icon

Pomohli vám rodičia, keď ste potrebovali pomoc?

29. mar 2023

Ahojte. S manzelom si chcem zobrat hypo na dom. Zijeme momentalne v podnajme, ktoreho mesacnu splatku majitelka zvysila a je to pre nas dost. Resp by sme tu ciastku ktoru platime, radi platili ale uz za svoje byvanie. Do hypoteky pojdem len ja, pretoze manzel este nema po skusobnej dobe.

Rodicia mi slubili, ze budem mat byt, v ktorom zila babka. Napriek tomu ho vsak predali. Chcela som si peniaze na dom pozicat od nich, no oni nechcu. Aj teraz budeme mat zvysene vydavky, ( zaloha realitakovi, znalecky posudok na dom atd) a odmietaju nam pomoct. Ked vsak trebalo bratovi, vtedy nebol problem.
Som z toho smutna, ze nam odmietaju pomoct, aj ked by mohli. Mate to aj vy tak?

Strana
z4
mikadooo
29. mar 2023

Nedostala som nič. Po 10 rokoch bývania vo svojom sme zrazu všetci súrodenci dostali vyšší obnos od rodičov, keď už nikomu z nás nebolo extra urgentne treba 🤷. Ale tak potešilo... 😁. Počkaj 10 rokov, možno to bude aj u vás tak. Ja som bola príliš hrdá na to, aby som od rodičov čokoľvek sama žiadala - kŕmili ma, šatili, starali sa, zaplatili mi vzdelanie a ubytovanie na internáte či podnájmoch. Mala som vreckové aj na zábavu, aj keď nikdy nie nejaké ustrelené. Nikdy som si nemyslela, že mám očakávať viac, viac a ešte viac, aj keď jedna sestra dostala auto, druhá nejaké peniaze, keď sa rozviedla a potrebovala sa postaviť na nohy. Nestarala som sa do toho, čo a koľko dostali iní moji súrodenci (bratia ani netuším a aj keby mi to povedali, vôbec ma to netankuje). Chcela som byť samostatná a nezávislá a ukázať rodičom, že to zvládnem, lebo mi dali dobré základy. (Áno, keby ponúkli peniaze, asi by som vzala). Vieš čo je na tom najzaujímavejšie? Nie som taká "od prírody". Tak ma tí moji rodičia vychovali 🤷.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
katka700
29. mar 2023

Rodičia mi nikdy finančne ani inak nepomohli.
Chápem ťa, že ťa hnevá že bratovi pomohli a tebe nechcú. Tento trend obľúbencov ktorý dostanú všetko a ostatní obidu naprázdno je divný
Ale keď to budeš riešiť nepomôžes si a len sa budeš trápiť. Nauč sa spoliehať sama na seba.

autor
29. mar 2023

@culienka dakujem za slova plne podpory

iv007
29. mar 2023

Pises ze mate 2 deti a byvate v podnajme.Doteraz ste spali? Mali ste to riesit uz pred rokmi ked boli uvery dostupne a takmer zadarmo. Zobudili ste sa v zlych ekonomickych casoch.Dnes kupuju domy len ozaj bohati ludia s vysokymi a stabilnymi prijmami.Mas predstavu co obnasa rekonstrukcia a uzivanie starsieho rodinneho domu? Minuly rok som prerabala "iba" polovicu bytu a vyslo ma to 24 tisic- a to ziaden luxus ale zlata stredna cesta..Napisem ti narovinu, nemate na to.A zbytocne sa urazas na rodicov, ja chapem ich postoj.

tululu
29. mar 2023

Jasne,ze rodicia detom pomahaju,ak mozu.Niekto dostane nehnutelnost,niekto pomoze financnou ciastkou na prerabku,niekto fyzicky maka,kazdy podla svojich moznosti, v okoli to mame rozne,ale teda tusim ani nemam blizsom okoli niekoho,kto by sa nemohol spolahnut na pomoc od rodiny.A svojim detom taktiez pomozeme ako budeme moct.

tahomi
29. mar 2023

Prepac za uprimnost, ale toto je na hranici financnej negramotnosti.

Nevies ci ti schvalia hypoteku na byt, tak si chces kupit stary dom na komplet renovaciu? Mas aspon velmi hruby odhad kolko ta renovacia bude stat? Kde chces na nu vziat peniaze? Kolko ste si nasetrili, kym ste byvali v podnajme?
Clovek, ktory nema ani na 2izb byt a ide do domu. Necudujem sa rodicom.

babulkomale
29. mar 2023

Pomohli sami od seba.

nikoletta1712
29. mar 2023

Ja ĎAKUJEM, ĎAKUJEM, že mám naozaj tých najlepších rodičov na svete..Ľúbim ich najviac na svete, ďakujem za nich🙏🏼💫✨🍀❤️…

ahhola
29. mar 2023

Sú to hajzlici, koľko dali brachovci, toľko mali dat tebe.
Nech sa z tých prachov už nezosseru, niektori.
Brat to s rodičmi "vie" lepšie.
Tebe len oči pre plač... 🤕

lvulik
29. mar 2023

@ahhola to je co za vyjadrenie, ze rodičia su hajzlici? 🤦🏼‍♀️ Hajzlici su ti rodičia, co sa o deti nedostatočne starali ked za ne mali vychovnu a vyzivovaciu povinnosť 🤦🏼‍♀️

ahhola
29. mar 2023

@lvulik tak mali mat len jej brata, ked jeemu áno, jej nie.
Toto nenávidím, tieto dvojité kilometre👿

ahhola
29. mar 2023

teleskop

Dnes o 11:39
JE MI S TAKYCHTO LUDI AKO TY ZLE...VOLA SA TO PRIZIVNIK

Zlet bosoriek dnes👿

Autorka.
Chod a zisti ako je to s tou pôžičkou z praveku.
Tatko si požičal na syna a nesplacal?
Ešte žije, co na to hovorí?
Prečo ju nevyrovná, prečo ju nedoplatite, aby mal manza vyšší kredit na hypo?

2.chod za vašimi.
Bratovi ste dali, ja som od macochy, ja nedostanem nič, prečo?

3.dom kúp.
Všetci nemusia mať sterilný bungalov na 2 aroch ako tunajší mozgový trust.
Pri náročnejších deťoch je byt utrpenie a dom je dom. 🍀🏠⛱️

babulkomale
29. mar 2023

@ahhola presne! Sedo - sivy alebo sivo - sedy bungalov obohnany betonovym plotom s jednou chciplou katalpou na kmienku 😃 meter miesta za domom, meter pred domom.

oli18
29. mar 2023

My s mm sme našim dvom deťom pomohli veľmi. To, čo sme zdedili po svojich rodičoch sme im rovnomerne rozdelili, Niečo sa predalo, niečo ostalo. Sporili sme im od narodenia, neskôr založili stavebné sporenie. Postavili si vlastné, avšak hypotéky nemuseli byť také vysoké, ako keby nedostali nič. Ešte budú dediť po nás. Musím podotknúť, že nič nepýtali. My sme usúdili, že im to dáme vtedy, keď potrebujú. Máme z toho dobrý pocit.

vlastnynazor
29. mar 2023

Nie, nepomohli. Ale tak nemali k dispozocii ani byt/byty na rozdavanie a ani peniaze. Ako pomoc by som vtom case uvitala napr.zabezpeku ich bytom (ako istotu, ze hypo by som vtedy urcite dostala, aj keby bola cena kupovaneho bytu nadhodnotena), aj som to spominala ako moznost, ale tym ze tam bolo riziko, ze keby sa mi nieco stalo, tak ohrozeni by boli aj oni, tak som to od nich neziadala, sami mi to neponukli, tak som si musela pomoct sama.
Teraz spatne to vidim, ze keby suhlasili, tak by mi to velmi pomohlo, uz davno by na zabezpeku stacil len moj kupeny byt, cize by som ich "neohrozovala", ceny boli vtedy nizsie, ale tak tym ze oni zili v dobe, ked sa byty rozdavali zadarmo (da sa tak opisat doba 70/80te roky), tak nepochopia tieto okolnosti/podmienky hypoteky, takze sa na nich nehnevam. A zase vyhoda je, ze nemaju priestor do toho kecat. Ved v rodinach to niekedy tak chodi, ze ked rodicia pomozu, tak potom si "narokuju" na akceptovanie ich dobre mienenych rad 😀.

oli18
29. mar 2023

@vlastnynazor tak to je len tvoj"vlastny nazor", ze sa byty rozdavali zadarno. Mladi nevedia, ako to bolo a ty ich tu zavadzas, ze zadarmo. Vysvetli podrobne, alebo nepis len ciastocnu pravdu.

micha1linka
30. mar 2023

s tym ako sa rozhodli neurobis vobec nic, viem to podla seba ako to bolo u nas, ze proste stale su to peniaze rodicov a nie moje, cize ako sa rozhodnu, ja to musim proste akceptovat a tak to aj bolo, prisla som na to, ze je najlepsie robit veci tak aby som nepotrebovala pomoc niekoho ineho

animus
30. mar 2023

Boli sme v rovnakej situácii, bratovi požičali nám nie. Dôvod bol však ten, že toho času sme bývali u nich a oni nechceli aby sme odišli. Peniaze nám nakoniec požičala svokra. Vzťahy nám to našťastie nepokazilo, svojim spôsobom som to dokázala pochopiť, my sme chceli byť sami ale oni sa samoty báli pretože ostali sami dvaja. Najviac ich bolelo že v čase odchodu sme mali ročnú dcéru.

u2jana
30. mar 2023

Mama toto zazila v rodine, niektorym surodencom sa financne pomahalo, niektorym nie. Ten pocit krivdy mala este roky. Sama vravela, ze toto detom nikdy neurobi.
Proste ked dam jednemu, dam aj druhemu.
A ked nechcem davat rovnako, tak nedam vobec a hotovo.

lenka.25
30. mar 2023

Nebudem citat komentáre, ale napíšem ti takto , prikrývaj sa perinou na akú máš . To už kde sme , aby rodičia dospelým ľuďom boli pomaly povinní prispieť na bývanie .

viera27
30. mar 2023

Nie,nechcela som,ani aby svoj dom zalozili,ked nam nechceli dat hypoteku. Od 18 sa staram o seba sama a uz roky pomahame este aj im. Baby ti vysvetlili,ze tvoj partner neposobi ako velmi zodpovedny clovek. A ano,rodicia maju mozno peniaze z predaja bytu po babke. Raz tak budes mat aj ty,z predaja nehnutelnosti po rodicoch. Dovtedy nech sa stara partner a ty. A inak,hovoris porobime si svojpomocne,vsak partnerov brat je stavbar. Hmmmm,tej svojpomoci celkovo pri zabezpecovani Vasho byvania vela nevidim,rodicia na peniaze,svagor na prerabku.... no nic,opustila som sa,prepac,ale fakt mi to nedalo.

beatrice3
31. mar 2023

Nejde ani tak o to, ci niekomu pomohli rodicia alebo nie, kazdy to ma v rodine inak a clovek to neovplyvni. Mna skor zaraza ta nespravodlivost voci tebe, akoze bratovi prispeli na byvanie a tebe nie? Fuuu, toto by ma riadne zasiahlo. A je uplne jedno, ako beru tvojho manzela. Si ich dcera a mali by byt spravodlivy. Moji rodicia co dali sestre automaticky mi dali tu istu sumu, sestra je starsia skor si kupovala byt a nasi si vsetko zapisovali a co jej dali, tak dali aj mne. Nie hned, lebo vsak ja som byvala este u nich, ale po case. Uprimne by som s nimi hodila rec, ze ci si myslia, ze toto je ok spravanie voci surodencom (aj medzi tebou a bratom to moze vyvolat nezhody). Rodicia su od toho, aby sa snazili medzi detmi udrziavat dobre vztahy. Takze daj s nimi úprimny rozhovor, ze bratovi prispeli na byvanie a tebe nie, ci sa im to zda v poriadku? A podla ich odpovede by som sa dalej zariadila. Drzm palce.

simca06022011
31. mar 2023

Prosím to co za dom a za akú cenu idete kupovať, keď to bude lacnejšie ako 70t byt atď? Mate vôbec príjem na zatiahnuté všetkého okolo domu?? 550eur je nič. Ale ak je velmi nízka hypo mooozno s prizmurenym okom dáš splátku a hádam aj energie. Podľa mňa nemáš predstavu koľko peňazí dom zhltne. Hneď.
Ja som kupovala halodom. Našťastie som zobrala hypo 100% aj keď sme naň väčšinu mali lebo koľko sa tam minulo je otras... A to teraz je všetko drahšie o mnoho.

oli18
Autor odpoveď zmazal
Strana
z4