Pomohli vám rodičia, keď ste potrebovali pomoc?
Ahojte. S manzelom si chcem zobrat hypo na dom. Zijeme momentalne v podnajme, ktoreho mesacnu splatku majitelka zvysila a je to pre nas dost. Resp by sme tu ciastku ktoru platime, radi platili ale uz za svoje byvanie. Do hypoteky pojdem len ja, pretoze manzel este nema po skusobnej dobe.
Rodicia mi slubili, ze budem mat byt, v ktorom zila babka. Napriek tomu ho vsak predali. Chcela som si peniaze na dom pozicat od nich, no oni nechcu. Aj teraz budeme mat zvysene vydavky, ( zaloha realitakovi, znalecky posudok na dom atd) a odmietaju nam pomoct. Ked vsak trebalo bratovi, vtedy nebol problem.
Som z toho smutna, ze nam odmietaju pomoct, aj ked by mohli. Mate to aj vy tak?
nam rodicia pomohli no co to pomoze tebe. poznam mnoho pripadov, ked rodicia nechceli alebo nemohli a mladi si museli pomoct sami. vynutit sa takato pomoc proste neda
Čo je to za dom, keď je lacnejší ako jednoizbový byt? Nebude to nejaká rozpadnutá chajda?
On bol na rodičovskom a ty si chodila do práce?
Ahoj, sice moc nerozumiem postupu tvojim rodicom, ale budis...asi si skarede rodinne kacatko, alebo rodicia uz love roebkali...
Kazdopadne mne rodicia zomreli ked som nebol este uple dospely, resp hlavou nie. Nastastie neostali po rodicoch ziadne dlhy, ale ani ziadne miliony co sa penazi tyka. Vyplatil som rodicovky dom, kde som bral hypo aj na vyplatenie surodencov aj na prerabku. Bolo to skoro 10rokov dozadu. Dnes neviem ake su podmienky na hypo. Ale ruzove iste nie 😏
Nikdy sa netreba spoliehat na nikoho !!!! Len sam na seba😉
A koľko stojí ten dom? A koľko si predstavuješ že by to rodičia požičali?
@a_alexandra_a nie je rozpadnuty, treba tam porobit nejake veci a bude ok. Je obyvatelny. Bola som to pozriet s kamoskou, ktora ma na to vzdelanie a povedala co kolko bude stat a co treba porobit
@yvanielka ano tak sme sa dohodli
Nevidia u vás finančnú stabilitu a teda by bol návrat peňazí v nedohľadne, možno by sa ho ani nedožili.
Tak asi preto do toho ísť nechcú.
To že sa snaží je jedna vec, ale stačiť to asi nestačí.
Mňa raz mama požičala na auto, mesačne som jej splácala. Ale bola si istá, kedy tie peniaze uvidí a že ich uvidí.
Vy ak by ste mali ísť do prerábky, stálo by to stále viac a viac peňazí...ďalej na dome vždy niečo treba, alebo v záhrade, alebo auto atď...
Akú sumu ste si vôbec chceli požičať?
Mozno ho fakt nemusia a tak ta trestaju, mozno by chceli aby si bola pri nich kedze brat uz svoje ma a mozno je brat jednoducho to "milsie dieta"... dovodov moze byt vela. No kazdopadne je to smutne.
aj moja svokra svagrinej pozicala a uz tie peniaze neuvidi, ale svokra ani nechce ale vztahy to nastrbilo, vedela ze svagrina je financne nezodpovedna. Mozno preto nechcu rodicia poziciat, ale ja by som od nasich nevzala, cely zivot dreli, teraz na stare kolena si trocha uzivaju zivot za nasetrene, to im mam vziat a oni uz len doma na riti maju sediet?
a deti som mala az ked som mala poriesene byvanie aby som nemusela pytat od rodicov
peniaze stracaju na hodnote, mozno maju vo fondoch a zarabaju, tebe pozicaju s nulovym urokom, to co im vratis o 10 rokov bude mat nulovu hodnotu. My sme banke za onych cias platili 5% a nepytala som od rodicov za nulovy urok len aby som neplatila banke. A mozno to maju nasetrene na pohreb alebo necakane vydavky, moze sa kadeco pokazitm, mozno otec chce kupit malu chatku, nove auto, maju na to pravo
Mozno maju nejaky problem s tvojim partnerom a preto zmenili nazor 🤷🏼♀️ v kazdom pripade sa mi zda nefer, ze pomoc prislubili (ty si s nou evidentne ratala) a potom zrazu nie, asi by som sa pytala na dovod. Tiez by mi vadilo, ze bratovi pomohli a mne nechcu. No rodinne vztahy a nezhody ohladom financii nikdy nerobia dobrotu :/ Musite sa s muzom o byvanie postarat sami. Mne moja mama pomohla s byvanim pocas studia, teraz mam 30 a uz by mi nenapadlo od nej nieco ziadat a s manzelom sme si byvanie zabezpecili sami. Aj napriek tomu nam ale prispela ako “kolaudacny dar” vyssiu sumu penazi, lebo chcela.
Evidentne vasa financna situacia nie je nejaka super, tak by som sa asi na zaciatok uskromnila s nejakym bytom, kde sa da hned byvat ako kupovat dom na prerabku, kde sa moze hocico vyskytnut.
A rodičia majú peniaze alebo chceš aby si vzali pôžičku oni?
@vulka oni maju z toho bytu co predali po babke.
Z mojej skusenosti, kupovali sme stary dom asi 100 rocny, nalakalo nas to, ze bola vymenena strecha a okna. Zacinali sme od uplnej nuly, hypo nam v tom case dali za podmienok zalozenia nehnutelnosti. No samozrejme dom v tom stave sme zalozit nemohli. Poziadala som o pomoc moju rodinu, odmietli ma. Manzel poziadal o pomoc svojho otca a ten pomohol. Zalozil svoj byt aby sme mohli kupit dom. Ale nikdy nikomu neodporucim kupovat stary dom. Bola to uplna katastrofa a nadreli sme sa tam neskutocne. Sme tam 13 rokov a stale dorabame. Dohoda so svokrom bola, ze hned ako bude mat dom hodnotu, zaplatime si znalecky posudok a tarchu prenesieme na nas dom. Tak sa aj stalo. Tym som chcela povedat ze nie kazdy rodic je ochotny a povinny okmazite pomoct. Mna rodina odmietla a velmi ma to mrzelo. V tomto smere chapem. A to som s nimi nemala nikdy ziadny problem koli ktoremu mali dovod to urobit.
Nečudujem sa im sorry. V živote by som nepýtala prachy od rodičov, ani keby mali na rozdávanie.
A že kamoška vie čo bude ktorá oprava stať? Prepáč ale dobrá sprostosť. My sme robili minulý rok dvor, cenový projekt nám v priebehu mesiaca ocenili o 3000€ drahší. Dvaja nezávislí murári. Takže asi tak, len toľko ku kamoske
Muzovi sa nebude pacit zuzene BSM, ze bude do domu investovat, ale ze mu nic nepatri a ze skonci s holym zadkom ... 🙂
@liljana ako to mozes vediet ? My sme sa na tom dohodli a nema s tym problem. Bohuzial, isiel otcovi rucit.
@mimikarol plus, mnoho veci si vieme porobit svojpomocne, manzel ma brata vyuceneho za stavbara
Ja poznám veľa ľudí čo im s bývaním pomohli rodičia alebo rodina. Dokonca viem aj o takých co im aj cudzí pomohli. Tvoji slubili že pomôžu dokonca aj bratovi pomohli a teraz uz nechcú, no bolo by mi to ľúto 😕. Možno si rozmysleli a peniaze si chcú nechať pre seba alebo im niečo vadí a tak nepomôžu. Každopádne držím palce, aby vám to vyšlo aj bez ich pomoci.
@gemerka17 nemusí to tak byt... Je veľa takých rodín, kde rodicia uprednostňujú jedno dieťa pred druhym
Pre mňa je to sci-fi, ze rodičia dajú deťom nehnuteľnosť alebo nejaké peniaze na byvanie. Ja som nedostala ani cent a ani by ma nenapadlo si od nich pýtať peniaze. Nikdy. Aj keby som vedela, ze ich majú. A už vôbec nie sa na rodičov za to hnevať a porovnávať sa s bratom. V budúcnosti, keď budete riešiť dedičské konanie, asi sa dosť rozhadate. V živote sa treba spoliehať len na seba a svoje schopnosti. Ste s mužom dvaja tak hádam si viete zarobiť, našetriť a kúpiť nehnuteľnosť 🤦 a ak nemáte financie na nové bývanie, treba sa uskromniť a našetriť alebo si nejako zvýšiť príjem a šetriť.
Ze sa nehanbis pytat od rodicov, ja by som si to nedovolila a podla toho co pises a akym stylom to pises, tiez by som ti na ich mieste nic nedala, zarob si a kup si, tak ako ostatni
Finančné nám nikdy nepomáhali, čiže zlé obdobie, smola, jedli sa suché rozky
No nerob si iluzie, ze si budete vediet pomoct s vela vecami svojpomocne. Na vacsinu ukonov potrebujete odbornika, kedze to bude podliehat reviziam ako napriklad elektrika, komin, instalacie atd. Tiez predpokladat, ze muzov brat ako stavbar Vam bude pomahat zadarmo a v ramci vsetkeho svojho volneho casu je viac ako naivna.
Nie som si ista ci vies co od nich ziadas? Ty si chces pozicat od rodicov na dom. Banke by si splacala uver 30 rokov, rodicom to budes splacat kolko? Oni sa toho ani nemusia dozit dokym to vy dosplacate. Neziadaj to od nich. Len pekne chodte do uveru. Mame do takej vysky vyskakovat na co mate.
Nie je ich povinnostou Vas dotovat ani sponzorovat..duplom ak si myslia ze to nie je dobry napad

@ivana11155 pisala som v prispevkoch vyssie. Moj muz siel rucit v case, ked sme sa ani nepoznali.