali navarene takze obedovali sme to co sme navarili my lebo inak neviem ako by sme sa najedli vsetci. Zvykne obedovat u nas ked príde a ja jej nakladam normalnu porciu ako pre ostatnych clenov domacnosti. Nikdy mi nepovie ze obrovska porcia alebo take nieco. Chapala by som kebyze ona je malicko tak aj nam nosi malicko.
Este sa nam stala taka vec ze nas pozvali svokrovci na obed a teda podavalo sa kurca. Porcoval ho svokor a nalozil nam tak ze z jednej polovice kurcata nalozil sebe, svokre, manzelovi, mne a nasim dvom detom. Polovica kurcata ostala a teda svokra potom povedala ze nam ho zabali.
JA som z toho tak sokovana, ze neviem co mam povedat a ani ako sa tvarit. Je to normalne??
Mozno iba mne sa zda ze je to divne lebo moji rodicia totálne opacne správanie. Ked prídeme k nim na navstevu tak nas hostia ako kralov a ked prídu k nam na navstevu tak nam donesu jedla ako keby nas bolo 10 doma. S nasimi ale sa komunikovat da a stale hovorim, že nepotrebujeme tlolko toho. No so svokrou sa mi nechce otvarat spor lebo uz sme si toho zazili dost.
Ake to mate vy??

slniecko66
13. mar 2022

@ukulela napisali sme len svoj nazor. Vies mozno svokra ani netusi, ze doniesla malo. Preto to treba povedat a komunikovat. Aj o tom obede.. nestaci len pozerat a mysliet si. Treba povedat to co si mysli..
Ked sa jej nechce s nou to osobne riesit tak naco bola dobra tato diskusia. Nech sa postazuje? 🤷‍♀️

mimisikum
13. mar 2022

@ukulela ale ona im ponúkla pomoc, to aby im varila si vybrali oni. Tak tiež mali zistiť, či ju to nebude finančne zaťažovať, variť pre ďalšie 4 osoby. Iné by bolo, ak by jej dávali peniaze na to jedlo a ona by varila tak žalostne málo. Ale pokiaľ varí zo svojich peňazí, tak tiež nemôžu očakávať švédske stoly 🤷‍♀️

jana_eyre_2
13. mar 2022

@ukulela ja také chorlave dieťa mám a keby mi niekto varil zadarmo tak sa nebudem sťažovat že vari svokra vtedy ked má čas a že donesie 4porcie pre 4roch.. kedy inokedy má svokra pomôcť keď nie vtedy keď ma čas? Ja som asi z iného sveta fakt, ale keď od niekoho chcem pomôcť tak nebudem od neho očakávať že to bude robiť na úkor seba

majla87
13. mar 2022

@bmuller no lenze tak isto spomina, ze im aj tak nenavari kedy su akurat chori, ale vtedy ked to svokre vyhovuje. Svokru nikto nediriguje, nehovori jej kolko krat do tyzdna a ake mnozstva navarit. Nechali to na nu, lebo sama chcela pomoct. Ja v tom teda nevidim nic take, ze autorka je neschopna navarit detom.. Skor ze ta “pomoc” je taka aka je.

miadi
13. mar 2022

@namornicka ale Ved pomohla navarila doniesla a stale malo. Moja Svokra vzdy vravela ze spaghetti su sviatocne jedlo .. a podla stavu ich chladnicky aj bolo. Oni jedli na veceru calamady s chlebom. U mojej mami jedlo skace z chladnicky taka je plna😀zvykla mat maso aj v robote a v potravinach v dome Lebo jej mrazak bol plny . Svokra je oproti nej bohacka ( nie Preto zeby to usetrila na jedle) s 2prazdnimi chladnickamy. Kazdy mà proste iny zvyk. Mne Svokra nukala svoj do polky zjedeny donut 🍩 ktory prave žula. Alebo kuracie stehno ktore prave obkusala 😆 to bola jej predstava stedrosti. pomoc nukala vecer o 8 den pred mojim odletom do europi . Ze mi umyje okna 😆no Dik . Moja Svokra mala kopec reci o pomoci ale to boli len reci davali jej dobry pocit zo seba . No Ja som jej pomoc nepotrebovala bolo mi len luto ze nema zaujem o deti len kopec reci. Ale co uz nema kazdy potrebu mat vztah s vnucatami to je ich volba. Takze autorky Svokra sa mi zda super. To stym jedlom su banality . Pytali navarene doniesla ., jednoducho nevie odhadnut mnozstvo. Tak ako u nich doma im dali male porcie masa Ale zvysok im zabalila tak kde je problem? Mohli sa dojest ked dosli domov .zas nemoze autorka cakat ze jej svokrovci nalozia take porcie ako je zvyknuta od rodicou. A nechapem ze je pol kurata na stole a oni len hladne nanho smutne pozeraju ze im neskoci same do taniera. Ved su rodina preco sa neopyta ci si moze este dat alebo rovno si doložit ? Niekto vie vynukovat posledny kusok uhorky zo salatu a ineho zas nenapadne opytat sa ci chcu este..

sasa1310
13. mar 2022

@caroline_ takže na vine je svokra. A nie ženská, ktorá si nevie sama navariť hoc aj na pár dní.

miadi
13. mar 2022

@majla87 Ved nech si to jej syn snou vykomunikuje. - sme chori mozes nam dnes vecer doniest slepaciu polievku? Nie ? Ok objednam z restiky donasku.

sasa1310
Autor odpoveď zmazal
babulkomale
13. mar 2022

@zuzanaam omg akoze kolko masa mas na trupe s krkom? Nemam pocit ze je privela, ked zje stvorrocny syn jedno stehienko, desatrocny druhe a my s muzom prsia...ten zvysok ani nestoji sa rec, to pojedam niekedy vecer studene len tak pre chut.
Ved v skolskej jedalni dostane dieta jedno stehno, nie? Konfitovanu kačicu mame tiez na posedenie, ta sa specie uplne na malu...
Poznam ludi co zjedia po styri rezne na obed,takze nemyslim si ze sa prejedame s jednym kuratom styria 😂
Co ste na tom jedli dva dni?

babulkomale
13. mar 2022

@zuzanaam neprehanaj prosim ta. Dat si kura na obed isto nie je o prezratom zdravi. My jeme kvalitne, u nas nenajdes udeniny, polotovary, tekute dochucovadlo, vegetu, bujony, konzervy. S tvojou slachtickou babkou suhlasim, avsak treba podotknut ze kazdy mame dany iny apetit.
Ja som cely zivot bola az prilis stihla a nechcela som byt, tak som jedla a jedla a vsetko mi spalovalo. Chvalabohu vekom uz vyzeram ako clovek, tak mi staci jest menej.
Stehno ci polovicu kur.prs na obed pre aktivnu babu vysoku 180 cm urcite nepovazujem za prejedanie.

zuzanaam
13. mar 2022

Veď si tak jedzte, keď vám to tak vyhovuje. Môj príspevok bol o tom, že sú rodiny, pre ktoré je také množstvo úplne normálne a nemám pocit, že by sme hladovali, alebo sa obmedzovali. Doteraz som ani netušila, že by sme jedávali nejaké malé porcie, ale ako tu čítam, tak asi áno.

nika1971
14. mar 2022

@zuzanaam aj my zjeme 4 clenna rodina cele kurca...aj prilohu mame a aj polievku....to kurca je take klasicke okolo 1,5 kg...ale...mam 3 chlapov, manzel a dvaja synovia...23, 16...vidno, ze si nevidela jest chlapcov v tomto veku...a to za hodinku, dva sa idu najest znova...a pritom su vysoky 190 cm a maju 70 kg...

dzina007
14. mar 2022

mozno tvoja svokra je tak naucena ze nevari vela... ja to vidim ked pridu moji rodicia a varia u nas alebo ked sme u nich... su inak uceni varit ako ja... ja ked varim vyvar naslaham tam masa zeleniny ze ledva vodu niekde nalejem... moja mama da jednu kost a kusok zeleniny.. ale to nie preto zeby bola lakoma ze nechce dat ale preto ze vyrastala v skromnych podmienkach a je tak ucena... moja babka napriklad davala do vyvaru len 1 mrkvicku a kusok kalerabika a kosti lebo proste bola ucena varit z mala...
ked varia maso s omackou... tak klasicka stara skola ze porezu maso na drobnejsie ale urobia hustu omacku aby zasytila s ryzou ci zemiakmi... napriklad minule ked tak prisiel otec tak navaril z pol kila masa 2 obedy... ja ked varim nestaci mi pol kila masa ani na jeden obed kedze nerobim take omacky nezahustujem a podobne... a zas sa budem opakovat.. nieje to o tom ze na nas setria ale boli inak uceni varit ako my lebo niekedy tolk jedla nebolo.
svokra detto... ja robim palacinky z litra mlieka a chalani to pojedia s muzom ako kobylky... svokra hockedy urobi len 6 palaciniek a prinesie.. ale ja sa tesim aj tym 6 palacinkam ze je zlata ze si namahu urobila

bmuller
14. mar 2022

@nika1971 naco je dobre porovnavat rodiny, o ktorych nevie nikto nic? pri obede svokra, svokor, muz, autorka a dve male deti urcite neboli dvaja (post)pubertalni chalani vo vyvine...

nika1971
14. mar 2022

@bmuller to je ako k comu odpoved? nepisala som autorke ale na komentar inej pisatelky

babulkomale
14. mar 2022

@dzina007 my sme styria a tiez robim palacinky z litra. Totalne ma odpalilo ked mi jedna povedala ze ona robi pat palaciniek. Muzovi dve a detom a sebe po jednej 😂
Ale deti podrastli a uz robi z litra mlieka 😃
Ja zas nepovazujem mojich chalanov za velkych jedakov ale asi to prehodnotim ako to tu tak citam. Tesim sa na pubertu - maju predpoklad mat dva metre 🤦

rumba01
14. mar 2022

neviem asi by som neriesila, ked pomoze pomoze, ale ked navari malo alebo nieco, nic by som jej nepovedala a radsej nieco este objednala alebo tak, ono ja sa snazim nehasit co nepali 🙂

bmuller
14. mar 2022

@nika1971 ze sa tu zbytocne budeme dotahovat, komu je jedno kurca dost a komu nie 😀

andreafa
14. mar 2022

@pericolosa boze, tvoji svokrovci su otrasni, a tvoji rodicia uzasni! Ved pockaj, ked aj ty budes svokra! Bez pochopenia a ta najhorsia 🤦‍♀️

luccija
14. mar 2022

@pericolosa tak, keď ste chor,i, tak ľuďom nechutí jesť tak čo potom riešiš.Pises, že druhé dieťa ešte neje také veci, takže ste 2 plus dieťa.Var si sama a budeš mať pokoj.Moja kamarátka vstáva o 05, aby navarila deťom a potom letí do roboty
Strašne si rozmaznana sebecká...

andreafa
14. mar 2022

@pericolosa a si aj otrasne nevdacna! Ty byt moja nevesta, tak polestis,ako spinave pradlo!

chocolatte1
14. mar 2022

@pericolosa zlatko moje tu poviem len jedno. Kto si nevie vážiť málo, veľa si nezaslúži.
Svokra nie je povinná voči vám ničoho. Všetko, čo robí je len a len jej dobrá vôľa. To, že sú deti choré a vy ste unavený… no hold smola to je život. A to, co si tu napísala žiaľ hovorí len o tvojej nevyzretosti….

caroline_
14. mar 2022

@andreafa ty byt svokra,nie si pozvana na svadbu a neuvidis vnucata,ani sa necudujem ze niektore nevesty nenavidia svokry ak su take ako ty

zdenkastanka
14. mar 2022

@chocolatte1 co by robili kdesi keby su sami bez rodin v zahranici... svokrovci a rodičia tisicky km od nich... nejedli by tyzden lebo by boli vsetci chori??🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️

babulkomale
14. mar 2022

@zdenkastanka keby len v zahranici...ani tu kazdy nema rodicov. Niektore rodiny su neuveritelne vyuzivacne a vyzieracne, mne by to hrdost nedovolila u niekoho roky smrdiet len aby som usetrila alebo niekoho vyjedat kazdu nedelu.

chocolatte1
14. mar 2022

@babulkomale presne tak a ešte aj ked vo vlastnom dome neskáču ako nevesta píska niet horších na svete

luccija
14. mar 2022

@babulkomale a koľko takých je.
@caroline_ tak, ale svokra sa ponúkla občas navariť, keď budú vnúčatá choré a nie, že nevesta napíše, že svokra vari len, keď sa jej chce🙂)ona by si najradšej zaklikla do kalendára, že v utorok, piatok varí svokra v takom množstve a tento recept...

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
miadi
14. mar 2022

@bmuller poznam jeden pripad co tyzden zili z jedneho kurata v grecku na dovci😆( v tom bola ale 100% setrnost)a boli na to hrdi .

andreafa
14. mar 2022

@caroline_ dobre moja 😘 volas sa ako moja dcera,to ta ospravedlnuje 👏 ale fakt len to