Pomoc rodičom
Ahojte. Mam nasledovny problem: S manzelom sme svoji 4 roky a byvame spolu s mojimi rodicmi v dvojgeneracnom dome kde mame samostatny vchod a svoju vlastnu domacnost. Dom patri mojim rodicom ale samozrejme ze sa delime o platenie uctov a pod. Problem je v tom ze moji rodicia nas dvoch nevnimaju ako samostatnu rodinu so svojou domacnostou ale ako dve soplave deti (obaja mame 28 r.) ktore ziju pod ich strechou a ktore oni živia (ako som uz pisala sme samostatni takze nas nezivia, obaja sme zamestnani a zivime sa sami) a ktore im musia neustale o vsetkom pomahat. Ja som bola vychovavana k ucte k rodicom rovnako ako moj manzel, a je nam jasne ze rodicom sa ma pomahat ale nie je mi jasne do akej miery. Uvediem priklad: Ked ideme s manzelom do obchodu je uz takmer nasou povinnostou za nimi priliest a opytat sa ci im nieco nemame kupit ak tak nespravime hned su urazeni, pri tom si nespominam ze by sa v rovnakej situacii niekedy pytali oni nas ci nieco nepotrebujeme z obchodu. Nasi vlastnia aj chalupu na vidieku ktora sa nedavno prerabala takze samozrejme bolo nasou povinnostou kazdy vikend pricupkat na chalupu a robit to co nam bolo kazane, Argumenty typu: ved ale my mame aj vlastny program na vikend nezaberali vzdy sme boli za hajzlov lenivych. 🙂.Pokial niekam spolocne cestujeme vzdy ideme len nasim autom, mama ma vodicak aj auto ale ak chce ist do mesta vzdy zavola manzela aby ju siel odviest.Viem ze rodicom treba byt vdacni a pomahat im len ja mam pocit ze uz fungujem v dvoch domacnostiach. Ked pridem skor z prace ako mama a musim hned utekat do jej kuchyne a umyt jej riad inak bude zas urazena ze ona pride unavena z prace a musi ešte upratovat,lebo ja nepridem unavena z prace 🙂.Neustale mam pocit ako keby od nas ocakavali ze budeme robit v dome vsetko, ci uz v nasej casti domu, ich alebo zahrade, ked odmietneme nieco spravit tak ako chcu oni a kedy to chcu oni donutia nas citit sa ako nevdacných smradov.Skuste mi napisat vas nazor na toto lebo ja uz neviem. nechcem byt nevdacna dcera ktora nepomaha rodicom ale zas mam pocit ze to tí nasi uz trochu prehanaju. Ešte uvediem ze moji rodicia maju obaja tesne pred 50-tkou.🙂
@elisa171, nuz, aj zla povest zavazuje. Tak ste nevdacni hajzli. A? Poviem nie a trvam na nom. Som preto nevdacny hajzel? Ok, tak som, od takeho predsa ziadnu pomoc nemozu ziadat. A nech sa kludne zduvaju az ich bude po povalu nadnasat. Neboj sa, ked si rodicovci vsimnu, ze vydieranie a manipulacia nefunguju, zacnu sa chovat normalnejsie (normalne nie, zial, rodicia nie su celkom vychovatelny druh. To ti hovorim z vlastnej dlhorocnej skusenosti so skusenou matkou manipulatorkou a vydierackou)
yaa tu je pes zakopany...vy ste zobrali pozicku, prerobili dom a samozrejme dlhy na krku. Lenze ten dom kym je na rodicoch, tak stale aj bude a vy ste stale v ich dome...hold smola. Chyba, ze ste sa ukecat a tak ste sa k nim priviazali na dlhu dobu...tu nepomoze nic. Jedine ze radikalne riesenie, ale to nechcete. Takze ostava vam ôlen dalej trpiet.
@elisa171 tak mama je zvyknuta a bude to tazke,na tvojom mieste sa asi odstahujem
@lubkavargova1 vies predtym ako sme sa pustii do prerabania to taketo nebolo, to sa zmenilo az potom, zo zaciatku to vyzeralo ze to bude bezproblemove spolunazivanie plne vzajomnej pomoci ale aj respektu.
@elisa171 lenze vies ako sa vravi: "ked vtacka lapaju sumne mu spivaju"...a vy ste dokonale sadli na lep. Ked zacnes radikalne, tak si pohnevas rodicov, a ty chces mat dobre vztahy..co tiez sa neda..takze ono sa musi nejako spravit poriadok...lenze tu to nevidim nijako ruzovo..sorry...jedine bud sa odstahujete, alebo to poriesi samotny zivot, a to bude smrt
@lubkavargova1 ano uz sme sa s manzelom rozpravali o odstahovani,ak vsetko dobre pojde tak sa prestahujeme do ineho mesta ale az od zaciatku buduceho roku, mne je jasne ze sa treba odstahovat len mi nebolo jasne ci nahodou nie som nejakym sposobom nevdacna...ci nie som ja ta zla...a ci sa nestazujem neopravnene
@elisa171 pozri, nenisi vadna ak si to chcela pocut..len je toho vela a proste ti to pretieklo karkom...no ano, stava sa. Rodicia nikdy nebudu vidiet vo svojich detoch dospelakov aj ked sa vydaju/ozenia a hoc budu mat aj futbalovu 11cku potomstvo...vzdy to bude snycek, dcerka...a ked ziju spolu, tak "poooooooood mojou strechou bude ako ja poviem"...klasika...neboj...a drzim palce v dalsom boji ked to cele prepukne
@elisa171, moja, nemozes mat s kazdym dobre vztahy, to sa jednoducho neda. Niektori ludia ta budu chciet zneuzit, ponizit ta ci inak ublizit, jednoducho skor ci neskor narazis (a cim neskor narazis, tym viac si ublizis) Dobre vztahy mozes mat len s ludmi, ktori o ne stoja. Rodicia o ne snad aj stoja, ale zatial si im nedala najavo, ze uz si ich "partner" a nie "dieta". Mat dobre vztahy s ludmi, ktori su ti blizki je fajn, ale tie vztahy musia byt reciprocne. So vsetkymi ostatnymi ludmi ti celkom stacia korektne vztahy (princip ako sa do hory vola, tak sa z hory ozyva)
@elisa171 ano, z Tvojho popisu je to vyuzivanie a citove vydieranie zo strany rodicov. Mate svoj vlastny zivot a narok na odpocinok. A najviac mi vyrazilo dych, ze toto obsluhovanie je na ukor vasho synceka. Takze neopravnene pocity viny dajte bokom a venujte sa sebe a synovi. Ak to pojde takto dalej, tak sa to na 99% len zhorsi a uz vam budu uplne ovladat zivot (chcete to?). Priprav sa ze na zaciatku zrazu bude strasne dusno, ale oni na toto naozaj nemaju narok a po case pochopia. Treba si vediet zastat svoje. S manzelom sa porozpravajte, urcite si jasne hranice a za nimi si stojte, ked by sa pouzilo aj najhorsie citove vydieranie :D. Laska k rodicom je ine ako posluhovanie im na ukor rodinneho zivota.
Veru, najlepšie ti tu radia- odísť, nie je nad to, keď budete sami. Aj my sme bývali u našich, tiež sme mali oddelené poschodie, pomáhali sme si navzájom, ale nikdy sme sa tam necítili ako vo vlastnom. Nie je nič lepšie ako odísť a mať vlastné bývanie. Aj vzťahy sa potom úplne zmenia. Úplne ťa chápem, a preto ešte raz- popracovať na vlastnom bývaní 🙂 . Veľa šťastia
@elisa171 urcite nie si vadna ani nevdacna ani nic take ..... ale v zaujme zachovania svojho dusevneho zdravia a svojej rodiny /muz a syn/ je naozaj vhodne rozmyslat o byvani mimo dosah rodicov...
ono sa to lahko pise ze bud asertivna a nevsimaj si reaguj tak a tak .. pri rodicoch a tvojej povahe to tazko realizovat /ja som bola taka ista/
Ono ako sa hovori radsej suche korky ale v klude a pokoji ako peceny vol v strese a napati
@elisa171 Ja som nikdy nechapala tento slovensky fenomem - byvanie s rodicmi ci svokrovcami ani ho nikdy nepochopim, Jedine riesenie - odstahovat sa. Nie, nie si nevdacna.
Vasi maju tesne pred 50-kou? Ja mam 44, deti 6 rokov a 8 mesiacov, mepomahala mi skoro nik - obcas mamina pride (partner rozhodne nie, je bohuzial z kategorie lenivych) a este aj chodim do prace (robim v IT sektore a casto aj po nociach dorabam z domu) - ze pozdravujem🙂
@elisa171 nie si nevdacna,to tvoja mama ta len zneuziva do slova a do pismena,ako ked si napisala kolko ma mama rokov padla mi sanka 😕
Obaja robíte, hypotéku urcite dostanete
Vsetko je o prioritách, tak otazka znie? Usktomnite sa a pôjdete napr do 2izbaku a budete mat kľud
Alebo: budete makat u vašich a budes mat akoze dibre vzťahy
@glorikarebeka ano..a oni sa spravaju akoby mali 90,vtipne je za mamina mama mala 88 ked umrela a ešte bola uplne ciperna, starala sa sama o seba, nebola vobec odkazana na cudziu pomoc-varila si, upratovala, manzelova stara mama ma 72 pracuje v rakusku, za mesiac ma odrobenych pomaly viac hodin ako my dvaja s muzom dokopy a tiez sa stara sama o seba vari si upratuje si sama, od nikoho nikdy nic nepotrebuje.
@elisa171 no vy ste sa do toho pekne zamotali...a preco ste to robili? ved ste vedeli, ake to bude zit takto...skusala si povedat rodicom, ze sa planujete odstahovat? ja by som skusila. lebo oni vas maju poistenych, ze kvoli tej pozicke nikdy neodidete, preto s vami cvicia, prepac za vyraz
@elisa171 ja ta normalne obdivujem,ale zaroven aj lutujem.Drzim palce aby ste to s muzom vyriesili a boli co najskor vo svojom a potom mama zisti co mala doma,ale nie ze budes chodit mame pomahat z blbostami 🙂
a ono este len pridu vycitky ked sa dozvedia ze chcete odist...hotovo koniec sveta bude...budete za nevdacnych, potom ze ved preco, mate polovku svoju a bla-bla..potom ze oni sami uz nepotrebuju taky velky dom...a bude na vas ci vas zlomia, alebo nie..tiez nie je bohvieco zobrat dalsiu pozicku do krku alebo hypo..pokial fakt ze nezarabate perfektne tak potom fajn..ale normalna rodina uz so zavazkom na krku asi moc nie..takze podla mna vas aj zlomia..nejaky cas bude dobre a potom to skonci v starych kolajoch...nerypem, nic...len nejako nemam pocit z tvojich prispevkov ze by ste sa chceli moooocno pohnevat rodicmi a robit radikalne riesenie
@elisa171 ja osobne by som predsa len išla cestou ,,diskusie,, jednoducho stanovit si jasne hranice. Ja som myslela, ze ste bezdetný...ako neviem si predstavit ze z prace pridem a prve čo idem je mame ,,rajbat,, kuchynu. No ani ma nehne aby ma pohlo...mam svojej roboty dost. Píšeš ze to take nebolo tak asi sa niečo zmenilo...Proste jasne povedat mame, je to neprijemne....ani mojej mame sa všeličo nepači a ked jej to decentne poviem tak vidim ze sa jej to nepači ze sa fuči, ale potom ju to prejde. Moji rodičia su tiez niekedy experti...ked moj otec povie ze ,,mohli by sme,, tak to zaručene myslí, ze ,,chod a urob,,. Ako inak je v pohode len proste uz poznám jeho ,,ťahy,,. Ako ja ta do istej miery chapem, ja som doma muklovala ako slobodna dost, ale ked som si zalozila svoju rodinu proste uz na to nebolo tolko času...mama uz umyva okna raz za rok a nie ako ja truba kazdu chvilu. 😀 😀

@loginexistuje uvazujeme nad tym velmi intenzivne..len som chcela vediet ci som ja ta nevdacna a ufnukana alebo to nasi prehanaju..nebolo mi to jasne celkom